ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η θεωρία της παγκόσμιας θεραπείας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Dieter Duhm , Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006
Η ακόλουθη θεωρία είναι ένα κείμενο για τις βασικές αρχές του σχολείου ειρήνης στην Ταμέρα, της Πορτογαλίας. Η εκπαίδευση των ειρηνιστών στην Ταμέρα συμπεριλαμβάνει εκτός από τη μελέτη των σεμιναρίων και μια τρίχρονη περίοδο πρακτικής εκπαίδευσης. Εμπεριέχει την συνεργασία στην κοινότητα και την βοήθεια σε περιοχές κρίσης σε διάφορα μέρη στον πλανήτη...

Η θεωρία της παγκόσμιας θεραπείας

Dieter Duhm
Ινστιτούτο για την παγκόσμια ειρήνη

Πρόλογος

Η ακόλουθη θεωρία είναι ένα κείμενο για τις βασικές αρχές του σχολείου ειρήνης στην Ταμέρα, της Πορτογαλίας. Η εκπαίδευση των ειρηνιστών στην Ταμέρα συμπεριλαμβάνει εκτός από τη μελέτη των σεμιναρίων και μια τρίχρονη περίοδο πρακτικής εκπαίδευσης. Εμπεριέχει την συνεργασία στην κοινότητα και την βοήθεια σε περιοχές κρίσης σε διάφορα μέρη στον πλανήτη. Tο φθινόπωρο του 2005 τρεις συνεργάτιδες από την Ταμέρα ταξίδεψαν στο χωριό ειρήνης San Jose de Apartado της Κολομβίας για να ερευνήσουν, πώς μπορούν να προστατευτούν οι κάτοικοι του χωριού από τις δολοφονίες των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Παράλληλα, μία άλλη ομάδα, υπό τη διεύθυνση της Sabine Lichtenfels, οδοιπορούσε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με σκοπό διάφορες ειρηνιστικές δραστηριότητες και από δύο μεριές του τείχους. Τέτοιες δράσεις είναι μέρος του σχεδίου ειρήνης, το οποίο μέσω της ανοικοδόμησης χωριών ειρήνης και θεραπευτικών βιοτόπων, θέλει να πετύχει μία λύση στο θέμα της θεραπείας του πλανήτη. Η ακόλουθη θεωρία εξηγεί πώς και γιατί αυτό είναι δυνατό.

Στο όνομα όλων των παιδιών του κόσμου.
Στο όνομα της ζεστασιάς για όλους
όσους έχουν δέρμα και τρίχωμα,
Στην υπηρεσία όλων των υπάρξεων.

Dieter Duhm
Ταμέρα, Ιανουάριος 2006

1. Εισαγωγή

Αν ξεπεράσουμε τα όρια του μυαλού μας και συνδεθούμε με καινούργιες πνευματικές πηγές, η σημερινή παγκοσμιοποίηση της βίας μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από την παγκοσμιοποίηση της ειρήνης. Ένα νέο δυναμικό ευφυΐας και ανθρωπισμού βρίσκονται στη διάθεση μας, εάν καταφέρουμε να καλέσουμε πληροφορίες από την κοσμική Τράπεζα πληροφοριών, τις οποίες δεν έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Οι δυνατότητες γι’αυτό βρίσκονται στη νευρολογική δομή του εγκεφάλου και στη μοριακή δομή του γενετικού κώδικα. Βρίσκονται επίσης σε σύνδεση (νοητικά και πνευματικά) με τη λειτουργική λογική της κοσμικής (θεϊκής) ζωής, όπως και με μια νέα «συχνότητα της συνείδησης».

Σήμερα, η ανθρωπότητα έχει χάσει την άγκυρα της. Δεν ζούμε μόνο στην παγκοσμιοποίηση της εξωτερικής βίας, αλλά και σε μία παγκοσμιοποίηση ανθρώπινου ξεριζώματος και αποξένωσης. Οι πόλεμοι δεν λαμβάνουν μέρος μόνο στρατιωτικά, αλλά και στην αγάπη. Εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν τον πόνο της εγκατάλειψης και της αποτυχίας στις ερωτικές σχέσεις. Στις καρδιές των εγκαταλειμμένων και απατημένων παιδιών γεννιέται το δυναμικό της βίας που εκτονώνεται στο σημερινό κόσμο. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη γη, όσο υπάρχει πόλεμος στην αγάπη. Κάθε μισή ώρα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος στη Γερμανία. Δεν πεθαίνουν εξαιτίας της πείνας ή από το κρύο, πεθαίνουν γιατί δεν έχουν ούτε στοργή, ούτε αγάπη, ούτε μέλλον. Τα εσωτερικά ανθρώπινα θέματα είναι εκείνα που κατά κύριο λόγο οδηγούν την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

Έτσι ακριβώς όπως υπάρχει η παγκοσμιοποίηση του πολέμου, υπάρχει και η παγκοσμιοποίηση της ειρήνης. Ο αποφασιστικός παράγοντας για την πραγματοποίηση της ειρήνης είναι, ποιες πληροφορίες, ποιες ενέργειες και ποιες συχνότητες καλούνται από την κοσμική τράπεζα πληροφοριών, τον «παγκόσμιο γενετικό κώδικα». Κάθε ανθρώπινη κοινότητα είναι - συνειδητά ή ασυνείδητα - ένα είδος σταθμού για την υποδοχή, τη συλλογή και τον προσανατολισμό κοσμικών δυνάμεων και πληροφοριών (συχνοτήτων). Πρόκειται λοιπόν, για την ενδυνάμωση των πληροφοριών της θεραπείας και τη διαγραφή των πληροφοριών της καταστροφής. Αυτό είναι ένα θέμα των κοινωνικών, τεχνολογικών και ηθικών δομών μιας κοινωνίας. Δημιουργία νέων, κατάλληλων δομών, που να ενισχύουν τις πληροφορίες και τις δυνάμεις της εμπιστοσύνης και πληροφορίες που να εξαλείφουν το φόβο. Ο παλιός κώδικας της ζωής, που χαρακτηρίζει την ιστορία εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια, έχει παράγει μορφογενητικά πεδία του φόβου και της βίας. Πρέπει να αναπτυχθεί ένας νέος κώδικας, ο οποίος θα παράγει μορφογενετικά πεδία της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Η ανθρώπινη κοινωνία κατοικεί έναν πλανήτη, ο οποίος είναι μέλος ενός ακόμα μεγαλύτερου άγνωστου σύμπαντος. Σ΄ αυτά τα μεγέθη αναπνέουμε και παλλόμαστε.

Η κοσμική πηγή που μας έχει εκπορεύσει και η ανθρώπινη κοινωνία, που εμείς οι ίδιοι έχουμε χτίσει, βρίσκονται σε μεγάλο διχασμό. Συμπαντικές αρχές της ζωής συγκρούονται με τις συνήθειες μιας κοινωνίας που προσανατολίζεται στο κέρδος. Η παγκόσμια θεραπεία συνίσταται στη συνειδητή επανένωση με την υψηλότερη τάξη του βιό-κοσμου. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η ανθρώπινη αγάπη, η ανθρώπινη δουλειά και η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να συντονιστούν με το ευρύτερο σώμα ενός μεγάλου όλου.

Τα συστήματα σκέψης της εποχής του πολέμου πρέπει να αντικατασταθούν από συστήματα σκέψης για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο. Η αλυσίδα πληροφοριών, που υπηρετούσαν την εκμετάλλευση και τη βία, πρέπει να αντικατασταθούν από αλυσίδες πληροφοριών για την ειρήνη, τη σύνδεση και τη συνεργασία με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Στην κοσμική τράπεζα πληροφοριών εμπεριέχονται και οι δύο δυνατότητες. Ως τώρα, δόθηκε βαρύτητα στην πραγματοποίηση της πρώτης δυνατότητας. Αυτό είναι ένα στατιστικό γεγονός της ιστορίας, όμως δεν αποτελεί απόδειξη ενάντια στη δυνατότητα πραγματοποίησης της δεύτερης δυνατότητας. Πόλεμος, βία, εκδίκηση και ζήλεια δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση φυσικές συνιστώσες της ανθρώπινης ζωής, παρά είναι τα αποτελέσματα ενός μονόπλευρου προσανατολισμού και των αχρησιμοποίητων πνευματικών πηγών.

Οι παλιές παραστάσεις περί θρησκείας και πολιτικής έχουν ξεφτίσει. Χρειαζόμαστε μια νέα λύση για την ανθρώπινη ζωή στο πλανήτη μας. Δεν μπορούμε πια να περιοριζόμαστε σε μεμονωμένους χειρισμούς των περιοχών που βρίσκονται σε κρίση, γιατί τότε δεν θα τελειώναμε ποτέ. Οι περιοχές κρίσεις δε βρίσκονται μόνο σε χώρες που υφίσταται τον πόλεμο όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή το Σουδάν. Βρίσκονται επίσης και στον δυτικό κόσμο, με έναν άλλο, πιο συγκαλυμμένο τρόπο. Χρειαζόμαστε μία λύση που ν΄ αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, μια βασική θεραπεία για τον άνθρωπο και τη γη, έναν θεμελιακά νέο προσανατολισμό για τη συμβίωση με όλα τα συνδημιουργήματα. Αυτές είναι οι βασικές σκέψεις με τις οποίες άρχισε το σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων πριν από 20 χρόνια.

