ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καθηγητές του Μετσόβιου επισκέπτονται το Τυμπάκι στο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Μεσσαρά
¶ποψη του Νότου , Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2007
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "¶ποψης του Νότου" επισκέφτηκε το Τυμπάκι την περασμένη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και είχε επαφές με τον Δήμαρχο ο Συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Τσαμπούλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το Τυμπάκι κλιμάκιο καθηγητών του Πολυτεχνείου.

Η Μελέτη του Λιμανιού στο Νότο

Στο Τυμπάκι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Δ. Τσαμπούλας

Έρχεται Κλιμάκιο Καθηγητών στις 22 Ιανουρίου

Το Δήμο Τυμπακίου επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ο Συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Τσαμπούλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής υποδομής. Ως γνωστόν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών, κοινωνικών & οικονομικών επιπτώσεων για το Λιμάνι του Νότου και την επίσκεψη του κ. Τσαμπούλα θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις καθηγητών του Πολυτεχνείου στην περιοχή ώστε να έχουν «ιδίαν αντίληψη» για το θέμα.

Ο κ. Τσαμπούλας -που ήρθε για μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων- συναντήθηκε στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο Τυμπακίου Αντώνη Χαραλαμπάκη και τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Μαθιουδάκη αλλά επισκέφτηκε μαζί τους και τον χώρο που εξετάζεται εάν τηρεί τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει λιμάνι.

Όπως έχει τονιστεί από την πλευρά των εκπροσώπων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η μελέτη που θα κάνουν για την περιοχή θα είναι απολύτως αμερόληπτη. Θα καταγράψουν απλά αυτά που θα διαπιστώσουν χωρίς να επηρεαστούν ούτε από τους σκοπούς της Πολιτείας, ούτε από τις όποιες απόψεις των πολιτών.

Στις 22 Ιανουρίου

Στην περιοχή θα έρθουν και άλλοι καθηγητές του Πολυτεχνείου, ώστε να εξετάσουν πολύπλευρα το θέμα, ανάλογα με την ειδικότητα που έχει ο καθένας. Η επίσκεψη των καθηγητών στην περιοχή, όπως αναφέρουν κύκλοι του Πολυτεχνείου, έχει να κάνει και με την εφαρμογή στην πράξη αυτού που διδάσκουν πάντα στους φοιτητές τους: Να έχουν ιδία άποψη, επισκεπτόμενοι το χώρο και όχι να τον εξετάζουν μέσα από το γραφείο τους! Την επόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου λοιπόν αναμένεται στο Τυμπάκι κλιμάκιο καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρόκειται για: τον Πρύτανη Λιμενολόγο-Ακτομηχανικό Καθηγητή Κ. Μουτζούρη –τον περισσότερο αρμόδιο στα λιμενικά έργα- , τον Αντιπρύτανη-Πολεοδόμο Καθ. Γ. Πολύζο, τον τέως Πρύτανη, Πρόεδρο Σχολής Χημικών Μηχ., Περιβαλλοντολόγο Καθ. Ν. Μαρκάτο, τον Χωροτάκτη Καθ. Μ. Γιαουτζή, τον Συγκοινωνιολόγο Ανα. Καθηγητή Δ. Τσαμπούλα και τον Οικολόγο Επικ. Καθη. Κ. Χατζημπίρο.

Ο Πρύτανης

Θυμίζουμε ότι σε παλιότερες δηλώσεις του στην «¶ποψη», ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρης είχε αναφέρει: "Το Πολυτεχνείο θα μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις από την κατασκευή του Λιμένα εδώ για χρήση κυρίως κοντέϊνερς. Θα ανατεθεί η μελέτη αυτή από το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας και θα ασχοληθούν διάφοροι εξειδικευμένοι επιστήμονες γιατί αυτή η απάντηση δεν δίδεται από μόνο έναν λιμενολόγο όπως είμαι  εγώ, αλλά χρειάζονται οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και μία σειρά από εξειδικευμένους ανθρώπους.

