ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΞΥΛΟΚΑΜΑΡΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πράσινοι Χανίων , Τρίτη, 16 Μάρτιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Χανιά, 12-3-2004

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΞΥΛΟΚΑΜΑΡΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καταγγέλλουν τη συνέχιση της επέκτασης της Ξυλοκαμάρας. Δυστυχώς, η ΔΕΗ και η ελληνική κυβέρνηση επιμένουν στην αδιέξοδη τακτική της επέκτασης της παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο, καθιστώντας τη χώρα μας κι ιδίως τον κάμπο των Χανίων ενεργειακό Κουρουπητό της Κρήτης και της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζοντας τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο για την αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει επικυρώσει η χώρα μας.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που για πρώτη φορά έκανε αναφορά ακριβώς στο Πρωτόκολλο του Κυότο για να απορρίψει τη δημιουργία νέου πετρελαϊκού εργοστασίου στον Αθερινόλακκο στο Λασίθι, ουδόλως λήφθηκε υπόψη από τη ΔΕΗ και την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά ούτε και τις εμφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση: Η πρόσφατη πρωτοφανής κακοκαιρία, οι εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη και τα Χανιά, που όμοιές τους δεν ξέρουμε εάν υπήρξαν τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια, είναι σημάδια της κλιματικής αστάθειας που δημιουργείται με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όλα τα σενάρια για το κλίμα προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, καύσωνες, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και κάλυψη με θαλασσινό νερό των περισσότερων παραθαλάσσιων πόλεων όπως τα Χανιά (εφ’ όσον συνεχιστούν μ’ αυτόν το ρυθμό οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα).

Απέναντι σ’ αυτή τη γκρίζα προοπτική, ουδείς υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας φαίνεται να ανησυχεί. Παρά την υψηλή ηλιοφάνεια και το μεγάλο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας, οι ήπιες μορφές ενέργειας παραμένουν μόνο στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων (π.χ. το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για στόχο 20% της ενέργειας να παράγεται από ήπιες μορφές – μετά από 11 συνεχή έτη διακυβέρνησης της χώρας από το συγκεκριμένο κόμμα και μόλις λίγους μήνες μετά την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες από την ελληνική κυβέρνηση!).

Τα Χανιά δεν αντέχουν άλλες επεκτάσεις. Όχι μόνο για τις άμεσες επιπτώσεις, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα και τον κάμπο των Χανίων, ούτε μόνο γιατί η χώρα μας δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και γιατί δεν μπορούν να σηκώνουν μονίμως το βάρος της παραγωγής ενέργειας για όλη την Κρήτη. Η λύση έχει από χρόνια υποδειχθεί από κοινού από τις οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης:

- Καμμία νέα επέκταση στην Ξυλοκαμάρα και στα Λινοπεράματα, κανένα νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο

- Εξοικονόμηση ενέργειας (η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας είναι στην Κρήτη υπερδιπλάσια από την υπόλοιπη χώρα)

- Στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας (Σημειώνουμε ότι ο Ν. Χανίων δεν έχει ούτε ένα αιολικό πάρκο, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο είναι περιθωριακή – η μόνη εκτεταμένη χρήση της ηλιακής ενέργειας είναι στους ηλιακούς θερμοσίφωνες!)

- Να βγάλουν από τα συρτάρια τα παλιά σχέδια της ΔΕΗ (από τη δεκαετία του ’70) για παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη με τη χρήση υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας, σε συνδυασμό με την αιολική π.χ. ενέργεια.
    
Οι φορείς των Χανίων πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην τωρινή και στις επόμενες γενιές. Να σταματήσουν την υποχωρητικότητα και να μην ανεχθούν καμία άλλη επέκταση, να δρομολογήσουν από τώρα την απομάκρυνση της πετρελαϊκής μονάδας από την Ξυλοκαμάρα. Για το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να εξεταστεί η λήψη νομικών μέτρων με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας (έχει άδεια λειτουργίας αλήθεια η μονάδα στην Ξυλοκαμάρα και με ποια περιβαλλοντική μελέτη γίνεται η επέκτασή της;).
   
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641203
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.