ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Είναι αθώα η ασπαρτάμη; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διατροφή
Γ.Π. , Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2006

Διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα, να γίνεται από πολλά ΜΜΕ έντονη και κυρίως συντονισμένη προσπάθεια «απενοχοποίησης» της Ασπαρτάμης. Μας αποστομώνουν με γενικόλογες αναφορές σε συμπεράσματα "ειδικών μελετών" του επιστημονικού κόσμου την ίδια στιγμή που τα περί του αντιθέτου στοιχεία μας κατακλύζουν.

Το 1996, μετά την κυκλοφορία της Ασπαρτάμης, έγινε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας  από τον  Ralph G. Walton, MD, Chairman, The Center for Behavioral Medicine, καθηγητή Κλινικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξετάζοντας 164 μελέτες που πραγματευόταν το ζήτημα της ασφάλειας. Οι 74 μελέτες είχαν χρηματοδοτηθεί από χορηγούς που συνδεόταν με τη βιομηχανία και οι 90 από ανεξάρτητα κεφάλαια. Από τις 90, μη χρηματοδοτημένες από τη βιομηχανία μελέτες, οι 83 (92%)  προσδιόρισαν ένα ή περισσότερα προβλήματα λόγω της Ασπαρτάμης. Από τις 7 μελέτες, που δεν διαπίστωσαν προβλήματα, οι 6 είχαν γίνει από την FDA. Γνωρίζοντας ότι ένας αριθμός στελεχών της FDA πήγαν να δουλέψουν στη βιομηχανία της Ασπαρτάμης αμέσως μετά την αποδοχή της (συμπεριλαμβανομένου του επιτρόπου της FDA, κάνει πολλούς να θεωρούν αυτή την μελέτη σαν εκπορευόμενη από τη βιομηχανία.

Από τις 74 μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία της Ασπαρτάμης και οι 74 (100%) κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι κανένα πρόβλημα δεν βρέθηκε με την Ασπαρτάμη.

Αυτό ακριβώς που διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες.

Αυτό ακριβώς που γινόταν και με τον καπνό, όπου καμιά χρηματοδοτημένη από τη βιομηχανία καπνού έρευνα δεν διαπίστωνε πρόβλημα ενώ όλες σχεδόν οι ανεξάρτητες εύρισκαν.

Οι μελέτες της βιομηχανίας χαρακτηρίζονταν από πληθώρα σχεδιαστικών ατελειών που εγγυούνταν τα «επιθυμητά» συμπεράσματα. (Όσοι ενδιαφέρονται για τα στοιχεία και για παραπέρα ψάξιμο μπορούν να ανατρέξουν στο http://www.holisticmed.com/aspartame)

Από το σύμπλεγμα: Βιομηχανία Τροφίμων – συμφέροντα Ασπαρτάμης – «Μεταλλαγμένα» - Βιοκτόνα - «Επιστημονική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων» (EFSA-Ευρώπη) & αντίστοιχα FDA (ΗΠΑ) – ποικιλώνυμοι & πολύμορφοι κάτοχοι της «επιστημονικής βεβαιότητας», - «παπαγαλάκια», αναδύεται μια ανυπόφορη αποφορά.

Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω δύο σχετικά δημοσιεύματα όπου το δεύτερο είναι θετικό για την ασπαρτάμη:


Δημοσίευμα του περιοδικού 'Νέα Σελήνη'

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ  Νο 2  ...και μερικές ακόμη σκέψεις.

