ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οαχάκα στις φλόγες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Αλάνα , Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2006
Οι εκλογές της 2ης Ιουλίου 2006 προκάλεσαν την οργή εκατομμυρίων Μεξικανών για την εκτεταμένη και αποδεδειγμένη νοθεία. Τα αποτελέσματα έδωσαν τελικά τη νίκη στον ακροδεξιό Καλντερόν, με διαφορά μόλις 250.000 ψήφων (σε σύνολο 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων) από τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ομπραδόρ. Η εκλογική νοθεία, η άγρια καταστολή στο Ατένκο, ο θάνατος των μεταλλωρύχων στο Μιτσοακάν και η βίαια καταστολή των δασκάλων την Οαχάκα έρχονται να προστεθούν στην ήδη βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.   

Η πολιτεία της Οαχάκα στο Μεξικό

• Η πολιτεία της Οαχάκα βρίσκεται στο νότο του Μεξικού. Έχει περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ιθαγενείς από 16 διαφορετικούς λαούς με μακριά εμπειρία αυτόνομης οργάνωσης και αντίστασης. Αποτελείται από 570 δήμους, από τους οποίους 418 διοικούνται σύμφωνα με τον ιθαγενικό τρόπο οργάνωσης.

• Στην Οαχάκα βρίσκεται ο Ισθμός του Τεουαντεπέκ, η πιο στενή λωρίδα γης στην περιοχή μετά το κανάλι του Παναμά, την οποία εποφθαλμιούν οι ΗΠΑ για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό. Τα σχέδια περιλαμβάνουν  σιδηροδρομικές γραμμές, αυτοκινητόδρομους και μακιλαδόρες με φθηνά εργατικά χέρια ιθαγενών. Η Οαχάκα είναι επίσης πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους και βιοποικιλότητα.

• Από τις 14 Ιουνίου, χιλιάδες άτομα έχουν καταλάβει την πόλη της Οαχάκα, δημόσια και κυβερνητικά κτίρια και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, και έχουν στήσει δύο χιλιάδες οδοφράγματα. Δικαστική και νομοθετική εξουσία λειτουργούν σε σπίτια και ο κυβερνήτης συνεδριάζει σε ξενοδοχείο στην Πόλη του Μεξικού. Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνόμοι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Πρόσφατα, ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι η «διάσωση» της πόλης δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ο πρόεδρος της χώρας ότι η επιχείρηση «αποκατάστασης της τάξης» μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Μέχρι στιγμής έχουν δολοφονηθεί 12 άτομα.

Η Οαχάκα στις φλόγες

του Λουίς Ερνάντες Ναβάρρο,
αρχισυντάκτη πολιτικών θεμάτων της μεξικανικής εφημερίδας La Jornada

Η Οαχάκα είναι μια πολιτεία γεμάτη με κοινωνικά προβλήματα. Τουριστικό κέντρο του Μεξικού, τα περίχωρά της αποτελούνται από παραγκουπόλεις που επιβιώνουν από τα εμβάσματα των μεταναστών. Στην πλειοψηφία της ιθαγενική και αγροτική, είναι μία από τις δύο πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Στην οικονομική αυτή καθυστέρηση αντιστοιχεί μια κάθετη και αυταρχική εξουσία. Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της εξουσίας στην Οαχάκα, κάθε νέος κυβερνήτης ξεκινά τη θητεία του καταστέλλοντας. Αποδεικνύει έτσι στους υπαλλήλους που φεύγουν, στους πολιτικούς που μένουν και στον λαό που τον υποφέρει ότι αυτός διατάζει. Αυτό έκανε και ο Ουλίσες Ρουίς από την 1η Δεκέμβρη 2004. Ο απολογισμός της βίας στην πολιτεία τους πρώτους μήνες της θητείας του ήταν ανατριχιαστικός: φυλάκιση κοινωνικών ηγετών, βίαια καταστολή διαδηλώσεων, αστυνομική καταδίωξη λαϊκών αγωνιστών, σύλληψη εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων την ώρα που πήγαιναν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, αιματοχυσία σε πολλούς δήμους.

