ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαμαρτυρία: Όχι κι άλλα λατομεία στη Βιάννο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Βιάννος
Κάτοικοι της Βιάννου , Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2006


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι παρακάτω κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Βιάννου με ανησυχία και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η Νομαρχία Ηρακλείου χαρακτήρισε "ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΉ" ευρεία έκταση της ορεινής περιφέρειας Βαχού του Δήμου μας. Στη συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης την εκμίσθωσε σε ιδιωτικές εταιρείες για να την εκμεταλλεύεται με την εξόρυξη, παραγωγή και εμπορευματοποίηση αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος.

Πέρα από το γεγονός του ευτελούς μισθώματος που καθορίζει το μισθωτήριο συμβόλαιο, πεποίθηση και θέση μας είναι ότι, έναντι ουδενός τιμήματος και οικονομικού συμφέροντος μπορεί να συνεχισθεί η καταστροφική επιβάρυνση του περιβάλλοντος της εν λόγω περιοχής. Ως γνωστόν στην εν λόγω περιοχή λειτουργεί από το 1968 μεγάλο λατομείο – ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗΚΕ ΥΠ΄ ΟΨΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ - και επίσης σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ΧΥΤΑ.

Παρά τις αιτιάσεις των αρμοδίων και ενδιαφερομένων για την δήθεν "αναγκαιότητα λατομείων στη περιοχή", το γεγονός ότι πριν να ληφθεί η εν λόγω απόφαση ουδείς κοινωνικός φορέας της ευρύτερης περιοχής ενημερώθηκε σχετικά, αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι, σκόπιμα (για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα) δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία και δεν καλλιεργήθηκε ο ελάχιστος προβληματισμός για ένα τόσο σοβαρό και θεμελιακό ζήτημα που αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιχειρούμενη λατομική δραστηριότητα μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει για τον τόπο μας και το καλώς εννοούμενο συμφέρον του και κανένα όφελος. Το σχετικό Φ.Ε.Κ 43/ 11-4-84 που αναφέρεται στον καθορισμό των λατομικών ζωνών τονίζει:

α. Τα λατομεία δεν πρέπει να δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας των εργαζομένων περιοίκων και διερχομένων.

β. Να μη προκαλούν αλλοιώσεις του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Πιστεύουμε ότι και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις και όροι παραβιάζονται. Και η περιοχή μας αυτή, ένας τόπος εξόχου φυσικού κάλλους - χαρακτηρισμένη NATURA - αντί με σπουδή, μελέτη και φροντίδα να αναδειχθεί βασικός παράγοντας αναβάθμισης των τοπικών ορεινών όγκων, αντίθετα, με τη λειτουργία και εκμετάλλευση της λατομικής ζώνης υποβαθμίζεται περισσότερο η ζωή της ενδοχώρας του Δήμου Βιάννου και θα εκλείψει παντελώς κάθε προοπτική υγιούς ανάπτυξής της (καλοκαιρινου και πτρουποθέσεις για χειμερινο τουρισμο αλλά και εναλλακτικές μορφές ορεινού τουρισμού, αναπλάσεις κλπ). Η λατομικές και συναφείς δραστηριότητες είναι ταυτόσημες με την περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου μας.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟ

Ότι δεν θα αποδεχτούμε και θα αποτρέψουμε κάθε μεθόδευση που στο όνομα οικονομικών συμφερόντων δημιουργεί περιβαλλοντική υποβάθμιση και ποικίλα άλλα προβλήματα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ στην ευρύτερη περιοχή.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ:
1. ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β.Δ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΒΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ.

2.ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΩΣ ΑΝΩ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.

3. ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ.

Νοέμβριος 2006

(ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ,
το ψήφισμα βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών)

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545224
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.