Πριν από αρκετά τεύχη («Νέα Σελήνη»Νο 18, Σεπτ.- Οκτ.- Νοε. 2000) είχαμε κάνει μια πρώτη αναφορά στην Ασπαρτάμη. Από τότε δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα ή μάλλον άλλαξαν προς το χειρότερο με τελευταίο το Ευρωπαϊκό προσκύνημα στον υπερ-ατλαντικό αυτοκράτορα και την ακόρεστη βουλιμία του για ξεπούλημα της μεταλλαγμένης πραμάτειας του. Δεν είναι τυχαίο που η Ασπαρτάμη είναι παιδί της G.D. Searle Company που ανήκει στη Monsanto των μεταλλαγμένων. Οι ίδιοι οι αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι η αμερικανική πολιτική  είναι η πολιτική της Monsanto : «πριν  γίνει ανώτατος δικαστής, ο Clarence Thomas ήταν δικηγόρος της Monsanto(1977-1979). Η γραμματέας του υπουργείου γεωργίας, Anne Vanneman, πριν αναλάβει αυτή τη θέση ανήκε στο διευθυντικό πάνελ του συμπλέγματος Monsanto/Calgene. Ο πασίγνωστος σήμερα υπουργός άμυνας Donald Rumsfeld ανήκε στο διευθυντικό πάνελ της θυγατρικής της Monsanto, G.D. Searle pharmaceuticals (1977-1985)- ασχολήθηκε και με άλλες επιχειρήσεις και λίγο πριν την ανάδειξή του σε Υπ. Αμύνης τον βρίσκουμε να ηγείται άλλης φαρμακευτικής εταιρείας, της Gilead Sciences, Inc. . Ο υπουργός υγείας Tommy Thompson είχε μια συνολική (;) «επιχορήγηση» 50.000$ από τη Monsanto κατά τη διάρκεια του –κερδοφόρου τελικά- προεκλογικού αγώνα του για κυβερνήτης του Wisconsin. Tα δύο μέλη του Κογκρέσσου με τις περισσότερες απολαβές από τη Monsanto κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών ήταν οι John Ashcroft (υπουργός δικαιοσύνης) και Larry Combest (πρόεδρος της Aγροτικής Eπιτροπής)».

Έτσι μένει ενωμένος και προσηλωμένος στους στόχους του αυτός ο μηχανισμός . Το πρόβλημα για όλους τους άλλους ανθρώπους είναι ότι δεν περιορίζονται στα σύνορά τους αλλά λυσσούν να πραγματώσουν τις «ευγενείς» προθέσεις τους, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον χρηματομεσίτη Χόλρόιντ πριν από ένα αιώνα (1904) : «Εμείς θα δίνουμε το σύνθημα για όλα –για τη βιομηχανία, το εμπόριο, τους νόμους, τη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και τη θρησκεία, από το Ακρωτήριο Χόρν μέχρι τον Πορθμό του Σουρινάμ και ακόμα παραπέρα αν τύχει να βρούμε κάτι που να αξίζει κάτι στον Βόρειο Πόλο. Και τότε θα μπορούμε άνετα να βάλουμε στο χέρι τα πιο απόμακρα νησιά και τις ηπείρους της γης. Θα διευθύνουμε όλες τις επιχειρήσεις του κόσμου, είτε το θέλει ο κόσμος είτε όχι. Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει αλλιώς – μα ούτε κι εμείς νομίζω».
Έχει αναπτυχθεί λοιπόν ένα θηριώδες πολιτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα με μοναδικό στόχο την πάση θυσία συσσώρευση  του παγκόσμιου πλούτου. Η βιομηχανία τροφίμων και η φαρμακοβιομηχανία είναι από τα βασικότερα εργαλεία τους. Στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές σ' αυτά τα προϊόντα. Ο πόλεμος συνεχίζεται με τα Μεταλλαγμένα και ουσίες όπως η Ασπαρτάμη…

 
Στο τεύχος Νο 18 της Ν.Σ. που προαναφέραμε είχε γίνει μια γενική παρουσίαση του ιστορικού και των χαρακτηριστικών της Ασπαρτάμης. Συνεχίζουμε σήμερα με επιπλέον στοιχεία.
 
Η Ασπαρτάμη είναι, κατά πολύ, το πιο επικίνδυνο πρόσθετο τροφίμων που κυκλοφορεί στην αγορά. Έχουμε αναφερθεί περιληπτικά στις λυσσαλέες μάχες και τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν της τοποθέτησης της στην αγορά (αλλοιωμένα εργαστηριακά αποτελέσματα, προσθήκη ατόμων στις επιτροπές αξιολόγησης μέσα στη νύχτα για να αλλάξει ο συσχετισμός των ψήφων -«επιστημονική αντικειμενικότητα» το λένε- κ.λπ.) Παρ' όλο που όλα τα στοιχεία και οι μελέτες είναι στη διάθεση του καθ' ενός η Ασπαρτάμη βγήκε στην αγορά –και μοσχοπουλάει. Ρίξτε μια ματιά στο κυλικείο του σχολείου των παιδιών σας. Όλες οι τσίχλες –που τόση αδυναμία τους έχουν- δεν έχουν πλέον ζάχαρη –για να μη χαλάνε τα δόντια λένε- αλλά έχουν Ασπαρτάμη –που αλλοιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου ! Ρίξτε μια ματιά στα «υγιεινά» διαιτητικά προϊόντα, στα φαρμακευτικά διατροφικά συμπληρώματα, στα τυποποιημένα προπαρασκευασμένα γλυκά (φρουí ζελέ) κ.λπ. και σε πολλά άλλα προϊόντα όπου η ύπαρξη της Ασπαρτάμης δεν δηλώνεται στην ετικέτα. Η Monsanto και οι εταίροι της ολοκληρώνουν το έγκλημά  που έχουν ξεκινήσει με τα μεταλλαγμένα δηλητηριάζοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό –με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τον αμερικανικό λαό- με Ασπαρτάμη.