2. Η παγκόσμια κραυγή

Μια παγκόσμια αδικία λαμβάνει χώρα στη γη με απερίγραπτες συνέπειες για όλους τους πληγέντες. Σε πολλές περιοχές της γης κυριαρχεί ένας τέτοιος πόνος που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Ολοκαυτώματα, ακρωτηριασμοί, βασανισμοί αποτελούν καθημερινότητα. Η δημοσιότητα κοιτάει αλλού, γιατί δε μπορεί να το αντέξει. Μοιραζόμαστε το πεπρωμένο των άλλων στο βαθμό που μπορούμε να το υποφέρουμε και όσο μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε σε μια κάποια παρηγοριά. Όμως χάνουμε οποιαδήποτε δυνατότητα αντίδρασης, όταν ακούμε τι κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο, τι κάνουν στα παιδιά, σε ολόκληρους λαούς. Η σκληρότητα είναι πάρα πολύ ωμή για να επιτραπεί να αγγίξει την ψυχή. Ο καθένας γνωρίζει ότι αυτά συμβαίνουν σε κάθε ήπειρο, αλλά έχει σταματήσει πια να αντιδρά. Το κακό έχει γίνει πολύ αφηρημένο και τυπικό. Ποιος μπορεί να αντιδράσει σ΄ ό,τι συμβαίνει στο Μανχάταν ή στη Νέα Ορλεάνη, στον Καύκασο, στο Ιράκ, στο Κονγκό, στην Κολομβία, στην Ινδονησία, στις ρωσικές φυλακές ή στα στρατόπεδα εργασίας στο Θιβέτ; Ποιος είναι ακόμα ικανός ν΄ αντιδράσει στη μοίρα των παιδιών, που καθημερινά πέφτουν θύματα της υψηλά οργανωμένης παιδικής πορνογραφίας; Και ποιος μπορεί ακόμα ν΄αντιδράσει στο πεπρωμένο εκατομμυρίων νέων στις δυτικές χώρες, που δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε δουλειά;

Στη Λατινική Αμερική καίγονται χωριά και αγροί, για να εδραιώσουν τη δύναμη των πολυεθνικών μέσω μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου». Στα στρατόπεδα εργασίας στο Θιβέτ, οργανωμένα από τους Κινέζους, άντρες και γυναίκες ξεριζώνονται από τις οικογένειές τους και πεθαίνουν από την πείνα. Στο Αφγανιστάν τα παιδιά κλαίνε, υποφέρουν από πόνο λόγω των εγκαυμάτων από τις αμερικάνικες βόμβες. Στην Παλαιστίνη έχει υψωθεί ένας τείχος ύψους 8 μέτρων, που περνά μέσα από κήπους, αυλές σχολείων και γειτονιές. Στην Τσετσενία ρίχνονται βόμβες στα τελευταία κελάρια που κρύβονται γέροι άνθρωποι, για να κερδίσει ένας ρώσος πρόεδρος στις εκλογές. Στη Γερμανία υπήρξε ένας καγκελάριος, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «καθαρότατο δημοκράτη». Στη δυτική Ευρώπη, αποκαλύφθηκε μία Μαφία παιδικής πορνογραφίας, που φτάνει ως τα υψηλότερα κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τις απερίγραπτες και ανατριχιαστικές πράξεις του Βέλγου Dutroux. Ο ανείπωτος πόνος των θυμάτων και των οικογενειών τους... γι΄ αυτούς δεν υπάρχουν πια λόγια.

Συλλογικός παραμερισμός και κρυφή σύμπραξη. Συγκάλυψη των πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, κυνικός ισολογισμός στις τρέχουσες τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια. Το παγκόσμιο έγκλημα των τραπεζών και των πολυεθνικών εταιριών: όσο υψηλότερα τα κέρδη, όσο μεγαλύτερες οι μετοχές, τόσο περισσότερα τα θύματα. Κανείς δεν θα ήθελε να γίνει μάρτυρας, κανείς δεν θα ήθελε να μιλήσει για όσα συμβαίνουν. Τα θύματα δεν γνωρίζουν τη δημοσιότητα, ούτε έχουν συνηγόρους ή προστασία. Κατάντησαν αριθμοί στη διεθνή ρουλέτα για εξουσία και κέρδος. Όσο παραμένουν αποκλεισμένοι, είναι ξεχασμένοι. Καθημερινά είναι χιλιάδες αυτοί που παραμερίζονται με αυτόν τον τρόπο και λησμονιούνται.

Εκτός των άλλων είναι και το θέμα των ζώων. Τι συμβαίνει όταν δολοφονούνται εκατοντάδες χιλιάδες αγελάδες εξαιτίας του BSE; Τι συνέβη κατόπιν, όταν σφαγιάστηκαν τόσα ζώα εξαιτίας της επιδημίας Maul- και- Klaunen , παρ΄ όλο που ήταν γνωστό ότι δεν επρόκειτο για μία μεταδοτική ασθένεια; Για ποιο λόγο οι κομματικοί πρόεδροι των πράσινων στη Γερμανία συγκατάνευσαν σ΄αυτήν τη γενοκτονία; Με τι είδους μεθόδους τα ζώα παγιδεύονται, διατηρούνται και σφαγιάζονται για να σερβιριστούν ως ντελικατέσεν στη διεστραμμένη πελατεία της διεθνούς γαστρονομίας – ή για να γίνουν γούνινα παλτά για τις ντίβες που πλήττουν;

Οι κραυγές βοήθειας ολόκληρων λαών αποδυναμώνονται, δεν ακούγονται καν. Αυτοί που πασχίζουν σοβαρά να ενημερώσουν και να βοηθήσουν συκοφαντούνται ως σωσίες του κόσμου, γελοιοποιούνται ή δολοφονούνται. Θαρραλέοι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία ή στο Πακιστάν δέχονται νιτρικό άλας στο πρόσωπο. Διεθνείς μυστικές οργανώσεις ανατινάζουν κατοικημένες πολυκατοικίες στον αέρα για να φορτώσουν την ευθύνη στους πολιτικούς αντιπάλους και έτσι να προβούν ακόμα πιο βάναυσα εναντίον τους. Ο διεθνής τύπος, αριστερός ή δεξιός, βρίσκεται σταθερά στα χέρια των ανθρώπων της παγκοσμιοποίησης. Τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα ανήκουν σ΄ένα σύστημα, που θα συνεχίσει να αναπαράγει τον ίδιο πόνο μέχρι να τον κοιτάξουμε κατάματα και να δώσουμε ένα τέλος.

Κραύγαζε άνθρωπε, κραύγαζε! Κραύγαζε από τα κελιά των βασανιστηρίων, από τις φυλακές, από τα πεδία σφαγής της γης. Όμως οι κραυγές δεν ακούγονται πια, έχουν γίνει πάρα πολλές. Αν μπορούσαν να ξεφωνίσουν όλα τα πλάσματα που βασανίζονται αυτή τη στιγμή, τότε όλος ο κόσμος θα ήταν μία και μοναδική κραυγή. Και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, την παγωνιά και τα βασανιστήρια.

Δεν τα γράφω όλα αυτά επειδή έχω διάθεση για καταστροφολογία, αλλά επειδή γνωρίζω, ότι είμαστε ικανοί να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτή την κόλαση. Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις διαστάσεις του πόνου, μπορούμε επίσης να υπολογίσουμε και το μέγεθος της αναγκαίας θεραπείας. Υπάρχουν δυνατότητες σωτηρίας, που βρίσκονται έξω από τους συμβατικούς τρόπους σκέψης και τους τρόπους συζήτησης, που είναι όμως τόσο ρεαλιστικές όσο το ασύρματο Internet ή το τηλεσκόπιο Hubble στο διάστημα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως αυτά τα πράγματα θα γινόταν πραγματικότητα πριν από 50 χρόνια; Αυτό που είναι δυνατό για το ανθρώπινο είδος στον τεχνολογικό τομέα, είναι επίσης δυνατό και στην κοινωνική, οικολογική και πνευματική σφαίρα. Η ευφυΐα που είναι σε θέση να εξελίξει ηλεκτρονικά συστήματα όπλων, είναι επίσης σε θέση - εάν επικεντρωθεί διαφορετικά - να εξελίξει και νέα συστήματα για μία μη βίαιη συμβίωση πάνω στη γη.
 

Ευχαριστούμε όλους όσους προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο με την προσφορά τους. Ευχαριστώ τη Ruth Pfau στο Καράτσι, ευχαριστώ την ομάδα κλόουν του Patch Adams για την προσφορά τους στα νοσοκομεία όπου επικρατεί πόλεμος, ευχαριστώ τον Rudiger Nehberg για την δράση του ενάντια στο θέμα της περιτομής στην Αιθιοπία, ευχαριστώ τη Sabine Lichtenfels για την περιοδεία της στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ευχαριστώ τη διεθνή Αμνηστία και κάθε άλλη διεθνή βοήθεια. Μακάρι η προσωπική τους προσφορά να συνδεθεί με ένα παγκόσμιο σχέδιο για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο.

Βλέπω τα πετυχημένα παραδείγματα για ένα πιο ανθρώπινο κόσμο, όπως εξελίσσονται στο Σέκεμ (Αίγυπτος) ή στην Τιλόνια (Ινδία). Μακάρι αυτού του είδους τα σχέδια οικονομικής αυτάρκειας να συνδεθούν με μία νέα εικόνα και για τα εσωτερικά θέματα του ανθρώπου: την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, τη συντροφικότητα, την κοινότητα, την τέχνη και τη θρησκεία. Αυτό που έκανε ο Ibrahim Abuleish στην έρημο της Αιγύπτου (Σέκεμ) πρέπει να συνεχιστεί στα εσωτερικά θέματα του ανθρώπου (σεξουαλικότητα, πνευματικότητα), ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα πλανητικό όραμα για την ειρήνη που να τα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά.

