ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα στην Καβάλα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold.gr , Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2004

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΒΡΟΥ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ποιοί λόγοι επιβάλλουν τη συνάντηση: Κατά τη δεκαετία 1990-2000, η «αναπτυξιακή πολιτική» στις περιοχές μας επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και ειδικά στο χρυσό και το πετρέλαιο.

Τόσο η διεθνής πραγματικότητα, όσο και η εμπειρία μας, που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια στη ΒΑ Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή Καβάλας, δικαιώνουν μια συνολικά αρνητική τοποθέτηση απέναντι στις επενδύσεις αυτές.

Ο χρυσός και το πετρέλαιο χαρακτηρίσθηκαν ως μεγάλος εθνικός πλούτος ο οποίος θα αποφέρει μεγάλα εθνικά οφέλη. Ήτοι:

a. Εισαγωγή συναλλάγματος και μείωση του εξαγόμενου συναλλάγματος
b. Ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
c. Μεγάλο αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης
d. Εισαγωγή νέων τεχνολογιών με παράλληλη δημιουργία εξειδικευμένου εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού
 
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο χαρακτηρισμός «εθνικός πλούτος» είναι ανέκδοτο. Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με διαπιστωμένο ορυκτό πλούτο $18 δις, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μηδενικά οικονομικά οφέλη. Και μηδενική ιδιοκτησία. Στα Πετρέλαια Καβάλας, με διαπιστωμένα ήδη πάνω από 250 εκατ. βαρέλια, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έχουν μηδενική συμμετοχή. Και μηδενική ιδιοκτησία.

Έτσι ούτε εισαγωγή ούτε μείωση εξαγόμενου συναλλάγματος πραγματοποιείται, δεδομένου ότι οι Εταιρείες διαθέτουν το χρυσό και το πετρέλαιο που παράγουν κατά το δοκούν.

Η ΒΑ Χαλκιδική, με τη μακρά μεταλλευτική ιστορία, έχει μόλις το 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος της «άλλης» Χαλκιδική. Παρουσιάζει επίσης σταθερή πληθυσμιακή μείωση και μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε και στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στο Νομό Καβάλας. Αποδεικνύεται έτσι «μύθος» η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι θέσεις εργασίας - περίπου 400 στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και περίπου 300 στα Πετρέλαια Καβάλας - είναι επισφαλείς και συνοδεύονται από έντονα αρνητικές επιπτώσεις που αποσιωπούνται ή καμουφλάρονται έντεχνα από το Δημόσιο και τις Εταιρείες. Και οι δύο αυτοί τομείς διεθνώς μαστίζονται από την ανεργία έτσι ώστε οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι βέβαιοι αυριανοί άνεργοι.

Πρακτική του «Φαιού Πεδίου»: Συνίσταται στην περιβαλλοντική απαξίωση και την αναπτυξιακή μονοκαλλιέργεια στις περιοχές των «επενδυτικών προγραμμάτων» χρυσού-πετρελαίου.

Στη ΒΑ Χαλκιδική ΚΑΜΜΙΑ δημόσια ή ιδιωτική επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί μέχρι σήμερα. Η  πλέον πλούσια σε φυσικό και πολιτιστικό πλούτο περιοχή της Χαλκιδικής έχει μηδενική επίδοση στον τουριστικό τομέα και αμελητέες επιδόσεις στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας γενικά. Ένα πλέγμα θεσμικών δεσμεύσεων  πνίγει στη γένεσή της κάθε άλλη, πλην της μεταλλείας, αναπτυξιακή δραστηριότητα. Ευθέως ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή επιρροής των προγραμμάτων πετρελαίου.  Πολύτιμοι προστατευόμενοι βιότοποι παραδίδονται προς «ανάπτυξη» από τις εταιρείες - το Εθνικό Πάρκο της Βάσοβας, το δάσος της Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα, η περιοχή ΝΑΤURA 2000 στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το κρίσιμο χαρακτηριστικό είναι ο «προαναγγελθείς θάνατος» των επενδύσεων χρυσού-πετρελαίου. Το πεπερασμένο των κοιτασμάτων, οι υψηλοί ρυθμοί εξόρυξης και η εκμετάλλευση των  κοιτασμάτων υψηλής απόδοσης ("high grading"), σε συνδυασμό με τη ρευστότητα των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα, περιορίζουν ασφυκτικά το χρονικό ορίζοντα των δραστηριοτήτων, από λίγα χρόνια μέχρι μία ή δύο δεκαετίες το πολύ.

H κατάληξη αυτών των «επενδυτικών» προγραμμάτων είναι η πτώχευση των επενδυτών, πραγματική ή εικονική. Η εξάντληση των κοιτασμάτων οδηγεί στη βέβαια απαξίωση, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή, των «φαιών», πλέον, περιοχών.

Ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού των τοπικών κοινωνιών, τόσο στην περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας όσο και των Πετρελαίων Καβάλας, η απειλή της ανεργίας για τους απασχολούμενους. Το πολιτικό κόστος και η απώλεια άλλων οφελημάτων, ωθεί τους πολιτικούς στην προώθηση «τροπολογιών» με τις οποίες παραδίνεται το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο ολόκληρων περιοχών και οι κάτοικοι ως όμηροι στα χέρια σκοτεινών «επενδυτών», επιλεγμένων με αδιαφανείς και επιεικώς ύποπτες διαδικασίες.

Η «Τροπολογία Βενιζέλου» για τα Πετρέλαια Καβάλας το 1999, ο «Νόμος Πάχτα» του 1996 και οι «Τροπολογίες Πάχτα» του 2004 για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, αποτελούν τη «θεσμική κύρωση» αυτής της ομηρίας. Και την κραυγαλέα «παράκαμψη» των Συνταγματικών επιταγών.

Το δόλωμα των Ξένων Επενδύσεων: Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων. Τα προγράμματα χρυσού-πετρελαίου προβάλλονται ως σημαντικότατες ξένες επενδύσεις, τόσο από τη νέα Κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι προφανής. Οι «επενδυτές» έχουν ήδη εγκατασταθεί στις περιοχές μας μας και τα προγράμματά τους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η αντίδρασή μας έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Και δεν πρέπει να μείνει καμμία προοπτική αποτυχίας.Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η σημερινή  μας συνάντηση είναι ιστορική.

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 225 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125288
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.