Η Ασπαρτάμη αναφέρεται σαν υπεύθυνη για το 75% των παρενεργειών των οφειλόμενων σε πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με την F.D.A. («Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων»). Πολλές από αυτές τις παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές συμπεριλαμβανομένων νοητικών βλαβών και θανάτων (Department of Health and Human Services, Report on All Adverse Reactions in the Adverse Reaction Monitoring System). Mερικά από τα 90 διαφορετικά τεκμηριωμένα συμπτώματα που αναφέρονται στην έκθεση είναι : Πονοκέφαλοι/ημικρανίες, ζαλάδες, διανοητική σύγχυση, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, εξασθένηση, ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικές δυσκολίες, κρίσεις ανησυχίας, γλωσσοδιάρροια, απώλεια γεύσης, σκοτοδίνη, απώλεια μνήμης και πόνοι συνδέσμων.

Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς που έχουν μελετήσει τις παρενέργειες της Ασπαρτάμης οι παρακάτω χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την κατανάλωση της : Όγκοι εγκεφάλου, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ασθένεια Parkinson´s, ασθένεια Alzheimer´s, διανοητική καθυστέρηση, λύμφωμα, ελαττώματα κατά τη γέννηση, ινομυώματα και διαβήτης.

Σε σχετική βιβλιογραφία (James & Phyllis Balch, Prescription for Nutritional Healing) συναντάμε την Ασπαρτάμη στη κατηγορία των «χημικών δηλητηρίων» και να γιατί :

Η Ασπαρτάμη αποτελείται από τρία συστατικά.

Ασπαρτικό Οξύ (40% της Ασπαρτάμης)

Στο βιβλίο του Dr. Russell L. Blaylock (Excitotoxins : The Taste That Kills) που είναι καθηγητής Νευροχειρουργικής στο ιατρικό πανεπιστήμιο του Μισισιπή εξετάζονται εκτενώς οι συνέπειες από την κατανάλωση του ασπαρτικού οξέος της Ασπαρτάμης μέσω σχεδόν 500 επιστημονικών βιβλιογραφικών αναφορών.

Το Ασπαρτικό οξύ δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο διευκολύνοντας τη μεταφορά πληροφοριών από νευρώνα σε νευρώνα. Υπερβολική ποσότητα Ασπαρτικού οξέος στον εγκέφαλο νεκρώνει βασικούς νευρώνες επιτρέποντας μαζική εισροή ασβεστίου στα κύτταρα. Αυτή η αλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλου αριθμού ελευθέρων ριζών που νεκρώνουν τα κύτταρα. Η καταστροφή των νευρικών κυττάρων που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα Ασπαρτικού οξέος είναι αυτό που αναφέρεται σαν «τοξινοδιέγερση». Οι τοξινοδιεγέρτες διεγείρουν -«σπρώχνουν»- τα νευρικά κύτταρα στο θάνατο …

Το Ασπαρτικό οξύ είναι ένα αμινοξύ. Όταν προσλαμβάνεται στην ελεύθερη μορφή (χωρίς να είναι συνδεδεμένο σε πρωτεΐνες) ανεβαίνουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα του Ασπαρτικού στο πλάσμα του αίματος. Το φράγμα προστασίας του αίματος στον εγκέφαλο που τον προστατεύει από το Ασπαρτικό καθώς και από τις τοξίνες 1) δεν λειτουργεί πλήρως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας 2) δεν προστατεύει πλήρως όλες τις περιοχές του εγκεφάλου 3) καταστρέφεται από πολλές χρόνιες και οξείες καταστάσεις 4) επιτρέπει «διαρροές» Ασπαρτικού όταν η πίεση είναι υπερβολική ακόμα και όταν είναι ανέπαφο.

