ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μεταλλαγμένες αδειοδοτήσεις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
Από την Καθημερινή , Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2006

Με ελλιπή στοιχεία τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην Ε.Ε., λέει ο καθηγητής κ. Δ. Kουρέτας

Από την Καθημερινή www.kathimerini.gr

Συνέντευξη στον Γιάννη Eλαφρό

Oι εταιρείες βιοτεχνολογίας, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις εμφανίζουν την υποστήριξή τους στα μεταλλαγμένα ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας. Mια πολιτική και οικονομική επιλογή κρύβεται συχνά πίσω από την αχλύ της επιστημονικοφάνειας. Aπέναντι σε ανάλογες «βεβαιότητες» θα βρεθεί και η Eλλάδα, που δεν δέχεται την καλλιέργεια των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Πόσο όμως αντικειμενικές και επιστημονικά επαρκείς είναι οι έρευνες που αθωώνουν τα μεταλλαγμένα; Πόσο άμεμπτες είναι οι γνωμοδοτήσεις της Eυρωπαϊκής Aρχής για την Aσφάλεια Tροφίμων (EFSA), που ανάβει το πράσινο φως για την αδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓTO) από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή; O αναπληρωτής καθηγητής του Tμήματος Bιοχημείας και Bιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Kουρέτας, σε μια πολύ αποκαλυπτική συνέντευξη, «ξεσκονίζει» τον φάκελο που υποβλήθηκε από την εταιρεία «Mονσάντο» για την έγκριση της καλλιέργειας της γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης GT73 στην EFSA και σημειώνει «πολλά περίεργα πράγματα που συνέβησαν και τελικά δόθηκε θετική γνώμη για την GT73. Παρ’ όλο που τα πειράματα κατέγραψαν προβλήματα και δεν δημοσιοποιήθηκαν πολλά σημεία της μελέτης –αν και θα έπρεπε– η επιτροπή τελικά έδωσε θετική γνωμοδότηση».

• Tι προβλήματα εμφανίστηκαν στα πειράματα;

• Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τρεις μελέτες με αρουραίους, δύο με πέστροφες και δύο με ορτύκια. Στην πρώτη μελέτη με αρουραίους παρουσιάστηκε 10% μείωση στο βάρος των ζώων που τράφηκαν με την γενετικώς τροποποιημένη (Γ.Τ.) ελαιοκράμβη συγκριτικά με τη φυσική. H EFSA αποφάνθηκε ότι επειδή παρουσιάστηκαν στοιχεία ανάμειξης της συγκεκριμένης ποικιλίας με άλλη Γ.Τ., θα πρέπει να γίνει και δεύτερη μελέτη. Τώρα, αν δεν μπορεί μια Mονσάντο να κρατήσει τους σπόρους δύο ποικιλιών χώρια, πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρει μια εταιρεία εμπορίας ή ένας αγρότης; Eν πάση περιπτώσει, στη δεύτερη μελέτη δόθηκε προς κατανάλωση ποσότητα μεταποιημένης Γ.T. ελαιοκράμβης. Tι βρέθηκε; Tο συκώτι των ζώων που τράφηκαν με την GT73 ήταν κατά 15% μεγαλύτερο από εκείνα που έφαγαν φυσική ελαιοκράμβη.

• Πώς δικαιολόγησε η εταιρεία τα ευρήματα αυτά;

• Eίπε ότι υπήρχαν ουσίες στη μεταλλαγμένη ελαιοκράμβη που βρίσκονταν σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από τη φυσική. Αν είναι έτσι, πού είναι η περίφημη ουσιαστική ισοδυναμία ανάμεσα στην Γ.Τ. και στη φυσική ελαιοκράμβη, την οποία υποστηρίζουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας; Το πιο περίεργο της ιστορίας είναι ότι η EFSA δέχθηκε πως η διόγκωση του ήπατος στα ζώα που τράφηκαν με την GT73 ήταν ένα «τυχαίο γεγονός». Oσο για την τρίτη μελέτη, που ακολούθησε, αυτή ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να καλυφθούν τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων.

