ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ...ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Οικολογία Αλληλεγγύη , Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2006

Η ...ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ
ΚΑΙ Η... ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Οι πρόσφατες πλημμύρες, που ξεπέρασαν σε έκταση κάθε προηγούμενο και απείλησαν ανθρώπινες ζωές, ήρθαν να υπενθυμίσουν την αναγκαιότητα οικολογικής διαχείρισης των χειμάρρων και το μέγεθος της παραμέλησης αυτής της περιοχής, που αν και τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη, θυμίζει «τρύπα στη γεωγραφία», όπως συμβαίνει με κατά πολύ πιο απόμακρες παραμεθόριες περιοχές.

Τώρα που όλοι «θυμούνται» και πάλι αυτά που δεν έκαναν και δεν είπαν, τώρα που άρχισαν να ωρύονται για έργα, εργολαβίες, τσιμέντα και μπετά, θα πρέπει για μια ακόμη φορά να υποστηρίξουμε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων οικολογικού χαρακτήρα, φυτοτεχνικά έργα, διατήρηση των μαιανδρισμών, λεκάνες και λίμνες εκτόνωσης πλημμυρών αντί για σταθεροποιήσεις, ευθυγραμμίσεις και τσιμεντοποιήσεις κοιτών, ανόρθωση και προστασία δασών αντί για τερατώδη τσιμεντένια φράγματα. Και επίσης, αντιμετώπιση των γνωστών αυθαιρεσιών, καταλήψεων, υλοτομιών, αυθαίρετων ποιμνιοστασίων, ανορθολογικής εξάσκησης της κτηνοτροφίας, παράνομων αμμοληψιών από ακατάλληλα σημεία, ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων «αναψυχής», κ.ο.κ.

Και βέβαια, οι κακοτεχνίες της Εγνατίας Οδού, για τους εργολάβους της οποίας έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα ότι μετατρέπουν εκτεταμένες περιοχές σε σεληνιακά τοπία και έχουμε καταψηφίσει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επειδή δεν σέβονται το ανάγλυφο του εδάφους, τα ρέματα και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή.

Οι Οικολογικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν συχνά κατά το παρελθόν διαπιστώσει τα προβλήματα στην περιβαλλοντική διαχείριση της λεκάνης της Μυγδονίας και έχουν προβεί σε προτάσεις, ιδιαίτερα και με την αφορμή της υποβάθμισης (μέχρις εξαφάνισης!) της Λίμνης Κορώνειας. Το Μάιο του 2003, η «Πρωτοβουλία για τη Λίμνη Κορώνεια», που είχε σχηματιστεί από 7 οργανώσεις (Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, Κρουσίδα Γη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση -Παράρτημα Θεσσαλονίκης) δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για την καλύτερη διαχείριση της Λεκάνης της Μυγδονίας. Επικεντρώναμε τότε στο αδιέξοδο που βρισκόταν το Master Plan για τη σωτηρία της Κορώνειας, ωστόσο, κεντρική θέση στις προτάσεις καταλάμβανε η πρόταση για τη διαχείριση των χειμάρρων όλης της περιοχής:

«Αυτόνομη υπόσταση πρέπει να έχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα  προστασίας, αναβάθμισης και διαχείρισης των χειμάρρων που αποτελούν τους κύριους τροφοδότες των λιμνών και των υπόγειων υδροφορέων με νερό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί «μεγάλο έργο» για την περιοχή, να του δοθεί πρώτη προτεραιότητα και να διεκδικηθεί  από ευρωπαϊκούς ή και διεθνείς οργανισμούς η χρηματοδότησή του. Από τους χειμάρρους θα προέλθει κατά κύριο λόγο η αποκατάσταση του υδρολογικού κύκλου και η αντιμετώπιση της διάβρωσης και του μπαζώματος των λιμνών».

Είχε προηγηθεί η μεγάλη πλημμύρα του 2001, που είχε φέρει τόνους φερτών υλών στις περιοχές Μοδίου και Ρεντίνας (και είχε «ζορίσει» τις γέφυρες της περιοχής) αλλά και η μόνιμη απειλή για χωρισμό της λίμνης Βόλβης στα δύο, λόγω των προσχώσεων από το μεγάλο χείμαρρο της Νέας Απολλωνίας.

«Τι έχει κάνει από τότε η νομαρχία;», αναρωτιέται ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης Μ. Τρεμόπουλος. «Έχει εκπονήσει κάποια σχετικά σχέδια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαμε εντοπίσει; Υπέβαλε κάποια μελέτη για έγκριση και χρηματοδότηση από το κράτος; Εδώ και τώρα να το δημοσιοποιήσει!»

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Οικολογία Αλληλεγγύη
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310222503, 2310409770, fax 2310421196
E-mail:
ecology-trem@nath.gr

Εκλογικό Κέντρο: Πλάτωνος 2, 54631 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τηλ. 2310240076
website:
http://www.ecology-salonika.org:
e-mail
ecology-trem@nath.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605673
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.