ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνεργασία με το "Σύστημα" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Κυριακή, 21 Δεκέμβριος 2003

Συνεργασία με το "Σύστημα"

Δουλειά του Περιβαλλοντικού Συλλόγου είναι να εντοπίζει τα προβλήματα και να τα λέει με το όνομά τους. Να λέει τον ΧΥΤΑ, ΧΥΤΑ και την χωματερή, χωματερή. Να λέει την παρανομία, παρανομία, ακόμη και αν αυτή είναι αναπόφευκτη και, εκ των πραγμάτων, απολύτως δικαιολογημένη. Για παράδειγμα, ο ΧΥΤΑ στον Μαρουλά είναι χωματερή και η εναπόθεση της λάσπης από τον Βιολογικό σε αυτήν παράνομη και "βλάπτει σοβαρά την υγεία".

Και σεις τι προτείνετε; μας πιέζουν μερικοί. Σε αυτούς συνηθίζουμε να απαντούμε, ότι ο ρόλος μας είναι να ελέγχουμε, και όχι να υποκαταστήσουμε τις αρχές και τους φορείς που είναι αρμόδιοι και επιφορτισμένοι με την επίλυση των προβλημάτων. Τις λύσεις θα τις δώσουν αυτοί, όχι εμείς. Γι' αυτό, άλλωστε, εκλέγονται και γι' αυτό πληρώνονται.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά οριοθετημένα, ούτε η απάντηση που δίνουμε μας ικανοποιεί πλήρως. Με άλλα λόγια δεν είναι δυνατόν να μένουμε συνεχώς στο ρόλο του κριτή που με τις διαγνώσεις του στριμώχνει απλώς τους τοπικούς άρχοντες στο ένα ή το άλλο θέμα, αποφεύγοντας ο ίδιος τις κακοτοπιές. Πρέπει και εμείς κάποτε να κάνουμε προτάσεις για την θεραπεία των κακώς κειμένων ή τουλάχιστον να προτείνουμε τις βασικές κατευθύνσεις για την εξεύρεση των λύσεων. Και επειδή δεν θέλουμε να παίζουμε τον ρόλο του βικογιατρού που με τα ματζούνια του διατείνεται ότι θεραπεύει πάσαν νόσον, ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να προσφύγουμε στα φώτα των ειδικών.

Έτσι λοιπόν καλέσαμε δύο ειδικούς για τα σκουπίδια, τον Δρ. Φίλιππο Κυρκίτσο, από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τον Δρ. Βασίλη Μανιό, καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης, να έρθουν στο Ρέθυμνο και να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα και να απαντήσουν στο αγωνιώδες ερώτημα του "τι να κάνουμε;".

Τι προέκυψε; Στην εκδήλωση που οργανώσαμε στην Περιηγητική την περασμένη Δευτέρα μάθαμε όλοι πολλά. Μάθαμε κυρίως ότι το τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή τι πρέπει να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεδομένο. Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών και η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ δεν είναι δικοί μας ευσεβείς πόθοι, αλλά απαιτήσεις του νέου νόμου για τα σκουπίδια. Μάθαμε επίσης ότι όχι μόνο το "τι" αλλά και το "πώς" θα πρέπει να οργανωθεί η διαχείριση των σκουπιδιών είναι σχεδόν μονόδρομος.

