ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Το ιερό πρότυπο" κεφάλαιο πρώτο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Σόνια Χάιδα , Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2007
Αγαπητοί φίλοι,

ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας στα κείμενα που στείλαμε.

Σήμερα σας στέλνουμε το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο "το ιερό πρότυπο" (The sacred Matrix) του Ντίτερ Ντουμ, συνιδρυτή του θεραπευτικού βιοτόπου Ταμέρα. Το κεφάλαιο αυτό ονομάζεται το ίδιο ιερό πρότυπο, όπου ο συγγραφέας εξηγεί τι εννοεί με αυτό.

Στην Ταμέρα συνεχίζεται η πνευματική εκπαίδευση στο θέμα της εσωτερικής και εξωτερικής ειρήνης. Ένα από τα κεντρικά θέματα αυτόν τον χειμώνα για την κοινότητα είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε δομές όπου θα συνδέσουμε την έρευνα των εσωτερικών μας θεμάτων με τις πρακτικές δουλειές που χρειάζεται να γίνουν. Συνέχεια και εμβάθυνση στα εσωτερικά θέματα που αντικρίζει κανείς μέσα του( θυμός, ζήλεια, φόβος, φόβος της εγκατάλειψης...) και παράλληλα το χτίσιμο ενός θεραπευτικού βιοτόπου με όλα όσα ανήκουν σε αυτό σε πρακτικό επίπεδο(χτίσιμο χώρων, εύρεση οικονομικών πόρων, αυτάρκεια στην ενέργεια και στη διατροφή...).

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός σχεδίου όπου τα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα, αντιμετωπίζονται παράλληλα, και μόνο η λύση και των δύο μπορεί να φέρει μια αλλαγή.

Σόνια Χάιδα
(sonja.chaida@gmx.net)

Το ιερό πρότυπο

Και πάντα ρέει στο σκοτεινό υπόγειο
Το ιερό ρεύμα.
Σπιθοβολούν μερικές φορές από τα βάθη οι τόνοι του.
Όποιος τους ακούει, αισθάνεται να επικρατεί ένα μυστικό,
Βλέπει να φεύγει, επιθυμεί να το κρατήσει,
Καίγεται από νοσταλγία,
Γιατί διαισθάνεται το όμορφο.

Έρμαν Έσσε

Το ιερό πρότυπο είναι το πρότυπο της ίδιας της ζωής. Βρίσκεται στα άνθη ενός δέντρου, στο άρωμα ενός λουλουδιού, στο κελάηδισμα ενός πουλιού, στο παιχνίδισμα του γουρουνιού με τη λάσπη και στο φύσημα του ανέμου. Βρίσκεται στα βάθη των ωκεανών, στο ξεδίπλωμα των οροσειρών, στις κοιλάδες των ποταμών και στις κορυφές της αιώνιας σιωπής. Επηρεάζει το σχήμα ενός κρυστάλλου, το κέλυφος των οστρακοειδών ή μια σπηλιά με σταλακτίτες. Επιδρά στο να βλαστήσει ένα δημητριακό, στο χωρισμό των κυττάρων και στο παιχνίδι των γαλαξιών. Μερικές φορές κοιτάζει αγνά και καθαρά με τα μάτια κάποιου θηλαστικού. Και κάπου κάπου αγγίζει – στις ομορφότερες στιγμές της αγάπης – την καρδιά μας. Τότε μεταμορφωνόμαστε για μια μικρή αιωνιότητα και γνωρίζουμε το σκοπό του ταξιδιού μας...

...Όταν ήμουν παιδί μύριζα για ώρες τα άνθη της μηλιάς και προσπαθούσα να ανακαλύψω τι είδους μακαριότητα μου θύμιζε αυτό το άρωμα. Το ίδιο βίωνα ξανά πολύ αργότερα, όταν δούλευα σΆ έναν πορτοκαλεώνα στην Κορσική. Κάτι σΆ αυτό το άρωμα ήταν πάρα πολύ γνωστό και απέραντα όμορφο. Έμοιαζε με την εμφάνιση μιας ζωής προς την οποία συνέτρεχαν όλες οι νοσταλγίες, όλα τα νήματα της ψυχής και όλες οι ανθρώπινες επιθυμίες μας. Η ψυχή μου γνώριζε αυτή τη ζωή και προσπαθούσε να την ξαναβρεί εσωτερικά, να την ξαναγνωρίσει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια και αν είναι δυνατό να την κάνει πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τέτοιες εμπειρίες αλλά λίγοι είχαν την ευκαιρία να τις ακολουθήσουν. Αυτό που σΆ αυτού του είδους τις εμπειρίες αποκρύπτεται κατά ένα μέρος και κατά ένα άλλο αποκαλύπτεται δεν είναι μόνο ένα όνειρο ή μια λαχτάρα αλλά μια πραγματικότητα: Η πραγματικότητα του ιερού πρότυπου. Δεν θα είχαμε αυτή τη νοσταλγία, δεν θα αισθανόμαστε τον ήχο των σειρήνων στις ψυχές μας, δεν θα είχαμε το αναντίρρητο αίσθημα μιας βαθιάς ανάμνησης, αν δεν υπήρχε αυτή η πραγματικότητα.