Ο Ρουίς έπρεπε να δείξει τη δύναμή του, να πετύχει όντας στην εξουσία ό,τι δεν μπόρεσε να καταφέρει στις κάλπες. Για να κερδίσει τις εκλογές χρησιμοποίησε τις καλύτερες μεθόδους νοθείας. Ακόμη κι έτσι όμως, «θριάμβευσε» με μια ελάχιστη διαφορά ψήφων, σε εκλογές με αποχή 60%.

Η έκρηξη της σύγκρουσης

Μπορεί οι άγραφοι κανόνες της εξουσίας στην Οαχάκα να είναι οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες, η κοινωνία όμως όχι. Πάνω από 30 χρόνια αγώνων αντίστασης, νομικών κατακτήσεων, αυτοάμυνας και συγκρότησης τοπικών κυβερνήσεων έχουν φτιάξει ένα συλλογικό ιστό που έχει μεταμορφώσει τις σχέσεις μεταξύ δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας των πολιτών. Αποτέλεσμα; Η ποινικοποίηση της διαφωνίας αντί να προκαλέσει κοινωνική ακινησία με τη χρήση της βίας, προκάλεσε έκρηξη της λαϊκής δυσφορίας.

Η κινητοποίηση στην Οαχάκα ξεκίνησε ως έκφραση του αγώνα των δασκάλων για αναπροσαρμογή των μισθών. Η διαμαρτυρία ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την αδιαλλαξία των κρατικών αρχών. Αντί να διαπραγματευθεί, ο κυβερνήτης έστειλε την αστυνομία να εκτοπίσει βίαια τους δασκάλους που είχαν καταλάβει το κέντρο της πόλης. Η άγρια καταστολή της 14ης Ιουνίου ριζοσπαστικοποίησε τους δασκάλους που από τότε απαιτούν την αντικατάσταση του κυβερνήτη.

Οι δάσκαλοι της Οαχάκα έχουν μια εμπειρία συνεχούς αγώνα 26 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα δολοφονήθηκαν πολλοί ηγέτες τους, προσπάθησαν να τους επιβάλλουν εκπροσώπους, τους καταδίωξαν. Μάταια όμως. Η συνδικαλιστική τους συνοχή τούς επέτρεψε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία όλες τις προσπάθειες της εξουσίας να τους διαιρέσει. Εκτός από την συνδικαλιστική τους στράτευση, οι δάσκαλοι έχουν μια μακριά ιστορία σύνδεσης με τις αγροτικές και ιθαγενικές οργανώσεις. Το συνδικάτο τους είναι η μοναδική κοινωνική δημοκρατική δύναμη με παρουσία σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι δάσκαλοι εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες, με ελάχιστα παιδαγωγικά υλικά. Οι μαθητές τους φτάνουν στην τάξη με άδεια στομάχι και πρέπει να εγκαταλείψουν τα μαθήματα για να βοηθήσουν στις οικογένειές τους στις αγροτικές εργασίες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχεδόν δεν γνωρίζουν τους γονείς τους γιατί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Για να φτάσουν στις κοινότητες όπου εργάζονται πρέπει να επενδύσουν χρήμα και χρόνο για να μετακινηθούν από δρόμους που υπάρχουν μόνο σε κυβερνητικές εκθέσεις. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ σύνηθες στην πρόσφατη ιστορία οι δάσκαλοι να ταυτίζονται με τις κοινότητες στις οποίες δουλεύουν και να μετατρέπονται όχι μόνο σε αγωνιστές μέσα στο συνδικάτο τους αλλά και σε εκπροσώπους των αιτημάτων των κοινοτήτων.

