ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το πολιτικό σπίτι της οικολογίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙκολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 06 Μάρτιος 2004

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ της 05/03/04.  Με παρέμβαση του Δαίμονα του τυπογραφείου ο συντάκτης του άρθρου Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσιάστηκε ως «μέλος του Συνασπισμού από το χώρο της Οικολογίας». Επειδή η παρέμβαση του δαίμονα είναι ικανή να δημιουργήσει επικίνδυνες παρεξηγήσεις ο Μιχάλης Τρεμόπουλος διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Συνασπισμού και φυσικά δεν είναι και τώρα. Αντίθετα είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων – Πράσινων και θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους στις Ευροεκλογές του Ιουνίου. Οι Οικολόγοι – Πράσινοι  δεν συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές ούτε υποστηρίζουν κανένα. Όπως φαίνεται και από μία απλή ανάγνωση του άρθρου, αυτές ακριβώς τις απόψεις διατύπωσε και ο Μ. Τρεμόπουλος στα «ΝΕΑ». Σχετική διευκρίνηση έχει ήδη στείλει και ο ίδιος στην εφημερίδα.

Το πολιτικό σπίτι της οικολογίας

Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι φανερή η απουσία της οικολογίας. Ο νέος οικολογικός πολιτικός φορέας, οι Οικολόγοι Πράσινοι, σοφά επέλεξε να κάνει το πολιτικό του ντεμπούτο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, μαζί με την υπόλοιπη πράσινη οικογένεια, σε μια ενιαία καμπάνια και στις 25 χώρες της Ε.Ε. και μέσα πια από ένα πανευρωπαϊκό  πράσινο κόμμα –το πρώτο στην ιστορία της ηπείρου.        

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων επέβαλε και την παγκοσμιοποίηση των κινημάτων. Το σύνθημα των οικολόγων «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά», μετά από δυο δεκαετίες, γίνεται αποδεκτό και με την αντίστροφη παραλλαγή του: «σκέψου τοπικά, δράσε συνολικά» και παγκόσμια. Και οι “Global Greens” είναι ήδη από το 2001 μια πραγματικότητα.

Η εξήγηση είναι πια γνωστή: το κλίμα της Γης χειροτερεύει, η βιοποικιλότητα μειώνεται, η ερημοποίηση επεκτείνεται. Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί βγαίνουν από τα εργαστήρια των πολυεθνικών, η φτώχεια εξαπλώνεται, τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι πόλεμοι -τώρα ενάντια στην «τρομοκρατία»- αναπτύσσονται κατατρώγοντας τους πόρους του πλανήτη, φυσικούς και οικονομικούς. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση επελαύνει, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αποκτούν ευρεία κοινωνική και πολιτική βάση, ταυτόχρονα με τη συντριβή του ψυχισμού και της αλληλεγγύης των ανθρώπων.

Αλλά και στη χώρα μας, η πολεοδομική υποβάθμιση και η ατμοσφαιρική ρύπανση, η καταστροφή των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου μέσα και έξω από τις πόλεις, η ρύπανση των θαλασσών και η εξουθένωση των λιμνών και των ποταμών, η παραγωγή και η -συχνά ανεξέλεγκτη- εναπόθεση αστικών και βιομηχανικών στερεών και υγρών αποβλήτων, οι ενεργοβόρες δραστηριότητες, η κυριαρχία του αυτοκινήτου και το κυκλοφοριακό αδιέξοδο είναι προβλήματα πια τόσο μεγάλα, που δεν επιδέχονται εύκολες λύσεις. Η επέκταση των οικισμών, συχνά με αυθαίρετο τρόπο -ιδιαίτερα στις παραθεριστικές περιοχές- συνδυάζεται με τις αυξημένες δασικές πυρκαγιές, τις καταπατήσεις και τη ρύπανση. Η γεωργία γίνεται ολοένα και πιο εντατική, υδροβόρα και χημικοσυντηρούμενη ενώ βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ε.Ε. όσον αφορά τις βιοκαλλιέργειες. Τα μεγάλα έργα συνοδεύονται από καταστροφή μοναδικών φυσικών περιοχών ενώ η περιπέτεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημάνει και την επιδείνωση του περιβάλλοντος της πρωτεύουσας, στερώντας ταυτόχρονα πόρους από την περιφέρεια.

