ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένα νέο πολιτισμικό σχέδιο για τη γη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Χρύσα Σωτηράκη , Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2007
Αγαπητοί φίλοι,

βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2007. Σε λίγο κλείνει ο κύκλος της εντατικής μελέτης και σπουδής πάνω στα θέματα της εσωτερικής ειρήνης για όλους τους κατοίκους, συνεργάτες και σπουδαστές στην κοινότητα της Ταμέρα.

Έλαβαν χώρα εντατικά φόρουμ, γράφτηκαν εκθέσεις, δημιουργήθηκαν ομάδες μελέτης και ανταλλαγής πάνω σε προσωπικά και παγκόσμια θέματα και ερωτήματα. Ολόκληρο το σώμα της κοινότητας περνάει τώρα πια σε μία επόμενη φάση. Ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας εκμάθησης “ξένων γλωσσών”, πορτογαλικών και αγγλικών.

Οι άνθρωποι που γνωρίζονται εδώ και τριάντα χρόνια και συνεργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια στο χτίσιμο του χωριού ειρήνης Ταμέρα, αλλά και οι καινούργιοι άνθρωποι που έρχονται κάθε χρόνο για να πάρουν μέρος στο κοινοτικό πείραμα “Monte cerro” έχουν μια κοινή αναζήτηση: την “επανάσταση” στις εσωτερικές ανθρώπινες δομές και την “επανάσταση” σε ολόκληρο το πλέγμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής τους ζωής.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο μεταμόρφωσης και αλλαγής. Το “δίκαιο” του ισχυρού που καταστρέφει τη φυσική ομορφιά, ξεγυμνώνει δάση, δηλητηριάζει το χώμα, το νερό και τον αέρα, κινεί φοβερούς πολέμους και σπέρνει το φόβο και την απόγνωση στις ψυχές των ανθρώπων πρέπει να σταματήσει.

Υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για να επισπεύσουμε την παύση του μοντέλου της βίας: ν΄ ανακαλύψουμε κοντά σε όλα τα άλλα κι΄ εκείνα τα σημεία που εμείς οι ίδιοι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να εγείρουμε τον πόλεμο, να καταστρέψουμε, να μισήσουμε, να προδώσουμε, να κερδίσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα, να οχυρώσουμε τα υλικά μας υπάρχοντα και τα αγαπημένα μας πρόσωπα...

Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο ειρηνιστικό κίνημα, που θα έχει τη δύναμη να σταματήσει το μοντέλο της βίας και του πολέμου, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε μία αυτοκάθαρση της εσωτερικής μας υπόστασης. Γι΄ αυτό, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να δημιουργήσουμε ανθρώπινους χώρους επιβίωσης, όπου θ΄ αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για τις ρίζες του φόβου και του πόνου, για το πως θα τις αποχωριστούμε αφού δεν τις χρειαζόμαστε πια, για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που περιμένει από εμάς η ανθρωπότητα και ο πλανήτης γη στο σύνολό του.

Αρχίζοντας να ξεγυμνώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο τη δυστυχία και το βαθύ πόνο που νιώθει ο καθένας από εμάς στην καρδιά του.

Χρύσα Σωτηράκη


Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου "Το ιερό πρότυπο" (The sacred matrix), του Ντίτερ Ντουμ, συνιδρυτή του θεραπευτικού βιοτόπου Ταμέρα.

Ένα νέο πολιτισμικό σχέδιο για τη γη

...Αν εγκαταλείψουμε το υπάρχον σύστημα, τότε εγκαταλείπουμε ένα πλοίο που βουλιάζει, γιατί ο τουρμπο-καπιταλισμός έχει αποφασίσει ξεκάθαρα να περατωθεί μέσα από την τρέλα των εξοπλισμών, την τρέλα του χρηματιστηρίου, τη νομισματική κατάρρευση, τις φυσικές καταστροφές που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι και τους αυξανόμενους εμφύλιους πολέμους. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το υπάρχον σύστημα χωρίς να έχουμε εξελίξει ένα λειτουργικό σχέδιο για το μέλλον. Όταν βγαίνουμε από κάπου πρέπει να γνωρίζουμε σε τι θέλουμε να μπούμε. Προς τα πού πρέπει να πάει το ταξίδι; Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει να εξαπατούνται από τη ζωή που προσδοκά από αυτούς η υπάρχουσα κοινωνία. Εκατομμύρια άλλοι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να οδεύσουν εκπαιδευτικούς δρόμους χωρίς νόημα και να παρασυρθούν από την παγίδα των ψεύτικων προσφορών ευτυχίας. Εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν αποσυρθεί εδώ και καιρό αν μπορούσαν να ενταχθούν σε κάτι καλύτερο.

Η εναλλακτική λύση που χρειαζόμαστε σήμερα πρέπει να μπορεί να επιβιώσει μετά από τα πολλά αποτυχημένα σχέδια του παρελθόντος. Πρέπει να είναι συνδεδεμένη μΆ ένα πειστικό νοητικό σχέδιο που να είναι πολύ ανώτερο από παλιά σχέδια της βίας. Τα ειρηνιστικά κινήματα μέχρι σήμερα προσανατολίζονται κυρίως εναντίον της υπάρχουσας αδικίας. Γνωρίζουν εναντίον ποιων μάχονται αλλά δυστυχώς γνωρίζουν με μεγάλη ανακρίβεια για ποιο λόγο. Αν ο αγώνας τελείωνε νικηφόρα τότε τι θα γίνονταν; Θα αναφύονταν πραγματικά ένα ουμανιστικό σύστημα; Οι επαναστάσεις της ιστορίας μέχρι τώρα οδήγησαν σε πιο ουμανιστικά συστήματα, έδωσαν στους ανθρώπους ομορφότερο πρόσωπο, στα παιδιά μια καλύτερη πατρίδα, στα δύο φύλα περισσότερη αγάπη και στη ζωή περισσότερη χαρά; Είχαν συνείδηση οι επαναστάτες και οι αγωνιστές για την ειρήνη, ποιες εσωτερικές μεταμορφώσεις είναι αναγκαίες για να μπορεί να έρθει στη γη ένας άνθρωπος που να είναι ικανός για ειρήνη;

Στο κεφάλαιο 3 για την «κληρονομιά της ιστορίας» περιέγραψα μια σύντομη ιστορία των οραματιστών των κοινωνικών ουτοπιών. Γιατί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοια οράματα μιας ιδανικής ανθρώπινης κοινωνίας; Γιατί το λάθος δεν βρίσκεται μόνο στις εξωτερικές συμπεριφορές αλλά κυρίως στις εσωτερικές δομές και τρόπους σκέψεις των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια ελεύθερη κοινωνία από εξουσιαστικούς ανθρώπους. Δεν μπορούμε να εξελίξουμε μια ανθρωπιστική μορφή του ελεύθερου έρωτα από καταπιεσμένη και μπλοκαρισμένη σεξουαλικότητα. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μη βίαιη κοινωνία όταν οι ωθήσεις μίσους και βίας στο εσωτερικό μας δεν έχουν λυθεί αλλά απλώς καταπιεστεί. Μία επανάσταση που δεν τελείται εσωτερικά δεν μπορεί να πετύχει ούτε εξωτερικά. Αυτό είναι ένα μάθημα της ιστορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και επίκαιρα θέματα
(π.χ το νέο πρόγραμμα του 2007)από την Ταμέρα,
σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα
www.tamera. Org

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρύσα Σωτηράκη και Σόνια Χάιδα
chryssa.sotiraki@gmx.net

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 407 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55277942
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.