ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
To φράγμα που στοίχειωσε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Πόσιμο Νερό
Δήμος Τσαντίλης , Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2006

Όλοι μιλούσαν κάποτε για το Φράγμα των Ποταμών. Θα ξεδιψούσε το Ρέθυμνο, θα άρδευε τις καλλιέργειες στον Αδελιανό Κάμπο, θα πότιζε το γκαζόν των ξενοδοχείων και τους κήπους των νεόδμητων επαύλεων και θα περίσσευε και νερό για ένα, δύο ή και περισσότερα γήπεδα γκολφ. Ποτέ πια το νερό δεν θα ήταν ο «περιοριστικός παράγων» που θα φρέναρε την άνευ ορίων ανάπτυξη στο Ρέθυμνο. 

Τώρα σιωπή. Κανείς δεν μιλά πια γι’ αυτό και για το λαμπρό μέλλον που θα ανέτειλε για το Ρέθυμνο, όταν θα άνοιγαν οι κρουνοί του φράγματος. Πώς και ένα τέτοιο θέμα δεν δονεί πια το θυμικό των συμπολιτών μας; Πώς και δεν περιλαμβάνεται στην προεκλογική φαρέτρα των πολιτευτών που θα ζητήσουν εντός ολίγου την ψήφο μας; Εξαίρεση αποτελεί το προεκλογικό φυλλάδιο που εξέδωσε ο συνδυασμός του κ. Παπαδάκη για την Νομαρχία. Λέει το φυλλάδιο ότι το Φράγμα θα τελειώσει. Δεν λέει, βέβαια, πότε.

Και ορθώς, γιατί το Φράγμα των Ποταμών έχει στην ουσία βρυκολακιάσει. Περισσότερο νεκρό παρά ζωντανό, στοιχειώνει με τον άψυχο όγκο του την είσοδο στην κοιλάδα του Αμαρίου. Πολιτικά, το Φράγμα των Ποταμών, μοιάζει να είναι τόσο νεκρό, όσο μια ψόφια γάτα. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα πιει νερό από αυτό σύντομα και λίγοι θα αποτολμούσαν προβλέψεις. Το πιθανότερο είναι να δούμε πολλούς ακόμη δημάρχους και νομάρχες να έρχονται και να παρέχονται, χωρίς σταγόνα νερού να φτάσει στο Ρέθυμνο από το Φράγμα; ¶ρα γιατί να μας απασχολεί, εκλογές μάλιστα που έρχονται;

Μας απασχολεί για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι οι περισσότεροι από τους εμπνευστές του ατυχούς Φράγματος  ζητούν ξανά την ψήφο μας. Ο δεύτερος είναι ότι το Φράγμα των Ποταμών πρέπει κάποτε να τελειώσει. Έχει κοστίσει πολύ ακριβά και έχει προκαλέσει μεγάλη αλλοίωση στο περιβάλλον για να εγκαταλειφθεί σήμερα και να μείνει σύξυλο. Το ερώτημα είναι πώς να τελειώσει χωρίς να προκαλεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα και νέες αλλοιώσεις.

Δύσκολο. Και ας μη ξεχνάμε ότι περιοχή του Φράγματος έχει περιληφθεί στον κατάλογο των περιοχών Natura που το ελληνικό κράτος έχει δεσμευθεί να προστατεύει.

Σιγά τα ωά. Ας πούμε ότι η περιοχή δεν προστατευόταν. Θα ήταν τότε οι καταστροφές μεγαλύτερες;  Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, η δε απάντηση, αποκαρδιωτική. Πάνω από δέκα χρόνια κατασκευάζεται το Φράγμα. Ποτέ κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το καθεστώς προστασίας της περιοχής δεν απετέλεσε θέμα.

Τι προστασίες και κουραφέξαλα. Το περιβάλλον και η στοιχειώδης μέριμνα γι’ αυτό ήταν για τους υπεύθυνους πάντα εμπόδιο που έπρεπε με κάθε μέσο να παραμεριστεί. Τώρα περνούν τους αγωγούς που θα φέρουν κάποτε το νερό στο Ρέθυμνο. Να μη το κάνουν; Να το κάνουν, αλλά όχι έτσι.

Πάλι έρχεται στον νου μου η ίδια πικρόχολη σκέψη: τι χειρότερο θα έκαναν αν η περιοχή δεν προστατευόταν; Θα άνοιγαν φαρδύτερο δρόμο για να περνούν πιο άνετα τα χωματουργικά μηχανήματα και τα φορτηγά; Θα έριχναν τα μπάζα από την διάνοιξη του δρόμου στο ποτάμι; Θα κατέστρεφαν την παρόχθια βλάστηση, χωρίς δεύτερη σκέψη και οικολογικές αναστολές; Θα έπνιγαν την κοιλάδα σε ένα σύννεφο σκόνης για να μη μπουν στον κόπο να ψεκάσουν τον χωματόδρομο;

Μα ακριβώς αυτά κάνουν και τώρα. Η κοιλάδα πνίγεται όντως σε ένα σύννεφο σκόνης και μια καινούργια πληγή χαίνει στο τοπίο. Το κακό ήταν δυνατόν να είχε αποφευχθεί. Θα ήταν, αλλά, φευ, δεν απεφεύχθει.