Για εμάς που θέτουμε τη ζωή μας στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης δεν είναι αυτονόητο ότι δεν είμαστε προσβεβλημένοι από τις φρικαλεότητες. Δεν είναι για εμάς αυτονόητο ότι δεν υποφέρουμε από την πείνα ή από το κρύο. Το γεγονός ότι ζούμε ασφαλείς, το θεωρούμε μία χάρη, ένα δώρο και ένα καθήκον. Όσο δεν ανήκουμε στα θύματα, θέλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε μια μέρα να μην υπάρχουν πια θύματα. Το παρών κείμενο για την παγκόσμια θεραπεία έχει δημιουργηθεί μέσα από τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση. Ο συγγραφέας έχει δει και κατά μέρος βιώσει τι σημαίνει βαρβαρότητα. Το να μην τα βλέπουμε αυτά δεν είναι πια δυνατό. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Δεν υπάρχει μόνο η καταστροφή στον κόσμο, υπάρχει επίσης και το φως. Ο Hannes Wader τραγουδάει:
Δεν συμβαίνουν μόνο φρικαλεότητες, εδώ και τόσο καιρό.
Έχω δει την αγάπη, εδώ και τόσο καιρό,
την πίστη, το θάρρος, την ελπίδα και τη φλόγα
που ανάβει στα πρόσωπα των παιδιών,
εδώ και τόσο καιρό.

3. Θεωρία της παγκόσμιας θεραπείας
 
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΚΥΜΑ (ΜΕΡΟΣ) ΤΟΥ ΟΛΟΥ

Το σύμπαν είναι μία ζωντανή ενότητα. Όλα τα πράγματα στον κόσμο βρίσκονται σε μία συλλογική εξέλιξη. Πάλλονται στην ίδια συχνότητα. Ότι συμβαίνει σε αυτόν, διευρύνεται σαν κύμα στο χώρο και στο χρόνο. Οτιδήποτε συμβαίνει κάπου, αυτό συμβαίνει επίσης( με αντίστοιχο τρόπο και σε διαφορετική βαθμίδα) παντού. Κανένα χαλίκι δεν μπορεί να αλλάξει θέση, χωρίς να μη δημιουργήσει μία αλλαγή στο όλον. Και κανένα αστέρι δεν μπορεί να σβήσει, χωρίς ν'αλλάξει αυτό κάτι στη γη. Κάθε πολεμικό συμβάν και κάθε συμβάν στην αγάπη, αφήνει τα ίχνη του στο λεπτό ιστό της βιόσφαιρας. Αν δώσουμε ένα ερέθισμα σε κάποιο σημείο στην υφή του κόσμου, αυτό δονείται παντού. Από τη μοριακή δομή μέχρι τους γαλαξίες, από την πιο μικρή σκέψη μέχρι τα πολυσύνθετα συστήματα πληροφοριών, ο κόσμος αντιδρά σε κάθε γεγονός. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή μπορεί ν' αλλάξει τη μοριακή δομή των δοντιών μας ή την ταχύτητα της ανάπτυξης των μαλλιών μας ή τη συμπεριφορά των σκυλιών μας ή την ελπίδα μερικών ανθρώπων στα χωριά ειρήνης της Κολομβίας.

Κάθε σκέψη, κάθε πράξη έρχεται από ένα ρεύμα της υφής του κόσμου. Δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε πρωτοβουλία για κάτι ή να κάνουμε καινούργια σχέδια, αν δεν μας «συνέπαιρνε» αυτό το κύμα της υφής του κόσμου. Οτιδήποτε υλοποιείται πάνω στη γη έρχεται από τον αόρατο κόσμο του μεγάλου όλου. Εμείς όμως δεν είμαστε μόνο δέκτες της υφής του κόσμου, αλλά και δράστες, τα καθοδηγητικά της όργανα. Με κάθε πράξη με κάθε σκέψη αλλάζουμε κάτι στην υφή του κόσμου. Όταν και μόνο σε ένα μέρος της γης καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία πολυσύνθετη πληροφορία ειρήνης, που να είναι ισχυρότερη από τις αντίθετες δυνάμεις, τότε αυτή θα δράσει στην συνολική νοόσφαιρα του πλανήτη μας. Από αυτές τις σκέψεις δημιουργήθηκε το σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων. Όσο περισσότερο δημιουργούνται τέτοιοι χώροι( όπως τα σημεία βελονισμού) τόσο πιο σταθερό γίνεται το παγκόσμιο δαχτυλίδι της ειρήνης.

Ο κόσμος είναι ένα παλινδρομικό συνεχές σύστημα. Οι βαρβαρότητες και οι πόλεμοι, είναι παγκόσμιες παλινδρομήσεις, που ενυπάρχουν σε πολύ πιο λεπτή, αδιόρατη μορφή σε άλλους χώρους. Η παγκόσμια ζωή πάνω στη γη, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχικών διαδικασιών, είναι ένα συνεχές σύστημα συχνοτήτων. Τίποτα δεν παραμένει αμέτοχο. Αυτό που υπάρχει στις καθωσπρέπει οικογένειες σαν απογοήτευση στην αγάπη, κρυφά ψέματα και υποσυνείδητο θυμό, εξαπλώνετε σε άλλες περιοχές σαν μίσος και γενοκτονία. Και ό,τι καινούργιο συμβαίνει στην ειρήνη και στη συμφιλίωση, στέλνει παλινδρομήσεις σε όλον τον κόσμο, σε κάθε του σημείο. Δεν ζούμε πια στην εποχή της ύλης, αλλά στην εποχή των συχνοτήτων. Οι λεπτές και ψυχικές παλινδρομήσεις είναι διεισδυτικότερες από ότι οι υλικές. Κάτω από αυτό το σκεπτικό δημιουργείται μία δυνατότητα για τη θεραπεία του πλανήτη. Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε τις σωστές συχνότητες στην ολότητα του κόσμου. Δέκα με εκατό ανθρώπους- που βρίσκονται στην ίδια συχνότητα- χρειάζεται για να αλλάξει ο κόσμος, έχει πει ο φυσικός της κβαντικής θεωρίας David Bohm.

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η εικόνα: Ένας οργανισμός έχει προσβληθεί από μία ασθένεια και έχει αρρωστήσει σε πολλά όργανα του. Ο έξυπνος γιατρός δεν νοσηλεύει ξεχωριστά κάθε όργανο, αλλά τον οργανισμό ως όλον. Ας το μεταφέρουμε αυτό στην παγκόσμια κατάσταση του καιρού μας. Ένα έξυπνο σχέδιο για την ειρήνη, δεν περιλαμβάνει μόνο την επίτευξη της ειρήνης σε ορισμένα καίρια σημεία, όπου λαμβάνει χώρα η βία, αλλά περιλαμβάνει τη θεραπεία του ανθρώπου και της γης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι μόνο τα χίλια μεμονωμένα μέρη είναι άρρωστα, αλλά το όλον χρειάζεται μία «ένεση» και μία καινούργια ενέργεια. Η νοόσφαιρα χρειάζεται μία καινούργια πληροφορία. Ο κυτταρικός πυρήνας, χρειάζεται μία νέα πρόσκρουση, ώστε να μπορέσει να δώσει καινούργιες κατευθύνσεις στον οργανισμό.

ΠΕΝΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Πρώτο: Ολόκληρη η γη και ολόκληρη η ανθρωπότητα αποτελούν ένα συνολικό οργανισμό, δηλαδή ένα ολιστικό σύστημα το οποίο συμπεριφέρεται ως ολότητα, αν εμφυσηθεί σ’ αυτό μία θεραπευτική δύναμη.

Δεύτερο: Η πληροφορία-κλειδί ενός νέου μη βίαιου κώδικα της ζωής βρίσκεται στα εσωτερικά θέματα της κοινότητας, της αλήθειας, της εμπιστοσύνης, της αγάπης, του έρωτα και της θρησκείας. Τα αποφασιστικά σημεία (τα σταυροδρόμια), στα οποία η ανθρώπινη εξέλιξη παίρνει νέες κατευθύνσεις, βρίσκονται - εφ’όσον εκπληρώνονται οι υλικές ανάγκες - στο εσωτερικό του ανθρώπου.

Τρίτο: Η εργασία για την ειρήνη είναι θεραπευτική εργασία. Στο κέντρο της βρίσκεται η δημιουργία της εμπιστοσύνης. Αν κάποιος ρωτήσει τι σημαίνει ειρήνη, η απάντηση είναι: ειρήνη σημαίνει εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους, εμπιστοσύνη ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, ανάμεσα σε έφηβους και ενήλικες. Εμπιστοσύνη ανάμεσα στις γυναίκες που αγαπούν τον ίδιο άντρα, ανάμεσα σε άντρες που αγαπούν την ίδια γυναίκα, εμπιστοσύνη ανάμεσα σε λαούς, μεταξύ ανθρώπων και ζώων, ανθρώπου και φύσης, ανθρώπου και σύμπαντος. Το βαθύτερο νόημα βρίσκεται στην εύρεση του κώδικα της εμπιστοσύνης. Οι θεραπευτικοί βιότοποι είναι χώροι όπου δημιουργούνται συνειδητά οι συνθήκες για τη δημιουργία και την εξέλιξη μιας διαρκούς εμπιστοσύνης.

Τέταρτο: Αυτό που μπορεί να φέρει την αλλαγή που είναι αναγκαία, δεν είναι ηθικά συνθήματα, προσωπικές ορέξεις και πνευματικές ασκήσεις, αλλά κοινοτικές και κοινωνικές δομές οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία και εξέλιξη της αλήθειας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Πέμπτο: Οι μελλοντικές κοινότητες, που θα οικοδομήσουν τις νέες δομές για τα εσωτερικά θέματα των ανθρώπων, θα παράγουν ένα παγκόσμιο πεδίο ανάδρασης. Ένας καινούργιος κώδικας ζωής – ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του ολιστικού συστήματος - θα αλλάξει τη ζωή στον πλανήτη.