Η κομμούνα της Οαχάκα

Το αίτημα των δασκάλων βρήκε αμέσως απήχηση σε ένα πολύ πλατύ κομμάτι της κοινωνίας. Εξαγριωμένοι από την εκλογική νοθεία και την κυβερνητική βία σε πλήθος κοινοτικών οργανώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Οαχάκα κατέλαβαν τους δρόμους και δεκάδες δημαρχεία. Μαζί με τους δασκάλους, 350 περίπου οργανώσεις, ιθαγενικές κοινότητες, συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών δημιούργησαν την Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (APPO). Αρχικά Οι δάσκαλοι ήταν ο βασικός κορμός του κινήματος. Τώρα όμως, παρά την ισχυρή αριθμητική τους παρουσία και την ικανότητα κινητοποίησης που έχουν, είναι ένα ακόμη νησί στο αρχιπέλαγος ενάντια στον κυβερνήτη.

Το κίνημα έχει τον πολιτικό έλεγχο της πόλης της Οαχάκα. Αν το θεωρεί σκόπιμο, μπλοκάρει την είσοδο των πολυτελών ξενοδοχείων, το τοπικό αεροδρόμιο, τις εθνικές οδούς, εμποδίζει την είσοδο σε δημόσια κτίρια και στο Κογκρέσο. Το κίνημα, από παραδοσιακός αγώνας διαμαρτυρίας έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε πρόπλασμα εναλλακτικής κυβέρνησης. Οι λαϊκές συνελεύσεις μετατρέπονται σε όργανα από τα οποία πηγάζει μια νέα πολιτική εξουσία.

Δολοφονίες πολιτών από στρατιώτες και αστυνόμους με πολιτικά, πυροβολισμοί ενάντια σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, απαγωγές και βασανισμοί ηγετών από παραστρατιωτικούς, απειλές θανάτου,  παράνομα κέντρα κράτησης, φυλακίσεις χωρίς εντάλματα σύλληψης, είναι μερικές από τις επιθέσεις ενάντια στο κοινωνικό κίνημα που απαιτεί την παραίτηση του κυβερνήτη. Ο κατάλογος αγριοτήτων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Μαζί με την ακυβερνησία, αυξάνονται και οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτεία ζει ένα νέο επεισόδιο βρώμικου πολέμου. Η πλειοψηφία της καταστολής πραγματοποιείται από αστυνόμους με πολιτικά και παραστρατιωτικούς.

Στην Οαχάκα οι πολίτες έχουν χάσει τον φόβο, αυτό το απαραίτητο κοινωνικό συστατικό για να λειτουργήσει ένα σύστημα κυριαρχίας. Όταν οι κυβερνητικοί πιστολέρος πυροβολούν ενάντια στο πλήθος, ο κόσμος αντί να οπισθοχωρήσει ρίχνεται πάνω τους. Αντίθετα, οι τοπικοί αστυνόμοι φοβούνται. Φοβούνται τους οργανωμένους πολίτες και την οργή τους. Διστάζουν μπροστά στην αποφασιστική απάντηση των άοπλων ανθρώπων.      

Υπάρχουν κοινωνικοί αγώνες που προαναγγέλλουν βαθύτερες συγκρούσεις. Στην Οαχάκα η πολιτική ανυπακοή είναι πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε ένα λαϊκό ξεσηκωμό που αναπτύσσεται και ριζοσπαστικοποιείται μέρα με τη μέρα. Αποτελεί μια προειδοποίηση για τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Η κινητοποίηση των δασκάλων έχει αποκαλύψει την εξάντληση του μοντέλου εξουσίας, την κρίση της σχέσης ανάμεσα στην πολιτική τάξη και την κοινωνία, και τον δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει η λαϊκή δυσφορία στο κοντινό μέλλον σε ολόκληρη τη χώρα. 

Μετάφραση, επιμέλεια:
«Αλάνα» Ομάδα για τα κινήματα και τις αντιστάσεις στις Αμερικές

Φωτογραφίες από την καταστολή:
http://enlacezapatista.ezln.org.mx/la-otra-campana/528/
http://espora.org/okupache/articulo.php?p=1813&more=1&c=1
http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=137359
http://zapote.radiolivre.org/node/1625
http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=137373

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 163 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55083838
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.