ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να γίνει Δημοψήφισμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Κοινωνικό Φόρουμ Ηρακλείου
Κοινωνικό Φόρουμ Ηρακλείου , Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2007
Πρόταση κριτικής της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία απευθύνεται στο Κοινωνικό Φόρουμ Ηρακλείου

ΟΧΙ στην επιχειρούμενη αυταρχική, νεοφιλελεύθερη, αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος

Η «Νέα Διακυβέρνηση» της Ν.Δ. με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ φέρνει ολόκληρο σχέδιο αλλαγών του ελληνικού  συντάγματος σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, η οποία καταδικάστηκε από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας στα πρόσφατα δημοψηφίσματα για την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος».

Οι προτάσεις αναθεώρησης περιλαμβάνουν:

Την άρση συγκεκριμένων συνταγματικών εμποδίων στην κυριαρχία της οικονομίας επί της κοινωνίας και της φύσης, στην καταλήστευση δημοσίων κοινωνικών και φυσικών αγαθών καθολικού χαρακτήρα από ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Την αυταρχικοποίηση του συνταγματικού πλαισίου όσον αφορά στα πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, των φοιτητών, των πολιτών.

Τη συγκεντροποίηση της δικαστικής και τη μεγαλύτερη υποταγή της στην εκτελεστική εξουσία.

Συγκεκριμένα:


1) Αποχαρακτηρισμό της εκπαίδευσης, ως δημοσίου κοινωνικού αγαθού και μετατροπή της σε εμπορικό προϊόν, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας της βάσει των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και όχι των κοινωνικών αναγκών. Πράγμα, βέβαια, που οδηγεί σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακριβέστερα σε ενιαίο, ΅χύμαΆ χώρο μεταδευτεροβάθμιων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στις Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτών Σ.Δ.Ι.Τ., στους χορηγούς (με το αζημίωτο)  στη γενική εκπαίδευση κ.λπ. και  στον θεσμικό περιορισμό του δωρεάν, δημόσιου, χαρακτήρα των ΑΕΙ, (υποχρέωση της πολιτείας: άρθρο16).    

2) Ανατροπή των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων στην προστασία του δασικού κεφαλαίου της χώρας μας με τον επιχειρούμενο διαχωρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Eπιπλέον επιδιώκεται η επέκταση του πολεοδομικού σχεδιασμού και σε δασικού, καθαρά δημοσίου χαρακτήρα εκτάσεις. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την ευρεία αλλαγή χρήσης της γης, με στόχο την κερδοσκοπική της εκμετάλλευση από ιδιώτες ΅επενδυτέςΆ ενώ παράλληλα νομιμοποιούνται και «επιβραβεύονται» οι καταπατητές μέχρι το 1975 (άρθα 24 και 117).    

3) Υπονόμευση  εγγυήσεων του συντάγματος . Αυτή , μεταξύ άλλων, γίνεται με τη δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου και με τον παράλληλο περιορισμό του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από το σύνολο των δικαστηρίων (άρθρο 100). Eπιπλέον με όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα και τη νέα δομή του συντάγματος επιδιώκεται ο υποβιβασμός του στο επίπεδο του νόμου.    

4) Μεταφορά από την κεντρική εξουσία μέρους της υποχρέωσής της για προσφορά των δημόσιων αγαθών της παιδείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. H εκχώρηση αυτή αποσκοπεί στην προώθηση των «αγοραίων» κριτηρίων εις βάρος των κοινωνικών. Έτσι επιδιώκονται και οι Σ.Δ.I.T. εις βάρος των δημοσίων συμφερόντων (άρθρα 102 και 16, 24 και 117). Αντιθέτως αίρεται η δυνατότητα απαλλοτριώσεων για δημόσιους κοινόχρηστους χώρους (άρθρο 17).

5) Θεσμοθέτησηση της ελαστικοποίησης της εργασίας και  καίρια υπονόμευση της  συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (άρθρα 103, 104). Aυτές οι αλλαγές θα έχουν μοιραία, τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και παραγωγικό πεδίο στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Eπιπλέον αυτές  δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την μεγαλύτερη είσοδο  ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων στο στενό κοινωνικό πυρήνα του δημοσίου τομέα (παιδεία, υγεία, κ.λπ.).    

