Ο τόνος της Μεσογείου στο χείλος της εξαφάνισης |
|
|
Θάλασσα - Ακτές
|
Greenpeace
,
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2006
|
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2006
Η GREENPEACE προειδοποιεί: Ένα από τα πολυτιμότερα ψάρια της Μεσογείου βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.
Το ανεξέλεγκτο κυνήγι για τους τελευταίους ερυθρούς τόνους της Μεσογείου έχει ξεκινήσει, προειδοποιεί η Greenpeace και ζητά από την Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του. Για τον σκοπό αυτό, το πλοίο-σύμβολο της οργάνωσης Rainbow Warrior, βρίσκεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συνάντηση της Επιτροπής, η οποία μπορεί να κρίνει το μέλλον του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.
Το καλοκαίρι του 2006, δύο πλοία της Greenpeace, η Esperanza και το Rainbow Warrior, κατέγραψαν τις δραστηριότητες των σκαφών που ψαρεύουν τον τόνο στη Μεσόγειο. Τα αλιευτικά σκάφη ανήκαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Γουινέα, όλες χώρες-μέλη της ICCAT. Στη διάρκεια των ερευνών της Greenpeace εντοπίστηκαν:
- Ευρωπαϊκά αλιευτικά να χρησιμοποιούν ειδικά αεροσκάφη για τον εντοπισμό των ερυθρών τόνων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όταν δηλαδή η χρήση τους απαγορεύεται ρητά.
- Ιαπωνικά αλιευτικά να ψαρεύουν με παραγάδια όταν αυτά απαγορεύονται.
- Μερικά από τα πιο ισχυρά και σύγχρονα αλιευτικά της Μεσογείου να αδυνατούν να εντοπίσουν τα κοπάδια του τόνου την περίοδο της αιχμής της αλιείας του, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων.
Νωρίτερα το Μάιο, η οργάνωση είχε παρουσιάσει μία έκθεση [1] η οποία αποδείκνυε πως η πραγματική ποσότητα ερυθρού τόνου που αλιεύεται, είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την νόμιμη. Η Επιστημονική Επιτροπή της ICCAT επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις της οργάνωσης [2].
"Ο ερυθρός τόνος στη Μεσόγειο αλιεύεται με βιομηχανικούς ρυθμούς. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των τελευταίων αποθεμάτων του ψαριού και την καταστροφή των ψαράδων που στηρίζουν στον ερυθρό τόνο την επιβίωσή τους", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί ο μηχανισμός ελέγχου, εποπτείας και επιτήρησης της αλιείας του ερυθρού τόνου. Η Greenpeace ζητά από την ICCAT [3 , 4 , 5]:
- Να μειώσει στους 15,000 τόνους το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) του ερυθρού τόνου, από 32,000 τόνους που είναι σήμερα.
- Να απαγορεύσει τη βιομηχανική αλιεία του τόνου στις περιόδους αναπαραγωγής.
- Να αυξήσει το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης για τον ερυθρό τόνο, ώστε να προστατέψει τα μικρά ψάρια.
- Να απαγορεύσει την αλιεία στις περιοχές όπου αναπαράγεται ο ερυθρός τόνος, μετατρέποντας τις περιοχές αυτές σε θαλάσσια καταφύγια.
"Το απόθεμα του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αν δε ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του, η ICCAT θα μείνει στην ιστορία όχι ως η αρχή η οποία διαχειρίσθηκε την αλιεία του τόνου αλλά ως αυτή η οποία οργάνωσε την κατάρρευση μιας από τις πιο σημαντικές και κερδοφόρες αλιευτικές δραστηριότητες, οδήγησε στον αποδεκατισμό ενός σπουδαίου είδους και συνετέλεσε στην οριστική αλλαγή του τρόπου ζωής εκατοντάδων ψαράδων στην Μεσόγειο", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.
Σημειώσεις:
[1] Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο http://oceans.greenpeace.org/tuna-report/, επικεντρώνεται επίσης στο ρόλο των μονάδων πάχυνσης του ερυθρού τόνου. Μία περίληψη της έκθεσης θα βρείτε στο http://oceans.greenpeace.org/tuna-summary/.
[2] Η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας και Στατιστικής (SCRS) της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), στην προηγούμενη συνάντησή της, τον Ιούνιο 2006 στη Μαδρίτη, δήλωσε: "Η ποσότητα ερυθρού τόνου που αλιεύεται τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να ξεπερνάει σημαντικά το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και είναι πιθανώς αντίστοιχη με αυτή που αναφέρεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή σχεδόν 50,000 τόνοι στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο".
[3] Για την πλήρη αναφορά και τα αιτήματα τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει η Greenpeace στην ICCAT, δείτε: http://oceans.greenpeace.org/ICCAT_report
[4] Στην επικείμενη συνάντηση της ICCAT θα γίνει επίσης λεπτομερής παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του σκάφους Rainbow Warrior το καλοκαίρι 2006 για την παράνομη αλιεία με παρασυρόμενα αφρόδιχτα από Ιταλικά αλιευτικά.
[5] Η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είναι προγραμματισμένη για τις 17-26 Νοεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Τσενικλή, Τηλ: 6979 443306 Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3806 374-5, fax: 210 3804 008, www.greenpeace.gr
. ecocrete.gr . |