Η παρουσία υπερβολικής ποσότητας Ασπαρτικού αρχίζει σιγά-σιγά να καταστρέφει τους νευρώνες. Ο κύριος όγκος (περισσότερο από το 75%) των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου έχει νεκρωθεί πριν από οποιαδήποτε εμφάνιση  κλινικών συμπτωμάτων ή χρόνιων ασθενειών. Έχει δειχθεί ότι μερικές από τις πολλές χρόνιες ασθένειες συνδέονται με βλάβες λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε νευροδιεγερτικά αμινοξέα : Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Απώλεια Μνήμης, Απώλεια Ακοής, Επιληψία, Ορμονικά Προβλήματα, νόσος Alzheimer´s, νόσος Parkinson´s, Υπογλυκαιμία, Παραφροσύνη Ανοσοποιητικού, φθορά Εγκεφάλου και διαταραχές του Νευροενδοκρινικού. Ο Blaylock σημειώνει ότι νευροδιεγέρτες όπως αυτοί της Ασπαρτάμης μπορούν να επισπεύσουν την εμφάνιση Διαβήτη σε άτομα που έχουν τη γενετική προδιάθεση (FDA, Adverse Reaction Monitoring System) Η Monsanto προσπαθεί να κουκουλώσει τα γεγονότα μέσα στη σύγχυση υποστηρίζοντας ότι αυτά τα αμινοξέα υπάρχουν και στα τρόφιμα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην Ασπαρτάμη αυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε ελεύθερη μορφή, απορροφούνται ταχύτατα και μεταβολίζονται διαφορετικά ! Οτιδήποτε καταστρέφει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως η Ασπαρτάμη, μπορεί να προκαλέσει όλες τις νευρολογικές ασθένειες, από τη Lou Gearings μέχρι την  Parkinson´s. Παρεμπιπτόντως η Aσπαρτάμη αλλάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο έτσι αν πάθει Parkinson´s από Ασπαρτάμη και χρησιμοποιεί L-dopa μπορεί να πεθάνει.

Κοινό παράπονο των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο της Ασπαρτάμης είναι η Απώλεια Μνήμης. Το «αστείο» είναι ότι το 1987, ο G.D. Searle, ο παρασκευαστής της Ασπαρτάμης, έκανε έρευνα για ένα φάρμακο που θα αντιμετώπιζε την απώλεια μνήμης λόγω βλαβών από νευροδιεγερτικά αμινοξέα ! Από το 1971 ο Dr. John W. Olney, καθηγητής του τμήματος Ψυχιατρικής στο παν. της Ουάσινγκτον, νευροεπιστήμονας  ερευνητής και παγκοσμίως αναγνωρισμένος ειδήμονας στο ζήτημα των νευροδιεγερτών, είχε ενημερώσει τη Searle ότι η Ασπαρτάμη προκαλεί οπές στον εγκέφαλο ποντικών (η οριστική άδεια κυκλοφορίας δόθηκε το 1981).

Φαινυλαλανίνη (50% της Ασπαρτάμης)

Η Φαινυλαλανίνη είναι αμινοξύ που το συναντάμε φυσιολογικά στον εγκέφαλο. ΄Ατομα με τη γενετική διαταραχή «φαινυλκετονουρία» δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συγκέντρωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων  φαινυλαλανίνης στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση Ασπαρτάμης, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε συνδιασμό με υδατάνθρακες, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες συγκεντρώσεις φαινυλαλανίνης στον εγκέφαλο ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Μεγάλες συγκεντρώσεις φαινυλαλανίνης στον εγκέφαλο μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης οδηγώντας σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη. Σε μετρήσεις σε ανθρώπους έχει δειχθεί ότι τα επίπεδα φαινυλαλανίνης στο αίμα αυξάνονται σημαντικά όταν αυτοί καταναλώνουν Ασπαρτάμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα (Wurtman & Walker, «Dietary Phenylalanine and Brain Function», Proceedings of the First International Meeting on Dietary Phenylalanine and Brain Function., Washington D.C.) Και μια ακόμα απλή χρήση της Ασπαρτάμης ανεβάζει τα επίπεδα φαινυλαλανίνης στο αίμα.

