ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" , Παρασκευή, 26 Ιανουάριος 2007
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 25 Ιανουαρίου 2007

Χρόνια τώρα, δεκαετίες ολόκληρες, η κοινωνία του Ηρακλείου παρακολουθεί με αγανάκτηση την αδιαφορία της Πολιτείας όπως αυτή εκφράζεται με την εγκατάλειψη του μνημειακού μας πλούτου στο έλεος του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, τα τείχη του Ηρακλείου, τα νεώρια, ο Αγ. Πέτρος και τόσα άλλα. Κορυφαίο όμως παράδειγμα της αδιαφορίας, ακόμα και μετά την κατάρρευση τμήματός του, είναι ο "Κούλες", που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Γι΄ αυτό επιλέξαμε τον "Κούλε" για τη σημερινή μας παρέμβαση. Παρέμβαση που έρχεται να κλιμακώσει τις μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες, όπως αυτές έχουν εκφραστεί τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτική και Νομαρχιακή) και τους Βουλευτές του Νομού, όσο και από επιμέρους φορείς. Διαμαρτυρίες που μέχρι σήμερα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, άρα πρέπει να κλιμακωθούν.

Προσφεύγουμε σήμερα με ανοικτή καταγγελία μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων και το Ευρωκοινοβούλιο. Τους ενημερώνουμε για την αξία και το ιστορικό του μνημείου Κούλε και τους ζητούμε να παρέμβουν προς την ελληνική κυβέρνηση. Την ανοικτή αυτή καταγγελία μας κοινοποιούμε στους υπεύθυνους κ.κ. Πρωθυπουργό της χώρας, υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού, στην Εισαγγελία Ηρακλείου, στα πολιτικά κόμματα, στους κ.κ. Βουλευτές του Νομού, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στο Γ.Γ της Περιφέρειας και στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς. Θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, αγανάκτηση όλων των πολιτών, και να ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω την κοινή γνώμη.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αρχαιολογικό και μνημειακό μας πλούτο είναι προκλητική κι εγκληματική. Είναι αντιστρόφως ανάλογη της μεσογειακής, πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας σημασίας των μνημείων μας. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης για στόχους ανάπτυξης, για νέα μεγάλα έργα στην Κρήτη, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και τόσα άλλα αποδεικνύονται λόγια του αέρα, καθώς τίποτα μέχρι τώρα δεν προχωρά. Φτάνει να θυμηθούμε το νέο αεροδρόμιο, την περαίωση των οδικών αξόνων, τα νέα μουσεία με την εξαγορά του ΑΘΗΝΑ, την ασυνέπειά της στη συγχρηματοδότηση των έργων της παλιάς πόλης, των τειχών και τόσα άλλα. Αποδεικνύονται όμως και ψευδείς, καθώς ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (του τουρισμού συμπεριλαμβανομένου) δεν πρόκειται να γίνει όσο εγκαταλείπεται η βασική συνιστώσα της, αυτή του αρχαιολογικού, μνημειακού και πολιτιστικού μας πλούτου. Γιατί αυτός είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Χωρίς αυτό θα καταρρεύσει και ο τουριστικός τομέας, μετά από αυτόν της γεωργίας.

Είναι ειρωνικό και θυμίζει αρχαία τραγωδία. Το Ηράκλειο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, "εκπροσωπείται" στην κυβέρνηση με τρεις Ηρακλειώτες Υπουργούς, τους κ.κ. Κεφαλογιάννη, Βουλγαράκη και Μεϊμαράκη. Κι όμως, αντί να δει κάτι να προχωρά εισπράττει αδιαφορία και εμπαιγμό, συνεχίζοντας έτσι την... ιστορική του παράδοσή.

