ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για ένα σχολείο ειρήνης στην Κρήτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Σόνια Χάιδα και Χρύσα Σωτηράκη , Κυριακή, 07 Ιανουάριος 2007
Ανταπόκριση από την Ταμέρα

Ανταπόκριση από την κοινότητα ειρήνης Ταμέρα στην Πορτογαλλία για το σχολείο "Μίρια" όπου γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί η σύνδεση της εσωτερικής ειρήνης με την επικράτηση της ειρήνης σε πολιτικό επίπεδο και μια πρόταση από τις Ελληνίδες της κοινότητας για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου σχολείου στη Κρήτη.

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, παρακολουθούμε ένα εντατικό σεμινάριο, που φέρει το όνομα σχολείο Μίρια. Πρόκειται για μία εκπαίδευση όπου γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί η σύνδεση της εσωτερικής ειρήνης με την επικράτηση της ειρήνης σε πολιτικό επίπεδο. "Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο", έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι. Από την επιστήμη της Ολογραφίας έρχεται μια παρόμοια σκέψη: όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και μία αλλαγή στο μέρος μπορεί να επιφέρει την αλλαγή και στο όλο. Στη θεωρία του χάους είναι γνωστό "το φαινόμενο της πεταλούδας". Μία πεταλούδα που πετάει στο Τόκιο μπορεί να προκαλέσει ένα τυφώνα στην Ουάσιγκτον. Στην Ταμέρα γίνεται έρευνα πάνω σ' αυτές ακριβώς τις σκέψεις. Γιατί, πώς αλλιώς θα σταματήσει ο πόλεμος και θα επικρατήσει ένας ειρηνικός πολιτισμός αν δεν αρχίσουμε από μέσα, από μια βαθιά προσωπική αλλαγή. Τόσο βαθιά, "γενετικά", θα μπορούσε να πει κανείς, έτσι που να αποχαιρετίσουμε τις παλιές μας συνήθειες οι οποίες είναι πηγή ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου πολέμου που διεξάγουμε σε καθημερινή βάση.

Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, ο καθημερινός πόλεμος διεξάγεται στη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό είναι το σημείο όπου όλοι μας φοράμε ευχαρίστως μία μάσκα, ο καθένας με το δικό του τρόπο, εκεί είναι, που όλοι μας στεκόμαστε πίσω από το πιο τέλειο καμουφλάζ προκειμένου να καλύψουμε τους μεγαλύτερους μας φόβους. Είμαστε σε τέτοιο βαθμό πληγωμένοι στον τομέα της αγάπης που ή κατεβάζουμε εντελώς τα ρολά και κλείνουμε την καρδιά μας, ή κρυβόμαστε πίσω από τον εαυτό μας και λέμε το ένα ψέμα πίσω από το άλλο προκειμένου να κερδίσουμε την αγάπη του άλλου.

Στο σχολείο Μίρια συμμετέχουν 30 άτομα, νέοι άνθρωποι κατά κύριο λόγο. Είναι οι άνθρωποι που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του θεραπευτικού βιοτόπου Ταμέρα. Παίρνοντας ως αντικείμενο έρευνας τα προσωπικά τους θέματα, μαθαίνουν να σκέφτονται παγκόσμια.“Δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια“, είναι μια φράση δύναμης που ταιριάζει σ' αυτήν την περίπτωση. Αν σ' ένα σημείο του κόσμου ανοικοδομηθεί ένα τέτοιο μοντέλο ανθρώπινης διαβίωσης που να πηγάζει από την αλήθεια, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και την αλληλουποστήριξη των μελών του, μπορούμε να φανταστούμε ότι εκεί θα εξελιχθεί μία νέα οικολογία, νέες τεχνολογίες- με κύρια πηγή τη χρήση της ηλιακής ενέργειας-, καινούργια σχολεία για παιδιά και ενήλικες.

Περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή περιοχές που αυτή τη στιγμή ζουν άμεσα υπό πολεμικό καθεστώς, έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Είναι φυσικά αδύνατο να βρεθούμε σε κάθε μια περιοχή κρίσης και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, επουλώνοντας τις πληγές των συνανθρώπων μας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανθρώπινης διαβίωσης που να δίνει νέες απαντήσεις στα θέματα της ενέργειας και της παραγωγής της τροφής, της γνώσης πάνω στον τρόπο σύνδεσης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, έτσι που η αγάπη ανάμεσά τους να έχει διάρκεια, της ανατροφής των παιδιών, της επικοινωνίας των ανθρώπων στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλοαναγνώρισης για τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό τρόπο κοινοτικής ζωής στην Ταμέρα και σε άλλα μέρη του κόσμου και επιτύχουμε σε τοπικό επίπεδο το όραμα ενός επαναστατικού τρόπου ζωής σε όλα τα επίπεδα, τότε θα μπορούμε να υποστηρίξουμε και τους φίλους μας στο χωριό ειρήνης Σαν Χοσέ της Κολομβίας που απειλείται άμεσα από τα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Αμερικής.

Η διαμαρτυρία και η εναντίωση στο άδικο δεν αρκούν για να φέρουν την ειρήνη. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα όραμα για την ειρήνη και ν' αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σ' αυτό. Τόσο υπεύθυνα, επαγγελματικά, με δημιουργική έμπνευση και αισθησιασμό που να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η ίδια μας η ζωή. Να χτίσουμε την ειρήνη από την αρχή. Να ξεκινήσουμε από το σημείο μηδέν, από εκεί όπου όλα είναι απλά, ανθρώπινα. Ν' αφήσουμε στην άκρη τις ασφαλιστικές δικλείδες, να πετάξουμε τις μάσκες και ν' αρχίσουμε να θέτουμε το ερώτημα: ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, ποιες είναι οι τεχνολογίες του μέλλοντος που δε βασίζονται στη βία, ούτε στην εκμετάλλευση του ανθρώπου και της γης; Πως μπορεί η αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους, σε άνδρες και γυναίκες που αγαπήθηκαν να κρατήσει αιώνια χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ψέμα και καμουφλάζ; Είναι πολλά τα ερωτήματα που έχουμε να θέσουμε χωρίς να βιαστούμε να δώσουμε γρήγορες απαντήσεις. Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να πάρουμε μια νέα απόφαση στη ζωή μας. Ριζοσπαστική και αναζωογονητική σε τέτοιο βαθμό που θ' αρχίσουν ήδη να χαίρονται ψυχή και σώμα, εντελώς κυτταρικά.

Ένα θέμα που δουλεύουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ως ελληνίδες που ζουν στο θεραπευτικό βιότοπο, Ταμέρα, είναι ο τρόπος που θα συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο παγκόσμιο όραμα για την ειρήνη. Μέσα από ένα εντατικό εργαστήριο σκέψης και εμπνεύσεων που προέκυψαν στη διάρκεια της συμμετοχής μας στο σχολείο του Δεκεμβρίου Μίρια, "γεννήσαμε" την ιδέα για τη δημιουργία ενός σχολείου, σ' ένα μέρος της Κρήτης (δεν γνωρίζουμε το μέρος ακόμη). Το αντικείμενο μελέτης σ' αυτό το σχολείο που θα λειτουργεί δύο μήνες το χρόνο, θα είναι το θέμα της θεραπείας ιδωμένο στην παγκόσμια διάστασή του. Ως τελευταία εστία του μητριαρχικού πολιτισμού, η Κρήτη είναι ο καταλληλότερος τόπος για ένα μελλοντικό πανεπιστήμιο της ειρήνης. Θα χρησιμοποιήσουμε την τέχνη (ζωγραφική, μουσική, χορός) ως μέσο έκφρασης, θα διοργανώσουμε κάμπιγκ, θα μεταφέρουμε ό,τι μαθαίνουμε από την εμπειρία μας στον κοινοτικό τρόπο ζωής, θα μιλήσουμε για τη "θεωρία της παγκόσμιας θεραπείας" και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται.


Οι Ελληνίδες που συμμετέχουν στην Tamera ευχαριστούν για τη συναντήσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, στην περιοδεία τους στο Πήλιο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ηράκλειο και τα Χανιά, για τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές πληροφοριών, την οργανωτική βοήθεια, υποστήριξη και φιλοξενία, τις ανοιχτές καρδιές και το πνεύμα των ανθρώπων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Στέλνουν θερμούς χαιρετισμούς και ευχές για ένα καινούργιο, δημιουργικό έτος.

Σόνια Χάιδα και Χρύσα Σωτηράκη
Ταμέρα 25.12.2006

(sonja.chaida@gmx.net)


 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 41 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186330
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.