ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνθήκες νοσηλείας και κατάσταση της υγείας Ζαντορόζν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θεράποντες ιατροί , Τετάρτη, 07 Φεβρουάριος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4/2/2007

Οι υπογράφοντες ιατροί ειδικοί παθολόγοι Αθανάσιος Καραμπέλης, αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά και Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Β΄ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, κατόπιν ειδικής εξουσιοδοτήσεως από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), παρακολουθούμε τακτικά τους προφυλακισμένους από 6/5/2006 κρατούμενους κ. Ζαντορόζνι Ταράσιο, ετών 25, και κ. Κυριακόπουλο Γεράσιμο, ετών 31, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας από την 9η Ιανουαρίου 2007 σε σοβαρή και επιδεινούμενη κατάσταση λόγω της απεργίας πείνας στην οποίαν έχουν προχωρήσει, ο πρώτος από 29/11/2006 και ο δεύτερος από 15/12/2006 (επί 65 και 50 ημέρες αντίστοιχα μέχρι σήμερα), με αίτημα το αυτονόητο δικαίωμά τους να σταματήσει η αδικαιολόγητα παρατεταμένη και αναίτια προφυλάκισή τους και να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους, αφού δεν έχουν δικαστεί και άρα είναι κατά τεκμήριο αθώοι, και συνεπώς τιμωρούνται προληπτικά, ενώ πιθανότατα θα αθωωθούν στο δικαστήριο, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί ξανά σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι υπογράφοντες ιατροί είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε ότι επανειλημμένα κατά την προσπάθειά μας να ασκήσουμε το έργο μας ως θεράποντες ιατροί υφιστάμεθα την ανεπίτρεπτη παρέμβαση και ουσιαστική παρεμπόδιση στην άσκηση των καθηκόντων μας από τους φρουρούς των κρατουμένων, οι οποίοι - όλοι και χωρίς εξαιρέσεις - επιμένουν να εισέρχονται μαζί με τους γιατρούς στο κελί των κρατουμένων ασθενών, και ακόμη επιμένουν να παρίστανται δίπλα στους γιατρούς στο κελί κατά την εξέταση των ασθενών, και να γίνονται αυτήκοοι και αυτόπτες της ιατρικής εξέτασης, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων και ιδιαίτερα των ασθενών κρατουμένων απεργών πείνας για τους οποίους οι ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ στην πρόσφατη (14/10/2006) ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ καθορίζουν ότι "Οι γιατροί πρέπει να συνομιλούν με τους απεργούς πείνας ιδιαιτέρως, και εκτός του πεδίου ακρόασης άλλων προσώπων".

Με αυτή την απαράδεκτη, προκλητική και παράνομη συμπεριφορά τους οι φρουροί των κρατουμένων απεργών πείνας επιδιώκουν συνειδητά να παραβιάζουν βάναυσα το ιατρικό απόρρητο των ασθενών κρατουμένων το οποίο πρέπει να είναι το ίδιο ιερό και απαραβίαστο για τους φυλακισμένους όσο και για τους ελεύθερους πολίτες, καταπατούν συνειδητά την ιατρική δεοντολογία μη σεβόμενοι τους ιατρούς κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός τους, παραβαίνουν εν γνώσει τους τις διεθνούς ισχύος έγκυρες οδηγίες της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ για τους κρατούμενους απεργούς πείνας, ενώ αρνήθηκαν ακόμη και να διαβάσουν την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ την οποία τους δώσαμε, και εν συνόψει συμπεριφέρονται με πλήρη περιφρόνηση για τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων απεργών πείνας, το ίδιο και με πλήρη περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γιατρών θεραπόντων κατά την άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων.

Οι φρουροί ισχυρίζονται ότι "εφαρμόζουν τον νόμο και εκτελούν εντολές". Όμως δεν υπάρχει, όσο εμείς γνωρίζουμε, νόμος ή διάταγμα που να διατάζει την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών κρατουμένων και των απεργών πείνας, αλλά και εάν υπάρχουν εσωτερικές εντολές, διαταγές κ.λπ., δεν έχουν ισχύ τέτοιες διατάξεις γιατί υπερισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, αλλά και το διεθνές δίκαιο και η διεθνής ιατρική δεοντολογία που έχουν καθολική και διεθνή εφαρμογή.

Επί πλέον πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι εκτελούντες απάνθρωπες διαταγές όχι μόνο δεν είναι ανεύθυνοι, αλλά έχουν πλήρη την ευθύνη, και μαζί με εκείνους που δίνουν ή εκδίδουν τέτοιες απάνθρωπες διαταγές παραβίασης στοιχειωδών και απαραβίαστων ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι στο ακέραιο υπόλογοι για τις παράνομες πράξεις τους.

