ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006
ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2006

Ακτιβιστές της Greenpeace και αγρότες δημιούργησαν σήμερα γιγαντιαία αγρογλυφικά σε καλλιέργειες καλαμποκιού στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική σηματοδοτώντας την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας της οργάνωσης για την προστασία του καλαμποκιού από τη γενετική επιμόλυνση.

Η Greenpeace έχει τρία βασικά αιτήματα: 1) Να απαγορευθεί από όλες τις κυβερνήσεις η απελευθέρωση κάθε μεταλλαγμένου φυτού ή σπόρου, 2) Να αποσυρθούν  οι εγκρίσεις που  έχουν δοθεί είτε για εμπορικούς σκοπούς είτε για πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών, 3) Να αναλάβουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, την ευθύνη για την επιμόλυνση που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει".

"Το σημερινό κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας μας για την προστασία του καλαμποκιού, μιας από τις σημαντικότερες βασικές τροφές στον πλανήτη", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα της Greenpeace και πρόσθεσε "οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής είναι ακόμη άγνωστες, ενώ η γενετική επιμόλυνση των φυτών είναι μια πραγματικότητα παντού στον κόσμο. Η γενετική τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοπικοιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, την επιβίωση των αγροτών και το δικαίωμα των καταναλωτών να τρώνε μη μεταλλαγμένα."

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με την προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ για το ζήτημα των μεταλλαγμένων [1] είπε "Ευτυχώς αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφος τους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει αυτές τις απαγορεύσεις παράνομες. Πόσω μάλλον ακατάλληλοι και αναρμόδιοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ο οποίος δεν έχει καμία θέση στις αποφάσεις για πολύπλοκα επιστημονικά και περιβαλλοντικά ζητήματα".

Στη Σαραγόσα της Ισπανίας οι ακτιβιστές της Greenpeace μπήκαν σε χωράφι με πειραματική καλλιέργεια καλαμποκιού και δημιούργησαν αγρογλυφικό 50 μέτρων σημαδεύοντας το συγκεκριμένο χωράφι ως "ζώνη γενετικής επιμόλυνσης". Η Μυρτώ Πισπίνη, εκπρόσωπος της Greenpeace που βρίσκεται στην Ισπανία είπε "Αυτή η πειραματική καλλιέργεια σε απόσταση μερικών μόλις εκατοστών από συμβατικές καλλιέργειες βάζει σε κίνδυνο την τροφή μας και το περιβάλλον. Η πρόσφατη επιμόλυνση από το μεταλλαγμένο ρύζι έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφική για τους αγρότες στις ΗΠΑ. Γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι να υποστεί παρόμοια επιμόλυνση και το καλαμπόκι μας;"

Στην Ιζαμπέλα, στις Φιλιππίνες, οι ακτιβιστές δημιούργησαν ένα τεράστιο "Μ" στο χωράφι κάποιου αγρότη που δεν καλλιεργεί μεταλλαγμένα, σημαδεύοντας το ως "ζώνη αποκλεισμένη για την Monsanto" [2]. Ο Danny Ocampo, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace στην Ασία είπε: "η Monsanto είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που προωθεί μεταλλαγμένο καλαμπόκι στις Φιλιππίνες, έχει πουλήσει το καλαμπόκι της ακόμη και σε επαρχίες που έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού και έχει πει ψέματα στους αγρότες ότι θα αυξηθεί η σοδειά τους. Η πραγματικότητα είναι ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη γεωργία που είναι πιο ασφαλής για το περιβάλλον και την υγεία και περισσότερο αποδοτική για τους αγρότες."

Στο Χοκοτιτλάν, στο Μεξικό, ένα τεράστιο αγρογλυφικό δήλωσε "ΟΧΙ", ζητώντας από τη μεξικανική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση της Monsanto να σπάσει το μορατόριουμ ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Ο Gustavo Ampugnani, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace στο Μεξικό είπε: "Το Μεξικό είναι η πηγή των ποικιλιών καλαμποκιού όλου του κόσμου. Εάν επιτραπεί στη Monsanto να εισάγει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της στο Μεξικό θα επιμολυνθούν όλες οι ποικιλίες της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο."

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Έλενα Δανάλη 6978 840665, 210 3806374-5.

Σημειώσεις:

[1] Τον Αύγουστο του 2003, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αργεντινή παρέπεμψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ΠΟΕ για την προσωρινή παύση της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων καθώς και για τα απαγορευτικά μέτρα που είχαν θέσει έξι κράτη- μέλη σε εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα. Στην απόφαση του ο ΠΟΕ αποφάνθηκε ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα μεταλλαγμένα, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, παραβιάζουν τους κανόνες εμπορίου. Έκθεση της Greenpeace για τη διαμάχη των μεταλλαγμένων στον ΠΟΕ είναι διαθέσιμη στο http://www.greenpeace.eu/downloads/gmo/WTObriefing0602.pdf

[2] Διαβάστε τη μελέτη της Greenpeace με θέμα "Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της Monsanto" (στα ελληνικά).


Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008 www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 232 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56124886
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.