ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πόσα "πράσινα αστέρια" θα έχει η Κοζάνη το 2012; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δημοτικά
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2006
Πόσα "πράσινα αστέρια" θα έχει η Κοζάνη το 2012;

Οκτώβριος 2006

Κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι,
θα συνυπογράψετε την παγκόσμια Διακήρυξη των Πράσινων Πόλεων;

To 2005, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δήμαρχοι από όλη τη γη συναντήθηκαν στο Σαν Φραντσίσκο και άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας συνεργασίας. Υπέγραψαν τη Διακήρυξη των πράσινων πόλεων αναγνωρίζοντας έμπρακτα το δικαίωμα των πολιτών τους για ένα καθαρό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση 21 Δράσεων, τις κυριότερες από τις οποίες δημοσιεύουμε περιληπτικά στη συνέχεια. Ελπίζουμε οι περισσότεροι υποψήφιοι Δήμαρχοι να δηλώσουν, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, ότι θα συνυπογράψουν τη Διακήρυξη και θα δεσμευτούν για την υλοποίηση της  με συγκεκριμένα μέτρα και μετρήσιμους δείκτες προόδου. Οι περισσότερες από τις Δράσεις αυτές έχουν προθεσμία υλοποίησης μιας επταετίας (μέχρι το 2012), εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Επειδή πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης κατοικεί πλέον σε πόλεις κι όχι στην ύπαιθρο (1.000.000 κάτοικοι κάθε βδομάδα μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα) η συμμόρφωση με τις παρακάτω Δράσεις είναι μονόδρομος.

Ενέργεια

Δράση 1 Υιοθεσία και εφαρμογή μιας πολιτική ςγια να αυξήσουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας ώστε να καλύπτουν το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης.

Δράση 2 Υιοθεσία και εφαρμογή µιας πολιτικής µείωσης κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας, δια µέσου της εξοικονόµησης ενέργειας, ρύθμισης του χρόνου ζήτησης ενέργειας και µέτρων προστασίας - συντήρησης του δικτύου.

Δράση 3 Υιοθεσία ενός σχεδίου της πόλης για τη µείωση των αερίων του θερµοκηπίου κατά 25% ως το 2030, και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστηµα µέτρησης και ελέγχου επαλήθευσης των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου.

Μείωση απορριµµάτων

Δράση 5 Υιοθεσία ενός νόµου για την πόλη που θα µειώνει τη χρήση κατά τουλάχιστον 50% µιας κατηγορίας προϊόντων τοξικών ή µη ανανεώσιµων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Δράση 6 Εφαρµογή προγραµµάτων ανακύκλωσης και κοµποστοποίησης "φιλικών προς το χρήση", µε στόχο τη µείωση κατά 20% της κατά κεφαλήν διάθεσης απορριµµάτων σε χωµατερές και εργοστάσια καύσης.

Αστικός σχεδιασµός

Δράση 7 Υιοθέτηση µιας πολιτικής που καθιερώνει ένα σύστηµα προδιαγραφών "πράσινων κτιρίων" που εφαρµόζεται σε όλα τα δηµοτικά κτίρια.

Δράση 8 Υιοθέτηση αρχών και πρακτικών αστικού σχεδιασµού που προωθούν την υψηλότερη πυκνότητα, τη µεικτή χρήση, γειτονιές που είναι κατάλληλες για περπάτηµα, ποδήλατο και προσβάσιµες στα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, οι οποίες συνδυάζουν τη χρήση γης και τις µεταφορές µε συστήµατα ανοιχτών χώρων για διασκέδαση και οικολογική αποκατάσταση.

Αστική Φύση

Δράση 10 Διασφάλιση ότι υπάρχει ένα δηµόσιο πάρκο ή ελεύθερος χώρος για ψυχαγωγία σε απόσταση 500 µέτρων από κάθε κάτοικο της πόλης.

Δράση 11 Καταγραφή της υπάρχουσας φυτοκάλυψης στην πόλη και, στη συνέχεια, καθιέρωση ενός στόχου που βασίζεται σε οικολογικά και κοινοτικά κριτήρια για να φυτέψουµε και να διατηρήσουµε την φυτοκάλυψη σε όχι λιγότερο από το 50% των διαθέσιµων χώρων.

Δράση 12 Υιοθέτηση νοµοθεσίας που θα προστατεύει τους κρίσιµους για το οικοσύστηµα φυσικούς διαδρόµους και άλλα σηµαντικά χαρακτηριστικά οικοτόπων – κλειδιά (π.χ. χαρακτηριστικά νερού, φυτά που παράγουν τροφή, καταφύγια για την άγρια ζωή, χρήση ντόπιων ιθαγενών ειδών φυτών κλπ) από την µη βιώσιµη ανάπτυξη.

Περιβαλλοντική υγεία

Δράση 16 Κάθε χρόνο, εντοπισµός ενός προϊόντος χηµικού ή σύνθετου που χρησιµοποιείται µέσα στην πόλη και αποτελεί κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία και υιοθέτηση νοµοθεσίας που θα µειώνει ή σταµατά τη χρήση του από τη δηµοτική αρχή.

Δράση 17 Προαγωγή της δηµόσιας υγείας και των περιβαλλοντικών ωφελειών µε την υποστήριξη τοπικά παραγόµενων βιολογικών προϊόντων. Διασφάλιση ότι 20% όλων των υπηρεσιών της πόλης (συµπεριλαµβανοµένων και των σχολείων) θα προσφέρουν τοπικά βιολογικά τρόφιμα.

(ΣΣ. Υπολείπονται άλλες 9 Δράσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές αλλά αφορούν κυρίως μεγάλες πόλεις, γιΆ αυτό και δεν τις αναφέρουμε)

Για να ελέγχονται και να επιβραβεύονται οι πόλεις που εφαρμόζουν τις συμφωνίες καθιερώνεται σύστημα απονομής πράσινων αστεριών (όπως περίπου στα ξενοδοχεία). Έτσι οι πόλεις που το 2012 θα έχουν εφαρμόσει:

19 ως 21 δράσεις θα αναγνωρίζονται σαν πόλεις 4 αστέρων

15 ως 18 δράσεις σαν πόλεις 3 αστέρων

12 ως 14 δράσεις σαν πόλεις 2 αστέρων

8 ως 11 δράσεις σαν πόλεις ενός αστέρα

Ελπίζουμε το 2012 να μην χρειαστεί να δημιουργηθεί και κατηγορία... "ντιπ αστέρων" για τις πόλεις σαν τις δικές μας!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079607
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.