Σε ένορκη κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Dr. Louis J. Elsas έδειξε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις φαινυλαλανίνης από το αίμα μπορούν να αθροιστούν σε τμήματα του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για παιδιά και έμβρυα. ΄Εδειξε επίσης ότι τα τρωκτικά μεταβολίζουν πολύ πιο αποτελεσματικά τη φαινυλαλανίνη από τους ανθρώπους αποδεικνύοντας έτσι την ανεπάρκεια των όποιων συμπερασμάτων είχαν προκύψει από προγενέστερους πειραματισμούς (Hearing Before the Committee On Labor and Human Resources United States Senate, First Session on Examing the Health and Safety Concerns of Aspartame)

Όπως τονίζει ο Blaylock οι αρχικές μελέτες σχετικά με τη συγκέντρωση φαινυλαλανίνης στον εγκέφαλο ήταν ελαττωματικές. Οι ελεγκτές που μέτρησαν τις συγκεντρώσεις σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου και όχι τον γενικό μέσο όρο διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της φαινυλαλανίνης. Ο γενικός μέσος όρος χρησιμοποιήθηκε σαν «συγχωροχάρτι» τη στιγμή που οι συγκεντρώσεις στα επί μέρους τμήματα προκαλούσαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Τα τμήματα στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι ο «Υποθάλαμος»-έλεγχος παραγωγής των γοναδοτροπινών/αναπτυξιακές λειτουργίες/σεξουαλικότητα/έλεγχος θερμοκρασίας του σώματος/θυμός/δίψα/συναισθήματα, ο «Προμήκης Μυελός» -ψυχικές λειτουργίες/αισθητικά κέντρα/μνημονικές εικόνες και το «Ραβδωτό Σώμα» (corpus striatum)-καθορισμός συμπεριφοράς και αντιδράσεις στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Ο Blaylock καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άθροιση της φαινυλαλανίνης στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια ή να σε μειωμένη αντίληψη...

Κατά συνέπεια η μακροχρόνια, έντονη χρήση Ασπαρτάμης θα αποδειχτεί ο καλύτερος συνέταιρος στην αύξηση πωλήσεων φαρμάκων που σχετίζονται με τους αναστολείς  πρόσληψης της σεροτονίνης όπως το Prozac και φαρμάκων για τον έλεγχο της σχιζοφρένειας και της μειωμένης αντίληψης!

Μεθανόλη (10% της Ασπαρτάμης)

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση Μεθανόλης είναι από παλιά γνωστοί. Πολλά άτομα δηλητηριασμένα από αυτή κατέληξαν να πεθάνουν ή να τυφλωθούν. Η Μεθανόλη απελευθερώνεται σταδιακά στο λεπτό έντερο όταν η Ασπαρτάμη έλθει σε επαφή με το ένζυμο  χυμοτριψίνη. Η απορρόφηση της Μεθανόλης στο σώμα είναι πολύ πιο άμεση όταν καταναλώνεται ελεύθερη Μεθανόλη. Ελεύθερη Μεθανόλη παράγεται από την Ασπαρτάμη όταν αυτή θερμαίνεται στους 30οC. Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα προϊόντα που περιέχουν Ασπαρτάμη δεν συντηρούνται σωστά ή όταν μαγειρεύονται.

Η Μεθανόλη διασπάται σε φορμικό οξύ και φορμαλδεΰδη στο σώμα. Η φορμαλδεύδη είναι θανατηφόρα νευροτοξίνη. Η Αντιπροσωπεία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (Ε.P.Α) συμπεραίνει ότι «η Μεθανόλη είναι ένα συσσωρευτικό δηλητήριο λόγω του αργού ρυθμού απεκκρισης από το σώμα. Στο σώμα η Μεθανόλη οξειδώνεται σε φορμαλδεΰδη και φορμικό οξύ – και οι δύο μεταβολίτες είναι τοξικοί. Το «ανώτατο όριο» κατανάλωσης Μεθανόλης έχει προσδιοριστεί στα 7,8 mg/ημέρα. Ένα λίτρο αναψυκτικού που σαν γλυκαντικό έχει Ασπαρτάμη περιέχει 56mg Μεθανόλης.

