ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νόμοι για τα σκουπίδια. Εκδήλωση Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Κυριακή, 07 Δεκέμβριος 2003

Νόμοι για τα σκουπίδια

Για αυτά και άλλα πολλά θα μιλήσουμε σε εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 7μμ στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και προσκεκλημένοι ο Νομάρχης και όλοι οι δήμαρχοι του νομού.

Που είναι οι νόμοι; Βλέποντας την κατάσταση στις νόμιμες και παράνομες χωματερές της χώρας, θα εύκολα θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι νόμοι για τα σκουπίδια δεν υπάρχουν. Όμως αυτή είναι η λάθος αντίληψη. Αν δεν υπήρχαν νόμοι, δεν θα υπήρχαν πρόστιμα, όπως αυτό που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην χώρα μας για τον Κουρουπητό (7,5 εκατομμύρια δρχ ημερησίως για κάθε ημέρα λειτουργίας) και δεν θα βρισκόταν σήμερα η χωματερή του Μαρουλά στην τελική ευθεία προς τον Ευρωπαίο καδή. ¶ρα, μολονότι δεν είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού, οι νόμοι για τα σκουπίδια υπάρχουν και παράγουν μάλιστα και έννομα αποτελέσματα. Το καλύτερο που έχουμε, συνεπώς, να κάνουμε είναι να τους γνωρίσουμε και να αρχίσουμε σύντομα να τους εφαρμόζουμε.

Και είναι καιρός γιατί η νομοθεσία που μας έρχεται από τις Βρυξέλλες και μεταφέρεται στην ελληνική νομοθεσία νύχτα και καθυστερημένα βάζει τα δυο πόδια των δημάρχων σε ένα παπούτσι και κάνει την ανακύκλωση από "προοδευτικό μέτρο" σε νομική υποχρέωση των Δήμων.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία σειρά Οδηγιών έχει απαγορεύει την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και έχει επιβάλει την ειδική διαχείριση των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, τη μείωση της παραγωγής τους, την ορθολογική και περιβαλλοντική διαχείρισή τους, την μεγαλύτερη δυνατή ανάκτησή τους και, πάνω απ' όλα, την σταδιακή μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Όλες θέτουν προθεσμίες και καταληκτικές ημερομηνίες για την εφαρμογή τους, όλες, αν δεν τηρηθούν, θα έχουν ως συνέπεια καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων.

Ήδη, η χώρα μας έχει καταδικαστεί και ξανακαταδικαστεί για πλείστες όσες παραβάσεις. Ποιος τις λογαριάζει, θα πείτε. Το τοπίο όμως έχει αλλάξει. Στην μετά Κουρουπητόν εποχή, οι καταδίκες συνοδεύονται και από τσουχτερά πρόστιμα και προβλήματα στην εκταμίευση πόρων από τα πολυώνυμα Ταμεία των Βρυξελλών. Και τα πρόστιμα τα πληρώνει ακόμη η κυβέρνηση, αλλά από κάποια στιγμή και μετά θα κληθούν οι Δήμοι να τα πληρώνουν. Από το 1997 έπρεπε π.χ. να έχουν τεθεί περιορισμοί στην εμπορία μπαταριών που περιέχουν τοξικά υλικά, να έχει απαγορευτεί η απόρριψη υγρών από τους συσσωρευτές μολύβδου στα επιφανειακά και υπόγεια νερά και στο αποχετευτικό σύστημα, να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και ο αριθμός των μπαταριών που καταλήγουν στα οικιακά απόβλητα και να έχουν ληφθεί μέτρα για την διάθεση των χρησιμοποιημένων μπαταριών και την οργάνωση χωριστής συλλογής τους. Τα είδατε όλα αυτά να έχουν γίνει; Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα είδε, με αποτέλεσμα την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και έπεται συνέχεια. Από το 2000 και μετά η ταφή ελαστικών αυτοκινήτων και νοσοκομειακών και ιατρικών αποβλήτων, αδρανών υλικών στους ΧΥΤΑ απαγορεύεται. Επί πλέον, τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ θα πρέπει να έχουν υποστεί προ-επεξεργασία. Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πρέπει να φθάνει στο 50-65% του συνόλου των στερών αποβλήτων, η συνολική ανακύκλωση το 25-45% και το 15% κάθε υλικού. Μετά το 2005 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ θα πρέπει να μειωθούν σε 5 χρόνια κατά 25%, σε 8 χρόνια κατά 50% και σε 15 το πολύ χρόνια κατά 65% με βάση πάντα τις ποσότητες του 1995. Πάλι δεν θα προκάμουμε, όπως φαίνεται.

Είπαμε όμως, ότι εκτός από τα πρόστιμα υπάρχουν και όροι για τις χρηματοδοτήσεις. Θέλει για παράδειγμα ο Δήμος Ρεθύμνου 1 δις για την αποκατάσταση και την επέκταση της χωματερής του Μαρουλά; Ο δρόμος περνά αναγκαστικά από το Ταμείο Συνοχής. Εκεί οι εκπρόσωποι του Δήμου θα διαπιστώσουν ότι η γλώσσα έχει αλλάξει και θα ακούσουν για όρους και προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί και ισχύουν μετά τον Οκτώβριο του 2002.

Η "επέκταση", για παράδειγμα. για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει αποδειχθεί ότι θα δέχεται μόνο προ-επεξεργασμένα απορρίμματα. (διαλογή, ανακύκλωση μη οργανικών υλικών) και ότι υπάρχει και λειτουργεί σύστημα συλλογής ειδικών αποβλήτων (όπως λάστιχα αυτοκινήτων, μπαταρίες οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) ως τα τέλη του 2004. Και το χειρότερο: το Ταμείο Συνοχής δεν πληρώνει πριν θέσει το δάκτυλο στον τύπο των ήλων: το συστήματα προ-επεξεργασίας και συλλογής ειδικών απορριμμάτων πρέπει να λειτουργούν και η διαχείριση των αποβλήτων γενικότερα πληροί πρέπει τις απαιτήσεις της σχετικής οδηγίας την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση για την πληρωμή.

Π.Σ.Ρ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104735
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.