ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΑΔΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεσόγειος SOS , Τρίτη, 16 Μάρτιος 2004

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S
Μαμάη 3, ΑΘΗΝΑ 10440,
Τηλ/φαξ: 210 8228795, 8224481
e-mail:medsos@medsos.gr,
www.medsos.gr

ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΑΔΙ

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των πολιτών που σκοτώθηκαν, σε όσους τραυματίστηκαν από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη αλλά και γενικότερα στον ισπανικό λαό. Τα λάθη μιας κυβέρνησης, όπως η υποστήριξη και συμμετοχή της ισπανικής κυβέρνησης στην πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ που έγινε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν -ούτε στο ελάχιστο- να δικαιολογήσουν μια παρανοϊκή βομβιστική ενέργεια με θύματα αθώους πολίτες (γονείς, παιδιά, μετανάστες, φοιτητές που επέλεξαν να μετακινούνται καθημερινά με το τρένο, το πιο οικονομικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο, για να πάνε στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά τους), πολύ περισσότερο που ο ισπανικός λαός κινητοποιήθηκε μαζικά εναντίον του πολέμου. Είναι, όμως, φανερό ότι η βίαιη ή μονομερής και χωρίς αρχές διεθνούς δικαίου επέμβαση στα διεθνή θέματα, οι ανοικτές πληγές του Παλαιστινιακού και της επέμβασης στο Ιράκ, η υποστήριξη ενός μοντέλου παγκοσμιοποίησης που αγνοεί τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και εντείνει την περιθωριοποίηση και την ανέχεια μεγάλου ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού, δημιουργεί το γόνιμο έδαφος για το ρίζωμα του φανατισμού, της βίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Ενέργειες σαν αυτή θα έχουν πετύχει τους στόχους τους εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρωπιστικών ιδεωδών και των δημοκρατικών βάσεων της κοινωνίας, αν κυριαρχήσουν ο φόβος, τα αντανακλαστικά ξενοφοβίας και ανασφάλειας, αν περιοριστούν τα δικαιώματα και υποχωρήσει το πνεύμα συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, κοινωνιών και θρησκειών. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, λοιπόν, ότι οι ισπανοί πολίτες δεν κλείστηκαν στα σπίτια τους φοβισμένοι αλλά βγήκαν δυναμικά στους δρόμους, εκδηλώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν στον τρόμο και να παραμείνουν μια ανοικτή και πολυπολιτισμική κοινωνία.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της βίας και του φανατισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να προέλθει όχι από ένα «πόλεμο» που ρίχνει λάδι στη φωτιά, με ένταση των στρατιωτικών και κατασταλτικών μέτρων που αποδεικνύονται εξάλλου αναποτελεσματικά, αλλά από τη μαζική κινητοποίηση των πολιτών, τη μεταρρύθμιση τόσο των πολιτικών όσο και σημαντικών διεθνών θεσμών στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της μείωσης του χάσματος Βορρά - Νότου, της ενδυνάμωσης του διαλόγου και της συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών, της ενσωμάτωσης στις διακρατικές σχέσεις και τη διεθνή πολιτική των αρχών του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών και του πολύ-πολιτισμικού ανοικτού χαρακτήρα των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι μετανάστες στην Ευρώπη δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια απειλή. Αντίθετα, αν εφαρμοστεί μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στην αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία, μπορεί να αποτελέσουν το αποτελεσματικό φίλτρο προστασίας των κοινωνιών από το φανατισμό ακραίων θρησκευτικών και τρομοκρατικών ομάδων, στερώντας τις από αποδοχή, πόρους και μέλη. Οι μετανάστες μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας, διαλόγου κι αλληλοκατανόησης μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών, ιδιαίτερα μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

Η αντιμετώπιση της εντεινόμενης τρομοκρατίας δικτύων όπως αυτών της Αλ Κάιντα πρέπει να στηριχθεί σε πολιτικά κυρίως μέσα. Σε αυτή τη λογική βλέπουμε:

- Απάντηση που βασίζεται στη λογική και επιβεβαιώνει τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη, διαχωρίζει τους πραγματικά υπεύθυνους από τους λαούς και τις χώρες όπου τυχαίνει να βρίσκονται αυτοί, ανατρέπει τα στερεότυπα που αποδίδουν συλλογική ευθύνη σε θρησκείες και κοινωνίες. Η υπεράσπιση της ανοικτής πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους στόχους της τρομοκρατίας και των φανατικών ομάδων και ρευμάτων.

- Ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από τον ΟΗΕ στην επίλυση διεθνών προβλημάτων και πρόληψης / επίλυσης κρίσεων καθώς και εκδημοκρατισμός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος με τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και τη διασφάλιση για τους ισραηλινούς πολίτες του δικαιώματος σε μια ασφαλή καθημερινότητα. Ειρηνική και δημοκρατική προοπτική στο Ιράκ με αποχώρηση των δυνάμεων της στρατιωτικής συμμαχίας και ανάληψη από τον ΟΗΕ της ευθύνης για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό Ιράκ.

- Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών με στόχο την ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό αλλά και την απομόνωση των ομάδων που ονειρεύονται σταυροφορίες και ιερούς πολέμους.

- Εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κυβερνήσεων για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στο επίπεδο του 0,7% του ΑΕΠ κάθε βιομηχανικής χώρας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πολύ-πολιτισμική δημοκρατική κοινωνία καθώς και την αντιμετώπιση της φτώχειας, των διακρίσεων, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αντιμετωπίζει τις αιτίες αποδοχής της τρομοκρατίας από περιθωριοποιημένα κι απογοητευμένα κομμάτια των κοινωνιών ως της «μόνης ελπίδας τους».

- Μεταρρύθμιση των διεθνών πολιτικών, των στόχων και της λειτουργίας διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του κυρίαρχου μοντέλου παγκοσμιοποίησης, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στις διεθνείς σχέσεις, στο εμπόριο, στην οικονομία, στην ανάπτυξη οι αρχές της βιωσιμότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολύ-πολιτισμικότητας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και του διαλόγου.

Στο χώρο της Μεσογείου είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας και ιδιαίτερα η υλοποίηση, με αποφασιστικό τρόπο, της δέσμευσης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας στην Νάπολι (2-3/12/2003) για τη σύσταση του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Διαπολιτισμού Διαλόγου και Συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πιο αποφασιστικό ρόλο στη γειτονιά της αλλά και διεθνώς, πιέζοντας, μεταξύ άλλων, και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποστασιοποιηθεί από τη βία και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών προβλημάτων.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συνεχίσει να συμβάλει στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του διαλόγου και της συνύπαρξης των πολιτισμών με τη συστηματική και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιαίτερα των νέων από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, με διεθνείς συναντήσεις, κοινές δράσεις καθώς και μέσω της δημιουργίας του Ευρω-Μεσογειακού Οικολογικού Κοινωνικού Δικτύου Νέων ΜARE, όπου συμμετέχουν δεκάδες ευρωπαϊκές και μεσογειακές οργανώσεις.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 96 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605646
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.