Αυτή τους η συμπεριφορά συνειδητά επιδιώκει να εμποδίσει ουσιαστικά την ιατρική εξέταση και να ακυρώσει στην πράξη το έργο του γιατρού, και μάλιστα επιδιώκει να καταστήσει αδύνατη την απόλυτα απαραίτητη εμπιστευτικότητα μεταξύ των απεργών και των θεραπόντων ιατρών, επιδιώκει να καταστήσει αδύνατη την ανάπτυξη της ιδιαίτερης σχέσης ιατρού – ασθενούς που είναι απολύτως αναγκαία πάντοτε αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε περιπτώσεις κρατουμένων ασθενών και μάλιστα απεργών πείνας, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης, με απόλυτη εμπιστευτικότητα μεταξύ των απεργών και των θεραπόντων ιατρών.

Οι υπογράφοντες ιατροί μη δυνάμενοι να ανεχθούμε την βάναυση και παράνομη αυτή συμπεριφορά των φρουρών, και για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ασθενών μας και να περιφρουρήσουμε την εμπιστευτικότητα της ιατρικής εξέτασης, αναγκαζόμαστε επανειλημμένα να διαπληκτιζόμαστε φραστικά με τους φρουρούς, και να επιμένουμε μέχρι να βγουν έξω από το κελί των ασθενών ώστε να ασκήσουμε κατά το δυνατόν τα καθήκοντα μας χωρίς να παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο και η απαραίτητη εμπιστευτικότητα μεταξύ ιατρού - ασθενούς.

Επιφυλασσόμεθα όμως παντός νομίμου δικαιώματός μας να απαιτήσουμε την αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία όλων των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της βάναυσης παραβίασης του ιατρικού απορρήτου, της παραβίασης της αναγκαίας εμπιστευτικότητας μεταξύ ιατρού – ασθενούς και ιδίως κρατούμενου απεργού πείνας, της προσβολής των δικαιωμάτων των ασθενών κρατουμένων απεργών πείνας, και της προσβολής των δικαιωμάτων των ιατρών κατά την άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων.

Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας και επιπλέον των όσων αναφέρθηκαν στις γνωματεύσεις μας της 23/1/2007, πρέπει να επισημανθούν τα κάτωθι: Με πολλή προσοχή υπογραμμίζουμε ότι η ιδιαίτερα επιβαρημένη κατάσταση των δύο κρατουμένων απεργών πείνας παραμένει κρίσιμη και δεν επιτρέπει την επί μακρόν παράταση της σημερινής εκκρεμότητας, αζημίως για την υγεία και την ζωή των απεργών πείνας.

Καταγγέλλουμε με όλη μας την δύναμη την απαξία με την οποία η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οποιαδήποτε δυσμενής για την υγεία και την ζωή τους εξέλιξη θα αποτελεί διαρκές όνειδος για τη χώρα μας. Εμείς ως θεράποντες ιατροί των κρατουμένων απεργών πείνας, με συνέπεια απέναντι τους, κάνουμε το καθήκον μας για να διατηρήσουμε στην ζωή τους δυο ασθενείς μας.

Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την προφυλάκιση, και την επί εννεάμηνο παράταση της χωρίς δίκη φυλάκισης δυο πολιτών, και είναι επίσης υπεύθυνοι για την εξώθηση των δύο κατά τεκμήριο αθώων συμπολιτών μας στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να μην τιμωρούνται με φυλάκιση χωρίς να έχουν δικαστεί, εκείνοι που έχουν την ευθύνη για όλα τα παραπάνω νομίζουν ότι έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν το καθήκον τους όταν αδιαφορούν για την τύχη των θυμάτων τους;

Διερωτώμεθα έως πότε νομίζουν ότι μπορεί να συνεχίζεται η εκκρεμότητα αυτή, με επικρεμάμενο τον κίνδυνο ανήκεστης βλάβης ή και απώλειας του πολυτιμότερου αγαθού για δύο κατά τεκμήριο αθώους προφυλακισμένους κρατούμενους απεργούς πείνας;

Διερωτώμεθα ως εκ τούτου εάν εξέλιπε πλέον παντελώς και η στοιχειώδης συναίσθηση ευθύνης, εάν εξέλιπε εντελώς η ευαισθησία της πολιτείας και των οργάνων της.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Όλγα Κοσμοπούλου, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας
Αθανάσιος Καραμπέλης, Αν. Δ/ντης ΕΣΥ Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 07 Φεβρουάριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 30 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263745
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.