Η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής στο Μαρουλά ε |
|
|
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου -
Μαρουλάς
|
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
,
Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2007
|
Ο Δήμος Ρεθύμνου απηύθυνε πρόσκληση, μεταξύ άλλων φορέων, και στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου προκειμένου να συμμετάσχουμε σε συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα (α) την διαχείριση των απορριμμάτων και (β) την συνέχιση ή μη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαρουλά.
Με έκπληξή διαπιστώσαμε ότι ως δεύτερο σκέλος της συζήτησης αναφέρεται «η συνέχιση ή μη» της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαρουλά.
Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζει ο Δήμος Ρεθύμνου ότι κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να αγνοεί νόμους και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ελληνικού Κράτους.
Πρέπει να τονιστεί ότι, ο κατΆ όνομα ΧΥΤΑ του Μαρουλά, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία είναι παράνομος (πρόκειται δηλαδή για χωματερή), εξακολουθεί να λειτουργεί, μολονότι έχει δηλωθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έκλεινε στις 31.12.2006. Η συνέχιση της λειτουργίας του συνιστά μια ακόμα απόπειρα παραπλάνησης της Ε.Ε.
Θυμίζουμε την απόπειρα της Δημοτικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου (το 2003) να περάσουν μέσα στον Περιφεριακό Σχεδιασμό την επέκταση του ΧΥΤΑ, ενώ γνώριζαν πως η υπόθεση βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μόνο η αποκατάσταση του χώρου μπορούσε να χρηματοδοτηθεί απο την Ε.Ε. Η κουτοπονηριά αυτή παραλίγο να κοστίσει τη μη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού απο το Ταμείο Συνοχής.
Οπωσδήποτε, ο ΧΥΤΑ / χωματερή Μαρουλά πρέπει να κλείσει αμέσως. Διότι :
1. Παράταση λειτουργίας της χωματερής Μαρουλά (έτσι την αποκαλεί η Ε.Ε.) θέτει το Ρέθυμνο εκτός Περιφερειακού Σχεδιασμού, με συνέπεια την απώλεια της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του χώρου και την επιβολή βαρύτατου προστίμου.
2. Εκτός απο τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες πρέπει, επι τέλους, να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Απο τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν πως πρόκειται για μια επικίνδυνη χωματερή, κανείς δεν δικαιολογείται να συζητά για παράταση της λειτουργίας της. Το ερώτημα «Που θα πάνε τα σκουπίδια» που επι μια δεκαετία χρησίμευε ως πρόσχημα από τους υπευθύνους, προκειμένου να μη κάνουν τίποτα, δεν έχει πλέον κανένα νόημα.
Μαζί με την γνωστή επωδό « Αν κλείσει αύριο ο Μαρουλάς θα γεμίσει το Ρέθυμνο σκουπίδια» σηματοδοτούν,απλώς, την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, είναι οι τοπικοί άρχοντες σε Δήμο και Νομαρχία τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα που τους στηρίζουν. Είχαν αρκετό χρόνο για να πάρουν πρωτοβουλίες και να λύσουν το πρόβλημα. Εν τούτοις, επέλεξαν την διαιώνισή του συναρτώντας το στην ψηφοθηρική πολιτική τους.
Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, ο νέος Δήμαρχος να διερωτάται σήμερα, με την σειρά του και αυτός, «Που θα πάνε τα σκουπίδια». Υπενθυμίζουμε ότι διετέλεσε Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος επι σειρά ετών, άρα γνώριζε για το θέμα πολύ περισσότερα από τον μέσο πολίτη. Προεκλογικώς μάλιστα, δήλωνε ότι έχει επεξεργαστεί λύσεις καλύτερες από αυτές του προκατόχου του.
Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου είναι αντίθετο σε διλήμματα για την συνέχιση ή μη μιας παρανομίας.
Αποφάσισε ωστόσο να συμμετάσχει στη συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνοπτικά, οι θέσεις-προτάσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου είναι οι εξης : - Μείωση της παραγωγής σκουπιδιών με μέτρα πρόληψης.
- Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
- Υιοθέτηση της εναλλακτικής διαχείρισης ειδικών απορριμμάτων (λάστιχα, μπάζα, ορυκτέλαια κ.λ.π.).
Κυρίως, απορρίπτεται κάθε σκέψη για εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας οιασδήποτε μορφής και οιασδήποτε «υπερσύγχρονης τεχνολογίας».
Η καύση ή, σε κομψότερη διατύπωση,η «θερμική επεξεργασία» των απορριμμάτων τείνει να εγκαταληφθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Είναι πανάκριβη και επικίνδυνη. Οι μόνοι κερδισμένοι από την δημιουργία τέτοιων εργοστασίων είναι κάποιες ξένες εταιρείες και οι μεσάζοντες-πλασιέ τους.
Για το πόσο αναποτελεσματικό και επικίνδυνο ειναι ένα εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, σας παραπέμπουμε στην έκθεση-καταπέλτη της Greenpeace του Δεκεμβρίου 2005 (35 σελίδες) στο site της Greenpeace: (http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/264982.pdf).
Προτείνουμε λοιπόν:
1. Εφαρμογή συστημάτων κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων (αποφάγια, απορρίμματα κουζίνας, κάθε είδους φυτικά απορρίμματα κλπ). Έτσι, περισσότερο απο το 50% του όγκου των απορριμμάτων θα μετατρέπεται σε χρήσιμο υλικό (εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα) αντί να καταλήγει για θάψιμο. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία σε διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με διαλογή στην πηγή και όχι σε εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, ώστε το προϊόν (κομπόστ, φυτόχωμα) που θα παράγεται να μην είναι προβληματικό.
Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθεί και η οικιακή κομποστοποίηση με εγκατάσταση μικρών κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε αυλές, ακόμα και σε μπαλκόνια. Ετσι, όσοι πολίτες το επιθυμούν, θα παράγουν χωρίς κανένα κόστος το δικό τους βιολογικό λίπασμα, μειώνοντας άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό την ποσότητα των απορριμμάτων τους. 2. - Επέκταση και γενίκευση της ανακύκλωσης των συσκευασιών όσον αφορά τις συλλεγόμενες ποσότητες και όσον αφορά τα συλλεγόμενα είδη.
- Επέκταση της ανακύκλωσης σε όλο το νομό.
- Η ενημέρωση των πολιτών για το προγραμμα να είναι διαρκής και εντατική. 3. Δημιουργία ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και όχι πλέον Χ.Υ.Τ.Α., αφού με την εφαρμογή των δύο πρώτων δράσεων (κομποστοποίηση οργανικών και ανακύκλωση συσκευασιών) ο όγκος των απορριμμάτων θα μειωθεί στο ελάχιστο.
Οι θέσεις αυτές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ταυτίζονται με την επικρατούσα τάση στην Ευρώπη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ας σημειωθεί οτι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, ο στόχος για «Πόλεις χωρίς σκουπίδια» αποδεικνύεται πως είναι εφικτός. Παράδειγμα, το Φράϊμπουργκ της Γερμανίας. Πέτυχε να μειώσει κατά 90% την ποσότητα των απορριμμάτων του και μόνο ένα 10% (υπολείμματα απο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ) πηγαίνει για θάψιμο, ενώ επιδιώκεται το ποσοστό αυτό να μειωθεί περαιτέρω, μέχρι μηδενισμού του!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
. ecocrete.gr . |
|