Και δεν μιλάμε για προνομιακή αντιμετώπιση έναντι άλλων. Μιλάμε για απλή ανταποδοτικότητα. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως από τον αρχαιολογικό, μνημειακό και πολιτιστικό γενικότερα πλούτο μας η εθνική οικονομία εισπράττει ετήσια τεράστια έσοδα χωρίς να επιστρέφει ανταποδοτικά, έστω και μέρος αυτών, στα μνημεία που τον προσφέρουν. Είναι σαν να τρώμε τις σάρκες μας, τα παιδιά μας, αδιαφορώντας για το αύριο. Όλοι εμείς όμως, βρήκαμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τους προγόνους μας όχι για να την "καταναλώσουμε" αλλά για να την κληροδοτήσουμε στους απογόνους μας, όχι μόνο σώα και αβλαβή αλλά συντηρημένη κι αναδειγμένη. Αυτό πάνω απ΄ όλα σημαίνει αειφορική ανάπτυξη, η μοναδικά σωστή ανάπτυξη του αύριο, που αποδεικνύεται πως απαιτεί άλλες πολιτικές από τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες.

Η αδιαφορία αυτή πρέπει τώρα να σταματήσει. Πριν να είναι πολύ αργά. Για να γίνει αυτό δεν επαρκούν οι μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες, παραστάσεις, επερωτήσεις. Απαιτείται αφύπνιση όλης της κοινωνίας, όλων των φορέων της. Απαιτείται κινητοποίηση όπως αυτές που κι άλλες φορές έχει κάνει το Ηράκλειο. Και σ΄ αυτές πρέπει να πρωτοστατήσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Την άλλη βδομάδα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007, κλείνει ένας χρόνος από την κατάρρευση τμήματος του Κούλε. Προτείνουμε και καλούμε όλους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς, σε συστράτευση για να απαιτήσουμε όσα δικαιούμαστε και μας αναλογούν στην συντήρηση, ανάδειξη κι αξιοποίηση του μνημειακού μας πλούτου, με πρώτο απ΄ όλα την αποκατάσταση του Κούλε. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πρωτοστατήσει και να τεθεί επικεφαλής αυτής της κινητοποίησης. Η Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου ας καθιερωθεί ως μέρα μνήμης, ως μαύρη επέτειος, της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Ας καθιερωθεί ως μέρα αφύπνισης συνειδήσεων, ανασκόπησης των αποτελεσμάτων κάθε χρόνου, μέρα εκκίνησης νέων διεκδικήσεων μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος όλων μας, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη κι αξιοποίηση όλου του μνημειακού και πολιτιστικού μας πλούτου.

Προτείνουμε συγκεκριμένα μέσα στην ερχόμενη βδομάδα ο Δ. Ηρακλείου να καλέσει όλους τους φορείς της πόλης και να συνδιοργανώσουμε από κοινού μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Κούλε ή σε άλλο χώρο του λιμανιού, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Κι ας προετοιμαστούμε για τις επόμενες κλιμακούμενες ενέργειές μας.

Ως δημοτική κίνηση, θέλοντας να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή, κάναμε τη σημερινή δημόσια καταγγελία μας και καταθέσαμε τις σκέψεις και προτάσεις μας για τη συνέχεια. Τη σημερινή πρωτοβουλία μας θ΄ ακολουθήσουν άλλες, γιατί δεν θα πάψουμε στιγμή να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, να αποδίδουμε τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ν΄ αναλαμβάνουμε τις δικές μας, να παρεμβαίνουμε θετικά με ιδέες και προτάσεις, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να είμαστε ενεργοί, ανοικτοί και χρήσιμοι στον τόπο και την πόλη μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει ανταπόκριση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Γιατί ευθύνες έχουμε όλοι. Αντί να "μοιράζουμε" ζώνες ευθύνης και διαχείρισης, τα ιμάτιά μας, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό σκοπό.

Η Γραμματεία της δημοτικής κίνησης

Δημοτική Κίνηση "ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ"
Γραφεία: Γιαννίκου 32-34
Τηλ.: 2810.300632 – 2810.300633
FAX: 2810.300634
www.filopolis.gr – e-mail: info@filopolis.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 148 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017940
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.