ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ "ΚΟΥΛΕ" ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" , Παρασκευή, 26 Ιανουάριος 2007
ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ "ΚΟΥΛΕ" ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ηράκλειο 25 Ιανουαρίου 2007

ΠΡΟΣ:
Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΚΟΙΝ:
Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή
Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννη
Υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη
Εισαγγελία Ηρακλείου
Κοινοβουλευτικά κόμματα
κ.κ Βουλευτές Ηρακλείου
Νομάρχη Ηρακλείου κ. Β. Σχοιναράκη
Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκη
Γ.Γ Περιφέρειας Κρήτης κ. Σ. Τσόκα
Δημοτικές παρατάξεις Δ. Ηρακλείου
ΥΠ.ΠΟ Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων
ΥΠ.ΠΟ Δ/νση Εναλίων Αρχαιοτήτων
ΥΠ.ΠΟ 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου
Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολική Κρήτης (ΟΑΝΑΚ)

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, με τη δημόσια αυτή καταγγελία μας, να σας γνωστοποιήσουμε ένα έγκλημα κατά της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού, έγκλημα που συντελείται χρόνια τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Έγκλημα κατά του μοναδικού μνημείου, συμβόλου του Ηρακλείου, κατά του "Κούλε" που δεσπόζει στο λιμάνι του Ηρακλείου.

"Με πλατύ πάτησε πόδι στα νερά και αγέρωχος ο μέγας Κούλες
Η γραμμή του ορίζοντα έλαμψε, ορατή και πυκνή και αδιαπέραστη
ΑΥΤΟΣ ο πρώτος ύμνος" "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" Οδυσσέα Ελύτη

Το ενετικό αυτό φρουριακό μνημείο, με τη σημερινή του μορφή, κατασκευάστηκε την περίοδο 1523-1540 για την προστασία του ενετικού λιμανιού. Αρχικά ήταν γνωστό με το όνομα Rocca a Mare ή Castello a Mare και επί Τουρκοκρατίας, μετά το 1669, με το όνομα "Κούλες". Αποτελεί μαζί με τα ενετικά τείχη που ζώνουν την παλιά πόλη του Ηρακλείου και τα ενετικά νεώρια το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.600 τ.μ κι έχει τη μορφή τετράπλευρου με ένα έντονα προβαλλόμενο τμήμα σε σχήμα ημικυκλίου στην ανατολική πλευρά του. Είναι διώροφο κι αποτελείται από ισχυρότατη τοιχοποιία, με το πάχος των εξωτερικών τμημάτων του να φτάνει τα 8,70 μ. Η οροφή του ισογείου στηρίζεται σε σύστημα θόλων με μεγάλες οπές εξαερισμού και φωτισμού.
Η είσοδος του φρουρίου είναι στη δυτική πλευρά. Στο ισόγειο υπάρχουν οι μεγάλες κανονιοθυρίδες, στο δώμα υπάρχουν πολλές μικρότερες. Στο ισόγειο υπάρχει επίσης μια μεγάλη δεξαμενή νερού (cisterna), μια φυλακή και αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων και πολεμοφοδίων. Ο Francesco Basilicata σε έκθεση του 1630 αναφέρει πως στο ισόγειο υπήρχαν 18 μεγάλα κανόνια, στο δώμα άλλα 25 μικρότερα διαφόρων διαμετρημάτων, 300 κιβώτια μπαρούτι στις αποθήκες και 6.144 βλήματα διαφόρων μεγεθών. Ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, ανάγλυφος στις τρεις μαρμάρινες εντοιχισμένες στο φρούριο πλάκες, επιβλητικός και εμβληματικός εποπτεύει ακόμα το εντυπωσιακό αυτό μνημείο.

Το μνημείο αυτό έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι τελευταίες συντηρήσεις που έγιναν ήταν της δεκαετίας του 1970. Έκτοτε η ανοικτή θάλασσα του κρητικού πελάγους βόρεια του μνημείου αλλά και ο εσωτερικός κυματισμός του λιμανιού, με τον ανατολικό άνεμο να χτυπά το ευαίσθητο από άποψη προφύλαξης τμήμα του, έχουν δημιουργήσει μεγάλη υποσκαφή - σπηλαιώσεις στη θεμελίωση του φρουρίου. Η έλλειψη συντήρησης και στην ανωδομή του φρουρίου ολοκληρώνει την τραγική εικόνα του μνημείου.