Στο ίδιο  μήκος κύματος κινείται η Επιτροπή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία μεταξύ άλλων προτείνει πρωτάκουστους περιορισμούς πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με διατάξεις ουσιαστικής απαγόρευσης κινητοποιήσεων πολιτών (διαδηλώσεις) και  συνδικάτων (απεργίες). Συγκεκριμένα προτείνεται στο άρθρο 23 του Συντάγματος να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι η απεργία θα «αποφασίζεται κατά πλειοψηφία μετά από μυστική ψηφοφορία του συνόλου των μελών της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας υπό την προϋπόθεση ότι στην ψηφοφορία μετέχει τουλάχιστον το 1/3 εξ αυτών ή ότι οι υπερψηφίζοντες την απεργία δεν υπολείπονται του 1/5 του συνόλου τους». Στο ίδιο άρθρο ζητείται να υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου αποφασίζεται η παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων πέραν του τριημέρου. «Για παράταση της απεργίας πέραν του τριημέρου απαιτείται συμμετοχή στην ψηφοφορία της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση ή στον κλάδο ή εναλλακτικά υπερψήφισή της τουλάχιστον από το 1/3 εξ αυτών». Επίσης:  «Δεν επιτρέπεται η απεργία των μονίμων υπαλλήλων του στενότερου δημόσιου τομέα εφόσον αυτή διακόπτει, εμποδίζει ή διαταράσσει την παροχή υπηρεσιών του κράτους». Zητείται δε σε διάστημα ενός έτους από την κύρωση του αναθεωρημένου Συντάγματος να εκδοθεί νόμος με τον οποίο να προσδιοριστούν επακριβώς οι κυρώσεις για τους εργαζομένους, που συμμετέχουν σε λευκή ή συγκαλυμμένη απεργία ή κρίνονται υπόλογοι για αποχή ή μειωμένη παροχή υπηρεσιών!

Eπίσης στο άρθρο 11 § 1 προτείνεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να τροποποιηθεί ως εξής: «Oι Έλληνες χωρίς να συγκαλύπτουν την ταυτότητά τους, έχουν δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και αόπλως». H συγκεκριμένη διάταξη προφανώς, μπορεί  να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε κάθε απεργό που αντιστέκεται στη κατασταλτική βία.

Ευρύτατα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας έχουν απονομιμοποιήσει τις αλλαγές αυτού του είδους, συμπαρατασσόμενα με το εκπαιδευτικό - φοιτητικό κίνημα (άρθρο 16).    

Tο κίνημα των οικολογικών και λοιπών περιβαλλοντικών  κινήσεων απορρίπτει σταθερά κάθε χαλάρωση της δασικής και περιβαλλοντικής προστασίας που υφίσταται  (άρθρα 24 και 117).    

H πλειοψηφία του νομικού κόσμου τάσσεται κατά της θεσμοθέτησης του συνταγματικού δικαστηρίου (άρθρο 100).

Η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία χαρακτηρίζεται από την άρνηση ψήφισης του «Ευρωσυντάγματος» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας  και μια διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Στη χώρα μας η ψήφισή του έγινε στη Βουλή σχεδόν «εν μια νυκτί», κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων ενημέρωσης και διαφάνειας, της ανάπηρης αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας, με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.    

Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές αλλαγές του ισχύοντος συντάγματος.

Απαιτούμε, τέλος και κυρίως, μία τέτοιου είδους θεμελιώδης αλλαγή, αν δεν σταματήσει στο χώρο της Βουλής, να κριθεί πριν την τελική αναθεώρηση με δημοψήφισμα, που, επί τέλους, πρέπει να γίνει και στη χώρα μας με όλες τις προϋποθέσεις έντιμης ενημέρωσης και ουσιαστικής δημοσίας διαβούλευσης, για σωστή λαϊκή απόφαση.    

ΟΧΙ στην αυταρχική, νεοφιλελεύθερη, αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση του συντάγματος

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 15-12-2006

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 125 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085591
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.