ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής σε θέση υφυπουργού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
16.3.2004

ΤΙ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής σε θέση υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Μια νέα κυβέρνηση κρίνεται κατ’ αρχή από τις προγραμματικές της δηλώσεις και τα δείγματα γραφής που θα δώσει στην πράξη. Όμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (το γνωστό μας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) έχουμε ήδη ένα πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής, πριν ακόμη από τις προγραμματικές δηλώσεις: ο νέος υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης μέχρι τώρα του Ε.Μ.Π., έχει δημοσίως αμφισβητήσει στο πρόσφατο παρελθόν την επιστημονική βασιμότητα των προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Με αρθρογραφία του στο ΒΗΜΑ το 2000 και το 2002, μιλούσε για «ψευδοπροφήτες του κλίματος» και υποστήριζε την άποψη ότι «το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι η αβεβαιότητα ως προς τις αλλαγές του κλίματος, σε κάθε χρονική κλίμακα». Θεωρώντας ότι οι αλλαγές του κλίματος οφείλονται κυρίως σε φυσικά αίτια, ανέφερε για τις ανθρωπογενείς επιδράσεις ότι «ασφαλώς συμβάλλουν στην αύξηση της αβεβαιότητας». Οι σχετικές προβλέψεις αναφέρονται ως «καταστροφολογικές προφητείες» και συνίσταται στους σχετικούς επιστήμονες η σιωπή.

Οι απόψεις αυτές δεν ήταν συμβολή στον επιστημονικό διάλογο, καθώς δεν απευθύνονταν στους συναδέλφους του κ. Ξανθόπουλου αλλά στο κοινό μιας μεγάλης εφημερίδας. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η αρθρογραφία δεν είχε αυτή την πρόθεση, εύκολα ο μέσος αναγνώστης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, αν είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, εξίσου υπερβολική θα μπορούσε να είναι και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Αυτό που δεν δηλωνόταν στους αναγνώστες, ήταν ότι τα δύο άρθρα αμφισβητούσαν ευθέως την επικρατούσα άποψη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως εκφράζεται με το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (I.P.C.C) του Ο.Η.Ε. και τους 2.500 κορυφαίους ειδικούς που συμμετέχουν σ’ αυτό. Σε επίσημη έκθεσή του, τον Σεπτέμβριο του 2001 τονίζεται ότι: «Από την προβιομηχανική εποχή, το κλίμα της Γης έχει αποδεδειγμένα μεταβληθεί, σε κλίμακα παγκόσμια αλλά και περιφερειακή. Ορισμένες από τις μεταβολές αυτές, μπορούν να αποδοθούν σε ανθρώπινες δραστηριότητες».

Οι απόψεις του κ. Ξανθόπουλου συμβαδίζουν, αντίθετα, με μια άλλη τοποθέτηση, αυτή του προέδρου της γνωστής πετρελαϊκής εταιρίας EXXONMOBIL: «(στην εταιρία μας) δεν πιστεύουμε ότι έχουν προσκομιστεί τα επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη σχέση μεταξύ ορυκτών καυσίμων και ανόδου της θερμοκρασίας». Έκθεση της Greenpeace καταγγέλλει τη συγκεκριμένη εταιρία ότι, εκτός από αθέμιτες προσπάθειες επηρεασμού της επιστημονικής κοινότητας, έχει παρέμβει και στη λειτουργία του I.P.C.C., υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση Μπους να ζητήσει και να επιτύχει την απομάκρυνση του (ενοχλητικού) προέδρου του διεθνούς αυτού επιστημονικού οργάνου, την άνοιξη του 2002.

Η συμμετοχή του κ. Ξανθόπουλου σε τέτοιου είδους επιστημονικές συζητήσεις ελάχιστη σημασία θα είχε, αν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν χειριζόταν και τα θέματα περιβάλλοντος. Στα τελευταία περιλαμβάνεται και η υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας που πηγάζουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία από την κλιματική αλλαγή, αλλαγή στην οποία ο κ. υφυπουργός ελάχιστα φαίνεται να πιστεύει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι το περιβάλλον αξίζει τουλάχιστον ένα ιδιαίτερο υπουργείο, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στις σημερινές όμως συνθήκες θεωρούμε μάλλον ευτυχές γεγονός ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διαθέτει και άλλες αρμοδιότητες, πέρα από το περιβάλλον. Κάποιες από τις αρμοδιότητες αυτές θα μπορούσαν ίσως να είναι καταλληλότερες για τον συγκεκριμένο υφυπουργό, ώστε να μην έρχεται στη σκέψη των πολιτών η γνωστή παροιμία για το λύκο που ανέλαβε καθήκοντα αρμοδίου για φύλαξη προβάτων.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
e-mail:
ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267517
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.