Το ιερό πρότυπο είναι το αρχέγονο υπερ-ιστορικό, μη-αποξενωμένο, συμπαντικό ή θεϊκό πρότυπο της κοσμικής ζωής. Το καθήκον των ανθρώπων απέναντι στη δημιουργία είναι να το πραγματοποιήσουμε πάνω στη γη. Μας παρουσιάστηκε στην παιδική ηλικία, όταν έκαιγαν τα κεριά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μας γέμιζε με την ευτυχία της πρώτης αγάπης και μερικές φορές το συναντούσαμε στα όρια του θανάτου. Δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε τελείως, γιατί έχουμε γεννηθεί από αυτό, πορευτήκαμε μαζί μέσα στις εποχές, το είδαμε συχνά να αναλάμπει στα χείλη του δρόμου και στους φράχτες της χώρας μας. Το συναντήσαμε στο υπερπέραν, επανασυνδεθήκαμε μαζί του έτσι ώστε να μην το ξεχάσουμε ξανά όταν θα ξανάρθουμε στη γη. Κι όμως συχνά το ξεχνάμε και συνηθίσαμε τόσο πολύ στη λησμονιά που μας φαίνεται απλώς σαν κάποιο μακρινό όνειρο. Αλλά μήπως και η ίδια η γήινη ζωή που αισθανόμαστε τώρα ως τόσο απόλυτα πραγματική, δεν θα μοιάζει επίσης σαν ένα μη πραγματικό όνειρο, όταν κάποια μέρα θα είμαστε ξανά στο υπερπέραν; ...

...Με τι θα μοιάζει το ιερό πρότυπο όταν πραγματοποιηθεί μεταξύ των ανθρώπων; Υπάρχουν πολλά βιβλία, πολλά αποσπάσματα και εν μέρει κάποιες φορές έχει πραγματοποιηθεί, σε πολλές διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς. ΣΆ αυτούς ανήκει η μινωική Κρήτη, οι ακμαίοι αρχαϊκοί πολιτισμοί της προϊστορίας, η περίοδος όπου χτίστηκαν οι μεγάλοι νεολιθικοί ναοί στη Μάλτα, οι υπόλοιποι πρωτόγονοι ειρηνικοί πολιτισμοί στην Αυστραλία, στο Θιβέτ, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική...

...Οι παραδόσεις μιλούν για μια «χρυσή εποχή» και σήμερα μπορούμε να δεχθούμε ότι πραγματικά υπήρχε. Το ιερό πρότυπο έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη γη. Πρέπει να το ανακαλύψουμε ξανά όχι όμως συνθέτοντας αυτό το μωσαϊκό ,πετραδάκι-πετραδάκι αλλά μεταβαίνοντας σε μια κατάσταση όπου να μας εκπληρώνει από μόνο του και κάνει ορατό το όραμα της επερχόμενης κοινωνίας. Είναι η κατάσταση της σύνδεσης και του κοσμικού τρόπου ύπαρξης. Το ιερό πρότυπο συντίθεται πάντα από μόνο του όταν η συνείδησή μας βρίσκεται στην κατάσταση της κοσμικής συχνότητας. Όσο πιο συχνά βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση τόσο πιο καθαρά μπορούμε να δούμε και τόσο περισσότερος κόσμος μπορεί να αποκαλυφθεί στο φως του ιερού πρότυπου. Είναι η αυτό-αποκάλυψη μιας πραγματικής δυνατότητας της ζωής που χαράσσεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο των ανθρώπων.

ΣΆ αυτή τη ζωή δεν υπάρχουν νόμοι του φόβου, γιατί δεν υπάρχει φόβος. Ούτε βία υπάρχει, γιατί δεν υπάρχουν αντιστάσεις που πρέπει να καμφθούν. Επίσης δεν υπάρχουν τεχνικές που ευθυγραμμίζονται στο σπάσιμο των αντιστάσεων, αφού στο ιερό πρότυπο λαμβάνουμε τις απαραίτητες δυνάμεις μέσω ανταπόκρισης (απήχησης). Δεν υπάρχουν αρπαγές και αλώσεις, ούτε ασύχαστη πείνα και ανάγκη που να μας κατατρώει γιατί ζούμε σΆ έναν πλανήτη της πληρότητας. Δεν υπάρχουν ταπεινώσεις και προστυχιές γιατί είμαστε όλοι δημιουργήματα του ίδιου πνεύματος και της ίδιας ζωής. Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά όχι αντιφάσεις. Υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά όχι πόλεμοι. Υπάρχει ευκαιριακή σκληρότητα αλλά όχι φρικαλεότητα. Δεν υπάρχει θρησκευτική κάλυψη του κακού γιατί το κακό δεν υφίσταται πλέον. Δεν υπάρχουν πια τιμωροί αρσενικοί θεοί αλλά ούτε θηλυκές θεότητες όπως η ινδική Κάλι, η ελληνική ¶ρτεμις ή η βαβυλωνιακή Ινάνα, στις οποίες γιορτάζονταν η ένωση του καλού με το κακό. Αυτές οι θεότητες αναδύθηκαν την πατριαρχική εποχή όταν το ιερό πρότυπο είχε από καιρό διαστρεβλωθεί από το μεγαλύτερο σφάλμα της ανθρωπότητας. Οι εικόνες του ιερού πρότυπου που σχηματίστηκαν την προϊστορική εποχή δεν είναι πια διαθέσιμες παρά μόνο ίσως κάποια υπόλοιπα αυτών. Οι παλιές θεότητες ζουν σε ένα εν δυνάμει παρόν, περιμένοντας μια νέα συνεργασία και ανάσταση.

Όσο γράφω όλα αυτά επιδρά το ιερό πρότυπο σαν συντονιστικό πρόγραμμα στα κύτταρά μου, ως εγχειρίδιο στις σκέψεις μου, ως πηγή στο όραμά μου. Μακάρι να παραδοθεί σε αναγνώστες και αναγνώστριες ώστε να βρούμε μαζί το κέφι και τη δύναμη να το φέρουμε στη γη.


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 544 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55098317
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.