Όπως επισημαίνει ο Dr. Woodrow C. Monte διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής – Πανεπιστήμιο της Αριζόνα «δεν υπάρχουν δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους ή θηλαστικά που να εκτιμούν τα πιθανά μεταλλαξιγόνα, τερατογόνα ή καρκινογόνα αποτελέσματα της χρόνιας επίδρασης της Μεθανόλης». Έστειλε επιστολή στην «Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων» (FDA) με την οποία ζητούσε να κρατηθούν για λίγο οι φάκελοι των αναψυκτικών μέχρι να δοθο‎ύν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα. « Δεν είναι δίκαιο να αφήνετε όλη την ευθύνη των αποδείξεων στους λίγους από εμάς που ανησυχούμε και που έχουμε τόσο περιορισμένες πηγές. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είσαστε η τελευταία γραμμή αμύνης του αμερικανικού λαού. Από τη στιγμή που θα επιτραπεί η χρήση της Ασπαρτάμης δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα εγώ και οι φοιτητές μου για να ανατρέψουμε τις εξελίξεις. Η Ασπαρτάμη θα γίνει ότι η Σακχαρίνη, τα Θειώδη ¶λατα και ένας θεός μόνο ξέρει πόσες άλλες –με ερωτηματικά- ουσίες μπαίνουν στην ανθρώπινη διατροφή με την αποδοχή της κυβέρνησης». (US Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, No 84-1153 Community Nutrition Institute and Dr Woodrow Monte v. Dr. Mark Novitch, Acting Commissioner, US FDA).

Μετά από λίγο καιρό ο επίτροπος της FDA, Arthur Hull Hayes έκανε αποδεκτή τη χρήση της Ασπαρτάμης στα ανθρακούχα αναψυκτικά και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της G.D. Searle με μισθό $1.000 την ημέρα … (Yπενθυμίζουμε την προϊστορία του Dr. Hayes. Το 1980 δημιουργήθηκε από την FDA μια Εθνική Ερευνητική Επιτροπή. Ήταν τρεις επιστήμονες που εξέτασαν τις αντιρρήσεις των Olney/Turner στην αποδοχή της Ασπαρτάμης. Ψήφισαν –ανώνυμα- και οι τρεις κατά της αποδοχής. Ο επίτροπος έφτιαξε μια πενταμελή επιτροπή για να ελέγξει τα συμπεράσματά τους. Όταν φάνηκε ότι η επιτροπή θα στήριζε τα συμπεράσματα της προηγούμενης με ψήφους 3/2 προστέθηκε ακόμα ένα άτομο στην επιτροπή, μπλοκάροντας έτσι τη διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό επέτρεψε στον Dr. Hayes να υπερβεί την επιτροπή και να κάνει αποδεκτή την Ασπαρτάμη στα ξηρά τρόφιμα !)

Έτσι τακτοποίησαν το θέμα της Ασπαρτάμης οι αμερικανοί. Τώρα το πρόβλημά τους ήταν να πουλήσουν όλες αυτές τις τεράστιες ποσότητες που παρήγαγαν. Τις διοχέτευσαν λοιπόν στην Ευρώπη – η οποία ναι μεν κάτι μπορεί να υποψιάζεται πλην όμως αφού πρέπει να πουλήσουν οι αμερικανοί...

Δικετοπιπεραζίνη (DKP)

H Δικετοπιπεραζίνη είναι προϊόν μεταβολισμού της Ασπαρτάμης. Θεωρείται ύποπτη για δημιουργία όγκων του εγκεφάλου. Ο Dr. John  W. Olney (Journal of Neuropathology and Experimental Neurology, Nov. 1996) τονίζει ότι όταν αμινώνεται η DKP στο στομάχι παράγεται μια ουσία που είναι ισχυρότατα ογκογόνο του εγκεφάλου. Είναι σίγουρο ότι η DKP σχηματίζεται σε υγρά που περιέχουν Ασπαρτάμη όταν αυτά συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Η G.D. Searle έκανε πειράματα σε ζώα για την ασφάλεια της DKP. Η FDA διαπίστωσε την ύπαρξη πολυπληθών σφαλμάτων όπως «μίγματα ζώων, ζώα που δεν είχαν πάρει φάρμακα και θεωρούνταν ότι είχαν πάρει, απώλεια παθολογικών δεδομένων λόγω εσφαλμένων χειρισμών» και πολλά άλλα.(FDA Searle Investigation Task Force. «Final Report of Investigation of G.D. Searle Company»)
Αυτές οι ακατάστατες εργαστηριακές πρακτικές μπορούν να εξηγήσουν γιατί τόσο τα πειραματόζωα όσο και οι μάρτυρες εμφανίζουν δεκαέξι (!) φορές περισσότερους όγκους στον εγκέφαλο από ότι θα περίμενε κανείς σε πειράματα τέτοιας χρονικής διάρκειας.