Σύμφωνα με τον νόμο, για όλα μεριμνά το "Σύστημα". Ακούγεται λίγο σαν πολιτική φαντασία, αλλά μη φοβάστε. Η συνεργασία των Δήμων με το "Σύστημα" είναι εθελοντική και γίνεται μόνο στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Αλλά τι είναι τελικά αυτό το περίφημο "Σύστημα"; Το "Σύστημα" ή "Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων", όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι παιδί της Εταιρίας Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης Α.Ε. Ωραία. Και τι είναι και τι κάνει αυτή η Α.Ε; Πρόκειται για μια εταιρία έχει ιδρυθεί από τους μεγάλους Δήμους της χώρας και τις μεγάλες εταιρίες που παράγουν συσκευασμένα προϊόντα. Στην "Εταιρία" συμμετέχουν υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2003 όλοι οι εισαγωγείς και παραγωγοί συσκευασμένων προϊόντων και από την ίδια ημερομηνία αρχίζει η υποχρεωτική οικονομική τους εισφορά στο "Σύστημα" και το "Σύστημα" εγγυάται με την σειρά του ότι θα επιτύχει τους στόχους που θέτει για την διαχείριση των σκουπιδιών η νομοθεσία. Όποιος εισαγωγέας ή παραγωγός συσκευασμένων προϊόντων δεν συμμετέχει στην "Εταιρία" και δεν καταβάλει τον οβολό του στο "Σύστημα" έχει να αντιμετωπίσει διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις που φθάνουν ως και την απαγόρευση της κυκλοφορίας ενός προϊόντος. Το "Σύστημα" δεν αστειεύεται.

Είναι σκληρό με τους κακούς εισαγωγείς και τους παραγωγούς συσκευασμένων προϊόντων που δεν θέλουν να πληρώσουν για την ζημιά και το κόστος που προκαλούν στο περιβάλλον με τα πλαστικά, τα αλουμίνια τα γυαλιά και τα χαρτόνια των συσκευασιών τους, βοηθά όμως τεχνικά και χρηματοδοτικά τους καλούς Δήμους που συνεργάζονται μαζί του. Και η συνεργασία αυτή έχει δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι όσοι Δήμοι προλάβουν να δηλώσουν συνεργασία θα επιβραβεύονται με δωρεάν απορριμματοφόρα, δωρεάν κάδους και δωρεάν διάθεση των συσκευασιών στα ειδικά κέντρα που θα γίνεται η ανακύκλωση Το δεύτερο επίπεδο συνεργασίας είναι να επιδιώξει ένας Δήμος, σε συνεργασία ενδεχομένως με άλλους γειτονικούς Δήμους, να δημιουργηθεί στην περιοχή του μια μονάδα για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των συσκευασιών. Προϋπόθεση είναι ότι κάθε Δήμος που συνεργάζεται με το "Σύστημα" μεριμνά ώστε οι δημότες του να μάθούν να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους στο σπίτι τους για να βοηθήσουν στην ανακύκλωσή τους. Εδώ όμως τίθενται δύο ερωτήματα.

Το ένα είναι: ποιος τα γνωρίζει όλα αυτά; Σίγουρα τα γνωρίζει η Coca-Cola που συμμετέχει ήδη στην "Εταιρία" και πληρώνει στο "Σύστημα". Αμφιβάλλουμε αν τα ξέρουν οι πορτοκαλάδες "Ρίο", με έδρα το Ατσιπόπουλο. ¶γνοια νόμου όμως δεν συγχωρείται και όσοι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στην "Εταιρία" θα κληθούν να την πληρώσουν αναδρομικά. Αυτό ορίζει ο νόμος.

Το άλλο ερώτημα είναι: συμφέρει έναν Δήμο να σπεύσει να συνεργαστεί με το "Σύστημα"; Εμείς πιστεύουμε πως ναι. Η ανακύκλωση των συσκευασιών θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου. Και αν, ο μη γένοιτο, ένας Δήμος αδιαφορεί για το περιβάλλον; Και σε αυτή την περίπτωση τον συμφέρει η συνεργασία για λόγους οικονομικούς, γιατί θα αποκτήσει δωρεάν απορριμματοφόρα και κάδους και θα έχει λιγότερα να πληρώσει για την συλλογή, την μεταφορά και την διάθεση των απορριμμάτων της περιοχής του. Και αν ο Δήμος αυτός δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα οικονομικά του; Έ, τότε ας μαυρίσουν οι δημότες Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους στις επόμενες εκλογές.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104372
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.