ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αποδεκτές έγιναν οι τροπολογίες της Ευρωβουλευτού κ. Τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χημική μόλυνση
Ευαγγελία Τζαμπάζη , Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2006

Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2006, Δελτίο Τύπου

Αποδεκτές έγιναν οι τροπολογίες της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελίας Τζαμπάζη στην έκθεση REACH σχετικά με "τον Κανονισμό που αφορά την καταχώρηση, αξιολόγηση και αδειοδότηση των χημικών προϊόντων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε αυτά" κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με σειρά τροπολογιών της η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη συνέβαλε στην ενίσχυση του κειμένου της έκθεσης επιτυγχάνοντας η διαδικασία καταχώρησης των χημικών ουσιών από την αρμόδια Αρχή να μην ξεπερνά το εξάμηνο ενώ ταυτόχρονα οι όροι για τις εισαγωγές και την παραγωγή προϊόντων που εμπεριέχουν χημικές ουσίες να καθίστανται αυστηρότεροι. Επιπλέον, με τροπολογίες της η κ. Τζαμπάζη, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διασφαλίζει ότι οι εισαγόμενες ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως πολύ τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς με αρνητικές ενδεχομένως επιπτώσεις για το υδάτινο περιβάλλον, να μην ξεπερνούν τον ένα τόνο κατά έτος και ανά παραγωγό ή εισαγωγέα. Τέλος, στο νομοθέτημα ενσωματώθηκαν τροπολογίες αναφορικά με τα νανοσωματίδια, για τα οποία η κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη έχει ήδη διασφαλίσει την κατηγοριοποίησή τους, με σκοπό τη θεμελίωση προδιαγραφών, δεδομένου ότι αυτές θα βοηθήσουν την ερευνητική κοινότητα να εντοπίσει την τυχόν επικινδυνότητα των νανοστοιχείων.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η κ. Τζαμπάζη δήλωσε «μέσα από το τρίπτυχο, καταχώρηση, αξιολόγηση και αδειοδότηση των χημικών ουσιών, η Ένωση επιδιώκει να καταστεί πρωτοπόρος στη διεθνή σκηνή ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τη δημόσια υγεία των πολιτών της από τις χημικές ουσίες απαιτώντας παράλληλα μια φιλοζωική προσέγγιση στο πεδίο της έρευνας».

Το REACH, που ψηφίστηκε σε διαδικασία β΄ ανάγνωσης, στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, είναι το μοναδικό σε διεθνές επίπεδο νομικό πλαίσιο που διέπει την καταχώρηση, αξιολόγηση και αδειοδότηση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα διάφορα προϊόντα, τα οποία είτε παράγονται είτε εισάγονται στην Ευρωπαϊκή αγορά επιβάλλοντας ταυτόχρονα την ετικετοποίησή τους.

Μέσα από το εν λόγω νομοθέτημα η Ένωση θα καθορίσει τους όρους χρήσης και αδειοδότησης εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, για πάνω από 3000 επικίνδυνές χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 400 κρίνονται πάρα πολύ επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Οι παραγωγοί και εισαγωγείς καθίστανται υπεύθυνοι για την ανάλυση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα προϊόντα που διακινούν εντός της Ένωσης, και υποχρεούνται να αποδείξουν είτε ότι τα αυτά είναι ασφαλή είτε ότι υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σε περιπτώσεις που η χρήση τους είναι απαραίτητη.

Οι αδειοδοτήσεις υπόκεινται σε αναθεώρηση ούτως ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων για τις χημικές ουσίες που απειλούν την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών.

Ταυτόχρονα η χημική βιομηχανία της Ευρώπης οδηγείται στην προοδευτική υποκατάσταση των παραπάνω ουσιών, στο βαθμό και στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο. Η αρχή της αντικατάστασης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του νομοθετήματος για τις χημικές ουσίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην υγεία των εργαζομένων εντός των χημικών επιχειρήσεων για την υγιεινή και ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυγχάνουν ευμενών ρυθμίσεων από αυτήν την οδηγία ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τυχόν δυσμενή οικονομικά βάρη που θα αναδυθούν από την εφαρμογή της οδηγίας.

Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Θεσσαλονίκης: Δ. Χρυσουλίδη 15, 551 31 Καλαμαριά, Τηλ.: 2310.421.100, Φαξ: 2310.421.101
site:
www.tzampazi.gr
e-mail: saloniki@tzampazi.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 151 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57087846
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.