ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κανονισμός REACH: η ευθύνη σε σας κύριε Σιούφα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χημική μόλυνση
WWF Ελλάς και Greenpeace , Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2006

Κοινό δελτίο τύπου WWF Ελλάς και Greenpeace

Κανονισμός REACH: η ευθύνη σε σας κύριε Σιούφα

Ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος έδωσαν οι Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη. Η ευθύνη βαραίνει πλέον εσάς, κ. Υπουργέ.

Ο Κανονισμός REACH που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση των συνθετικών χημικών βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την οριστική του διαμόρφωση. Την προηγούμενη Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε τροπολογίες του Κανονισμού, που αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή, με μια σημαντική πλειοψηφία (41 υπέρ έναντι 17 κατά) υποστήριξε την «αρχή της υποκατάστασης», μια ζωτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα επικίνδυνα χημικά θα αντικαθίστανται με ασφαλέστερα διαθέσιμα εναλλακτικά προϊόντα. Επιπλέον, η ψηφοφορία στην Επιτροπή επέφερε μια σειρά ακόμα σημαντικών αλλαγών που πραγματικά ενδυναμώνουν τον Κανονισμό και δίδουν το δικαίωμα στη γνώση σε όλους της πολίτες της Ευρώπης. 

Οι εντατικές πιέσεις εκ μέρους της χημικής βιομηχανίας είχαν -έως σήμερα- επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην ισχύ του Κανονισμού, όμως η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επαναφέρει κάποιες θεμελιώδεις διατάξεις για την ασφάλεια των πολιτών. Πρόκειται για μια σημαντικότατη βελτίωση, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο οποίο μετέχουν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Βιομηχανίας) είχε αισθητά αποδυναμώσει τον Κανονισμό κατά την 1η ψηφοφορία που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2005.

Οι εξελίξεις τον επόμενο μήνα θα είναι ραγδαίες μιας κι απαιτείται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών κι Ευρωβουλής. Μετά την ψηφοφορία της Τρίτης αναμένονται ισχυρότατες πιέσεις από τη χημική βιομηχανία προς τους πολιτικούς της Ευρώπης, προκειμένου ο Κανονισμός να μην ψηφιστεί στην ισχυρή του μορφή από το Συμβούλιο. Η ευθύνη πλέον μετατίθεται στους Υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα κληθούν έως την επόμενη Τετάρτη να τοποθετηθούν σχετικά με τις θέσεις που βγήκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις νέες εντατικές συζητήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Δήμας, και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Σιούφας.

«Σε όλη την πορεία των συζητήσεων, η στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών -ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης- και του Επιτρόπου, κ. Δήμα μας κάνει αισιόδοξους για την τελική έκβαση του Κανονισμού, μιας και φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητά του για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον» αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Όλες οι συζητήσεις για το REACH έως σήμερα, επικεντρώθηκαν στη μείωση του κόστους για τις χημικές βιομηχανίες. Ήρθε πλέον η ώρα για τους πολιτικούς μας να προστατεύσουν την υγεία και το περιβάλλον. Από τον κύριο Σιούφα, περιμένουμε μια ισχυρή τοποθέτηση υπέρ της αρχής της υποκατάστασης» συμπληρώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Το ζήτημα μοιάζει εξαιρετικά πολιτικό και σύνθετο, είναι όμως ταυτοχρόνως θέμα δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Αν οι Έλληνες πολιτικοί -όλων των χρωμάτων και κατευθύνσεων- δεν υπερασπίσουν τον Κανονισμό, τότε ο Έλληνας πολίτης θα μείνει για μια ακόμη φορά εκτεθειμένος σε ένα κοκτέιλ τοξικών που δηλητηριάζει την καθημερινότητά του, και θα μπορούμε να μιλάμε για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.  

Περισσότερες πληροφορίες:

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς, a.plitharas@wwf.gr, 210 3314 893, 6974334442

Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ελληνικού Γραφείου Greenpeace, ncharala@diala.greenpeace.org, 210 3806 374, 6979 395108           

Σημείωση:

- Την ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 14 Νοεμβρίου 2006, και ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών στις 4 Δεκεμβρίου 2006. Οι θέσεις, όμως, θα οριστικοποιηθούν πολύ πριν τις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

- Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής για το REACH στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Sacconi ξεκίνησε ήδη σειρά συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους Υπουργούς των κρατών-μελών και την Φινλανδική προεδρία. Την επόμενη Τρίτη, θα συνεδριάσει ανεπίσημα το Συμβούλιο Υπουργών για να συζητήσει σχετικά με το εάν θα υποστηρίξει τις νέες τροπολογίες που βγήκαν την πρόσφατη ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ή θα επιμείνει στις παλιότερες θέσεις του, που αποδυνάμωσαν αισθητά τον Κανονισμό. Σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε κοινή γραμμή πλεύσης, θα ακολουθήσει η διαδικασία συμβιβασμού μεταξύ των 2 μερών (Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο), με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του Κανονισμού και –πιθανότατα- την περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

- Τα κυριότερα αποτελέσματα που εξήχθησαν από την πρόσφατη ψηφοφορία είναι:

- Η υποχρεωτική υποκατάσταση των πιο επικίνδυνων χημικών, με άλλα ασφαλέστερα όταν υπάρχουν και είναι τεχνικοοικονομικώς βιώσιμα.

- Η εισαγωγή του ‘καθήκοντος υπεύθυνης φροντίδας’, σύμφωνα με το οποίο οι χημικές βιομηχανίες θα είναι ηθικά και νομικά υπεύθυνες για κάθε χημικό που παράγουν

- Η καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν περισσότερα για τα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης

- Η στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

- Το κυριότερο αγκάθι στις σχέσεις Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου είναι η αρχή της υποκατάστασης. Το Συμβούλιο δεν θέλει την αντικατάσταση των τοξικών χημικών, ακόμα κι όταν είναι διαθέσιμα ασφαλή εναλλακτικά. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, αρκεί η δήλωση της χημικής βιομηχανίας ότι ελέγχει επαρκώς τον κίνδυνο (sic) ώστε ... το χημικό να εξακολουθήσει να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας! 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57108005
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.