Γρεβενά: Τόπος Συμποσιακού φαγητού και Παράδοσης
"Κοπιάστε από τα μέρη μας", είναι ακόμη η έκφραση των απλών ανθρώπων από την εποχή των Ευρωπαίων Περιηγητών του Διαφωτισμού σαν καλούσαν τους Ξένους να γνωρίσουν τον τόπο τους.
Οι Γρεβενιώτες περιπλανήθηκαν χρόνια σε ξένους τόπους, νομάδες των Βαλκανίων, ξενιτεύθηκαν σε δύσκολα χώματα, Γερμανία, Αμερική, μέσα τους όμως στέριωσε ο άφοβος τρόπος του να ανοίγουν την πόρτα τους, στον ξένο που τους τιμά.
Δεν μπορείτε να γνωρίσετε έναν προορισμό αν δεν γνωρίσετε πρώτα τις γεύσεις του, λένε. Αν δεν τον γνωρίσετε στις καθημερινές του γιορτές και χαρές, αν δεν γίνετε ομοτράπεζοι στα πανηγύρια του, αν δεν συναντηθούν οι δύο κόσμοι που χρόνια βρίσκονταν πίσω από τείχη προκαταλήψεων, κλεισμένοι σε αρνητικά στερεότυπα ο ένας για τον άλλον. Το αστικό κέντρο και η ύπαιθρος χώρα.
Τώρα που ο ελεύθερος χρόνος διεισδύει εκ νέου στη ζωή των ανθρώπων και ένας νέoς τρόπος ζωής δημιουργείται, ο τουρισμός της υπαίθρου, ξεκινήστε.
Προορισμoί:
- Oι "Ελληνικές ¶λπεις", η Βασιλίτσα, σας περιμένουν. Mοναδική ευκαιρία για χειμερινά σπόρ και χαλάρωση σε κάποιο Ξενώνα στο Βουνό.
- Η ξακουστή κοιλάδα "ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ", Εθνικός Δρυμός Καταφύγιο μεγάλων θηλαστικών, βιότοπος σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, με αξέχαστες διαδρομές για περίπατο στο δάσος και βόλτες γνωριμίας με τη Παράδοση στα βλαχοχώρια της Πίνδου.
- Σμόλικας – Όρλιακας - Βουνάσσια: Βουνά με περιπετειώδεις διαδρομές, με άγριες πέστροφες στα ορεινά ρέματα. Στα δάση, ως δείκτης υγείας τους η καφέ αρκούδα, με αγριόγιδα, αγριογούρουνα και ζαρκάδια.
Κουζίνα της Υπαίθρου
Με άγρια μανιτάρια που θα τα συλλέξετε σε κάποιο περίπατο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, με άγριες πέστροφες που θα ψαρέψετε μόνοι σας, άγριες φράουλες από βόλτες στο βουνό και ψητά που θα ανακαλύψετε στις γαστρονομικές περιπλανήσεις σας, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για aromatherapy σε στιγμές χαλάρωσης.
Γιορτές και Πανηγύρια
Αν ο πολιτισμός αντανακλάται στο πιάτο μας, το πιάτο της Κουζίνας της Υπαίθρου έχει υπερβεί κατά πολύ την γαστρονομική του υπόσταση.
Έχει ενταχθεί στο πολιτισμικό και συμβολικό "κεφάλαιο" της κοινότητας, επειδή συνδέθηκε με σημαντικά για την κοινωνική υπόσταση και την πολιτισμική έκφραση των μελών της.
Είναι μέρος των εθίμων το τελετουργικό περιεχόμενο των οπoίων απλώνεται στο χώρο και στο χρόνο.
Ο χρόνος και ο ρυθμός στην τελετουργία παρασκευής δεν μετριέται, μόνο βιώνεται. Είναι μια λειτουργία που βγάζει την κοινότητα από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και του παραγωγικού χρόνου και την εισάγει στο ίδιο το μυστήριο της ύπαρξης της και τις μεταφυσικές πλευρές της ιστορικής της υπόστασης.