Η κατασκευή κάθε έργου έχει επιπτώσεις. Είναι λαοπλάνος όποιος λέει ότι ένα έργο δεν έχει καμία επίπτωση. Ειδικά ένα τόσο μεγάλο έργο θα αλλάξει και κοινωνικά και οικονομικά και περιβαλλοντικά την περιοχή, δεν υπάρχει αμφιβολία, το θέμα είναι που σταθμίζονται τα υπέρ και τα κατά.

Έχω την εντύπωση πως  και ένα μεγάλο λιμάνι όπως αυτό που είναι υπό σκέψη, μπορεί να κατασκευαστεί και να μελετηθεί με τρόπο που να έχει ελάχιστη επιρροή στο φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα. Υπάρχει τρόπος αρκεί να γίνει προσεγμένα και η μελέτη και η κατασκευή."

Αναδημοσίευση από την "¶ποψη του Νότου"

MR. Moutzouris is contradicting himself
Επισκέπτης , 2007-01-17 15:58:40
According to your report, from one side Mr. Moutzouris says that the study will be independent and not influenced by anyone on the other side he concludes by saying that the port can be constructed in a way which will have no impact to the environment. What a joke!!!I guess he is just repeating the words which were put in his mouth by the one who is paying him for this study. Its a pitty to see University people degraded to this level!!
Ο κ. Μουτζούρης αντιφά
Επισκέπτης , 2007-01-17 16:38:27

Επειδή με βρίσκει σύμφωνο το παραπάνω σχόλιο, αν βέβαια η εφημερίδα είναι ακριβής στα όσα γράφει, μεταφράζω για όσους επισκέπτες του χρήσιμου αυτού δικτυακού τόπου δεν γνωρίζουν αγγλικά: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μουτζούρης από τη μια δηλώνει ότι η μελέτη θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα επηρεαστεί από κανένα και από την άλλη καταλήγει λέγοντας ότι το λιμάνι μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τι αστείο!!! Υποθέτω ότι απλώς επαναλαμβάνει τα λόγια που του έβαλε στο στόμα αυτός που τον πληρώνει για αυτή τη μελέτη. Είναι κρίμα να βλέπεις έναν πανεπιστημιακό να ξεπέφτει σ'αυτό το επίπεδο!! 
.
big business
Επισκέπτης , 2007-01-18 07:02:09

Μερικά θέματα δεν είναι απλά αντικείμενα τεχνοκρατικής-οικονομικής μελέτης αλλά αξιακά θέματα σχετικά με τη ποιότηα ζωής μας και τις πολιτισμικές μας αξίες, τις φυσικές ομορφιές και την ταυτότητα και τις παραδόσεις του τόπου (που έμμεσα είναι και οι κύριοι παράγοντες προσέλκυσης επισκεπτών από όλο τον κόσμο). Όταν το "περιβάλλον" αποτελεί απλά μια "παραμετρο" σε μια τεχνικοοικονομική μελέτη ενώ τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και η ποιότητα της ζωής και οι φυσικές ομορφιές και το παρθένο Κρητικό τοπίο είναι "άπιαστα" από τη μελέτη και αδύνατον να "μετρηθούν" με οικονομικά μέτρα, τότε το αποτέλεσμα της μελέτης είναι προδιαγεγραμμένο από τον εργοδότη και έχει ήδη ανακοινωθεί (χωρίς προσχήματα) από τον μελετητή. Κρίμα που οι πολιτικοί και οι μελετητές και εργολάβοι νοιάζονται μόνο για 'big business' για τους ίδιους (που ονομάζουν "ανάπτυξη") παρά για τον τόπο. Το ερώτημα είναι αν νοιάζονται οι ντόποιοι για τον τόπο τους και τι κάνουν για αυτό! 
.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 134 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57053343
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.