ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κανονισμός REACH: Επέζησε με πολλαπλά κατάγματα... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χημική μόλυνση
WWF Ελλάς , Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2006
Εμπάργκο: 14.00 (λήξη συνεδρίασης Ευρωκοινοβουλίου - ενδεχόμενο μικρών τροποποιήσεων)
 
Στρασβούργο/Αθήνα: Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε σήμερα την τελική εκδοχή για τον κανονισμό REACH, που τον αφήνει ζωντανό, αλλά σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, υποστηρίζει το WWF Ελλάς και πληθώρα οργανώσεων υγείας και καταναλωτών.

"Ο κανονισμός επέζησε...": Ο κανονισμός REACH, που αρχικά σχεδιάστηκε για να αλλάξει τη σημερινή ανεπαρκέστατη και πολύπλοκη νομοθεσία που διέπει τα χημικά [1], φέρνει νέες διαδικασίες στη διαχείριση τους: oι χημικές βιομηχανίες πλέον θα πρέπει να δί vουν στοιχεία για την ασφάλεια των χημικών που παράγουν σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, δημιουργείται ένας μηχανισμός για την υποκατάσταση των χημικών που καλούνται "ανθεκτικά και βιωσυσσωρεύσιμα" [2], με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ασφαλέστερα εναλλακτικά. Επιτρέπει, ακόμα, στους πολίτες να ζητήσουν πληροφορίες για ένα περιορισμένο αριθμό χημικών, που μπορεί να βρίσκεται σε προϊόντα. Στο παρελθόν, οι χημικές βιομηχανίες μπορούσαν να πουλήσουν οτιδήποτε χημικό επιθυμούσαν, χωρίς να παρέχουν στοιχεία για τις επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ τα επικίνδυνα χημικά απαγορεύοναν μόνο εάν ξέσπαγε κάποιο σκάνδαλο.

"...αλλά οι πληγές του δεν θα κλείσουν": Ο κανονισμός REACH στη μορφή που ψηφίστηκε σήμερα έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα. Έτσι, θα επιτρέψει τη χρήση -σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης- χημικών που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες κι αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες. Πολιτικοί συμβιβασμοί για λόγους άσχετους με την προστασία των πολιτών, είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρέσουν τις χημικές βιομηχανίες από την υποχρέωση να παρέχουν ουσιώδη στοιχεία για το 60% των χημικών που θα εξεταστούν από το REACH [3].

«Το REACH και ο νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα χημικά χρίζουν εντατικής θεραπείας τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πολίτες και το περιβάλλον της Ευρώπης», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση για το REACH πολλά χημικά "υψηλής ανησυχίας" θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, αν η χημική βιομηχανία ισχυριστεί ότι τα 'ελέγχει επαρκώς'. Αυτή η προσέγγιση ταιριάζει περισσότερο σε τυχερά παιχνίδια, κι όχι στην νομοθετική προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς το ρίσκο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Η άποψή μας ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ακόμη τις επιπτώσεις του κοκτέιλ χημικών, στο οποίο είμαστε όλοι εκετεθειμένοι, είτε μιλάμε για ευαίσθητες ορμονικές λειτουργίες, είτε αναφερόμαστε στην ανάπτυξη των εμβρύων. Ιατρικοί σύλλογοι, πληθώρα επιστημόνων, καταναλωτικές οργανώσεις και καινοτόμες επιχειρήσεις είχαν ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής υποκατάστασης όλων των αποδεδειγμένα τοξικών χημικών, αλλά κάτι τέτοιο απλά δε συνέβη.

Τα κενά στο κείμενο του κανονισμού και οι σημερινές κακές πρακτικές πολλών χημικών βιομηχανιών, αφήνουν εκτεθειμένο το REACH σε περαιτέρω χειραγώγηση εκ μέρους της χημικής βιομηχανίας. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, καμιά εγγύηση ότι θα ληφθούν υπόψη -κατά την αξιολόγηση των χημικών- επιστημονικές μελέτες από τρίτα μέλη που θα υποδεικνύουν ασφαλέστερα εναλλακτικά.

Για όλα αυτά, η προσεκτική εφαρμογή του κανονισμού κρίνεται ζωτικής σημασίας. «Χωρίς επαρκή παρακολούθηση, τα επικίνδυνα χημικά θα συνεχίσουν να μολύνουν το περιβάλλον, τα σπίτια και το σώμα μας, η χημική βιομηχανία θα συνεχίσει το παιχνίδι εις βάρος της δημόσιας υγείας, και το REACH θα αποδειχθεί μια ακόμη αποτυχία», καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

WWF Ελλάς

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς, 6974 334442, a. plitharas@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πολιτικής, 697 6807632, m .panteri @ wwf .gr

[1] Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 νόμοι κι οδηγίες για τα χημικά, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

[2] Ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα καλούνται τα χημικά που δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον, αλλά παραμένουν εκεί πολλά χρόνια έχοντας την ιδιότητα να συσσωρεύονται στο σώμα ανθρώπων και ζώων.

[3] To REACH θα καλύψει περίπου 30.000 χημικά. Μόνο, όμως για τα χημικά που παράγονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 10 τόνους/έτος θα δοθούν επαρκείς πληροφορίες. Αυτά τα χημικά είναι η μειονότητα όσων θα εξεταστούν από το REACH.
 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57016165
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.