ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η απειλή της ξηρασίας στην Ισπανία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νερό
e , Κυριακή, 12 Νοέμβριος 2006
Η απειλή της ξηρασίας στην Ισπανία ενόσω οι αγρότες και οι κατασκευαστικές εταιρείες "ρουφούν" λαίμαργα ό,τι πολύτιμο

Καθώς η Ισπανία παλεύει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 10 ετών, το τρεχούμενο νερό μπορεί σύντομα να κοπεί σε μερικά μέρη της νοτιοανατολικής Ισπανίας.

Οι βρύσες θα μπορούσαν να στερέψουν στη Μούρθια και στο Αλικάντε. Οι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν αυτό το μέρος της χώρας είναι κάτω κατά 10% της χωρητικότητας τους μετά από πολλούς μήνες σοβαρής ξηρασίας. Μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εξυπηρετούνται από αυτούς τους μειωμένους ταμιευτήρες μπορεί να αφεθούν να εξαρτώνται από εμφιαλωμένο νερό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Cristina Narbona, κατηγόρησε τους πολιτικούς στο Αλικάντε και τη Μούρθια ότι ασχολούνται περισσότερο με το να κτίζουν χιλιάδες βίλλες, ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, από το να διαχειρίζονται την παροχή νερού. Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος γεωργικός τομέας της Ισπανίας, που καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε πλαστικά τούνελ, είναι μια άλλη τεράστια πηγή που εξαντλεί το νερό.

Την περασμένη εβδομάδα, η ποσότητα νερού στους ταμιευτήρες Entrepeas και Buendia στην Κεντρική Ισπανία έπεσε κατά πέντε κυβικά εκατόμετρα (5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα). Περισσότερα από τα μισά αποθέματα νερού είναι λίγο περισσότερο από λάσπη και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Με ένα σύνολο μόνο 244 κυβικών εκατόμετρα (244 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) που έμειναν, έφτασαν στο σημείο να έχει πια μείνει λίγο νερό στους ποταμούς Segura και Jucar. Αυτοί οι ποταμοί προμηθεύουν πόσιμο νερό τα σπίτια και τις επιχειρήσεις στη Μούρθια και στην επαρχία Αλικάντε της Βαλένθια. Οι ταμιευτήρες στον ποταμό Segura είναι τώρα στο 12% της κανονικής τους χωρητικότητας, ενώ αυτοί στον ποταμό Jucar έπεσαν στο 13%, αφού έχασαν 28 κυβικά εκατόμετρα (28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) μόνο στις περασμένες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι με τόσο χαμηλή στάθμη νερού, οι κάτοικοι της Μούρθια και του Αλικάντε μπορεί να έχουν ακόμα μόνο λίγες εβδομάδες τρεχούμενου νερού. Αν οι αναμενόμενες βροχές δεν φτάσουν τον Οκτώβριο, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι η κρίση δεν υπήρξε ποτέ χειρότερη, παρά τα προηγούμενα επεισόδια μεγάλης ξηρασίας το 2004 και πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, με την περίοδο διακοπών να είναι ακόμα ενεργή, οι τουρίστες σε εκατοντάδες ξενοδοχεία σΆ αυτό το μέρος της Ισπανίας, καταναλώνουν τις φθίνουσες ποσότητες νερού. Και πολλοί ¶γγλοι, που πέταξαν στην Μούρθια και το Αλικάντε για να απολαύσουν τη λιακάδα και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο γκολφ, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πως τα γήπεδα καταβροχθίζουν τον πιο σπάνιο φυσικό πόρο της χώρας. Οι οικολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει κατΆ έτος την ίδια ποσότητα νερού όσο μια μικρή πόλη 5,000 κατοίκων. Η κ. Narbona ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για την ξηρασία EUR600m (400m στερλίνες), μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί να γίνει προσπάθεια να μειωθεί το νερό που σπαταλάται στη γεωργία. Οι καλλιέργειες τομάτας, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, είναι τυπικές στο Αλικάντε και τη Μούρθια. Πέρυσι, καθώς η Ισπανία περνούσε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων, οι γεωργοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν υγρά απόβλητα για τις καλλιέργειες.

Νωρίτερα τούτο το μήνα, σε μια έκθεση του WWF, η Ισπανία χαρακτηρίστηκε η χειρότερη αναπτυγμένη χώρα στο θέμα της διαχείρισης νερού, λόγω των διαρροών νερού από τις σκουριασμένες σωληνώσεις.

Και διαρκώς, πολλοί αγρότες αναγκάζονται να παίρνουν νερό από παράνομες γεωτρήσεις, και στερεύουν περαιτέρω τους πόρους. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Μούρθια και το Αλικάντε. Και αλλού στην Ισπανία, τα αποθέματα νερού είναι μόνο στο 41% της συνολικής χωρητικότητας και συνεχίζουν να πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Οι οικολόγοι τονίζουν την προτεραιότητα που δίνουν οι Ισπανικές αρχές στην κτηματαγορά και τα γήπεδα γκολφ. Στην Ανδαλουσία, ένα ακτιβιστής, ο Antonio Figueroa, ισχυρίζεται ότι οι ιδιοκτήτες γηπέδων γκολφ ευνοήθηκαν από τις Ισπανικές αρχές. "Υπάρχει πραγματική μεροληψία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Παρά την ξηρασία, αυτοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τόσο πολύ νερό," είπε.

Μετάφραση από το άρθρο με τίτλο "Drought threat to Spain as farmers and developers gulp down precious", δημοσιευμένο στην Independent, The (London), 31.8.2006, από τον ανταποκριτή Βαρκελώνης Graham Keeley.
http://www.findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_20060831/ai_n16698264

Translated "Drought threat to Spain as farmers and developers gulp down precious", Independent, The (London), The (London), Aug 31, 2006 by Graham Keeley in Barcelona.
http://www.findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_20060831/ai_n16698264

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 12 Νοέμβριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126157
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.