ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εισήγηση K.Βολιώτη για το Σύνταγμα και τα δάση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Κ.Βολιώτης , Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2007
Συγκέντρωση Φορέων και Πολιτών
"Οι Συνταγματικές Αλλαγές κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος"
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007, στις 7 μ.μ.
αμφιθέατρο Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)


Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, από την προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, βρισκόμαστε πάλι σε διαδικασία αλλαγής του. Είναι προφανές  ότι οι σχεδιασμοί που γίνονται δεν περιλαμβάνουν την παραπέρα προστασία  του περιβάλλοντος, αλλά την προσπάθεια υποβάθμισής του. Κυνικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε προ καιρού, ότι: "πρέπει να δοθεί χώρος στις επενδύσεις και να βρούμε τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η προστασία του περιβάλλοντος"! Αναμφισβήτητα επομένως ομολογείται και επιδιώκεται η ακύρωση της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών. Η προηγούμενη  αντίστοιχη προσπάθεια  αποτράπηκε, την τελευταία στιγμή, χάρη στις γενικευμένες αντιδράσεις και τον αγώνα των οικολογικών οργανώσεων και πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών.


Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους Υπουργούς Γεωργίας της παρούσας Κυβέρνησης να προωθήσουν Αποφάσεις, ευθέως αντισυνταγματικές, για "αξιοποίηση" των δασών, οι οποίες γενικά δεν εφαρμόστηκαν, απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι οι Δασάρχες αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν, ως αντισυνταγματικές. Βρισκόμαστε λοιπόν ξανά μπροστά σε μια απειλή για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα δάση. Εκτός από τα δάση  βέβαια, στόχος είναι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επίσης στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια καταστροφής του περιβάλλοντος.

Τα συμφέροντα που "επηρεάζουν πολιτικές και πολιτικούς", έχουν μετατρέψει τις πόλεις μας σε αβίωτες και έχουν καταστρέψει πολλά από τα δάση που υπήρχαν κάποτε στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι πυρκαγιές που επίσης καταστρέφουν κάθε χρόνο δάση και δασικές εκτάσεις, σε πολλές περιπτώσεις, οφείλονται σε προσπάθειες οικοπεδοφάγων να οικειοποιηθούν κρατική γη. Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι με την επικείμενη συνταγματική αλλαγή ως βάση θα λαμβάνονται οι αεροφωτογραφίες για τα δάση του 1975 και όχι του 1945, όπως μέχρι τώρα, τι άλλο είναι αυτό, παρά επιβράβευση των καταπατητών και οικοπεδοφάγων;

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι, εάν οι προς αναθεώρηση διατάξεις θα έχουν πλειοψηφία 180 Βουλευτών, τότε το περιεχόμενο της αναθεώρησης θα προσδιοριστεί από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Θα ψηφιστεί δηλαδή να αναθεωρηθούν κάποιες διατάξεις εν αγνοία του περιεχομένου που θα έχουν αυτές οι διατάξεις και εκχωρείται εν λευκώ η εξουσία στην πλειοψηφία της επόμενης Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενο!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα οποία συναντηθήκαμε, δήλωσαν όλα ότι δε θα συναινέσουν, κατά κανένα τρόπο, στην τροποποίηση του άρθρου 24 και των συναφών άρθρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που η αξία των δασών είναι γνωστή σε όλους τους ανθρώπους.  Είμαστε γνώστες των επιπτώσεων που έχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κακοποίηση των δασών στον Αμαζόνιο και την Κεντρική Αφρική.  Έχουμε ξαναζήσει τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να στερήσουν από τον τόπο μας το πολυτιμότατο αυτό αγαθό.  Έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι ξέρουμε να αντιστεκόμαστε για να υπερασπίσουμε το οξυγόνο της ζωής μας και την ανάσα των παιδιών μας.

Είναι νωπή ακόμα η έκθεση Στερν, που συντάχθηκε κατά παραγγελία της Βρετανικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με την οποία "μπορεί να προκληθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση "καταστροφικής έκτασης", που το κόστος της μπορεί να φτάσει τα 5,5 τρισ. ΕΥΡΩ"! Και εμείς τι κάνουμε; Απεργαζόμαστε την καταστροφή των δασών χρησιμοποιώντας διάφορες εξωραϊστικές εκφράσεις.

Σε όλη την Ελλάδα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εκτεταμένης παράνομης δόμησης, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομιμοποιούν, δήθεν για τελευταία φορά.  Και η ιστορία επαναλαμβάνεται... Όσοι νομίζουν όμως ότι οι οικολογικές οργανώσεις θα μείνουν αδρανείς πλανώνται. Και αυτή τη φορά θα αντιδράσουν.

Είμαστε βέβαιοι ότι και τώρα, όπως και πάντα, τα νήματα κινούν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις επιδιωκόμενες μεταβολές της Συνταγματικής τάξης. Συμφέροντα που βρίσκονται ακόμα και στις παρυφές της πολιτικής εξουσίας.

Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και με καμία διατύπωση αλλαγή των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος.

Κάθε παράλληλη κίνηση και αντίσταση στην επιδιωκόμενη ανατροπή της Συνταγματικής προστασίας των δασών είναι σε θετική κατεύθυνση.

Κε Καραμανλή,

Ακούστε τη φωνή των 120 και πλέον οικολογικών οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων. Για πρώτη φορά βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι οι οικολογικές οργανώσεις, η ΚΕΔΚΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ, η ΠΕΔΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΟΤΟΕ, η ΟΛΜΕ, και τόσοι άλλοι έγκριτοι φορείς με αγωνιστικές περγαμηνές.

Κε Καραμανλή,

Αφήστε ήσυχο το άρθρο 24, το άρθρο 117 και το άρθρο 100. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε εμείς, ούτε τα δάση από "προστάτες".

Κύριοι καταπατητές, οικοπεδοφάγοι και συνοδοιπόροι πολιτικοί: Να είστε βέβαιοι ότι δε θα μείνετε ανενόχλητοι στα καταστροφικά σας σχέδια. Σχέδια που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων.

Δηλώνουμε εκφράζοντας, πιστεύουμε, το σύνολο του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα, ότι και αυτή τη φορά "οι Μήδοι δε θα διαβούν".

Ραντεβού την Τετάρτη στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή.

Κώστας Βολιώτης
Μέλος Επταμελούς Γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Ανθίμου Γαζή 216, ΤΚ 38222, ΒΟΛΟΣ, τηλ-φαξ: 24210-20.620, email: info@pandoiko.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 202 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56124818
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.