Και οι πέντε προτάσεις είναι προφανείς.

Η πρώτη αναφέρεται στο βιο-σύστημα του πλανήτη ως ένα ενιαίο οργανισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις βιολογικές θεωρίες συστημάτων, αρχίζοντας από τη θεωρία της Γαίας του Lovelock, μέχρι το «βιολογικό ίντερνετ», που σημαίνει ότι όλες οι υπάρξεις είναι συνδεμένες μεταξύ τους μέσω της συχνότητας του κυτταρικού τους πυρήνα (DNΑ). Ο γενετικός κώδικας (DNA) όλων των υπάρξεων έχει στη βάση του την ίδια μαθηματική δομή, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ύπαρξη ακολουθεί την ίδια θεμελιακή πληροφορία της ζωής. Όλοι ζούμε σε ένα ενιαίο σώμα πληροφοριών ή – όπως είπε ο Teilhard de Chardin – σε μία ενιαία «νοόσφαιρα».

Η δεύτερη πρόταση είναι το αποτέλεσμα της εσωτερικής λογικής της ειρήνης: Μπορούμε να δημιουργήσουμε εξωτερικά τόση ειρήνη, όση έχουμε ήδη δημιουργήσει μέσα μας. Η εσωτερική ειρήνη αποτυχαίνει κυρίως λόγω της μη εκπληρωμένης αγάπης και λόγω της ανικανότητας δημιουργίας λειτουργικών κοινοτήτων. Χρειαζόμαστε ένα νέο κώδικα ζωής, που να αντικαθιστά το φόβο με την εμπιστοσύνη, την αποξένωση με τη συμμετοχή, την ιδεολογία με την επίγνωση. Στο κέντρο αυτού του νέου κώδικα βρίσκεται μια νέα σχέση μεταξύ των δύο φύλλων, η οποία είναι σε θέση να δημιουργήσει ερωτικές εμπειρίες που να διαρκούν και να ξεπεράσει την μόνιμη σεξουαλική μιζέρια. Πάνω από όλα πρέπει οι σεξουαλικές δυνάμεις να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν με έναν νέο τρόπο. Το κύριο σημείο είναι να αποχαιρετίσουμε τελειωτικά το φόβο μας για τον χωρισμό, τη δυσπιστία και την απάτη που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές(άνδρα και γυναίκας) στο πιο οικείο ανθρώπινο θέμα. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη γη, όσο υπάρχει πόλεμος στην αγάπη.

Η τρίτη πρόταση μιλά από μόνη της. Εκεί που υπάρχει η εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει φόβος. Εκεί που δεν υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει βία. Η εμπιστοσύνη είναι το αληθινό ελιξίριο της υγείας.

Η τέταρτη πρόταση ορίζεται από την ιστορία. Πάντα υπήρξαν μεμονωμένοι άνθρωποι όπως ο Ιησούς, ο Γκάντι, η Etti Hillesum, ο Lusseyran ή ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οι οποίοι άγγιξαν ένα υψηλό επίπεδο αγνότητας, θεϊκής δύναμης και ανθρωπισμού, αν και είναι αμφίβολο αν αυτό έκανε τον κόσμο καλύτερο. Η ατομική αγνότητα είναι απαραίτητη, πρέπει όμως να ρίχνει την άγκυρά της σε κοινοτικές δομές, διαφορετικά δεν μπορεί να έχει διαρκή επίδραση απέναντι στην υπερδύναμη της βίας. Ο Γκάντι είπε: «πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο». Ναι! Χρειαζόμαστε νέες κοινωνικές οντότητες, που οι δομές τους είναι κατάλληλες να παράγουν σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που μπορούν να βαδίσουν στα βήματα του Γκάντι.

Η πέμπτη πρόταση είναι αποτέλεσμα της πρώτης. Αν εισαχθεί μία νέα πληροφορία, μια νέα συχνότητα, μια νέα κατεύθυνση των δυνάμεων σ’ ένα ενιαίο οργανισμό, τότε δρα σε κάθε μέρος του. Εάν η εισαγωγή πραγματοποιηθεί σε μερικά σημεία ή ακόμη και σε ένα μόνο «σημείο βελονισμού» του οργανισμού, τότε θα επιδράσει σαν ένα πεδίο δύναμης σ’ όλον τον οργανισμό. Ας μας επιτραπεί εδώ μια αναλογία ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και στο σώμα της γης και της ανθρωπότητας.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Η ανθρώπινη κοινωνία αποτελεί ένα σύστημα που καθοδηγείται από κοσμικές και ανθρώπινες ενέργειες. Ποια κατεύθυνση θα πάρει αυτή η δύναμη που βρίσκεται στη διάθεσή μας, αν θα δράσει θεραπευτικά ή μη θεραπευτικά, εξαρτάται από τα πνευματικά, κοινωνικά και τεχνολογικά συστήματα πλοήγησης που έχει μία κοινωνία. Τα ρεύματα ενέργειας μπορεί να οδηγηθούν στην αναμεταξύ τους σύγκρουση, με αποτέλεσμα την παράλυση,το φόβο,την εχθρότητα, τη βία και τις ψυχοσωματικές ασθένειες (ενστικτώδεις ορμές ενάντια στην ηθική, υπακοή ενάντια σε εξέγερση κλπ.). Παρομοίως, τα ενεργειακά ρεύματα μπορούν να καθοδηγηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί αρμονία μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί τις προυποθέσεις για τη θεραπεία, την αγάπη και τη συνεργασία σε ένα υψηλότερο και ευρύτερο επίπεδο. Χρειαζόμαστε σήμερα νέα συστήματα πλοήγησης για την καθοδήγηση και τη θεραπεία των ενεργειών που βρίσκονται στον κόσμο. Καινούργια συστήματα καθοδήγησης σημαίνει: νέες δομές σκέψης, νέα σχέδια ζωής, και νέα συστήματα για τη συνεργασία με τις εξελικτικές δυνάμεις της ζωής.

Σημαντική είναι η τεχνολογική πλευρά. Για να τελειώσουμε μια για πάντα με την περιβαλλοντική καταστροφή, χρειαζόμαστε νέα συστήματα ενέργειας. Η ευρύτερη αναζήτηση λειτουργικών μεθόδων για τη χρησιμοποίηση της ελεύθερης κοσμικής ενέργειας, θα μπορούσε σύντομα να προσφέρει μία σημαντική βοήθεια. Πριν απ 'αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ηλιακή τεχνολογία, όπως αναπτύχθηκε από την τεχνολογική ομάδα του Jurgen Kleinwechter στο Λέραχ της Γερμανίας. Αυτή η ομάδα ασχολείται με τα βασικά θέματα της ενέργειας του νερού και της διατροφής. Με τη βοήθεια των μοντέλων που αναπτύχθηκαν στο Λέραχ, μπορούν ωφεληθούν φτωχές περιοχές της γης και να δημιουργηθούν αυτάρκη μοντέλα στα θέματα της ενέργειας, του νερού και της διατροφής. Ένα τέτοιο ηλιακό χωριό βρίσκεται σε προετοιμασία στην Ταμέρα. Συνδέει τον κοινωνικό σχεδιασμό για μελλοντικές κοινωνίες με τον τεχνολογικό σχεδιασμό για αυτάρκεια και αυτοδυναμία. Στο τρίχρονο σχέδιο «Μόντε Σέρρο», που θα λάβει χώρα από το 2006 έως το 2009, θα στηθούν οι βάσεις για το πιλοτικό μοντέλο ενός ηλιακού χωριού.