Είναι εντυπωσιακό που λίγο μετά από την ανακάλυψη αυτών των πρακτικών η FDA χρησιμοποίησε οδηγίες της G.D. Searle για να αναπτύξει Εθνικά standards «ορθής εργαστηριακής πρακτικής».  (Barbara Mullarkey, Aspartame Time Line). Η τοξικολόγος της FDA Dr. Jacqueline Verrett σε ένορκη κατάθεσή της στην αμερικανική γερουσία ενοχοποιεί την DKP ως υπαίτιο για αλλαγές στη χοληστερόλη του αίματος. (Testimony of Dr. Jaqueline Verrett, Toxicologist before the US Senate Committee on Labor and Human Resources)

O τοξικολόγος της FDA Dr. Adrian Gross καταθέτοντας στο αμερικανικό κογκρέσο είπε ότι με δεδομένο το ότι η Ασπαρτάμη μπορεί να δημιουργεί όγκους στον εγκέφαλο θα είναι παράνομο από την πλευρά της FDA να μιλάει για «επιτρεπόμενη ημερήσια δοσολογία», καταλήγοντας «…και αν από μόνη της η FDA επιλέγει να παραβιάσει το νόμο, ποιος μένει για να προστατέψει το λαό;» (Congressional Records SID 835:131)

Γιατί θεωρούμε ανύπαρκτα όλα αυτά τα γεγονότα;

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα της Ασπαρτάμης είναι ένα αόρατο πρόβλημα είναι οι παρακάτω:

- Έλλειψη ανησυχίας από το ευρύ κοινό. Οι ασθένειες που προκαλούνται από την Ασπαρτάμη δεν γράφονται στις εφημερίδες όπως οι αεροπορικές τραγωδίες και οι σεισμοί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που να είναι σε θέση να «σκαλίσει» τα στοιχεία, να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες γνώσεις και να πάρει τις λογικά αναμενόμενες αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.

- Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν με τη μακροχρόνια χρήση Ασπαρτάμης. Οι άνθρωποι, ένα σημαντικό ποσοστό εγκεφαλικών κυττάρων των οποίων έχει καταστραφεί λόγω της χρήσης Ασπαρτάμης αποκτώντας έτσι χρόνια προβλήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν το πρόβλημα με τη χρήση. Ασπαρτάμη υπάρχει σε περισσότερα από 9.000 προϊόντα και σε προϊόντα στην ετικέτα των οποίων δεν αναφέρεται.

- Πολλοί άνθρωποι, συνειδητά, αρνούνται να γνωρίζουν – γιατί η επίγνωση γεννά ευθύνες. «Ανακαλύψεις» όπως τα Μεταλλαγμένα και η Ασπαρτάμη που στηρίζουν τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μέσω της αρχής των «συγκοινωνούντων δοχείων» εναγκαλίζονται όλες τις δημόσιες δομές επιβάλλοντας το «νόμο της σιωπής». Η Ασπαρτάμη πωλείται σε περισσότερες από 70 χώρες και χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα πληθώρα επιστημόνων, πολιτικών και εμπόρων. Ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ακόμη και σε μη διαιτητικά προϊόντα λόγω της μικρότερης τιμής της (στην Αμερική το 1/3 της ζάχαρης)
 
Είναι πολύ θλιβερό και αναξιοπρεπές να επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο. Ένα πρώτο ήπιο βήμα είναι το μποϊκοτάρισμα όλων των προϊόντων και των εταιρειών που βλέπουν τον καταναλωτή σαν απλό αντικείμενο πλουτισμού. Να ζητήσουν οι Σύλλογοι Γονέων να αποσυρθούν όλα τα σκευάσματα με Ασπαρτάμη από τα σχολικά κυλικεία. Να ζητήσουμε από τους αρμόδιους (Ε.Φ.Ε.Τ., Υπ. Υγείας, Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Υγείας) και τους δραστηριοποιούμενους στο χώρο (ΙΝ.ΚΑ, ΚΕ.Π.ΚΑ. Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) φορείς να πάρουν ξεκάθαρη  θέση στο θέμα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Δημοσίευμα της περιφερειακής εφημερίδας "Ελευθερία" της 24.10.2006

