ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αλλαγή του κλίματος κτυπά τη πόρτα μας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Aπό την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία , Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2006

Τον κακό μας τον καιρό!

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ, από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)

Ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραία καιρικά φαινόμενα, ερημοποίηση λειτουργούν και ανατροφοδοτούνται σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ετσι οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες στη χώρα μας, όπως και οι τυφώνες-κυκλώνες ανά τον πλανήτη οδηγούν στην επιστημονική αλήθεια που ονομάζεται «κλιματολογική αποσταθεροποίηση».

Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι η ξηρασία στον πλανήτη δεν βρίσκεται προ των πυλών, ήδη έφθασε! Μελέτες του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύουν ότι η μεγάλη μετανάστευση των τελευταίων ετών οφείλεται στο εχθρικό περιβάλλον που βιώνουν οι άνθρωποι. Οι φυσικές κλιματικές αλλαγές χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να εξελιχθούν, σε αντίθεση με τις ανθρωπογενείς, που είναι ραγδαίες.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εξέλιξη των βροχοπτώσεων, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σε 30 χρόνια οι βροχές στη Μεσόγειο έχουν ελαττωθεί κατά 20%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς το ισοζύγιο του ύδατος όλο και διαταράσσεται κατεβάζοντας επικίνδυνα τον υδροφόρο της ορίζοντα.

Τα κλιματολογικά μοντέλα αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στη μεσογειακή λεκάνη θα συνεχιστούν πιο έντονα τα επόμενα 50 χρόνια, εάν συνεχιστεί η σημερινή «κακοποίηση της ατμόσφαιρας». Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την κλιματολογική κύμανση στον Ατλαντικό Ωκεανό, που με τη σειρά της επηρεάζει το ευρωπαϊκό κλίμα.

Κολλημένοι με το πετρέλαιο

• Ο καθηγητής φυσικής ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου θεωρεί ότι η ακραία συμπεριφορά του συστήματος της ατμόσφαιρας - υδρόσφαιρας είναι μείζον ζήτημα και ότι δεν αντιμετωπίζεται με το πρωτόκολλο του Κιότο, που αναζητεί απλώς, οικονομικούς μηχανισμούς για να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αξία του πετρελαίου.

• «Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την καύση του πετρελαίου ευθύνεται που ο πλανήτης δεν ψύχεται. Αποτέλεσμα είναι η Γη να θερμαίνεται συνεχώς και να έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα η ρύπανση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο έχει αυξηθεί κατά 30%. Οσο παραμένουμε προσκολλημένοι στο πετρέλαιο θα εκτιθέμεθα σε έναν κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και κανείς δεν θα μπορεί να υπολογίσει πόσο θα κοστίζει σε ζωή αλλά και σε χρήμα. Μόνο για τον τυφώνα Κατρίνα οι ασφαλιστικές εταιρείες της Αμερικής πλήρωσαν 170 δισ. δολ. Οσο μικρή και να είναι η χώρα μας πρέπει τάχιστα να την απαλλάξουμε από αυτό το καταστροφικό καύσιμο που ονομάζεται πετρέλαιο».

• Στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις, λόγω της αποσταθεροποίησης του κλίματος, έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο Χρήστος Καραβίτης, καθηγητής υδάτινων πόρων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

• «Οι Ελληνες τρέχουμε πάντα πίσω από το αποτέλεσμα, ποτέ δεν το προλαβαίνουμε», λέει, επισημαίνοντας ότι «και τα προγράμματα της Ε.Ε. δεν τα χρησιμοποιήσαμε».

»Η πολεοδομική μας ανάπτυξη έχει γίνει με στρεβλό τρόπο. Μοναδικός γνώμονας, η βραχυπρόθεσμη ανάγκη να στεγαστούν περισσότεροι. Στην Αττική δεν υπάρχει ελεύθερη επιφάνεια, όλα είναι ασφαλτοστρωμένα, κάποτε έβρεχε 100 κυβικά νερό και απορροφιόταν το 60%, τώρα βρέχει και χάνεται το 95%. Εχουμε διαπράξει το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Ευρώπη. Ποτάμια όπως ο Κηφισός, ο Ιλισός τα κάναμε οχετούς. Τα ποτάμια είναι ανοιχτό οικοσύστημα, χρειάζονται όχθες, δένδρα. Οι μελλοντικές γενιές θα κληθούν να τα αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά με πολύ μεγάλο κόστος».

•  Ο καθηγητής εδαφολογίας Κώστας Κοσμάς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών φέρνει ως παράδειγμα την τελευταία πυρκαγιά στη Χαλκιδική και τις πλημμύρες που την ακολούθησαν:

Η βλάστηση καταστράφηκε, το χώμα έγινε υδρόφοβο (πηλός), ανήμπορο να συγκρατήσει το νερό.

• «Το έδαφος είναι η αποθήκη του νερού. Στην Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει επικίνδυνα μειωθεί. Το βρόχινο νερό, όταν δεν συγκρατείται στις ορεινές περιοχές, δεν τροφοδοτεί τα υπόγεια νερά, το υπέδαφος υποβαθμίζεται, και η εμφάνιση πλημμυρών είναι πολύ συχνότερη».

Διάβρωση του εδάφους

Μας αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απορροή σε νερό παρατηρείται στους αμπελώνες. «Οι αμπελουργοί με ζιζανιοκτόνα καταστρέφουν τη βλάστηση στα αμπέλια για να έχουν καλύτερη ποιότητα στο κρασί τους. Η χωρίς επιστροφή διαδικασία διάβρωσης έχει οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση την καλλιεργήσιμη γη και τα δάση που υπήρχαν στο παρελθόν. Το νερό της βροχής δεν συγκρατείται στο έδαφος και καταλήγει μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα. Οι βοσκοί κάθε τρία χρόνια καίνε τα βοσκοτόπια τους για να φυτρώνει πιο πλούσια βλάστηση. Επίσης τα σιτηρά καταλαμβάνουν μεγάλες λοφώδεις εκτάσεις. Το έδαφος στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στη διάβρωση κατά τη χειμερινή περίοδο. Μετρήσεις σε περιοχές της Θήβας και της Θεσσαλίας με σιτηρά έδειξαν ότι η ετήσια διάβρωση του εδάφους με το νερό έφθασε έως και 52 τόνους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/10/2006

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575194
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.