Σημαντικότερο όμως από το τεχνολογικό μέρος είναι ο προσανατολισμός της ενέργειας στο πνευματικό, σεξουαλικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Οι ψυχικές ενέργειες είναι αυτές που έχουν διαταραχθεί παγκοσμίως και χρειάζονται μία νέα κατεύθυνση. Εδώ και χιλιάδες χρόνια πατριαρχικής πολιτιστικής παράδοσης, οι εσωτερικές ενέργειες του ανθρώπου, διευθύνονται προς λάθος κατεύθυνση και μπλοκάρονται. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να γυρίσουμε τον διακόπτη ξανά, ώστε αυτή η ροή της ενέργειας να λειτουργήσει και πάλι ελεύθερα. Χρειαζόμαστε έναν νέο κώδικα για να λύσουμε τα παλιά μπλοκαρίσματα. Χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις εμπιστοσύνης, που να είναι σε θέση να μεταμορφώσουν το υπάρχον χάος. Μέσα από νέα ενεργειακά ερεθίσματα δημιουργούνται καινούργιες δομές, οι οποίες μπορούν να επαναφέρουν την ενεργειακή ισορροπία σε ένα υψηλότερο επίπεδο ή τάξη. Ο Ilya Prigogine έχει πάρει γ' αυτήν την ανακάλυψη το βραβείο νόμπελ. Έκανε αυτήν την ανακάλυψη στο εργαστήριο της χημείας. Αυτό μπορούμε να το μεταφέρουμε στις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορούμε ν' ανέβουμε προς τα πάνω σε ενεργειακό επίπεδο και να φτάσουμε σε μία νέα δομική τάξη στην αγάπη, την συνεργασία και την σύνδεση με το όλον. Τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να λυθούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο τάξης. Οι ενέργειες των άλυτων μέχρι τώρα προβλημάτων, μπορούν «ν' ανέβουν προς τα πάνω», και εκεί να συνδεθούν μαζί σε μία νέα δομική τάξη. Αν αυτή η σύνδεση πετύχει τότε δρα μορφογενετικά, αυτό το καινούργιο πρότυπο τάξης. Αυτή η καινούργια μορφή που έχει δημιουργηθεί δρα ως ένα νέο πεδίο πληροφοριών στο όλον και θα δημιουργήσει πολλές ανάλογες μορφές. Το υψηλότερο επίπεδο τάξης είναι υψηλότερη μορφή του ενωμένου Είναι. Δυνάμεις, κατευθύνσεις εξέλιξης, άνθρωποι και ομάδες οι οποίοι βρισκόταν αδιάφοροι ή εχθρικοί μεταξύ τους, μπορούν -εάν δοθούν νέες ενέργειες και πληροφορίες να συνδεθούν ξανά και να συμφιλιωθούν. Οι πληροφορίες και οι ενέργειες είναι εκείνες που καθορίζουν εάν η σχέση μας με τον κόσμο, τους συνανθρώπους και τα συνδημιουργήματα είναι θετική ή αρνητική. Και είναι επίσης οι πληροφορίες και οι ενέργειες αυτές που συμβάλλουν στο εάν στα άλυτα προβλήματα της αγάπης στον καιρό μας θα βρεθεί μία λύση.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Το νέο επίπεδο τάξης δημιουργείται μέσα από νέες μορφές της κοινότητας και συνεργασίας με όλες τις υπάρξεις της φύσης. Υψηλότερες μορφές του ενωμένου Είναι είναι υψηλότερες μορφές της συνείδησης. Πιστεύω πως δεν είναι δυνατό να βρούμε τις κεντρικές πληροφορίες και τις κεντρικές δυνάμεις για τη θεραπεία του πλανήτη, εάν δεν συνδεθεί αυτή η έρευνα με τη δημιουργία πραγματικών κοινοτήτων. Τα τριάντα χρόνια εργασίας στο χτίσιμο της κοινότητας, που ήταν η προεργασία για τη δημιουργία του σχεδίου των θεραπευτικών βιοτόπων, φανερώνουν όσο τίποτα άλλο, πόσο βαθιά πρέπει να γίνει η αλλαγή στα ανθρώπινα θέματα. Ο νέος κώδικας της ζωής προκύπτει από λειτουργικές κοινότητες, στις οποίες οι συνηθισμένες συγκρούσεις στα θέματα της εξουσίας, της αναγνώρισης, των χρημάτων, της σεξουαλικότητας και της αγάπης θα λυθούν τελειωτικά για τη δημιουργία ανθρώπινων δομών της αλήθειας, της διαφάνειας και της υποστήριξης. Κυρίως στα θέματα της σεξουαλικότητας και της αγάπης πρέπει να δημιουργηθούν νέες δομές, ώστε και σ 'αυτές τις περιοχές να οικοδομήσουμε τα θεμέλια για την αλήθεια και την εμπιστοσύνη. Ο κώδικας της εμπιστοσύνης των νέων κοινοτήτων βασίζεται στην αλήθεια και στη διαφάνεια. Για να γίνει αυτό δυνατό πρέπει οι ερωτικές δυνάμεις να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν στην κοινοτική ζωή. Ο παλιός χωρισμός της επίσημης σεξουαλικής ηθικής και της κρυφής λαγνείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει για το καλό μίας σεξουαλικής ενσωμάτωσης στην οποία δεν υπάρχει η καταπίεση και το ψέμα. Εδώ χρειάζεται έναν νέο συλλογισμό της ηθικής και της σκέψης, ο οποίος ξεπερνά τα μέχρι τώρα ουμανιστικά μανιφέστα. Η δημιουργία μη βίαιων μελλοντικών κοινοτήτων είναι πιθανόν η πιο μεγάλη περιπέτεια του καιρού μας. Με αυτή την έννοια είπε η γνωστή βιολόγος Lynn Margulis:

Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε τις κοινωνικές και οικολογικές κρίσεις,
που εμείς έχουμε δημιουργήσει,
πρέπει να αφεθούμε σε τελείως νέες,
δραματικές κοινοτικές μορφές.

Το παγκόσμιο σχέδιο για τη θεραπεία αρχίζει με το πραγματικό χτίσιμο λειτουργικών κοινοτήτων. Αυτό ήταν μέχρι τώρα πιο δύσκολο από την ανάπτυξη των όπλων ιονίου και της γενετικής τεχνολογίας. Οι άνθρωποι περίμεναν τον μεσσία που θα τους λύτρωνε. Αυτός όμως δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως μία συλλογική ευφυία η οποία είναι σε θέση να ανακαλύψει τον κώδικα της θεραπείας.
 
ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο καινούργιος κώδικας δημιουργείται από καινούργιες πληροφορίες. Οι πληροφορίες που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο γονίδιο μπορούν να κάνουν καινούργιους συνδυασμούς και να ενεργοποιηθούν. Οι παλιές πληροφορίες του πολέμου, της ζήλιας, του φόβου και της βίας, που ενεργοποιούμε εδώ και τόσους αιώνες, πρέπει να εξαλειφθούν και να αντικατασταθούν με καινούργιες. Ολόκληρη η ζωή είναι χτισμένη πάνω στις πληροφορίες. Η ευτυχία ή η δυστυχία των ανθρώπων και όλων των πλασμάτων, εξαρτάται από το ποιες πληροφορίες ενεργοποιούμε. Τίποτα δεν είναι παντοτινό, σχεδόν κάθε πρότυπο (δυνατότητα) μπορεί πραγματοποιηθεί εάν ενεργοποιηθούν οι αντίστοιχες πληροφορίες. Ζούμε σε ένα πραγματικό πολυσύμπαν με απεριόριστα λανθάνοντα «παράλληλα σύμπαντα». Μπορούμε επίσης να τα ονομάσουμε «παράλληλα ολογράμματα». Υπάρχει το ολόγραμμα του φόβου και το ολόγραμμα της εμπιστοσύνης, το ολόγραμμα του χωρισμού και το ολόγραμμα της σύνδεσης. Ποιες απ'αυτές τις πολλές δυνατότητες θα πραγματοποιηθούν στη ζωή μας, εξαρτάται από το ποιες πληροφορίες καλούμε από τον σύμπαν και ποιες στέλνουμε ξανά πίσω σ'αυτό. (Αυτό μπορεί κανείς να το δει καθαρότερα στις σχέσεις αγάπης).

Ο David Bohm μίλησε για την «εσωτερική τάξη» από την οποία έρχονται όλες οι εμφανείς υπάρξεις στον υλικό κόσμο. Τι θα εμφανιστεί από την εσωτερική τάξη, εξαρτάται από το ποιες πληροφορίες σκέψεις και οράματα θα ενεργοποιηθούν. Εάν οι επιθυμίες εκπληρώνονται ή όχι, εάν οι ανθρώπινοι στόχοι πετυχαίνουν ή όχι, εάν είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι στην αγάπη, εξαρτάται από το ποιες πληροφορίες ενεργοποιούμε μέσω της συμπεριφοράς και των σκέψεων μας.

Εάν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική επανασύνδεση όλων των υπάρξεων, εξαρτάται απ' το εάν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα εχθρικά δόγματα των πατριαρχικών θρησκειών με φιλικές πληροφορίες της μαριανικής εποχής της αγάπης. (Το όνομα μαριανική προέρχεται από τη Μαρία, μητέρα του Ιησού.)

Οι πληροφορίες δεν είναι αόριστα πράγματα, αλλά ζωντανά, νοητικά ερεθίσματα. Πραγματικές πληροφορίες έχουν πάντα τη δύναμη να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν έχει πει:«Αυτό που μπορεί να νοηθεί, μπορεί και να πραγματοποιηθεί». Οι αυθεντικές σκέψεις και τα αυθεντικά οράματα είναι αυτά που ενεργοποιούν τις λανθάνουσες καταστάσεις της εσωτερικής τάξης και μπορούν να τις υλοποιήσουν. Όραμα και πραγματικότητα είναι οντολογικά συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τι σημαίνει να ενεργοποιήσουμε νέες πληροφορίες?

Σημαίνει να σταματήσουμε τη συνήθεια των σκέψεων και φράσεων πίστης που έχουμε. Να δημιουργήσουμε νέες συνάψεις στον εγκέφαλο και νέους μοριακούς συνδυασμούς στον κυτταρικό πυρήνα, ν' ανοίξουμε νέους δρόμους στη ζωή. Η σπουδαία Ρουμάνα γιατρός Ana Aslan είχε τη σκέψη να επεκτείνει τη ζωή. Ανακάλυψε ένα συστατικό (κοκτέιλ) προκαΐνης, το οποίο είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στο γεροντολογικό παράρτημα στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. Ηλικιωμένοι άνθρωποι έγιναν ξανά νέοι και αναζωογονήθηκαν. Σχεδόν όλη η ελίτ της εποχής της από τον Πικάσο μέχρι και την Μαρλέν Ντίτριχ, τον Γκορμπατσόφ την επισκέφτηκαν. Είχε γίνει ένας μύθος. Φαίνεται ότι είχε καταφέρει – με τη βοήθεια του κοκτέιλ – να πληροφορήσει τον κυτταρικό πυρήνα, ώστε να δώσει στον οργανισμό νέα ερεθίσματα ανανέωσης και αναζωογόνησης. Με αυτό διακόπηκε ο νόμος της γήρανσης. Η πληροφορία ότι η γήρανση είναι ένας βιολογικός κανόνας, αντικαταστάθηκε από την πληροφορία ότι μία ολική ανανέωση του οργανισμού είναι δυνατή κάθε στιγμή. Αυτό που έχει αποδείξει ιατρικά, ήταν επίσης όραμα και άλλων φιλοσόφων: Ποιο θα είναι το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από τις πληροφορίες που δίνουμε εμείς σ' αυτόν. Στην περίπτωση της Ana Aslan οι πληροφορίες ήταν υλικές, στην περίπτωση του Ιησού, ή του Mulford ή του Lusseyran ήταν πνευματικές. Οι καινούργιες πληροφορίες μπορούν να «χορηγηθούν» με σκέψεις και οράματα, όπως με φάρμακα και θεραπείες. Ο σκοπός των καινούργιων πολιτιστικών κέντρων είναι να δώσει σε βιολογικό και πνευματικό επίπεδο εκείνες τις πληροφορίες, που θα κατευθύνουν μία μη βίαιη εξέλιξη πάνω στη γη. Η δυνατότητα γι' αυτό υπάρχει στη συνολική πληροφορία της ζωής, στην «κοσμική βάση δεδομένων». Εκτός από τις πληροφορίες της βίας, υπάρχουν και οι πληροφορίες της ειρήνης που αυτές τις έχουμε συμπεριλάβει στον ορισμό «το ιερό πρότυπο».

