ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Φίλοι της Γης , Τετάρτη, 10 Μάρτιος 2004

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Δυό βδομάδες πριν οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και ο Καναδάς αποφάσισαν να καταθέσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική της στα γενετικά τροποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ). Την Παρασκευή ο ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπό συζήτηση αυτή την πολιτικά-φορτισμένη πολιτική. Η συζήτηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να δωθεί η δυνατότητα σε πολίτες και οργανώσεις να συμμετέχουν, αν και πρόκειται να αποφασίσουν τι θα τρώμε όλοι μας στο μέλλον.

Η οριστική απόφαση, που αναμένεται στο τέλος του χρόνου, πιθανότατα θα είναι υπέρ των μεταλλαγμένων γιατί για τον ΠΟΕ η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικοί λόγοι για να αποτραπεί η χρήση τους. Η Ευρώπη ή θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ ή να αποδυναμώσει τους κανονισμούς για την χρήση των ΓΤΤ.

Η ενδεχόμενη απόφαση του ΠΟΕ κατά των περιορισμών που έχει θέσει η Ευρώπη, έχει τρομοκρατήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία  υποχωρώντας στις πιέσεις έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα άρει την αναστολή έγκρισης (το de facto moratorium) νέων ΓΤΤ, είτε συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη είτε όχι. Μάλιστα θα πιέσει η ίδια τα μέλη να άρουν τις εθνικές απαγορεύσεις των μεταλλαγμένων (όπως στην Αυστρία, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και την Μ. Βρετανία). Κάτι τέτοιο βέβαια έρχεται σε αντίθεση με πάνω από το 70% των ευρωπαίων που αρνούνται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες αμερικάνικες αγρο-εταιρίες δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένες από τις εξελίξεις στον ΠΟΕ. Εξακολουθούν να απειλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτώντας να εγείρει νέα αγωγή κατά της Ευρώπης που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο. Γνωρίζουν βέβαια ότι θα είναι δύσκολο να πουλήσουν μεταλλαγμένα τρόφιμα σε πολίτες που θα είναι ελεύθεροι να διαλέξουν. Στην πρόσφατη επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπους υπαινίσσονται ότι το να επιτρέψεις στον κόσμο να διαλέγει τι θα τρώει έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου: "οι νέοι νόμοι σήμανσης και ανίχνευσης είναι μη δασμικοί περιορισμοί ποι παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΠΟΕ και θα έχουν συνέπεια σημαντικές απώλειες για την αγροτική βιομηχανία των ΗΠΑ... πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δεσμεύσουμε την Ευρώπη σε ένα διακανονισμό με τον ΠΟΕ και σας προτρέπουμε να δράσετε άμεσα".

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Κατά τα τέλη του 2003 και τις αρχές του 2004, μια τεράστια φουσκωτή τομάτα έκανε το γύρο της Ευρώπης προκαλώντας τον προβληματισμό για τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων τροφών και καλλιεργειών και συγκέντρωσε χιλιάδες διαμαρτυρίες πολιτών. Ο γύρος άρχισε από τιες Βρυξέλλες όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να πείσει τους υπουργούς των καρατών-μελών να άρουν το Moratorium. Έπειτα επισκεύθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Παρίσι και συνέχισε σε 13 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Γερμανία και ακολουθεί η Ολλανδία. Εικόνες από την περιοδεία βρίσκονται στο http://www.foeeurope.org/biteback.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Ζητάμε την υποστήριξή σου για να ενθαρρύνεις περισσότερους φορείς και πολίτες να εκφράσουν την δική τους διαμαρτυρία. Μέχρι στιγμής πάνω από 350 φορείς και 30.000 άτομα (μεταξύ αυτών ο Desmond Tutu και ο Jose Bove) έχουν υπογράψει την διαμαρτυρία. Τώρα όμως που η αγωγή στον ΠΟΕ πρόκειται να φέρει την οριστική εμπορική συμφωνία πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα.

Παρακάτω θα βρείς μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις την εκστρατεία "ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ" (bite back). Υπάρχει κάτι για όλους, ακόμα και για ομάδες με μικρές δυνατότητες. Διάλεξε τι σου ταιριάζει και αξιοποίησε τις δυνάμεις σου.

1. ΑΝ ΕΧΕΙΣ SITE, ΒΑΛΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ. Υπάρχουν banners έτοιμα σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά) στο http://www.bite-back.org/support/banners.htm. Αν χρειάζεσαι banner σε άλλες διαστάσεις, επικοινώνησε στο jan.kowalzig@foeeurope.org.

2. ΑΝ ΕΧΕΙΣ SITE, ΜΑΖΕΨΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Μπορείς να δώσεις την δυνατότητα να υπογράψουν την διαμαρτυρία οι επισκέπτες μέσα στο δικό σου site. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια απλή html σελίδα με φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει και μέσω του διεθνή δικτυακού τόπου της εκστρατείας: επικοινώνησε στο jan.kowalzig@foeeurope.org και θα σε βοηθήσουμε.

3. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ E-MAIL, ΒΑΖΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Βάλε μια μικρή σημείωση σε κάθε εξερχόμενο μήνυμα με το παρακάτω κείμενο: "ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ! Π.Ο.Ε. κάτω τα χέρια από το φαγητό μας. Ο Μπους χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να μας ταΐσει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα! Μπορείς να βοηθήσεις να τους σταματήσουμε: Υπόγραψε τώρα την Διαμαρτυρία των Πολιτών προς τον Π.Ο.Ε. στο http://www.bite-back.org". Και στα αγγλικά: "BITE BACK: WTO HANDS OFF OUR FOOD! Bush is using the World Trade Organisation to force-feed you genetically modified food! You can help stop them: Bite Back today and sign the Citizens' Objection to the WTO at http://www.bite-back.org".

4. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ E-MAIL, ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ. Στείλε μήνυμα σε όλη την λίστα αποδεκτών που έχεις. Ενα υπόδειγμα σε διάφορες γλώσσες είναι διαθέσιμο στο http://www.bite-back.org/support/tell-a-friend.htm

5. ΜΑΖΕΨΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Από το διεθνή δικτυακό τόπο της εκστρατείας http://www.bite-back.org, κατέβασε και τύπωσε την Διαμαρτυρία των Πολιτών προς τον Π.Ο.Ε. Υπάρχει σε διάφορες γλώσσες μαζί με τον λογότυπο της εκστρατείας στο http://www.bite-back.org/download ή επικοινώνησε στο jan.kowalzig@foeeurope.org.

6. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. Τύπωσε την Διαμαρτυρία των Πολιτών προς τον Π.Ο.Ε. και δώσε την δυνατότητα στους αναγνώστες να κόψουν το φύλλο, να το υπογράψουν και να στο στείλουν. Θα μπορούσε το πίσω μέρος της σελίδας να περιέχει ένα άρθρο για την επερχόμενη συζήτηση στον Π.Ο.Ε. κια για την εκστρατεία. Υπάρχει υπόδειγμα τέτοιου άρθρου στα αγγλικά.

7. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Ενημέρωσε ομάδες και φορείς ώστε να ενεργοποιηθούν όπως έχουν ήδη κάνει εκατοντάδες φορείς σε όλη την Ευρώπη. Η συνεργασία των φορέων μεταξύ τους φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

jan.kowalzig@foeeurope.org
Φίλοι της Γης - Ευρώπη
15 rue Blanche
B-1050 Brussels
+32-2-5426102
+32-2-5375596
www.foeeurope.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 10 Μάρτιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567762
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.