"Λεηλατήθηκε" το δάσος στη Νίδα |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Gypaetus Barbatus - Αγία Βαρβάρα
|
Gypaetus Barbatus
,
Παρασκευή, 05 Ιανουάριος 2007
|
Αναδημοσίευση
του ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέα Κρήτη (http://www.cretetv.gr) που
βασίστηκε στις ανακοινώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Gypaetus
Barbatus"
Στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της ασέβειας προς τη φύση έπεσε το δάσος στην περιοχή του οροπεδίου της Νίδας, το οποίο "λεηλατήθηκε" προς χάριν της διάνοιξης περιφερειακού δρόμου για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, ο οποίος μάλιστα είναι και η αιτία από την οποία έχει αποκλειστεί το προστατευόμενο μονοπάτι που οδηγεί στο δάσος του Ρούβα. Για τη διάνοιξη του δρόμου χρειάστηκε να ξεριζωθούν δέντρα που μετρούσαν δεκάδες χρόνια ζωής, ενώ η εικόνα της περιοχής μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
Το δάσος με τις βελανιδιές και τους πρίνους βρίσκεται από τη νότια πλευρά του οροπεδίου της Νίδας κοντά στο μινωικό καμαραϊκό σπήλαιο. Τα δέντρα μετρούν πολλά χρόνια ζωής, πράγμα που καθιστά το δάσος μια σπουδαία φυσική κληρονομιά, την οποία για άλλη μια φορά ο ανθρώπινος παράγοντας έδειξε ότι όχι μόνο δε σέβεται αλλά και ότι την καταπατά ανελέητα. Η ισορροπία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος διαταράχτηκε ανεπανόρθωτα, αφού κατόπιν αποφάσεως της δημοτικής Αρχής της περιοχής διανοίχτηκε δρόμος μήκους 2,5 περίπου χιλιομέτρων και πλάτους δέκα ολόκληρων μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδη Καμπιτάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Gypaetus Barbatus", που σε συνεργασία με το Σπηλαιολογικό Όμιλο Ηρακλείου έφερε στο φως της δημοσιότητας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, το θέαμα που αντικρίζει κανείς είναι δραματικό. Πολλά από τα αιωνόβια δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ενώ παράλληλα το ευρωπαϊκό μονοπάτι που ενώνει την περιοχή με το δάσος του Ρούβα αποκλείστηκε από τις μπάρες που τοποθετήθηκαν και έκοψαν την πρόσβαση σε αυτό. «Το δάσος βρέθηκε στο έλεος κάποιων ανεγκέφαλων, που προφανώς έχουν άγνοια της αξίας αυτού του σπουδαίου οικοσυστήματος. Οι πανέμορφες βελανιδιές και οι πρίνοι, που μετρούν δεκάδες χρόνια ύπαρξης, ξεριζώθηκαν προκειμένου να περάσει από εκεί ο δρόμος». Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, η ενέργεια αυτή συνιστά έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον της περιοχής, το οποίο μάλιστα συντελέστηκε εν γνώσει των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι, αντί να παρέμβουν και να το αποτρέψουν, συνέργησαν σιωπώντας. «Ο παράνομος δρόμος διανοίχτηκε τον τελευταίο χρόνο, και το εξοργιστικό είναι ότι, ενώ κάποιοι γνώριζαν το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελούσε μια τέτοια ενέργεια, παρέμειναν αμέτοχοι και αντί να παρέμβουν σιώπησαν».
Η εγκληματική παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στο δάσος του οροπεδίου της Νίδας δε σταμάτησε μόνο στο ξερίζωμα των αιωνόβιων δέντρων για τη διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου, τον οποίο σήμερα διασχίζουν αυτοκίνητα επιβαρύνοντας το οικοσύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, οι μπάρες που τοποθετήθηκαν διέκοψαν την πρόσβαση στο μονοπάτι που ενώνει την περιοχή αυτή με το δάσος του Ρούβα, και το οποίο έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία Ε4. «Στο τέλος του καλοκαιριού που μας πέρασε, σε μια εκδρομή που έκανε ο σύλλογός μας στην περιοχή, ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, το οποίο εγκλωβίστηκε από τον παράνομο δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ.", και συμπληρώνει πως «είναι λυπηρό ο κρατικός φορέας να μην έχει επέμβει ακόμα ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κατάσταση αυτή».
Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, η κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ισορροπία του περιβάλλοντος όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε πολλές άλλες σε ολόκληρη την Κρήτη που έχουν υποστεί παρόμοια κακοποίηση. «Εμείς σαν οργάνωση φέραμε το θέμα στη δημοσιότητα γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο ήταν δυνατόν να εισακουστούμε και να προκαλέσουμε τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων», δηλώνει, ενώ ο ίδιος αναφέρει πως η προσπάθεια και η δραστηριοποίηση της οργάνωσης "Gypaetus Barbatus" δε θα σταματήσει εδώ. «Σκοπός μας είναι να στείλουμε επιστολές σε δήμους, δασαρχεία και Αστυνομία, ευελπιστώντας να πληροφορήσουμε και να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούν να βοηθήσουν το έργο μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον του νησιού μας, που απ' άκρη σ' άκρη πάσχει από καταπατήσεις, μολύνσεις και πάνω από όλα από την κρατική ολιγωρία», δηλώνει.
Η περιβαλλοντική οργάνωση "Gypaetus Barbatus" ιδρύθηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, στα μέσα του 2005, και έχει έδρα την Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου. Βασικός σκοπός της οργάνωσης αυτής, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι «η μελέτη, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η συνεργασία με κάθε περιβαλλοντικό, επιστημονικό, οικολογικό και κοινωνικοπολιτιστικό φορέα με παρόμοιο σκοπό». Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση αναλαμβάνει δράσεις που έχουν ως στόχο την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και τακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη χρήση "πράσινων" τεχνολογιών και την εφαρμογή δράσεων αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος, στοχεύοντας επίσης μακροπρόθεσμα στην αποτροπή της μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην παραίνεση των αρμόδιων φορέων για άμεση λήψη μέτρων αλλά και στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών. Στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της, η οργάνωση έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κοινωφελή αυτό σκοπό. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η οργάνωση εκδρομών και η ίδρυση ορειβατικού καταφυγίου, καθώς και η οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, συνεδρίων και ημερίδων με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και έχουν ως στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση. Παράλληλα, η "Gypaetus Barbatus" διοργανώνει εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα και εκστρατείες περιβαλλοντικής ενημέρωσης, πραγματοποιεί εκδόσεις αλλά και προωθεί την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στη διάδοση των σκοπών του. Επιπροσθέτως, ανάμεσα στα κύρια μελήματά της είναι η οργάνωση βιβλιοθήκης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και επιστημονικό αρχείο επί των θεμάτων που σχετίζονται με τους στόχους της.
Αναδημοσίευση του ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέα Κρήτη (http://www.cretetv.gr) που βασίστηκε στις ανακοινώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Gypaetus Barbatus"
Επικοινωνία με την οργάνωση: Gypaetus Barbatus Αγία Βαρβάρα, Δήμος Αγίας Βαρβάρας, 70003 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ: 6945385044 . ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2007 )
|
|