Η δομή του «ιερού προτύπου», είναι μία ενδελεχής δομή η οποία υπάρχει ως μία λανθάνουσα δυνατότητα μέσα σε όλα τα πράγματα και σε όλες τις υπάρξεις. Ο Teilhard de Chardin το ονόμαζε αυτό, το «εσωτερικό σημείο στήριξης του Θεού» σ' όλες τις υπάρξεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο υπάρχει ένας εσωτερικός προσανατολισμός ο οποίος – έστω και λανθάνων – οδηγεί προς την πραγματοποίηση του ιερού προτύπου. Όταν δώσουμε την πληροφορία της θεραπείας, δυναμώνουμε μία εξελικτική κατεύθυνση, η οποία βρίσκεται ήδη στο ενδελεχιακό πρόγραμμα της ζωής. Ο ανθρώπινος αγώνας και η θεϊκή τάξη έρχονται ξανά μαζί. Αυτή είναι ούτως ή άλλως μία κύρια σκέψη της θεραπείας: Το έργο της ζωής του κοινωνικού ανθρώπου και το έργο της υψηλότερης τάξης της ζωής και του σύμπαντος πρέπει να συμφωνήσουν ξανά μαζί. Συστήματα πληροφοριών τα οποία βρίσκονται στην ίδια συχνότητα, και δρουν με την ίδια λογική σε όλα τα επίπεδα της ζωής, έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν νέες δυνάμεις.

Η δύναμη που έρχεται από το σύμπαν περνάει μέσα από τους σταθμούς επεξεργασίας του ανθρώπου και από τις δομές που έχει δημιουργήσει αυτός. Εκεί θα οδηγηθεί σε νέες κατευθύνσεις. Για να μπορούν να είναι θεραπευτικές κατευθύνσεις πρέπει να διορθώσουμε το μηχανισμό με νέες πληροφορίες. Γι' αυτό χρειάζεται μόνο μία προϋπόθεση: ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων να συμφωνήσουν για την κατεύθυνση και το σκοπό της συμπαντικής δύναμης. Τα καινούργια κέντρα, τα οποία θα φτιαχτούν στα πλαίσια των παγκόσμιων θεραπευτικών βιοτόπων, μέσα από έρευνα και μελέτη, εμπειρία και διεθνή συνεργασία θα κάνουν ορατές αυτές τις κατευθύνσεις.

Κάποιες κατευθύνσεις είναι ήδη ορατές. Πέρα από κάθε θεωρία, έχουμε κάποιους κανόνες της θεραπείας, οι οποίοι είναι και κανόνες της ειρήνης πάνω στη γη, όπως έχουν διαμορφωθεί από τους σπουδαστές του σχολείου ειρήνης στην Ταμέρα:

– Φροντίδα για τα ζώα και όλες τις υπάρξεις.
– Επίδειξη προσοχής απέναντι στις διαδικασίες της φύσης.
– Μετριοφροσύνη σε όσους βρίσκονται σε θέσεις διεύθυνσης.
– Αλήθεια στην αγάπη, ακόμη και όταν κάποιος βρίσκεται σε μία συντροφικότητα και παρ' όλα αυτά αγαπάει άλλους. Μπορείς να είσαι πιστός, μόνο όταν επιτρέπεται να αγαπάς και άλλους.
– Καμία χυδαιότητα απέναντι στην σεξουαλικότητα. Μη δίνεις υποσχέσεις γάμου, όταν πρόκειται μόνο για σεξουαλική επαφή. Παρέμεινε αληθινός αλλά μην πιέζεις. Ακολούθα τον σεξουαλικό πόθο, όταν είναι σύμφωνο με την επιθυμία του συντρόφου.
– Καμία εκδίκηση για μη εκπληρωμένες επιθυμίες. Καμία υποτίμηση απέναντι στην ανικανότητα ή τη ντροπαλότητα του συντρόφου.
– Όχι σεξ με παιδιά. (Αυτό είναι φυσικά αυτονόητο. Το αναφέρω όμως γιατί σ' αυτούς τους παραπλανημένους καιρούς πρέπει να αναφερθεί).
– Διαφάνεια και αλήθεια στην κοινότητα, ακόμη και στα λεπτά θέματα της αγάπης, σεξουαλικότητας, των χρημάτων και της εξουσίας.
– Αλληλοβοήθεια και υποστήριξη.
– Αλήθεια – χωρίς να κρύβει κανείς πια τίποτα - απέναντι σε φίλους.
– Κανένα συμβιβασμό με τις δυνάμεις της καταστροφής.
– Όχι μίσος απέναντι σε εχθρούς. Αυτοί μπορεί να είναι οι φίλοι του αύριο.
– Μην κατηγορείτε. Ο Ιησούς είπε:«Μην κατηγορείτε αυτό, που δεν θέλετε οι άλλοι να κατηγορήσουν σ' εσάς».
– Διάλεξε τα λόγια και τις πράξεις σου έτσι, που να δημιουργείται ειρήνη μέσα σου
(Η λίστα μπορεί να μεγαλώσει).

ΘΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ - ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Γυναίκες και άντρες θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα εάν μπορούσαν να βρουν σ' αυτό το θέμα μία εκπλήρωση και εάν αυτή η εκπλήρωση δεν μπορεί να χαθεί λόγο της εκκλησίας, των δασκάλων, των γονέων, της λανθασμένης ηθικής, του κράτους του πολέμου... Αν μπορούσαν να πουν τι πραγματικά επιθυμούν και αν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι επιθυμίες τους θα εκπληρώνονταν...

Είναι πράγματι έτσι;

Όλοι όσοι είναι κάτω από τριάντα θα έλεγαν κατευθείαν ΝΑΙ! Όλοι οι άλλοι, εάν τους επιτρεπόταν απόλυτα θα έλεγαν επίσης ΝΑΙ! Όλοι όσοι θα έπερναν την υπόσχεση προσωπικά απ' το Θεό, ότι δεν θα τιμωρηθούν ξανά για την ειλικρίνεια τους, θα έλεγαν με μεγάλο ενθουσιασμό ΝΑΙ!

Όλοι όσοι έχουν το θάρρος και την αλήθεια της νεότητας, όλοι όσοι δεν έχουν αποχωρήσει εξαιτίας της υποκρισίας της εκκλησίας, του πολιτισμού και της ηθικής, δεν έχουν υιοθετήσει τη «λογική» των ενηλίκων, δεν έχουν αποπροσανατολιστεί από τους ασκητικούς κήρυκες των παλιών σοφών, γνωρίζουν τη μία και μοναδική απάντηση.

Όλοι: αυτοί είναι οι νέοι του κόσμου χωρίς ηλικία, ανεξάρτητα απ' το αν είναι αυτή τη στιγμή 18 ή 50 ή 80 χρονών. Μπορεί να διαβάσει κανείς το βιβλίο «Mars»(¶ρης) του Fritz Zorn ή ό,τι αφορά τις γυναίκες, το βιβλίο της Renate Daimler: «Σιωπηλή ηδονή – γυναίκες πάνω από τα 60 διηγούνται για την αγάπη και τη σεξουαλικότητα». Έχει υπάρξει ποτέ μία εθνική ημέρα συζήτησης, ένα συνέδριο ειρήνης, ένα παγκόσμιο συνέδριο, όπου αυτό το θέμα να έχει γίνει αντικείμενο σοβαρού χειρισμού; Η σημερινή πολιτική της ανθρωπότητας κυριαρχείται από θέματα που είναι για τόσο καιρό ενδιαφέροντα, όσο τα πραγματικά θέματα δεν αγγίζονται. Σε περίπτωση που θα εμφανιζόταν ένα καινούργιο κόμμα για το σεξουαλικό ουμανισμό και έθετε τα πραγματικά θέματα των πολιτών στην ημερήσια διάταξη, τότε θα συνέβαινε ολική διάσπαση των μέχρι τώρα δομών.

Δεν χρειάζεται εδώ πια να ψευδόμαστε.

Ο κώδικας της ειρήνης, τον οποίο ψάχνουμε και θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, είναι ένας κώδικας για την επανασύνδεση των δύο φύλων στη βάση της αλληλεγγύης και συντροφικότητας σε πνευματικό και σεξουαλικό επίπεδο. Ο κώδικας «Gylanie» όπως τον ονόμασε η Riane Eisler. Είναι πέρα από κάθε σωβινισμό, φεμινισμό και κάθε άλλο «-ισμό». Δεν υπάρχει σε καμία θρησκεία και σε κανέναν χάρτη. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο σαν ανυπολόγιστη επιθυμία εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών πάνω στoν πλανήτη γη. Εκατομμύρια άντρες και γυναίκες έχουν προστατευτεί απ' αυτήν την επιθυμία, το έχουν βάλει στα πόδια, έχουν δημιουργήσει θρησκείες, έχουν ηγήσει πολέμους, επειδή δεν γνώριζαν αυτόν τον κώδικα.