Της Αθηνάς Σταυράκη

Απενοχοποιείται η ασπαρτάμη

Την απενοχοποίηση της ασπαρτάμης από τις κατηγορίες δημιουργίας λεμφωμάτων λευχαιμίας και ίσως νεφρικής ανεπάρκειας έκανε πρόσφατα ο επιστημονικός κόσμος, καθώς τα πειράματα που αφορούσαν σ' αυτή δεν είχαν πληρότητα, δεν αποδείχθηκαν εκ νέου και επιπλέον το προϊόν εφαρμόζεται σε πάνω από 6.000 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και φάρμακα. Η ασπαρτάμη είναι γλυκαντική ουσία χαμηλής θερμιδικής αξίας, που χρησιμοποιείται για να προσδίδει γλυκιά γεύση σε τρόφιμα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιτραπέζιο γλυκαντικό. Είναι ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα προσθετικά τροφίμων και όλες οι αξιολογήσεις του διεξήχθησαν από ανεξάρτητες αρχές ασφαλείας σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά επίπεδα. Όλες οι αξιολογήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι ένα ασφαλές τρόφιμο.

Σε αναφορά της, το Δεκέμβριο του 2002, η Επιστημονική Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Τρόφιμα, γνωστή πλέον ως Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωνε ότι: «Η ασπαρτάμη είναι η μοναδική ουσία ανάμεσα στις γλυκαντικές ουσίες, που η πρόσληψη των συστατικών της μπορεί να συγκριθεί με την πρόσληψη των ίδιων των συστατικών από φυσικές τροφές». Τέσσερις μακράς διάρκειας μελέτες για πιθανή καρκινογένεση από ασπαρτάμη, που διεξήχθησαν σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ ασπαρτάμης και οποιασδήποτε μορφής καρκίνου. Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, για περισσότερα από 20 χρόνια και σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη που να οδηγεί σε συσχέτιση ασπαρτάμης και καρκίνου.

Η ασπαρτάμη, που εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρώπη το 1983 και από το Αμερικανικό FDA το 1981, είναι ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα προσθετικά τροφίμων με περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της. Επιπλέον, η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Τρόφιμα, το Αμερικανικό FDA, η Επιτροπή Ειδικών για τα προσθετικά τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγειάς, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και κανονιστικές αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες έχουν ανασκοπήσει τα δεδομένα για την ασπαρτάμη και τη θεωρούν ασφαλή για χρήση.

Λόγω της ύπαρξης αδημοσίευτων αναφορών και εικασιών σχετικά με την ασπαρτάμη, αρκετές κανονιστικές υπηρεσίες και ειδικές επιστημονικές επιτροπές, απεφάσισαν να διεξάγουν διεξοδικές ανασκοπήσεις σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης και των προσφάτων ερευνητικών ευρημάτων. Σε αυτές τις πρόσφατες αναθεωρήσεις όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα άτι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής.

Η ασπαρτάμη είναι ιδανικό γλυκαντικό για τα άτομα που επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, ενώ δεν θέλουν να στερηθούν τη γλυκιά γεύση. Είναι επίσης κατάλληλη για διαβητικούς. Οι νέες διατροφικές τάσεις προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης και αντικατάστασή της με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι ή α) φυσικές (σορβιτόλη, φρουκτόζη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη κ.ά.) ή β) συνθετικές (σακχαρίνη, κυκλαμικά, ασπαρτάμη κ.ά.). Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη. Η ασπαρτάμη και η acesulfame-k είναι δύο από τα βασικά συστατικά. Είναι κατάλληλη για χορτοφάγους, γιατί παρόλο που περιέχει λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος), αυτές οι ποσότητες είναι εξαιρετικό μικρές. Η ουσία είναι επίσης κατάλληλη για δίαιτες, όπου απαιτείται μειωμένη πρόσληψη σακχάρων καθώς τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη και acesulfame-k μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη γεύση της ζάχαρης, μειώνοντας συγχρόνως την πρόσληψη θερμίδων.


Επιμέλεια:  Γ.Π.

Σ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Επισκέπτης , 2006-11-03 17:38:45
ΚΡΙΜΑ!! ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΟΣΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ "ΜΑΥΡΕΣ" ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ....

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 148 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57016877
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.