ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τι είναι η Ταμέρα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης , Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2006

Τι είναι η Ταμέρα

Η Ταμέρα είναι ένα πειραματικό σχέδιο, μία κοινότητα για την ειρήνη στην επαρχία του Alentejo, νοτιοδυτικά της Πορτογαλίας, ένας χώρος 134 εκταρίων, 30 χλμ. από την ακτή του Ατλαντικoύ. Βρίσκεται σε ανοικοδόμηση από το 1995, αλλά η έρευνα για αυτό το σχέδιο ξεκίνησε από το 1978 σε διάφορους χώρους της Γερμανίας και Ελβετίας. Το σχέδιο αυτό ιδρύθηκε από την Sabine Lichtenfels και τον Dieter Duhm και είναι ένα σημείο στήριξης και ένας χώρος εκπαίδευσης για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας δύναμης για την ειρήνη.

Η έρευνα κατευθύνεται προς το άνοιγμα νέων δρόμων για τη θεραπεία του ανθρώπου και της φύσης. Στόχος είναι η εξέλιξη ενός μη βίαιου πολιτιστικού μοντέλου, η δημιουργία ενός «θεραπευτικού βιοτόπου ». Λέγοντας θεραπευτικό βιότοπο, εννοούμε μια κοινότητα ανθρώπων, ζώων και φυτών όπου η συμβίωση και η ανάπτυξή τους αλληλοσυμπληρώνεται και δεν είναι πια μπλοκαρισμένη λόγο του φόβου και της βίας.

Ένας χώρος για:
• εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπου και όλων των δημιουργημάτων
• μη βίαιη τεχνολογία
• αγαπημένη επανασύνδεση των δύο φύλων
• αισθησιακή χαρά χωρίς φόβο και υποτίμηση
• οργάνωση της ανθρώπινης ζωής μέσα από τους νόμους της δημιουργίας
• παγκόσμια δικτύωση

Σε ένα θεραπευτικό βιότοπο ανήκει επίσης μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια στα θέματα της διατροφής, της οικολογίας, του νερού, της ενέργειας και της φαρμακευτικής.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του βελονισμού. Μερικές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία αρκούν για τη θεραπεία ολόκληρου του οργανισμού. Έτσι και ένας θεραπευτικός βιότοπος δρα θεραπευτικά για την ειρήνη πάνω σ’ ολόκληρο τον οργανισμό γη και διευκολύνει τη δημιουργία παρ’ όμοιων κέντρων και χωριών ειρήνης. Πιστεύουμε ότι μερικά τέτοια κέντρα αρκούν για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πεδίου θεραπείας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου από χωριά ειρήνης, δραστικών ομάδων, όπως επίσης μεμονωμένων ανθρώπων – ένα καινούργιο κίνημα όλων των ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή και θέλουν να την προστατεύσουν, την κίνηση για μια ελεύθερη γη.

Στην Ταμέρα ζουν σήμερα περίπου 140 ενήλικες και 30 παιδιά. Δεν υπάρχει κάποια θρησκευτική ή κοσμοθεωρητική δέσμευση, αλλά η κοινή κατεύθυνση η οποία διαμορφώνει τον πνευματικό χαρακτήρα του χώρου είναι η όρεξη για το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής και η όρεξη για ένα νέο τρόπο σκέψης, σεβασμός για τη ζωή και συμμετοχή στη δημιουργία, υποστήριξη προς όλες τις υπάρξεις και φιλικότητα προς τα ζώα.

Στις ανθρώπινες σχέσεις υποστηρίζεται η αγάπη στον συνάνθρωπο, η αλήθεια στις σχέσεις αγάπης και η διαφάνεια στην κοινότητα. Πολλοί κοινοτικοί πειραματισμοί έχουν αποτύχει λόγω των συγκρούσεων στα θέματα της εξουσίας, του ανταγωνισμού, της ζήλειας, των χρημάτων, του σεξ και της αγάπης. Σε αυτά τα σημεία βρίσκεται η σημαντικότερη δουλειά για την θεραπεία.

Μία σταθερή κοινότητα αποτελείται από αυτοδύναμα άτομα που λένε τι σκέφτονται και δείχνουν τι νιώθουν. Ατομικότητα και κοινότητα αλληλοσυμπληρώνονται. Μία ιδανική κοινότητα λειτουργεί όπως ένας οργανισμός στον οποίο τα διάφορα όργανά του όσο διαφορετικά κι' αν είναι συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται μεταξύ τους.

Από την πρώτη Μαίου του 2006 λειτουργεί στην Ταμέρα ένα τρίχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών για περίπου 200 συνεργάτες και σπουδαστές, οι οποίοι θα προσφέρουν την υπηρεσία τους για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο έχει το όνομα του χώρου στο οποίο λαμβάνει μέρος: ΜΟΝΤΕ ΣΕΡΡΟ

Ο σκοπός του Μόντε Σέρρο είναι να ερευνηθεί και να διδαχτεί η απαραίτητη γνώση που χρειάζεται για τη δημιουργία χωριών ειρήνης σε περιοχές κρίσης.

Ένα μέρος αυτής της έρευνας είναι ένα πιλοτικό μοντέλο που εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία. Το SOLAR VILLAGE – ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ.

Το ηλιακό χωριό είναι ένα παραδειγματικά αυτάρκες λειτουργικό μοντέλο στα βασικά θέματα της οικολογίας, τεχνολογίας, αρχιτεκτονικής και κοινότητας.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον τεχνολόγο Jurgen Kleinwachter και τον ειδικό της Permacultur, Max Lindegger, όπως και με τους αρχιτέκτονες Gernot Minke και Heiner Lippe, ειδικούς στην κατασκευή οικημάτων με πηλό.

«Εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις οικολογικές καταστροφές, που έχουμε εμείς οι ίδιοι δημιουργήσει είμαστε αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε τελείως νέες, δραματικές μορφές κοινότητας», έχει πει η αγγλίδα βιολόγος Lynn Margulis.

Το μέλλον της γης εξαρτάται από το εάν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο, στα οποία θα γίνει ορατή και δυνατή η ειρήνη.

Πληροφορίες:
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης

IGF (Institut for global peacework)
Healing Biotop I Tamera
Monte Cerro
P-7630 Colos
Portugal

Email: igf@tamera.org

στην Ελλάδα sonja.chaida@gmx.net, chryssa.sotiraki@gmx.net

www.tamera.org
www.igf-online.org

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 122 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170752
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.