Με τις εκλογές του Απριλίου 2000 φάνηκε να έκλεισε ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος για τον οικολογικό χώρο στην Ελλάδα. Κάποια ενεργά άτομα του οικολογικού χώρου διαπιστώναμε δημόσια τότε ότι «μπροστά στην πρόκληση ενός νέου αιώνα, μπροστά στην εντεινόμενη οικολογική κρίση, μπροστά στις νέες ανισότητες και την κυριαρχία του χρήματος, μπροστά στην έλλειψη οραμάτων ή την ιδεολογική περιχαράκωση της αριστεράς, μπροστά στα νέα εξουσιαστικά φλερτ, οι ενεργές δυνάμεις της οικολογίας πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση».

Η διαδικασία του Οικολογικού Φόρουμ, οδήγησε το Δεκέμβριο του 2002 στη δημιουργία των Οικολόγων Πράσινων και στην προγραμματική και οργανωτική τους συγκρότηση, με δύο συνέδρια και 2 εσωτερικά δημοψηφίσματα μέσα στον επόμενο χρόνο. Ήδη, μετά το πρόσφατο συνέδριο-ορόσημο της Ρώμης και μέσα στον επόμενο μήνα, ξεκινούν και οι καμπάνιες σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Στο μέσο πολίτη, βέβαια, η οικολογία εξακολουθεί να ταυτίζεται με την περιβαλλοντική ευαισθησία. Το οικολογικό κίνημα όμως προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις εμπειρίες του κινήματος της ανθρώπινης χειραφέτησης. Η αδυναμία των άλλων πολιτικών κομμάτων να προσφέρουν στο κίνημα αυτό κάτι παραπάνω από στοιχειώδη στήριξη, επαναφέρει την ανάγκη για αυτόνομο οικολογικό πόλο. Χώρο για την οικολογία προσφέρει και το διεθνές κίνημα αμφισβήτησης, που ξεκινάει μετά το 1999 από το Σηάτλ, με πασιφανείς πράσινες συνιστώσες.            

Στην εποχή της γενικευμένης σύγχυσης, του θρυμματισμού των αξιών και των ιδεολογιών, της υποτίμησης της κοινής δράσης των ανθρώπων, οφείλουμε να προτάξουμε ένα νέο ουτοπικό όραμα. Και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε «να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν».   

Η οικολογία έχει ανάγκη από το δικό της πολιτικό σπίτι.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου

XΥΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , 2004-12-23 21:56:41
Σημαντική η ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος της οικολογίας στην Ελλάδα. Σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα (Αστυφιλία και εγκατάλειψη της υπαίθρου , υποβαθμισμένες πόλεις ασφυκτικά τσιμεντοποιημένες ,πυρκαγιές και καταπατήσεις δασών ,υποβάθμιση των γλυκών υδάτων , συχνά κρούσματα πετρελαιοκηλίδων λόγω του ότι η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα των τάνκερς ,μόλυνση της ατμόσφαιρας αφού οι ρυθμίζοντες το ενεργειακό της χώρας επιμένουν στα συμβατικές ενεργειακές ύλες ,τραγική μείωση της πανίδας λόγω της διαδεδομένης λαθροθηρίσς και άλλα πολλά). Γενικά η ελληνική κοινωνία δεν είναι ευαισθητοποιημένη γύρω από τα προβλήματα του περιβάλλοντος και οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν καν. Οπότε η δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος με εξέπληξε.Απορώ τι έρεισμα μπορεί να έχει στον κόσμο ένα τέτοιο κόμμα και ειδικά στην επαρχία.Πιστεύω ότι στις Ευροεκλογές δεν θα πιάσει ένα καλό ποσοστό λόγω του λόγου που προανέφερα. Πολύ σωστή η επιλογή των Πράσινων που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες Εθνικές εκλογές διότι το ποσοστό τους θα ήταν τραγικό(πιστεύω κάτω του 0,5 τοις εκατό). Ίσως νωρίς στην Ελλάδα ένα τέτοιο κόμμα ίσως και καλύτερα να το γνωρίζει σιγά σιγά ο κόσμος και να ενστερνίζεται τις θέσεις του. Παρ' όλο την μικρή ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα του περιβάλλοντος εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει αύξηση της ευαισθητοποίησης και του ενδιαφέροντος κάτι που φαίνεται και από την ίδρυση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων εθνικής εμβέλειας αλλά και τοπικής. Διακρίνω λοιπόν ότι ναι μεν τα ποσοστά τους στις εκλογές θα είναι μικρά αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο έρεισμα στην κοινωνία. Εύχομαι να στεργιόσουν οι Πράσινοι στην Ελλάδα για να υπάρχει μια ισχυρή φωνή που επιτέλους να βάζει φρένο στην άγρια ανάπτυξη του κεφαλαίου που στο περασμά της δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 136 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125851
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.