ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα - Μεταλλεία
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ , Δευτέρα, 05 Φεβρουάριος 2007
Απορρίφθηκε η επέκταση του χυτηρίου μολύβδου στο Στανό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Νίκη για τους κατοίκους του Στανού

5 Φεβρουαρίου 2007

Απορρίφθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ Ο.Ε. για την επέκταση του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων στο Στανό Χαλκιδικής.

Το χυτήριο μολύβδου των αδελφών Βαφειάδη είναι μια επιχείρηση που λειτουργούσε παλαιότερα στο Δρακόντειο Λαγκαδά, όμως έκλεισε με απόφαση της Νομαρχίας Θεσ/νίκης γιατί δεν τηρούσε κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στο Στανό Χαλκιδικής, προκαλώντας από την αρχή την ανησυχία των κατοίκων. Όταν υπεβλήθη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για επέκταση της παραγωγής της βιομηχανίας, από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την μέρα, σύσσωμο το χωριό πήγε στον Πολύγυρο να διαμαρτυρηθεί. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την προτεινόμενη επέκταση της δραστηριότητας και η θέση αυτή έγινε δεκτή και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρονται 3 λόγοι για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η επέκταση:

- Η επέκταση είναι δυσανάλογα μεγάλη (από 2 τόνους/εβδομάδα σε 10 τόνους/μέρα) σε σχέση με την υφιστάμενη δραστηριότητα και θα αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές των αερίων,υγρών και στερεών ρύπων στο περιβάλλον. Η μηχανολογική και κτιριακή επέκταση δεν συνδυάζεται με αυξημένα μέτρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και παρακολούθησης των εκπομπών.

- Οι αυξημένες εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον, καθώς και πιθανή αστοχία στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η δραστηριότητα είναι εγκατεστημένη στη Γ' Ζώνη προστατευόμενης περιοχής που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας-Βόλβης-Μακεδονικών Τεμπών και στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας υπάρχουν βοσκοτόπια, κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές μονάδες βιολογικής καλλιέργειας και καταφύγιο θηραμάτων.

- Υπάρχει ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής και ενστάσεις κατοίκων και συλλόγων του Στανού Χαλκιδικής και της γύρω περιοχής.

Όσον αφορά την υφιστάμενη μονάδα, αρμόδιο για την απόφαση ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας της είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής. Εκεί πλέον θα στραφούν οι επόμενες ενέργειες των κατοίκων του Στανού που επιδιώκουν την οριστική απομάκρυνση του χυτηρίου.

Το "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" είναι σαφέστατα υπέρ της ανάκτησης του μολύβδου από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, αφ' ενός διότι είναι απαράδεκτο καταλήγει αυτή η τοξική ουσία στις χωματερές και αφ' ετέρου για να περιορίζεται η εξόρυξη πρωτογενούς υλικού. Οι ολέθριες συνέπειες της παραγωγής πρωτογενούς μολύβδου για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων είναι δυστυχώς γνωστές από το Λαύριο ατην Αττική και το Στρατώνι στη Χαλκιδική.

Τα χυτήρια δευτερογενούς μολύβδου όμως είναι εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες και πρέπει να χωροθετούνται αποκλειστικά μέσα σε οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές, όπου υπάρχουν συστήματα ελέγχου της ρύπανσης και γίνονται τακτικοί και αυστηροί έλεγχοι. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, όπου είναι γνωστό ότι η Νομαρχία δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διενεργεί ελέγχους, είναι δόλια πράξη και ορθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν την επέτρεψε.

Η απόφαση αυτή είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας έγιναν πλήρως αποδεκτές από τις αρμόδιες για την εγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων αρχές και γι'αυτό συγχαίρουμε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Τσιότρα. Παραδόξως η ευαισθησία εξαφανίζεται όταν τα συναρμόδια Υπουργεία εγκρίνουν μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική ή στη Θράκη παρά την αντίθετη θέση της τοπικής κοινωνίας και τους τρομακτικούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Μαρία Καδόγλου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
www.antigold.gr
e-mail: info@antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126195
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.