ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα νέα του Μεσόγειος SOS Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενημέρωση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S , Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2006

Η καλοκαιρινή περίοδος τέλειωσε ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσε ακόμη ο πόλεμος στο Λίβανο, ένα ακόμη επεισόδιο στην ταραγμένη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Όπως σε κάθε στρατιωτική μάχη, οι πραγματικοί ηττημένοι ήταν οι άμαχοι, οι δημόσιες υποδομές, το περιβάλλον της περιοχής. Εμείς, από τη σκοπιά της Κοινωνίας των Πολιτών στη Μεσόγειο, μπορούμε μονάχα να λυπόμαστε για τις απώλειες και να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα, αλλά και την πίστη μας σε ένα ειρηνικό, πολυπολιτισμικό μέλλον για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ευρύτερα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ετοιμάζουμε για τους επόμενους μήνες, μια σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και έμπρακτης υποστήριξης του δοκιμαζόμενου λαού του Λιβάνου, σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση Green Line με την οποία διατηρούμε παλιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Από τη σκοπιά μας, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας δράσεων, βιώσαμε μια διαφορετική πραγματικότητα: Σε δυο συναντήσεις νέων που διοργανώσαμε τον Αύγουστο στη Νάξο και τη Λέσβο, νέοι από την Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου, έζησαν μαζί, συζήτησαν και δημιούργησαν από κοινού οράματα και «σχέδια δράσης» για το διαπολιτισμικό διάλογο στη Μεσόγειο αλλά και σε σχέση με εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα κοινό, βιώσιμο μέλλον της περιοχής. Επίσης, και φέτος το καλοκαίρι, συνεχίσαμε στη Σίφνο το πρόγραμμα δράσεών μας σε σχέση με την φυσική περιοχή NATURA του νησιού.

Τους επόμενους μήνες, επικεντρώνουμε στην ανάγκη αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων των παράκτιων περιοχών αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 – 24 Νοεμβρίου.

Επίσης, δουλεύουμε σε ζητήματα ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων: Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά και επεκτείνεται και σε άλλα σχολεία το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση Νερού που υλοποιούμε με χορηγό την ΤΟΥΟΤΑ. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος WAREMA, που εστιάζει σε ζητήματα διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές.

Συνεχίζουμε επίσης να εργαζόμαστε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στην Ελευσίνα: ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος LIFE-Περιβάλλον και οι πρώτες επεμβάσεις στα πλαίσιά του έχουν γίνει ορατές στην πόλη και τους κατοίκους της, ενώ ξεκινάμε και το πρόγραμμα «Οικο-Γειτονιές» με στόχο τη μεταφορά εμπειρίας από χώρες της Δυτικής Μεσογείου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, κ.ά) σε σχέση με την «πράσινη» πολεοδόμηση νέων περιοχών κατοικίας.

Τα πρόσφατα νέα μας

Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S διοργάνωσε, το διάστημα 21 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2006, στον Δήμο Ερεσού-Αντίσσης Λέσβο, τη Διεθνή Συνάντηση Νέων με θέμα «Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Στο πρόγραμμα, που υποστηρίχτηκε από την  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, συμμετείχαν 42 νέοι και νέες 18-25 χρονών, από 8 χώρες: Αίγυπτο, Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Οι νέοι δημιουργούν ένα βιώσιμο μέλλον
Μήνυμα μέσα από την Τέχνη και το Διάλογο των Πολιτισμών για το βιώσιμο μέλλον της Μεσογείου έδωσαν 27 νέοι και νέες, που συμμετείχαν στην Ευρώ-Μεσογειακή Διαπολιτισμική Συνάντηση με θέμα "Οι νέοι της Μεσογείου δημιουργούν ένα Βιώσιμο Μέλλον", που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS το διάστημα 20-31 Ιουλίου στο Δήμο Δρυμαλίας στη Νάξο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών και τη συνεργασία του Δήμου Δρυμαλίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του.

Καλοκαιρινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στη Σίφνο 2006
Ολοκληρώθηκε το φετινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στη Σίφνο. Από 13 Ιουλίου ως 22 Αυγούστου 2006, οι 30 εθελοντές, νέοι... κάθε ηλικίας, συνέβαλαν στην υλοποίηση μια σειράς δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καταγραφής περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων και πρακτικής εθελοντικής προσφοράς σε σχέση με την περιοχή NATURA του νησιού.

"Οικο-Γειτονιές" της Μεσογείου
Με συνάντηση των εταίρων στο Pezenas ξεκίνησε στα τέλη του Ιουνίου 2006 η υλοποίηση του έργου Interreg IIIB «Eco-Quartiers». Το πρόγραμμα αφορά την ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ πόλεων της Δυτικής Μεσογείου (Pezenas - Γαλλία, Faenza και Cosenza - Ιταλία, Σεβίλλη / Dos Hermanas - Ισπανία, Ελευσίνα) για την πολεοδόμηση περιοχών κατοικίας που να πληρούν οικολογικά πρότυπα. Από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ενώ το διακρατικό σχήμα συμπληρώνουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα και φορείς από τις παραπάνω μεσογειακές ώρες και την Τυνησία.

Έναρξη προγράμματος για τη συμμετοχική διαχείριση λεκανών απορροής προστατευόμενων περιοχών
Ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου η υλοποίηση του έργου INTERREG IIIB CADSES «Water Resources Management (WAREMA)», που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μεθόδων συμμετοχικής διαχείρισης των λεκανών απορροής προστατευόμενων περιοχών, για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό. Δικαιούχος του προγράμματος είναι η περιοχή Friuli Venezzia Giulia της Ιταλίας και εταίροι η Σχολή Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ουγγαρίας, το Αγροτικό Επιμελητήριο του Νομού Fejer (Ουγγαρία), το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Αιτωλική Αναπτυξιακή Εταιρεία Α.Ε. και το Κέντρο Κοινοτικής Οργάνωσης Κεντρικής Μοραβίας (Τσεχία).

Στο άμεσο μέλλον

Διεθνές Συνέδριο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών: Από τη θεωρία στη συνεργατική δράση για ένα βιώσιμο μέλλον, 23-24 Νοεμβρίου 2006, Αθήνα
Οι ακτές της Ευρώπης και της Μεσογείου, παρά το πλήθος και την ποικιλομορφία των πιέσεων που υφίστανται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν αποτελεσματικά και να γίνουν πόλοι βιώσιμης ανάπτυξης με βάση μία πιο ολιστική θεώρηση, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ), μέσω της οποίας επιχειρείται η εξισορρόπηση  των αναπτυξιακών αναγκών με την προστασία των ίδιων πόρων που υποστηρίζουν την οικονομία των παράκτιων περιοχών. Τις προοπτικές αυτές επιδιώκει να αναδείξει το διεθνές συνέδριο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών, που διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, καθώς και του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέχιση και επέκταση του προγράμματος "Εξοικονόμηση Νερού"
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Νερού για τα σχολεία της Νότιας Ευρώπης με τη χορηγία του Ταμείου Κοινωνικής Συνεισφοράς της ΤΟΥΟΤΑ Motor Europe και της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς. Φέτος το πρόγραμμα επεκτείνεται και στη Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, καθώς και την Κύπρο.

Εν συντομία

To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συμμετέχει με ενημερωτικό περίπτερο και διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων στην 9η  έκθεση βιολογικών προϊόντων  και υπηρεσιών ECOFESTIVAL (16 – 19 Νοεμβρίου, HELEXPO PALACE, Μαρούσι) και στην 3η διεθνή έκθεση τεχνολογιών νερού και περιβάλλοντος WATERTEC (23 – 26 Νοεμβρίου,  HELEXPO PALACE, Μαρούσι).

Διαβάστε περισσότερα στο www.medsos.gr

E-mail: info@medsos.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 295 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55167191
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.