(¶νθρωποι που το διαβάζουν αυτό το κείμενο, θα έρχονταν κατά χιλιάδες στην Ταμέρα εάν ήταν τόσο απλό να ακολουθήσουν αυτή την επιθυμία. Είναι πράγματι τόσο εύκολο, μόνο που δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα. Χρειάζεται κανείς μία υγιή, κοινωνική και ηθική βάση για να καταλάβει τα πράγματα. Η Ταμέρα είναι εδώ για να δημιουργήσει τέτοιες βάσεις. Ο τύπος (εφημερίδα) νόμισε ότι επρόκειτο εδώ για γρήγορο σεξ και επαφές χωρίς υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία νέα μορφή ανθρώπινων σχέσεων, σε ένα νέο χώρο ανθρώπινης κοινότητας και μία νέα μορφή δεσμεύσεων. Η πραγματική απελευθέρωση και θεραπεία της αισθησιακής αγάπης είναι η πιο βαθιά και η πιο σύνθετη δουλειά του 21. αιώνα.)

ΠΕΔΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ζούμε σε ένα ολογραφικό κόσμο. Όλες οι πληροφορίες του κόσμου είναι δυνατό να ανακληθούν σε οποιοδήποτε σημείο. Σε κάθε σημείο του κόσμου, θεωρητικά μπορούμε να «κατεβάσουμε» τη συνολική πληροφορία του σύμπαντος. Σε κάθε σημείο μπορεί από τη συνολική πληροφορία να ληφθεί ένα συγκεκριμένο μέρος- για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο πεδίο των μαθηματικών ή της μουσικής- όταν υπάρχει η αναγκαία συχνότητα γι' αυτό. Υπάρχουν για παράδειγμα τα ονομαζόμενα παιδιά- θαύματα που διαθέτουν μουσικές ή μαθηματικές ικανότητες που ξεπερνούν τη δύναμη της φαντασίας μας. Δεν διαθέτουν κατά κύριο λόγο μία ιδιαίτερη διανοητική ικανότητα, αλλά φαίνεται να έχουν ένα είδος «κεραιών», μέσω των οποίων βρίσκονται σε σύνδεση με κάποια μέρη της κοσμικής τράπεζας πληροφοριών. Είχαμε έναν επισκέπτη ο οποίος μπορούσε ασταμάτητα να γράφει ποιήματα στο στυλ του Γκαίτε, χωρίς να έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Γκαίτε. Στην Αγγλία ζει ένας μουσικός με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ), ο οποίος μπορεί να παίζει στο πιάνο αλάνθαστα πάνω από 50 κομμάτια κλασικής μουσικής. Εμφανώς είναι συνδεδεμένος με ένα πεδίο μουσικής. ¶νθρωποι που μπορούν να απελευθερώνονται όταν τους δένουν με αλυσίδες όπως ο Houdini, άνθρωποι που μπορούν να βλέπουν το μέλλον, που μπορούν να θεραπεύουν με το πνεύμα, γιόγκι, ακροβάτες του τσίρκου, αθλητές που ξεπερνούν τα όρια, κατέχουν ικανότητες που δεν ανταποκρίνονται στις φυσικές δυνατότητες. Είναι συνδεδεμένοι με άλλες πληροφορίες απ 'ό,τι αυτές της κλασικής φυσικής. Οι πληροφορίες του κόσμου οι γνωστές σ 'εμάς καθώς οι άγνωστες βρίσκονται παντού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ραδιοφωνικά κύματα όλων των σταθμών εκπομπής στη γη και όλων των γαλαξιών του σύμπαντος. Αυτό που χρειάζεται είναι ν' ανοίξω μόνο το διακόπτη στο ράδιο και να συντονιστώ στην κατάλληλη συχνότητα για να καλέσω τις πληροφορίες. Το ίδιο συμβαίνει με την τηλεόραση και το ίντερνετ: αυτό που αιωρείται στο χώρο αόρατα, μπορεί να εμφανιστεί σαν εικόνα ή σαν έτοιμο γραμμένο κείμενο. Θαύμα πάνω στο θαύμα. Ο αόρατος κόσμος είναι γεμάτος από πληροφορίες και συχνότητες. Εάν δεν είχαμε τα τεχνικά μέσα(συσκευές) δεν θα γνωρίζαμε τίποτα απ' αυτά !!!Το ίδιο δεν θα γνωρίζαμε τη δύναμη της φωτιάς που έχει μέσα του το ξύλο, εάν δεν είχαμε ένα σπίρτο να το ανάψουμε. (Τόσο τεράστια είναι η διαφορά ανάμεσα στον ορατό κόσμο και στις δυνατότητες που κρύβονται μέσα σ' αυτόν. Ας φανταστούμε τι σημαίνει αυτό όταν πρόκειται για τις ανθρώπινες καταστάσεις!). Ένας μεγάλος, αόρατος κόσμος γεμάτος δυνατότητες είναι πάντα παρών.

ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

Ευχαριστώ όλους όσους είχαν το θάρρος να ξεπεράσουν τα όρια. Ευχαριστώ τον Luis Armstrong και τον Elvis Presley, ευχαριστώ τον Van Gogh και τον Picasso, ευχαριστώ τους πρωτοπόρους του διαστημικού ταξιδιού, ευχαριστώ τους ακραίους αναρριχητές βουνών όπως ο Reinhold Messner ή τον Gerlinde Kaltenbrunner, ευχαριστώ τον Rudiger Nehberg για τη διάσχιση του ατλαντικού με ποδήλατο θαλάσσης, ευχαριστώ τους ακροβάτες στο τσίρκο, ευχαριστώ αυτούς που κάνουν σέρφινγκ στα τεράστια κύματα του ωκεανού ευχαριστώ τους πρωτοπόρους της νάνο-τεχνολογίας και των άλλων «κατακτήσεων», ευχαριστώ όλους όσους είχαν το θάρρος και την ικανότητα, να μετακινήσουν τα όρια και να ανοίξουν νέες δυνατότητες. Όλοι είναι πρωτοπόροι ενός κόσμου νέων δυνατοτήτων. Μακάρι η ανθρωπότητα να έχει τη δύναμη, να πραγματοποιήσει αυτές τις δυνατότητες και στα εσωτερικά θέματα που αφορούν την εμπιστοσύνη, τον έρωτα και την αγάπη. Μακάρι οι νέοι όλων των λαών ν'αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να εισβάλουν στη δυνατότητα μίας νέας εποχής που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια σκέψη, παγκόσμια φιλία και παγκόσμια χαρά. Μακάρι να συναντηθούν ομάδες νέων από το Τορόντο, με νέους από το Σίδνει ή το Ναιρόμπι, μακάρι να δημιουργήσουν παγκόσμιες κοινότητες στην Κολομβία ή στο Μεξικό στους ζαπατίστας, στη Βηθλεέμ ή στη Μέκκα. Μακάρι να πραγματοποιήσουμε απ' τον κώδικα του κόσμου τις πληροφορίες και τις δυνάμεις που μας ενώνουν.

Οι συχνότητες εμπεριέχουν πάντα πληροφορίες. Το ποιες συχνότητες λαμβάνουμε, εξαρτάται από τις «κεραίες» μας, τη λεπτότητα της αισθητηριακής μας αντίληψης και από τις πνευματικές μας κατευθύνσεις. Είμαστε σε θέση δουλεύοντας με τη σκέψη, το διαλογισμό και την προσευχή, τη μουσική και το χορό, την κατάλληλη διατροφή ή τη σωματική άσκηση να επικεντρώσουμε έτσι τις κεραίες μας ώστε να δυναμώσουμε τις θεραπευτικές συχνότητες. Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα που να είναι αδύνατη σε εμάς. Οι θεραπευτικές δυνάμεις μπορούν να δράσουν ακόμη και στα στα πιο σκοτεινά κελάρια, όπως έδειξε ο Lusseyran- γάλλος αγωνιστής στην αντίσταση- στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ (βλέπε το βιβλίο του Jacques Lusseyran –
And there was Light). Σε κάθε τόπο της γης δρα το «ιερό πρότυπο» όταν τα αισθητήρια όργανα μας συντονίζονται με την παρουσία του. Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη θεραπεία του ανθρώπου και της γης μπορούμε να τις βρούμε και να τις καλέσουμε, αν χτίσουμε για αυτό το σκοπό σταθμούς βάσεις. Αυτοί οι σταθμοί βάσεις είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και η ανθρώπινη κοινότητα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΔΙΟΥ

Πως και γιατί μπορούν να εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες πληροφορίες; Η απάντηση βρίσκεται στον ιδιαίτερο λειτουργικό τρόπο των ολιστικών συστημάτων. Μία δεδομένη πληροφορία, η οποία είναι συμβατή με το σύστημα, δρα σε όλα του τα μέρη (βλέπε τον παραπάνω παραλληλισμό με τον άρρωστο οργανισμό). Όλα τα μέρη είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω των συχνοτήτων και βρίσκονται σε ανταπόκριση το ένα με το άλλο. Η ανθρωπότητα οικοδομεί μαζί με όλη τη βιόσφαιρα ένα ολιστικό σύστημα. Ό,τι κάνουμε στα ζώα δρα επίσης και στους ανθρώπους και ό,τι κάνουμε στους ανθρώπους, δρα επίσης και στα ζώα. Υπάρχει μία κύρια δομή της ζωής η οποία είναι η ίδια σε όλες τις υπάρξεις. Σ' αυτήν ανήκει επίσης και η δομή πληροφοριών του γενετικού κώδικα. Αυτός ο κώδικας υπάρχει σε όλες τις υπάρξεις, στην τσουκνίδα και στο σκουλήκι, στον καρχαρία και στον άνθρωπο.Στη δομή του είναι ο ίδιος, ξεχωρίζει μόνο στη διαφοροποίηση. Όλες οι υπάρξεις είναι μέρος του ενός Είναι και της μίας Συνείδησης. Είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με ένα συνεχές σύστημα από συχνότητες, πληροφορίες και ενέργειες. Μαζί οικοδομούν ένα βιολογικό εσωτερικό δίκτυο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή μέσω «ασυρμάτου». Από αυτό προκύπτει το φαινόμενο του «μορφογενετικού πεδίου» ή «μορφική ανταπόκριση» (Sheldrake). Όταν δοθεί ένα νέο ερέθισμα σε ένα ολιστικό σύστημα, αυτό δρα σε όλα του τα μέρη. Όταν το ερέθισμα περικλείει μια νέα κεντρική πληροφορία, τότε δημιουργείται μία αλλαγή πεδίου η οποία γίνεται αισθητή ως «μετάλλαξη», «εξελικτικό άλμα» ή «μεταμόρφωση». Τέτοιες μεταμορφώσεις συμβαίνουν στη ζωή των ατόμων, όπως και στη ζωή ολόκληρων πληθυσμών. Ολόκληρη η εξέλιξη φαίνεται να έχει τροχοδρομηθεί από τέτοιου είδους μεταλλάξεις. Αν πετύχει στα θέματα της αγάπης, της εμπιστοσύνης, της σεξουαλικότητας και της κοινότητας να συντελεστεί μία αλλαγή στον πυρήνα, τότε αυτό θα έχει αναμφίβολα μία επίδραση στην κατεύθυνση της ανθρώπινης ζωής.