Δεκαετίες τώρα η τοπική κοινωνία και οι φορείς της επισημαίνουν τα προβλήματα και ζητούν επιτακτικά την παρέμβαση του Υπ. Πολιτισμού της χώρας με μελέτες και χρηματοδοτήσεις να σώσει το μνημείο. ¶νευ αποτελέσματος όμως. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τραγικά τα τελευταία 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα, από το 1993, με υποθαλάσσιες βιντεοσκοπήσεις, πιστοποιήθηκε η, ύπαρξη έντονων σπηλαιώσεων στα θεμέλια του φρουρίου. Παρά τα συνεχή υπομνήματα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει χρηματοδότηση, ούτε οι Υπηρεσίες του εκπονούν τις μελέτες αντιμετώπισης των σπηλαιώσεων, στήριξης κι αποκατάστασης του μνημείου. Παρεμβαίνοντας ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) - που στη ζώνη ευθύνης του υπάρχει το μνημείο - μετά την βιντεοσκόπηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ), συντάσσει το 2003 προμελέτη αντιμετώπισης των σπηλαιώσεων.
Τη μελέτη εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με την ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/23919/10/8 απόφασή του το 2003 με πολλές παρατηρήσεις για σύνταξη υποστηρικτικών μελετών και οριστικής μελέτης, αλλά δεν εγκρίνει η Δ/νση Ενάλιων Αρχαιοτήτων που καθυστερεί υπέρμετρα να δώσει προδιαγραφές σύνταξής της. Φτάνουμε στο 2005, που με την κοινή απόφαση 2447.5/03/0502/06/05 των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννη και Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γ. Σουφλιά διατίθενται 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Κούλε. Οι μελέτες όμως δεν υπάρχουν. Έτσι ο ΟΛΗ αναθέτει στον ΟΑΝΑΚ τον Οκτώβριο του 2005 έναντι 80.000 ευρώ την σύνταξη των υποστηρικτικών και της οριστικής μελέτης.

Στις 17 Ιανουαρίου 2006 βιντεοσκοπούνται ξανά οι σπηλαιώσεις και δημοσιοποιούνται οι εικόνες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών. Το φρούριο κινδυνεύει με κατάρρευση. Ογκόλιθοι της θεμελίωσης έχουν μετακινηθεί, οι υποστυλώσεις έχουν υποχωρήσει και παρουσιάζονται εκτεταμένες ρηγματώσεις και σπηλαιώσεις ύψους 20 εκατοστών μέχρι και 2 μέτρων. Η μεγαλύτερη σπηλαίωση, όπως ήταν φυσικό, διαπιστώθηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα του φρουρίου και ήταν διαστάσεων 5,20μ επί 1,30μ. και βάθους 3μ. Σχετικές είναι και οι αποτυπώσεις τόσο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων όσο και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ).

Στις 1/2/2006 ο ΟΑΝΑΚ παρουσιάζει τα σχέδια της μελέτης σε εκπροσώπους του ΟΛΗ και της 13ης ΕΒΑ κι ο ΟΛΗ εκτιμά πως τον Μάρτιο του 2006 θα δημοπρατηθεί το έργο. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006, κατόπιν μεγάλης θαλασσοταραχής στο λιμάνι από έντονους ανατολικούς ανέμους, καταρρέει τμήμα του εξωτερικού τοίχου του φρουρίου στο νοτιοανατολικό τμήμα του επιφάνειας περίπου 10 τ.μ. Οι πολίτες μένουν άναυδοι κι αγανακτούν. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Νομάρχης, ο Γ.Γ της Περιφέρειας με έντονα διαβήματά τους πιέζουν το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσει επιτέλους τις διαδικασίες εγκρίσεων και να παρέμβει άμεσα για τη σωτηρία του μνημείου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2006 η μελέτη του ΟΑΝΑΚ παραδίδεται στον ΟΛΗ και την 13η ΕΒΑ αλλά το ΚΑΣ την εγκρίνει μόλις τον Ιούλιο του 2006 με την ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/46201/1855/27-7-2006 απόφασή του, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Όλοι θεώρησαν τότε πως έφτασε η ώρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του Κούλε.
Σ΄ αυτό οδηγούσαν και οι απαντήσεις του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Τατούλη (αφού υπουργός Πολιτισμού ήταν ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής) στους κάθε τόσο ερωτώντες βουλευτές του Νομού Ηρακλείου αλλά και στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομάρχη και Δήμαρχο Ηρακλείου, απαντήσεις που ήταν πάντα καθησυχαστικές.

Το έργο αποκατάστασης των ύφαλων σπηλαιώσεων του φρουρίου Κούλε Ηρακλείου δημοπρατήθηκε και υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου στις 3 Νοεμβρίου 2006, με προθεσμία περαίωσης έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 2 Μαΐου 2007. Ευχή όλων είναι το φρούριο να αντέξει αυτό το χειμώνα. Όμως, τρεις (3) μήνες σχεδόν από τις 3/11/2006, το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Αιτία η για πολλοστή φορά καθυστέρηση έγκρισης αυτή τη φορά τόσο του είδους των πασσάλων που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη να τοποθετηθούν όσο και του είδους και σύνθεσης των κονιαμάτων, παρά τις επίσημες και υπεύθυνες γνωματεύσεις του αρμόδιου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και του λιμενολόγου μελετητή. Γνωματεύσεις που δόθηκαν από τον Οκτώβριο του 2006.