Το μοτίβο της επανάληψης και της μονοτονίας στον ετήσιο κύκλο και στις γιορτές είναι κατεξοχήν χαρακτηριστικό των μυητικών τελετών. Και εδώ για μύηση και αναβάπτιση πρόκειται. Μύηση και αναβάπτιση στην ιδέα της κοινότητας και στην συλλογική ιδέα για επιβίωσή της.
Μουσεία
Στις Γρεβενιώτικες διαδρομές (Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς) οι περίπατοι θα σας εμπλουτίσουν εσωτερικά με τη γνώση του εαυτού, καθώς η "Φύση διδάσκει σιωπηλά", περιβαλλοντική ηθική. Ό,τι με απλά λόγια ο άνθρωπος είναι, ένας οργανισμός στο οικοσύστημά της. Αν δεν λογικευτεί μπορεί ναεκλείψει κάποια μέρα, όπως έγινε και με άλλα θηλαστικά, που είχαν μεγαλύτερη παρουσία στη γή.
Όσοι μοιράζονται το οικοσύστημα μαζί του, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να κλάψουν για αυτό.
Η παλαιότερη αντίληψη που ήθελε τον άνθρωπο αλαζόνα, πάνω από τη φύση, να διαχειρίζεται με έναν σπάταλο τρόπο τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια, το συνειδητοποιείς εδώ, παρατηρώντας τα ευρήματα της Μηλιάς, πως είναι παρελθόν.
Βιολογική Γεωργία
Στα πεδινά των Γρεβενών η ορεινή γεωργία έχει κάνει την πράσινη στροφή της, αφού ήδη άγγιξε τα οριά της ως συμβατική γεωργία . Ο Νόμος Γρεβενών έχει μετασχηματισθεί σε ένα εργοτάξιο πράσινων σιτηρών και οσπρίων ανθρώπινης κατανάλωσης. Στα Νότια των Γρεβενών συναντάς οικολογικά κρασιά, μονοποικιλιακό τσίπουρο, οικολογικά γαλακτοκομικά, αιγοπρόβατα βοοειδή και γουρουνόπουλα βιολογικής εκτροφής.
Στις 25-1-2006 στου Ψυρρή (Αθήνα), ο ΣΕΦ του HOTEL OCHREA & BROWN (www.ochreaandbrown.com) δημιουργεί γευστικές περιηγήσεις σε προσκεκλημένους, ανθρώπους των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων, αποκλειστικά με προιόντα Γρεβενών.
Συνδιοργάνωση:
Παπακωνσταντίνου Δημ., Σύμβουλος Βιοκαλλιεργητών και Αγροτουρισμού, www.askjim.gr (6977 239 066) Tσάτας Κώστας, Εργαστήριο μεταποίησης άγριων μανιταριών
Συμμετέχουν:
- Xασπερίδης Σταύρος: Βιολογικός αμπελώνας Βεντζίων - Γιαγκόζογλου Ιωάννης: Βιολογικά Όσπρια Γρεβενών - Τσάτας Κώστας: Μανιτάρια από Δάση των Γρεβενών - ¶λευρα Γρεβενών - Πρέβεζας, ΔΙΟΝ. Τοπική ποικιλία μαλακού σίτου - ΒΙΟΠΑΝ - Βιολογικά Γαλακτοκομικά ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ Α.Ε (http://www.kourellas.gr/kourellasgr.html)
"Θέλουμε να επιλέγουμε τι θα φτάνει στο πιάτο μας", ζητάνε οι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Στα Γρεβενά έχετε πολλές επιλογές. Γιατί εδώ γνωρίζουν καλά πως η ποιότητα πρέπει να τεκμηριώνεται.
Εκ μέρους των συνδιοργανωτών
Παπακωνσταντίνου Δημήτρης Γεωπόνος Σύμβουλος
. ecocrete.gr . |