ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προς αστικοποίηση των παραλίων της Ελλάδος Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Τουρισμός
Από τα Νέα , Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2006
Τουριστική παραθεριστική κατοικία

Του Γ. Δ. Πατέλλη* από τα Νέα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006


Μια από τις πιο προσφιλείς εκφράσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για τον τουρισμό μας είναι «ότι έχουμε μαγαζί γωνία». Πράγματι με τέτοιο φυσικό περιβάλλον, με τόσα τοπία, το μαγαζί είναι γωνία. Είναι γωνία γιατί διαθέτει αυτό που πολλοί πια δεν έχουν: τη φυσική ομορφιά, το τοπίο. Φυσική ομορφιά όμως είχαν κάποτε και η Κυψέλη, τα Πατήσια, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Κηφισιά, ο Κάβος, η Χερσόνησος, μέχρι που άρχισε η οικοδόμηση. Ο ένας εκμεταλλευόταν τη θέα, τον κήπο του άλλου, και έκτιζε πιστεύοντας ότι ο άλλος θα κρατήσει τον κήπο τον και θα μείνει η κηπούπολη ή τα δέντρα και η θέα. Μέχρι που τα έκτισαν όλα. Όλοι έκτισαν και εκμεταλλεύτηκαν το μόνο αγαθό που δεν ξαναγίνεται: το φυσικό περιβάλλον. Σήμερα η Κυψέλη, τα Πατήσια, ακόμα και το κέντρο της Κηφισιάς δεν θυμίζουν τίποτα από το παλιό φυσικό περιβάλλον τους, έγιναν υποβαθμισμένες πια περιοχές για κατοικία.

Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό μου όταν διάβασα ότι υπάρχουν 4.000.000 αλλοδαποί υποψήφιοι αγοραστές για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ή ότι η μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό είναι η τουριστική κατοικία με πρώτο πλάνο ανέγερσης 1.000.000 κατοικίες. Πολύ σωστά επισημαίνει η υπουργός όμως ότι δεν θα 'πρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ισπανών. Εκεί είναι σε παρά πολλά σημεία πλέον εμφανέστατη η καταστροφή. Εμείς δηλαδή θα κάνουμε σχέδια που δεν θα επιτρέπουν την καταστροφή; Ποια σχέδια; Οι ξένοι αγοραστές είναι καλύτεροι από μας για να έχουν ειδικούς καλύτερους όρους δόμησης; Μα αυτοί θα επενδύσουν, είναι η απάντηση, και επειδή θα επενδύσουν, μπαίνουν σε άλλη κατηγορία από τους γηγενείς Έλληνες, χρειάζονται ειδικοί ελκυστικοί όροι δόμησης. Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά έρχονται τα νούμερα, τα στοιχεία και τα επαληθεύουν. Χωρητικότητα τουρισμού, πυκνότητα, αστικοποίηση τον τοπίου. Με ποια πρότυπα, με ποιο στόχο γίνεται το χωροταξικό του τουρισμού;

Με ένα εκατομμύριο τουριστικές εξοχικές κατοικίες σε πρώτη δόση που θα προστεθούν στις περίπου 1.300.000 κλίνες των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Πού θα χωρέσουν όλα αυτά;

Παράλληλα, στόχος στον τουρισμό δηλώνεται επίσημα ότι είναι να γίνουμε η πέμπτη ή τέταρτη χώρα στον κόσμο. Μερικοί πλειοδοτούν ακόμα πιο πολύ: πρώτη!!! Πέμπτη ή τέταρτη στον κόσμο όμως σημαίνει 40-50 εκατομμύρια τουρίστες, με άλλα λόγια όχι τρεις αλλά δεκατρείς σειρές με καρέκλες και ξαπλώστρες στην παραλία και πλήρης αστικοποίηση τον τουριστικού χώρου. Παράλληλα έμμεσα δηλώνεται και διακηρύσσεται ότι μόλις το 15% των δυνατοτήτων μας στον τουρισμό έχουμε αναπτύξει, άρα το υπόλοιπο 85% είναι προς ανάπτυξη και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αστικοποίηση τον περιβάλλοντος, που πολύ κομψά κρύβεται κάτω από τη λεγόμενη τουριστική παραθεριστική κατοικία. Ας κρούει το καμπανάκι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για την αστικοποίηση των παραλίων της Μεσογείου, της Ελλάδος και των νησιών μας, ας δίνουν στοιχεία που σοκάρουν για τη μεγάλη πυκνότητα τουριστικών εγκαταστάσεων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος. Ξέρετε, καμιά φορά δεν καταλαβαίνουμε τα νούμερα, τα στοιχεία, αν δεν τα νιώσουμε. Ε, λοιπόν, η εικόνα που θα έχουμε με στόχο τα 50 εκατ. τουρίστες για ορισμένες παραλίες, θα είναι πέντε φορές πιο άσχημη από αυτή της πιο γεμάτης παραλίας τον Αύγουστο στη Βουλιαγμένη, πέντε φορές πιο άσχημη από αυτή ένα αυγουστιάτικο βράδυ στη Χερσόνησο της Κρήτης ή στον Κάβο της Κέρκυρας ή στο Φαληράκι της Ρόδου. Φανταστείτε αυτές τις εικόνες πέντε, δέκα φορές πιο «έντονες» για πολλές γνωστές ή υπό ανάπτυξη περιοχές και παραλίες.

Αλλά ας σκεφτούμε τις επενδύσεις που Θα πρέπει να γίνουν πριν γι' αυτούς τους real estate developers από μας τους φορολογουμένους. Νέες εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ για τα σκουπίδια, όταν ακόμα καλά καλά δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα για τα δικά μας σκουπίδια, νέες απαιτήσεις για νερό στα νησιά που δεν μπορούν να καλύψουν σήμερα τις δικές τους ανάγκες, νέες εγκαταστάσεις για ηλεκτρικό, π.χ. όταν ξέρουμε ότι η Κρήτη κάθε μέρα το καλοκαίρι αγκομαχάει για να τα βγάλει πέρα, νέα αεροδρόμια κ.λπ. Το όφελος για αυτούς που περιμένουν να αναπτύξουν τις περιοχές μας υπολογίζεται, με μέση τιμή αγοράς 100.000 ευρώ την κατοικία, περίπου σε 100.000.000.000 ευρώ. Το θέμα λοιπόν πέρα από τη χωροταξική, πολεοδομική πλευρά, έχει πάρα πολλές διαστάσεις. Οι ξενοδόχοι π.χ. της Ρόδου. λένε ότι η τουριστική εξοχική κατοικία Θα είναι κτύπημα στον τουρισμό τους Αντίθετη γνώμη έχουν: στα γερμανικά χωριά της Τήνου και της Κρήτης.

Οι Κύπριοι, πριν ξεκινήσουν, έκαναν πολλές και πολύμορφες μελέτες για τις πτυχές τον προβλήματος, οι Βούλγαροι αντίθετα άνοιξαν την πόρτα διάπλατα κυρίως στους Εγγλέζους επενδυτές και τρέχουν τώρα να τα μαζέψουν πριν είναι αργά. Γιατί κακά τα ψέματα: η Κηφισιά, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Χερσόνησος, ο Κάβος δεν ξαναγυρίζουν στην ομορφιά τους. Αντίθετα, οι επενδυτές αφού κερδίσουν, θα πάνε στο επόμενο μαγαζί γωνία.

* Ο Γιάννης Πατέλλης είναι εμπειρογνώμονας και διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΤ

Από τα Νέα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239996
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.