ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο τόνος της Μεσογείου στο χείλος της εξαφάνισης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2006
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2006

Η GREENPEACE προειδοποιεί: Ένα από τα πολυτιμότερα ψάρια της Μεσογείου βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Το ανεξέλεγκτο κυνήγι για τους τελευταίους ερυθρούς τόνους της Μεσογείου έχει ξεκινήσει, προειδοποιεί η Greenpeace και ζητά από την Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του. Για τον σκοπό αυτό, το πλοίο-σύμβολο της οργάνωσης Rainbow Warrior, βρίσκεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συνάντηση της Επιτροπής, η οποία μπορεί να κρίνει το μέλλον του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.

Το καλοκαίρι του 2006, δύο πλοία της Greenpeace, η Esperanza και το Rainbow Warrior, κατέγραψαν τις δραστηριότητες των σκαφών που ψαρεύουν τον τόνο στη Μεσόγειο. Τα αλιευτικά σκάφη ανήκαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Γουινέα, όλες χώρες-μέλη της ICCAT. Στη διάρκεια των ερευνών της Greenpeace εντοπίστηκαν:

- Ευρωπαϊκά αλιευτικά να χρησιμοποιούν ειδικά αεροσκάφη για τον εντοπισμό των ερυθρών τόνων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όταν δηλαδή η χρήση τους απαγορεύεται ρητά.

- Ιαπωνικά αλιευτικά να ψαρεύουν με παραγάδια όταν αυτά απαγορεύονται.

- Μερικά από τα πιο ισχυρά και σύγχρονα αλιευτικά της Μεσογείου να αδυνατούν να εντοπίσουν τα κοπάδια του τόνου την περίοδο της αιχμής της αλιείας του, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων.

Νωρίτερα το Μάιο, η οργάνωση είχε παρουσιάσει μία έκθεση [1] η οποία αποδείκνυε πως η πραγματική ποσότητα ερυθρού τόνου που αλιεύεται, είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την νόμιμη. Η Επιστημονική Επιτροπή της ICCAT επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις της οργάνωσης [2].

"Ο ερυθρός τόνος στη Μεσόγειο αλιεύεται με βιομηχανικούς ρυθμούς. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των τελευταίων αποθεμάτων του ψαριού και την καταστροφή των ψαράδων που στηρίζουν στον ερυθρό τόνο την επιβίωσή τους", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί ο μηχανισμός ελέγχου, εποπτείας και επιτήρησης της αλιείας του ερυθρού τόνου. Η Greenpeace ζητά από την ICCAT [3 , 4 , 5]:

- Να μειώσει στους 15,000 τόνους το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) του ερυθρού τόνου, από 32,000 τόνους που είναι σήμερα.

- Να απαγορεύσει τη βιομηχανική αλιεία του τόνου στις περιόδους αναπαραγωγής.

- Να αυξήσει το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης για τον ερυθρό τόνο, ώστε να προστατέψει τα μικρά ψάρια.

- Να απαγορεύσει την αλιεία στις περιοχές όπου αναπαράγεται ο ερυθρός τόνος, μετατρέποντας τις περιοχές αυτές σε θαλάσσια καταφύγια.

"Το απόθεμα του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αν δε ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του, η ICCAT θα μείνει στην ιστορία όχι ως η αρχή η οποία διαχειρίσθηκε την αλιεία του τόνου αλλά ως αυτή η οποία οργάνωσε την κατάρρευση μιας από τις πιο σημαντικές και κερδοφόρες αλιευτικές δραστηριότητες, οδήγησε στον αποδεκατισμό ενός σπουδαίου είδους και συνετέλεσε στην οριστική αλλαγή του τρόπου ζωής εκατοντάδων ψαράδων στην Μεσόγειο", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.

Σημειώσεις:

[1] Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο  http://oceans.greenpeace.org/tuna-report/, επικεντρώνεται επίσης στο ρόλο των μονάδων πάχυνσης του ερυθρού τόνου. Μία περίληψη της έκθεσης θα βρείτε στο http://oceans.greenpeace.org/tuna-summary/.

[2] Η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας και Στατιστικής (SCRS) της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), στην προηγούμενη συνάντησή της, τον Ιούνιο 2006 στη Μαδρίτη, δήλωσε:  "Η ποσότητα ερυθρού τόνου που αλιεύεται τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να ξεπερνάει σημαντικά το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και είναι πιθανώς αντίστοιχη με αυτή που αναφέρεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή σχεδόν 50,000 τόνοι στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο".

[3] Για την πλήρη αναφορά και τα αιτήματα  τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει η Greenpeace στην ICCAT, δείτε: http://oceans.greenpeace.org/ICCAT_report

[4] Στην επικείμενη συνάντηση της ICCAT θα γίνει επίσης λεπτομερής παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του σκάφους Rainbow Warrior το καλοκαίρι 2006 για την παράνομη αλιεία με παρασυρόμενα αφρόδιχτα από Ιταλικά αλιευτικά.

[5] Η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είναι προγραμματισμένη για τις 17-26 Νοεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Τσενικλή, Τηλ: 6979 443306
Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3806 374-5, fax: 210 3804 008, www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57642119
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.