Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Παραδοσιακών Οι |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Χερσόνησος
|
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Παραδοσιακών Οικι
,
Κυριακή, 04 Φεβρουάριος 2007
|
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Παραδοσιακών Οικισμών Χερσονήσου Πολύκεντρο Κουτουλουφαρίου, 70014 Χερσόνησος E-mail: hrsenvironment@yahoo.gr
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Παραδοσιακών Οικισμών Χερσονήσου ιδρύθηκε το 1987 από ανθρώπους με ευαισθησίες και όραμα για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής. Μέχρι και σήμερα ο Σύλλογος έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογο έργο, που έγινε με το μεράκι των μελών του καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμος Χερσονήσου βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του νομού Ηρακλείου και βρέχεται από τη θάλασσα Β και ΒΑ, ενώ Ν συνορεύει με τα βουνά της Δίκτης και το Οροπέδιο Λασιθίου. Αποτελείται βόρια από τον Λιμένα Χερσονήσου, τους παραδοσιακούς οικισμούς της Χερσονήσου, του Πισκοπιανού, του Κουτουλουφαρίου και τους οικισμούς των Αγριανών, της Ανάληψης και των Χατζανών. Νότια βρίσκονται οι Ποταμιές, το Σφεντύλι, το Αβδού, οι Γωνιές και η Κερά.
Το κλίμα της περιοχής του Δήμου ανήκει στο μεσογειακό τύπο κλίματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται γενικά από μία βροχερή περίοδο στη διάρκεια των ψυχρών μηνών και μια ξηρή περίοδο κατά τους θερινούς μήνες.
Ο χώρος που αποτελεί το Δήμο Χερσονήσου έχει μια μεγάλη ποικιλότητα οικοσυστημάτων, λόγω της γεωγραφικής θέσης, της γεωμορφολογίας, της γεωλογίας και των κλιματικών συνθηκών. Τη βιοποικιλότητα επηρεάζουν και τα τεχνικά οικοσυστήματα (π.χ. καλλιέργειες) που είναι διαφορετικά στο βορρά από ότι στο νότο της περιοχής.
Η γειτνίαση με τη θάλασσα, ο διαμελισμός της περιοχής με βουνά, χαράδρες, φαράγγια, λόφους, ποταμούς και υγρότοπους, δημιουργεί ξεχωριστούς βιότοπους με ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες. Έτσι, μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων μπορούν να βρουν το βιότοπο, όπου μπορούν να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν.
Το σύνολο της ορεινής περιοχής του Δήμου που συνορεύει με το Οροπέδιο Λασιθίου, είναι ενταγμένο στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και ανήκει στα Sitecode: GR4320002. Στο δίκτυο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ, θα ενταχθούν ζώνες διατήρησης φυσικών οικοτόπων, καθώς και άγρια χλωρίδας και πανίδας. Επίσης προβλέπεται ειδικό διαχειριστικό σχέδιο και πλαίσιο της μελέτης των ορεινών όγκων της Κρήτης. Ένας βιότοπος με μεγάλη σημασία είναι ο υγροβιότοπος που υπάρχει στο δέλτα του ποταμού Αποσελέμη. Έχει καταγραφεί από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων με αριθμό ΕΚΒΥ 431395000.
Η περιοχή λόγω της ποικιλότητας των βιοτόπων της, φιλοξενεί μια πλούσια και ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Η αξία αυτής της χλωρίδας δεν οφείλεται μόνο στον μεγάλο αριθμό και στην ποικιλία των ειδών, αλλά και στη σπανιότητα ορισμένων από αυτά. Σε τυχαία δειγματοληψία που διενεργήθηκε σε βραχώδη βιότοπο, βρέθηκαν 90 είδη αυτοφυών φυτών ανά 1000 τ.μ., δηλαδή η ποικιλότητα είναι πολύ υψηλή.
Οι κυριότεροι τύποι βλάστησης που συναντώνται είναι: η παραθαλάσσια βλάστηση, η βλάστηση των υγροβιότοπων, η παραποτάμια βλάστηση, η βλάστηση των φρυγάνων, η μακκία βλάστηση, η βραχώδης και η δασική βλάστηση.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΗΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΓΕΝΟΣ/ΕΙΔΟΣ/ΥΠΟΕΙΔΟΣ
ALLIUM/Bourgeaui ssp cretica/LILIACEAE ALLIUM/Circinatum ssp circinatum/LILIACEAE ASPERULA/Pubescens/RUBIACEAE CAMPANULA/Perviformis/CAMPANULACEAE CREPIS/Auriculifolia/COMPOSITAE DIANTHUS/Juniperinus ssp aciphyllus/CARYOPHYLLACEAE HYPERICUM/Amplycalyx/HYPERICACEAE MEDICAGO/Strasseri/LEGUMINOSAE MUSCARI/Spreintzehoferi/LILIACEAE ORIGANUM/Microphyllum/LABIATAE PETROMARULA/Pinnata/CAMPANULACEAE PHLOMIS/Lanata/LABIATAE SCUTELARIA/Sieberi/LABIATAE SECURIGERA/Globosa/LEGUMINOSAE STAEHELINA/Petiolata/COMPOSITAE
Τα δάση της περιοχής σχηματίζονται κυρίως από τον δενδρώδη πρίνο, τον αζίλακα (Quercusilex) και τον ασφένταμο (Acer sempervirens). Φυτά χρήσιμα για τους καρπούς τους (τα βελανίδια) και το ξύλο τους.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ένα σπάνιο δένδρο ενδημικό της Κρήτης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή. Είναι το «Ανέγνωρο δεντρό» ή Αμπελιτσιά (Zelkova abelicea) και είναι φυλλοβόλο, με ύψος να φτάνει ως 10μ. Το δέντρο αυτό είναι καταχωρημένο στο Κόκκινο Βιβλίο των σπάνιων και κινδυνευόντων φυτών της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται ως εύτρωτον (Vulnerable).
Σε όλη την Κρήτη υπάρχουν 150 ως 200 μεγάλα δέντρα, για τον λόγο ότι δεν το αφήνουν οι κατσίκες να ψηλώσει, αφού προτιμούν τα εύγευστα κλαδιά του για βόσκηση. Το φυτό αυτό θα πρέπει να προστατευθεί γιατί δεν φυτρώνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου εκτός από την Κρήτη.
Στην περιοχή του Δήμου υπάρχουν δύο μεγάλα σπήλαια και πολλά μικρά, καθώς και τρία σημαντικά φαράγγια. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει πηγές, κάποιες από τις οποίες έχουν παροχή νερού καθΆόλη τη διάρκεια του έτους. Τέλος, δύο τοπία που έχουν καταγραφεί από τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, είναι το Πρινόδασος της Αγίας Φωτεινής και το Κουμαρόδασος και η ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου.
Βιβλιογραφία: H Χερσόνησος των Αιώνων, Δήμος Χερσονήσου, 2002 Φωτογραφίες από το αρχείο του Γιώργου Βενέρη
. ecocrete.gr . |