Στο μεταξύ, νεώτερη βιντεοσκόπηση οδηγεί την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ να στείλει εξαιρετικώς επείγον έγγραφο στην Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ στις 4/1/2007 με το οποίο γνωστοποιεί πως διαπιστώθηκε διεύρυνση των σπηλαιώσεων (μέσα στο χρόνο) αλλά και μερική υποχώρηση τμήματος του κυκλικού πύργου της ανατολικής πλευράς προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων καταστροφών του φρουρίου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα - αλλά καθυστερημένα κι αυτή - πως δεν έχει αντίρρηση για την σύνθεση των κονιαμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Περιττό να σας αναφέρουμε πως οι εργασίες ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει και είναι άγνωστο πότε αυτό θα συμβεί.

Πρέπει να αναφέρουμε πως όλα τα παραπάνω αφορούν την αντιμετώπιση μόνο των ύφαλων σπηλαιώσεων του μνημείου, γιατί για την συντήρηση και στήριξη της ανωδομής του, αλλά και τη γενικότερη ανάδειξή του, δεν υπάρχει τίποτα μέχρι τώρα. Ούτε μελέτη (με προεκτιμούμενο κόστος 200.000 ευρώ), ούτε χρηματοδότηση, ούτε έγκριση, ούτε βούληση. Αν κυλήσουν με τους ίδιους ρυθμούς τα πράγματα, τα εξίσου σοβαρά προβλήματα της ανωδομής του φρουρίου θα αντιμετωπιστούν περί το 2050.

Αυτό που διαπιστώνει η τοπική κοινωνία είναι πως 50 χρόνια τώρα το μοναδικό αυτό μνημείο - σήμα κατατεθέν της πόλης μας - βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Ιδίως τα τελευταία 15 χρόνια, κατά τα οποία επιδεινώθηκαν δραματικά και επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά του προβλήματα.

Ως Δημοτική Κίνηση Ηρακλείου, που μετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, διαπιστώνουμε πως η αδιαφορία της Πολιτείας δια των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών της είναι προκλητική και εγκληματική. Οι πολιτικές της Ε.Ε αλλά και οι επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος χρεώνουν την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων με την ευθύνη προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτής που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, για να την κληρονομήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας στους απογόνους μας, όχι μόνο σώα και αβλαβή, αλλά αναδειγμένη κι αξιοποιημένη.

Μιλώντας δε για το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, με τον τεράστιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο μεσογειακής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, παγκόσμιας σημασίας, καταλαβαίνετε πως η αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας των μνημείων μας. Γνωρίζουμε πως τα ετήσια έσοδα που αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό μας τα τόσα μνημεία και το μουσείο Ηρακλείου είναι τεράστια, έσοδα όμως που δεν επιστρέφουν ανταποδοτικά στα μνημεία που τα αποφέρουν. Γνωρίζουμε επίσης πως η Ε.Ε με τις πολιτικές της, μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων της, διαθέτει τεράστιους πόρους για τη διατήρηση κι ανάδειξη του πλούτου αυτού, πόρους που όπως αποδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί κατά προτεραιότητα και ορθολογικά.

Συμπλέοντας με τη μεγάλη πλειονότητα των δημοτών, αγανακτούμε με τη συμπεριφορά των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, με την αδιαφορία της Πολιτείας, παρά την κατάρρευση και καταστροφή του μνημειακού μας πλούτου. Θεωρούμε πως για την συνεχιζόμενη καταστροφή και τμηματική κατάρρευση του μνημείου "Κούλε" Ηρακλείου υπάρχουν ευθύνες που θέλουμε με την καταγγελία αυτή να αναδείξουμε. Ευθύνες που πρέπει ν΄ αποδοθούν και να καταλογιστούν.

Κυρίες και κύριοι,

θεωρούμε πως πρέπει τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, να υπάρξει η απαιτούμενη ενεργοποίηση και παρέμβαση ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί των συναρμόδιων Υπουργείων. Γι΄ αυτό παρεμβαίνουμε σε σας, απευθύνοντας απεγνωσμένη έκκληση, να συνδράμετε στην αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος, στη σωτηρία του μνημείου "Κούλε" του Ηρακλείου, παρεμβαίνοντας αρμοδίως και παίρνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Την καταγγελία που απευθύνουμε σ΄ εσάς, δημοσιοποιούμε και κοινοποιούμε σε όλους τους αρμοδίους παράγοντες και φορείς προσπαθώντας να τους ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο. Η διάσωση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη όλων μας. Κυρίως όμως, είναι ευθύνη της Πολιτείας και των αρμοδίων οργάνων της. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας.

εκ μέρους της δημοτικής κίνησης "ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ"

Θεόφιλος Τρουλλινός
Νίκος Αλεξάκης
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηρακλείου


Θεόφιλος Τρουλλινός
Νίκος Αλεξάκης
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηρακλείου
Ταχ. Διεύθυνση: Ανωπόλεως 34 Τ.Κ. 712.01
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. επικοινωνίας: 2810-223861, κινητό 697/6168862

Δημοτική Κίνηση "ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ"
Γραφεία: Γιαννίκου 32-34
Τηλ.: 2810.300632 – 2810.300633
FAX: 2810.300634
www.filopolis.gr – e-mail: info@filopolis.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 154 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57018516
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.