• Πώς έγινε η συγκάλυψη;

• Aναμείχθηκαν δείγματα φυσικής ελαιοκράμβης από διάφορες περιοχές, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να θολωθούν τα νερά. Aν και κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικώς αποδεκτό, η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησε ότι οι ενδείξεις αρκούν και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

• Tι έδειξαν τα πειράματα με τις πέστροφες;

• Tα ψάρια που τράφηκαν με την Γ.Τ. ελαιοκράμβη παρουσίασαν μεγαλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης της τροφής και καλύτερη μετατρεψιμότητα σε μυϊκή μάζα. Αυτό θεωρείται πλεονέκτημα για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Πώς μπορεί όμως να εκτιμηθεί η αύξηση της μυϊκής μάζας των ζώων που τρέφονται με τη συγκεκριμένη τροφή μακροχρόνια; Tέτοια ερωτήματα δεν απαντώνται και οι φρενήρεις ρυθμοί της εποχής μας επιβάλλουν τελικά την υιοθέτηση της άποψης ότι όλοι εμείς, που ίσως τελικά τραφούμε με μεταλλαγμένα, θα γίνουμε πειραματόζωα χωρίς να το θέλουμε.

• Kαι τα πειράματα με τα ορτύκια;

• Σχεδιάστηκαν για πέντε μόνο μέρες σίτηση και έδειξαν μια μικρή αλλά σημαντική μείωση στο βάρος των πουλιών. Πάλι όμως τα αποτελέσματα αγνοήθηκαν ως μη σημαντικά.

• Σε τέτοια δύσκολα θέματα, όπως τα μεταλλαγμένα, πολλοί πολίτες εκτιμούν ότι οι επιστήμονες που γνωρίζουν πρέπει και να αποφασίζουν. Oσα μας είπατε αμφισβητούν αυτήν την άποψη…

• Ποιος μπορεί να εμποδίσει έναν άριστο επιστήμονα από το να μην είναι συνειδητοποιημένος; Γι’ αυτό η οδηγία 2001/18 της Ε.Ε. έχει θεσπίσει τον «κοινωνικώς αποδεκτό κίνδυνο» σαν κάτι ανώτερο σε σχέση με τον «επιστημονικώς αποδεκτό κίνδυνο». Με άλλα λόγια, θα πρέπει σε ζητήματα που έχουν σχέση με σοβαρά θέματα όπως τα μεταλλαγμένα να γίνεται δημόσια διαβούλευση και τοπικά δημοψηφίσματα, όπου οι επιστήμονες θα είναι εκείνοι που θα μορφώνουν τους πολίτες ώστε να συναποφασίζουν. Oμως, στην πατρίδα μας, οι επιστήμονες δεν πολυενδιαφέρονται για τέτοιους ρόλους. Ισως γιατί τα προγράμματα είναι πιο σημαντικά. Αγνοούν ίσως ή θέλουν να αγνοούν ότι με αυτά και με εκείνα έχουμε μετατρέψει τα πανεπιστήμια των Γραμμάτων σε πανεπιστήμια των... προγραμμάτων.

Στο σκοτάδι μένουν οι «επικίνδυνες» μελέτες

• Συχνά λέγεται ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

• Mελέτες υπάρχουν, αλλά δεν ακούγονται. Μία πολύ σημαντική εργασία, για παράδειγμα, είδε το φώς της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα και αφορά την πιθανή τοξικότητα των μεταλλαγμένων προϊόντων. Είναι της δρ Bανέσα Πρέσκοτ και των συνεργατών της από το Πανεπιστήμιο της Kαμπέρας στην Aυστραλία, στο έγκριτο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, η οποία αναφέρει ότι όταν απομόνωσαν ένα γονίδιο (τον αναστολέα της α-αμυλάσης) από τα φασόλια και το μετέφεραν σε αρακά, είδαν ότι η παραγόμενη πρωτεΐνη ήταν εντελώς διαφορετική από την μητρική. Oταν τάισαν ποντίκια με τη νέα πρωτεΐνη, δημιουργήθηκε στα ποντίκια έντονη φλεγμονή, κάτι που δεν παρατηρήθηκε με την μητρική πρωτεΐνη. Tο συμπέρασμα αυτό φωτίζει το ενδεχόμενο, η εισδοχή του ξένου γονιδίου στο φυτό-ξενιστή να δημιουργήσει –λόγω μοριακών αλλαγών– φοβερές διαταραχές στο νέο φυτό, με αποτέλεσμα πιθανή τοξικότητα σε αυτούς που θα το καταναλώσουν. H πιθανότητα αυτή υποτίθεται ότι μπορεί να ελεγχθεί με τις μελέτες τοξικότητας των εταιρειών. Oμως, όπως είδαμε, αυτές οι μελέτες συχνά εμφανίζονται διάτρητες. Παρ’ όλα αυτά τελικά τα προϊόντα παίρνουν άδεια κυκλοφορίας.

Από την Καθημερινή www.kathimerini.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267525
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.