ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αντίδραση των κατοίκων στην εκμετάλλευση βωξίτη στο Κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Γενική Συνέλευση Κουμαριτσίου , Κυριακή, 07 Ιανουάριος 2007

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟ Δ. Δ. ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας πριν λίγες μέρες, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γοργοποτάμου νωρίτερα, το θέμα της υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείων βωξίτη στην περιοχή του Δ.Δ. Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου από την εταιρία ΕΛΜΙΝ. Η αντίδραση που εκφράστηκε από τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή τους, και η απόφασή τους να μη συναινέσουν στα σχέδια της εταιρίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους. Ελπίζουμε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα, να τους δικαιώσει.

Καθήκον όλων των υπευθύνων είναι η προσέγγιση του προβλήματος τόσο από την οικονομική, όσο κι από την περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές. Το δίλλημα «θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος» δεν υφίσταται και προβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα η προστασία του περιβάλλοντος γενικά δημιουργεί θέσεις εργασίας και μειώνει την ανεργία. Όμως για «να αναλάβουν» κάποιοι «την ευθύνη», όπως γράφηκε, πρέπει να τους δοθεί και ο αντίστοιχος ρόλος. Και προπαντός χρειάζεται προγραμματισμός και σχεδιασμός με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους και με την βοήθεια της οργανωμένης πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της.

Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα έχει κανένα όφελος από επενδυτικές δραστηριότητες, που επιβιώνουν μόνο χάρη στην κατάχρηση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και στην καταστροφή των φυσικών αποθεμάτων. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Τα λένε όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι με την απόφαση της συνέλευσής τους, την οποία σας παραθέτουμε

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων ΠράσινωνΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου συγκεντρωθήκαμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου στο Γοργοπόταμο σε έκτακτη γενική συνέλευση, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πρόθεση της ιδιωτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. να εκμεταλλευτεί υπόγειο μεταλλείο βωξίτη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου».

Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα και τον Πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου Αθανάσιο Δρόσο, αποφασίσαμε ομόφωνα, μετά την αρχική εισήγηση του δευτέρου, να μην αποδεχθούμε την ανωτέρω εκμετάλλευση για τους παρακάτω λόγους:

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η ενδεχόμενη εκμετάλλευση θα αλλοιώσει το περιβάλλον με την καταστροφή της υπάρχουσας πλούσιας βλάστησης από θάμνους, έλατα, βελανιδιές και οπωφορόρα δέντρα, με συνέπεια να οδηγηθούμε στο οπτικό αποτέλεσμα της αντίστοιχης επένδυσης στην περιοχή των ¶νω Δύο Βουνών, το οποίο παρότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, παραμένει ισοπεδωτικά αλλοτριωμένο.

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Το χωριό μας το οποίο αποκαλείται το μπαλκόνι της Οίτης από κάθε επισκέπτη, αποτελεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο για την αγορά γης όσο και για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών. Στόχος και όνειρο των κατοίκων είναι το χωριό μας να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και τόπο επενδύσεων τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένης της αμφιθεατρικής του θέσης, του ξηρού και υγιεινού κλίματος, του πηγαίου νερού και της χλωρίδας και πανίδας. Η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης στα πόδια του χωριού μας όχι μόνο θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο αλλά και θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη του χωριού ακόμη και από τους κατοίκους.

3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο κοντά στο χωριό μας, με βάση την εμπειρία μας από την γειτονική επένδυση στα ¶νω Δυό Βουνά, θα δημιουργήσει ένα νοσογόνο περιβάλλον λόγω ηχορύπανσης και σκόνης που προκαλεί η συγκεκριμένη εκμετάλλευση.

4. ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Η μικρή απόσταση των πηγών ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής μας από την εστία των υπόγειων εργασιών, ενέχει κινδύνους για την διακοπή της ροής υδροδότησης. Λόγω του επικλινούς του εδάφους, η διάνοιξη των στοών θα πλησιάσει τον υδροφόρο ορίζοντα με συνέπεια τη μόλυνση ή την εξαφάνιση των υδάτων.

5. ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ
Ήδη στην περιοχή προς τον ¶γιο Νικόλαο, προκαλούνται καταπτώσεις βράχων τους χειμερινούς μήνες. Η πρόσθετη παρέμβαση στην φύση τόσο κοντά, δια των εκρηκτικών, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα καθΆ όλη την διάρκεια του έτους, με συνέπεια την έντονη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχημάτων για κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν ανέμελα στην περιοχή αυτή τους θερινούς μήνες.

6. ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Καμία γεωλογική έρευνα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα κτίσματα του οικισμού, εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης από τον τόπο των εργασιών.

7. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα Δυο Βουνά και πάνω, ειδικότερα δε από τη διασταύρωση Δελφίνου μέχρι Αλώνια Κουμαριτσίου είναι προδιαγραφών για μικρά οχήματα. Δεν υπάρχει κανένα υπόστρωμα για μετακινήσεις τέτοιου είδους οχημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα μεταλλεία.

8. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ο χώρος εκμετάλλευσης είναι συνιδιόκτητος και οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν την περιουσία τους.

9. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασφαλώς δεν ήμαστε αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη με κύριο μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο βαθμό όμως που αυτή δεν γίνεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάποιας περιοχής, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σήμερα αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη πάση θυσία έχει οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση ολόκληρο τον Πλανήτη με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την μόλυνση της ατμόσφαιρας και τελικά τον μελλοντικό κίνδυνο κατάρρευσης και της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ομάδας ΣΤΕΡΝ που έχει προκαλέσει διεθνή προβληματισμό.

10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Η περιοχή Κουμαριτσίου βρίσκεται εντός της ζώνης ειδικής διατήρησης (SPA) άρα δεν πρέπει να επιχειρηθεί η έκδοση αδείας για την εν λόγω εκμετάλλευση (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης).

Για την Γενική Συνέλευση των κατοίκων Κουμαριτσίου

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Αθανάσιος Δρόσος

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 116 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56161835
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.