ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μας σπίλωσαν το ρύζι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
ΒΙΟΖΩ , Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2006
Μας σπίλωσαν το ρύζι
Ας επιστρέψουμε στις Ρίζες μας

Αφού πρώτα μας επέβαλαν να καταναλώνουμε αντί για ρύζι το προβρασμένο (parboiled) και ξυλιασμένο "τύπου Αμερικής" ρυζοκατασκεύασμα, τώρα το μετάλλαξαν και το μόλυναν παράνομα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!

Τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές παρακολουθούν άναυδοι την παράνομη παρέλαση των μεγάλων εταιριών των μεταλλαγμένων, που γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους, κανονισμούς και οδηγίες, προσπαθούν να μας τα επιβάλουν ατιμωρητί. Οι κοινοτικοί και κρατικοί φορείς αποδείχτηκαν ανίσχυροι να μας προστατεύσουν.

Μετά την επί τοις ουσίας άρνηση των Υπουργείων Ανάπτυξης [1] και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων [2], να επιβάλλουν την υποχρέωση ιχνηλασιμότητας με τα κοινά ελεγχόμενα έγγραφα, της διακίνησης των μεταλλαγμένων, όπως στα "λόγια" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει, οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων προχώρησαν παράνομα και με αυταρχισμό στην εμπορία μεταλλαγμένου ρυζιού.

Η ευρωπαϊκή Bayer, σε άψογη συνεργασία με κινέζους παραγωγούς, με αμερικάνους και ευρωπαίους εμπόρους, κατασκεύασε μεταλλαγμένο ρύζι [3], μη παίρνοντας από κανένα ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων άδεια εμπορίας. Στην συνέχεια με την αγαστή συνεργασία των μεγαλεμπόρων το ανάμειξε παράνομα με φυσικά αποθέματα ρυζιού μολύνοντάς τα. Οι παγκόσμιοι μεγαλέμποροι τα διοχέτευσαν παράνομα χωρίς ενδείξεις και άδειες στην μαζική εστίαση (βιομηχανία) και στην κατανάλωση στο ράφι.

Παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για αυταρχική και παράνομη επιβολή του μολυσμένου "αμερικάνικου ρυζιού", οι αρχές της χώρας μας και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αποτροπής ή τιμωρίας των ενόχων. Μόνο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντόπισε "δειγματοληπτικά" πέντε εμπόρους [4], που διακινούσαν παράνομο μολυσμένο ρύζι, αλλά περιορίστηκε σε απλές ανακοινώσεις προειδοποίησης των καταναλωτών, χωρίς να αναλάβει καμία πρωτοβουλία απόσυρσης και καταστροφής του είτε τιμωρίας των ενόχων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, μετά από πολυετή επιμέλεια των σειρήνων, παραμένουν μόνοι, ανοργάνωτοι και εύκολα θύματα των παγκόσμιων εταιρειών των μεταλλαγμένων, απροστάτευτοι από τους κοινοτικούς και κρατικούς φορείς. Οι εταιρείες πρώτα επέβαλαν τα διατροφικά πρότυπα, που τους συνέφεραν, όπου το ποιοτικό ζητούμενο δεν είναι τα διατροφικά στοιχεία του ρυζιού, αλλά το λάπωμα! Έτσι το μακρύκοκκο τύπου Αμερικής ρύζι, που συνήθως το αγοράζουμε προβρασμένο και ξυλιασμένο για να μην λαπώνει και που από τον τρόπο επεξεργασίας του χάνει τα περισσότερα διατροφικά του στοιχεία, έδιωξε από την αγορά τις γνωστές ελληνικές ποικιλίες και περιόρισε δραστικά την ελληνική παραγωγή ρυζιού. Το εμπόριο του ρυζιού πέρασε σε λίγα χέρια ελεγχόμενο σε πολύ μεγάλο μέρος από τους παγκόσμιους μεγαλέμπορους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ, μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν στις ρίζες τους, επανεξετάζοντας σε βάθος και με την απλή λογική τις τελευταίες μοντέρνες αντιεπιστημονικές καταναλωτικές συνήθειες. Είναι πιο σωστό να προφυλάξουμε εμείς πρώτοι τον εαυτό μας, πριν απαιτήσουμε την "προστασία" κάποιου άλλου.

- Ας επιστρέψουμε στην κατανάλωση των παραδοσιακών ποικιλιών ρυζιού, όπως το γλασέ, η καρολίνα και το νυχάκι. Ελπίζουμε ότι η βιολογική γεωργία θα μας δώσει πατροπαράδοτες ποικιλίες ρυζιού βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

- Ας οργανωθούμε πιο δυνατά και ενεργά στην ΒΙΟΖΩ, γιατί οι εχθροί μας είναι οργανωμένοι και μείς μεμονωμένοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ συμφώνησε για μια ακόμη φορά ότι ο συντονισμός των ενεργειών των οργανισμών και συλλογικοτήτων είναι προαπαιτούμενο, για να έχουν οι ενέργειές μας επιτυχία. Προτείνει έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη όλων των φορέων για το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Επίσης αποφάσισε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απαιτώντας:

- Τον έλεγχο ΟΛΩΝ των εισαγόμενων παρτίδων μακρόκοκκου ρυζιού, τύπου Αμερικής.

- Την οργανωμένη απόσυρση και την πλήρη καταστροφή των μεταλλαγμένων αποθεμάτων ρυζιού.

- Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

- Την θεσμοθέτηση της αναγραφής στα κοινά ελεγχόμενα έγγραφα (δελτίο αποστολής, τιμολόγιο κλπ), αν το είδος είναι μεταλλαγμένο, για να οργανωθεί αποτελεσματικά ο έλεγχος της σήμανσης και της ιχνηλασιμότητας.

- Την ανακήρυξη της χώρας σε περιοχή χωρίς μεταλλαγμένα, υλοποιώντας τις αποφάσεις του συνόλου των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Αθήνα, 24-10-2006
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

Σημειώσεις:

[1] Απάντηση του ΕΦΕΤ με απ: ταυτ.15153/24-8-2006 στην καταγγελία της ΒΙΟΖΩ με θέμα "Οι κερκόπορτες διασποράς μεταλλαγμένων" με απ: 2006-728/8-8-2006.

[2] Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με απ: οικ.297654/12-9-2006 στην καταγγελία της ΒΙΟΖΩ με θέμα "Οι κερκόπορτες διασποράς μεταλλαγμένων" με απ: 2006-728/8-8-2006.

[3] Το μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο μακρύκοκκο ρύζι LL RICE 601

[4] Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε τα πιο κάτω δελτία τύπου, όπου φαίνονται τα μεταλλαγμένα ρύζια. Δες επίσης και τον κατάλογο της Greenpeace.

- Στις 25-09-2006 με θέμα "Εντοπισμός και ανάκληση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού"

- Στις 25-09-2006 με θέμα "Παράνομη διακίνηση προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ"

- Στις 27-09-2006 με θέμα "Ανάκληση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για Γενετικά - Τροποποιημένους Οργανισμούς"

- Στις 06-10-2006 με θέμα "Εντοπισμός μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού σε 'κινέζικο φιδέ ρυζιού'"

- Στις 12-10-2006 με θέμα "Εντοπισμός μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού"

- Στις 20-10-2006 με θέμα "Ανάκληση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού από τον ΕΦΕΤ"

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

ΒΙΟΖΩ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 50 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267653
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.