ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 17 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποδηλατοπορεία στα Χανιά το Σάββατο 16/12/2006 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Χανιά
Ποδηλάτρεις , Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2006
ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ

Το ποδήλατο είναι ένα στοίχημα για μια διαφορετική συμπεριφορά μετακίνησης, σε μια διαφορετική πόλη. Πρόκειται για ένα στοίχημα παιδείας και υπευθυνότητας, που θα πρέπει να κερδίσει η κοινωνία μας, προκειμένου να κάνει πράξη την προοπτική της βιωσιμότητας με την οποία το ποδήλατο είναι συνδεδεμένο. Μια βιώσιμη πόλη προϋποθέτει περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, εκτεταμένους χώρους πρασίνου, πεζόδρομους, χαμηλά επίπεδα θορύβου και ρύπανσης. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να είναι λειτουργικές οι δημόσιες συγκοινωνίες, το ποδήλατο και το περπάτημα. Αυτοί οι τρεις τρόποι μεταφοράς είναι αλληλένδετοι και ικανοί να απελευθερώσουν τον κάτοικο από την εξάρτηση του αυτοκινήτου. Οι εναλλακτικοί και μη ρυπογόνοι τρόποι μετακίνησης αποτελούν αναγκαίο στόχο κάθε ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής πολιτικής.

Στην πόλη μας η δημοτική αρχή έχει επαναπαυθεί στην εκπόνησης μιας κυκλοφοριακής μελέτης (μελέτη Φραντζεσκάκη). Επίσης, εμφανίζεται να είναι μέλος του δικτύου ελληνικών πόλεων «για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο», να έχει, επανδρωμένο με συγκοινωνιολόγο, ειδικό γραφείο κυκλοφοριακών θεμάτων, επιτροπή για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, επιτροπή παρακολούθησης/υλοποίησης για τους ποδηλατόδρομους, δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο για τη βιώσιμη κινητικότητα – όλα αυτά μόνο στα χαρτιά! Παρότι υπάρχει κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και την αισθητική της πόλης, δεν σημειώνεται καμία πρόοδος όσον αφορά τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, τους γονείς με παιδιά σε καρότσι, τους πεζούς και το ποδήλατο. Ελεύθεροι χώροι, τάφροι, πάρκα, διαβάσεις καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα κάνοντας την πρόσβαση κατοίκων και πεζών αδύνατη. Η πόλη έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υπαίθριο χώρο (παράνομης και νόμιμης) στάθμευσης. Από την πρωτοποριακή "green belt" του Ελ. Βενιζέλου περάσαμε στην απαράδεκτη "parking belt" και στην οικοδόμηση κάθε ελεύθερου χώρου.

Μήπως δικαιολογημένα θα πρέπει να ανησυχούμε για την προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη μας κάτω από αυτές τις συνθήκες; Οι Ποδηλάτρεις, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και πίεση προς τη δημοτική αρχή, κατάφεραν να εντάξουν το ποδήλατο στη συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν η μελέτη για τους ποδηλατόδρομους, ενταγμένη στην πρόσφατη κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου Χανίων. Περιμένουμε και απαιτούμε να τους δούμε να υλοποιούνται σύντομα! Με την - εξαρτημένη από αυτοκίνητα - επικρατούσα νοοτροπία, ωστόσο, μια μελέτη από μόνη της δεν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά το ποδήλατο. Χρειάζεται μια συντονισμένη «από πάνω προς τα κάτω» πολιτική, με εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και βελτίωσης της εικόνας του ποδηλάτου, συνεργασίες με φορείς, συλλόγους, σχολεία, φίλους του ποδηλάτου, κινήσεις πολιτών.

Σε μια εποχή όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες περιβάλλοντος στην πόλη με στόχο την προάσπιση της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής, η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μας μετακινήσεις είναι μια πολύ αποτελεσματική και σύγχρονη λύση. Διεκδικούμε μια πόλη περισσότερο ανθρώπινη και φιλική, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας.

Καλούμε όλους τους φίλους του ποδηλάτου σε ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, το Σάββατο 16/12 και ώρα 11 π.μ. με αφετηρία την Αγορά

και με σύνθημα:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ – ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ».

Ποδηλάτρεις

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 143 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54615019
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.