Δήμος Τσαντίλης

Επισκέπτης , 2006-10-07 09:22:39
Έχει πάρει ευρύτερη δημοσιότητα αυτό το κείμενο; Καλό είναι να κυκλοφορεί μήπως και κάποιοι νεώτεροι αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους....
Μία απλή απάντηση - κά
Επισκέπτης , 2006-12-01 22:57:02
Συγχαρητήρια σε εκείνους που είχαν οραματιστεί και σε εκείνους που υλοποιούν σήμερα αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Κάποτε όλοι αυτοί που είτε πολεμούν, είτε χλευάζουν αυτό το έργο και αισθάνονται ότι θίγεται η οικολογική τους συνείδηση θα καμαρώνουν, όταν θα δούν γεμάτη την λίμνη με νερό και την περιοχή να γνωρίζει μία μεγάλη οικολογική αναβάθμιση, ότι εξαιτίας τους υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα. Θα ξεχάσουν όλα αυτά που έγραφαν και έλεγαν. Όλοι αυτοί οι δήθεν οικολόγοι, που είχαν ασκήσει μία άνευ προηγουμένου κακόπιστη κρητική στο έργο και που τέθηκε στο αρχείο απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει για το σταμάτημα του, θα πρέπει να ντρέπονται. Ακόμη και σήμερα που τα έργα για την αξιοποίηση του φράγματος προχωρούν με ταχύς ρυθμούς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως "βρυκολακιάσε", "ψώφια γάτα" για να στηρίξουν τις απόψεις τους. Μήπως και η κατασκευή της σήραγγας για να περάσει ο αγωγός του νερού από μεσα, δεν έγινε ακριβώς για να προστατευθεί το φαράγγι των Πρασσών; Δεν δαπανήθηκαν χρήματα και χρόνος για αυτό. Τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας έργα για να ολοκληρωθούν απαιτούν χρόνο και μεγάλα κονδύλια. Τα περισσότερα απο τα φράγματα στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί σε πάνω απο μία δεκαετία.  
Το φράγμα των Ποταμών που σε συνεχόμενο χρόνο, από όσο γνωρίζω, κατασκευάζεται οκτώ χρόνια, έχει τύχει και συνεχών δικαστικών αγώνων δύο-τριών ιδιοκτητών, που εσχάτως έχουν παρεισφρήσει στον Σύλλογο σας, για να ανεβάσουν την αξία που θα εισέπρατταν για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών τους που καταλαμβάνει ο ταμιευτήρας, καίγοντας την άγρια βλάστηση που υπήρχε, ήθελαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της γής για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα. Η περιοχή θύμιζε "κρανίου τόπο". Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμος Τσαντίλης που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι τους, με ότι μπορεί κανείς να υποθέσει ότι συνεπάγεται αυτό.  
Θα ήθελα να διαβάσω κάποιο σχόλιο του Συλλόγου όταν γεμίσει ο ταμιευτήρας του φράγματος με νερό. Θα έχουν το "ανάστημα" όλοι αυτοί απο τον Σύλλογο, που είτε γράφουν στις εφημερίδες, είτε τα λένε στο ραδιόφωνο, να ζητήσουν συγνώμη από όλους αυτούς που κατά καιρούς έχουν βρίσει, με χυδαίο τρόπο μέσα απο τα δήθεν οικολογικά σχόλια τους; Έχουν άραγε πάει σε άλλα αντίστοιχα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα να δούν πραγματικά την ανάπτυξη που γνωρίζουν οι περιοχές, όταν γίνονται έργα με μεράκι και όραμα; Αυτό που θέλουν αυτά τα έργα είναι καλή συνεργασία όλων των φορέων και κατοίκων και όχι πως θα τα "κονομίσουν" ορισμένοι επιτήδειοι ιδοκτήτες γής και πως θα γίνουν πιό γνωστοί μέσα απο άρθρα στον τύπο και με ραδιοφωνικές εκπομπές, ορισμένα μέλη του Συλλόγου σας.
Δήμος Τσαντίλης
Περιβ. Σύλλογος , 2006-12-03 16:56:26

 
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου δεν απαντά σε ανώνυμες κατηγορίες.  
 
Θα περιοριστούμε, λοιπόν, στην διατύπωση των απόψεών μας σχετικά με το Φράγμα Ποταμών. 
 
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου είναι κατά όλων των μεγάλων φραγμάταων (στα οποία κατατάσσεται το και το Φράγμα Ποταμών και το Φράγμα στον Αποσελέμη). 
 
Κατά των μεγάλων Φραγμάτων έχει ταχθεί ο ΟΗΕ και η Διεθνης Τράπεζα λόγων των δυσμενών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον καθώς και του μεγάλου οικονομικού κόστους.  
 
Εναντιωθήκαμε στο Φράγμα ευθύς εξαρχής. Δυστυχώς τα έργα προχώρησαν και δημιούργησαν τετελεσμένα.  
 
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου θέλει τώρα να τελειώσει το Φράγμα των Ποταμών, ώστε να πάψει η περιοχή να θυμίζει "κρανίου τόπο". Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να τελειώσει, όπως-όπως. 
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φράγμα κατασκευάζεται και προβλέπεται να λειτουργήσει σε προστατευόμενη περιοχή Natura και ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει κάθε δραστηριότητα που υποβαθμιζει οικολογικα την περιοχή. 
 
Την ευθύνη την φέρουν οι κύριοι του έργου και η κατασκευαστική εταιρεία. 
 
Το ΔΣ του ΠΣΡ. 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107671
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.