Είναι μία εσωτερική αλλαγή, αυτή θα είχε όμως τεράστιες επιδράσεις στις εξωτερικές συνθήκες: Μία κοινωνία με εκπληρωμένη ζωή στην αγάπη και με λειτουργικές κοινοτητές δε θα στηριζόταν πια στα υποκατάστατα ικανοποίησης μέσα από την κατανάλωση, την κατοχή, την εξουσία και την αλαζονεία. Η καταστροφή της φύσης , που είναι συνδεδεμένη με την ικανοποίηση αναγκών- μέσα από υποκατάστατα-ανικανοποίητων ανθρώπων, θα έβρισκε από μόνη της ένα τέλος. Η εξέλιξη λειτουργικών, πλανητικών κοινοτήτων, στις οποίες εκπληρώνονται στοιχειώδεις ανάγκες για οικειότητα και σύνδεση, θα είχε ένα θεμελιακό οικολογικό αποτέλεσμα. Οι σκέψεις της θεραπείας σε οικολογικό, κοινωνικό, σεξουαλικό και πνευματικό επίπεδο ανήκουν μαζί κατά τον πιο οικείο τρόπο.

Η εξάπλωση νέων συστημάτων ακολουθεί μέσω της «μετάδοσης» και της ανταπόκρισης. Παντού στον κόσμο βλέπουμε το φαινόμενο της «μετάδοσης».Γι' αυτό δεν χρειαζόμαστε ούτε βακτηρίδια ούτε άλλους υλικούς φορείς. Όταν έχουμε δύο συστήματα ίδιου τύπου και το ένα αλλάξει, τότε κατά μεγάλη πιθανότητα θα αλλάξει και το άλλο, τα συστήματα αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό στη φυσική και στη χημεία. Στον άνθρωπο το γνωρίζουμε καλύτερα. Ένα παράδειγμα: Όταν βήξει κάποιος σε μία διάλεξη, τότε συνήθως βήχουν και άλλοι. Ένα λανθάνον «πεδίο βήχα» παράγει μία αλυσιδωτή αντίδραση. Ένα μεγαλύτερο παράδειγμα. Τον καιρό που η νεολαία του δυτικού κόσμου είχε πέσει σε υπαρξιακή κρίση και φιλόσοφοι όπως ο Σάρτρ ή ο Καμύ έδωσαν έκφραση σ' αυτήν την κρίση, τότε εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι στη Γερμανία και στη Γαλλία μελετούσαν κείμενα του Υπαρξισμού. Στη φυσική όταν δημιουργείται ένα καινούργιο πεδίο σκέψεων για παράδειγμα αυτό της κβαντικής θεωρίας, τότε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διατυπώνεται η «κβαντική θεωρία» (συνέδριο Κοπεγχάγης) και δεν διαρκεί πολύ, ώσπου να γίνει αποδεκτή από όλους τους φυσικούς. Όταν οι πρώτοι καλλιτέχνες του γκράφιτι ζωγραφίζουν στους τοίχους τα θαυμάσια έργα τους, σύντομα βλέπουμε τέτοια έργα στις μεγάλες πόλεις, στους υπόγειους σιδηρόδρομους, σε στύλους του κόσμου από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο. Πως συμβαίνει να εμφανίζονται παράλληλα τα ίδια σχέδια με την ίδια τελειότητα στα εγκαταλειμμένα ερείπια του Αλεντέζο στην Πορτογαλία?

Όταν σε ένα πληθυσμό υπάρχει ένα υπολανθάνον πεδίο για μία καινούργια δυνατότητα, μία καινούργια εξέλιξη ή μεταβολή, τότε αυτό μπορεί να γίνει ορατή πραγματικότητα όταν τα πρώτα στοιχεία κάνουν το πρώτο βήμα. Όταν τα πρώτα κύτταρα της ανθρωπότητας είναι σε θέση να δημιουργήσουν συστήματα για μία ελεύθερη ζωή και για λειτουργικές κοινότητες, τότε το πεδίο αυτό θα εξαπλωθεί πάνω στη γη και θα γίνει ορατή πραγματικότητα σε διάφορα μέρη.

Ζούμε σε μία περίοδο πραγματικής μεταμόρφωσης. Αυτή είναι-σύμφωνα με τα λόγια του Eρνστ Βloch η «λανθάνουσα ουτοπία». Νέες δυνατότητες, αληθινά υπαρκτές στην αλυσίδα πληροφοριών του συμπαντικού γίγνεσθαι, ωθούν στην πραγματοποίηση τους.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα κάνει πόλεμο, είναι ενθουσιασμένη από σημαίες και κανόνια. Οι λειτουργίες της βίας επαναλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι το Χόλιγουντ. Πάντοτε επαναλαμβανόντουσαν τα ίδια πρότυπα, η ίδια αλυσίδα πληροφοριών στο γενετικό κώδικα, οι ίδιες συνάψεις στον εγκέφαλο, οι ίδιες ορμόνες ενεργοποιούνταν, τα ίδια συνθήματα φωνάζονταν και παραδίδονταν στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για λάθος βασικά αξιώματα της σκέψης, τα οποία -χωρίς ποτέ να μπουν σε αμφισβήτηση- οδήγησαν στην παγκοσμιοποίηση της σκληρότητας. Αντρικά αξιώματα της πειθαρχίας και της τάξης, της σεξουαλικής καταπίεσης, του αμαρτωλού κορμιού και του τιμωρού Θεού. Η μονόπλευρη συλλογή των πληροφοριών προς όφελος της εξουσίας, του πολέμου και της υποταγής οδήγησε σε εκπληκτικές αποδόσεις στην τεχνική με παράλληλη οπισθοδρόμηση των πνευματικών, ηθικών και συναισθηματικών δομών.«Υψηλή τεχνολογία στον πόλεμο και Νεάντερταλ στην αγάπη»:αυτή είναι η πολιτιστική εικόνα του σημερινού πολιτισμού.

Μπορούμε να φανταστούμε που θα βρισκόταν η σημερινή ανθρωπότητα εάν χρησιμοποιούσε την ευφυία της όχι στον τον πόλεμο αλλά στην αγάπη! Ένας πολιτισμός που παράγει αυτοκατευθυνόμενα όπλα και που μεταφέρει ηλεκτρονικά εργαστήρια στον ¶ρη, θα είχε επίσης την ικανότητα να δημιουργήσει εντελώς νέα κοινωνικά συστήματα στα οποία η βία και το ψέμα δεν θα είχαν πια κανένα εξελικτικό πλεονέκτημα και στα οποία η αγάπη δεν θα ήταν πια συνδεδεμένη με τη ζήλεια. Δεν είναι καθ' αυτού η φύση του ανθρώπου υπεύθυνη για την ερήμωση τον πλανήτη, αλλά η μονόπλευρη επιλογή των δυνατοτήτων μας. Δεν έχει νόημα να αντιδρούμε με παράπονα και θυμό. Η γη δεν χρειάζεται την αψιθυμία μας αλλά την νοημοσύνη μας. Χρειαζόμαστε μία καινούργια πολιτισμική βάση και ένα καινούργιο κώδικα ζωής σ' αυτόν τον πλανήτη.

4. Το σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων και το κέντρο Ταμέρα στην Πορτογαλία

Το σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων καλέστηκε στη ζωή πριν από 20 χρόνια, για να βρει και να εξελίξει αυτόν τον κώδικα. Η κεντρική ομάδα δουλεύει σήμερα στην Ταμέρα/Πορτογαλία. Η ερευνητική δουλειά ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με τη δημιουργία της κοινότητας και όλα τα ανθρώπινα θέματα που ανήκουν σε αυτήν. Μη βίαιες δομές, κοινωνική διαφάνεια, αλληλοϋποστήριξη, αλήθεια στην επαφή, αλληλεγγύη στη σεξουαλικότητα και στην αγάπη, δεν είναι κοινοτοπίες αλλά δεσμευτικός προσανατολισμός για όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα δημιουργούμε ένα πανεπιστήμιο για την παγκόσμια δουλειά για την ειρήνη και για παραπέρα εξέλιξη του «παγκόσμιου θεραπευτικού συστήματος». Το σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων ξεπήδησε μέσα από μία διαρκή ενασχόληση με την ανθρώπινη ιστορία και τις θεμελιακές αρχές του ανθρώπινου πολιτισμού. Μέσα από αυτό τα θέματα της σεξουαλικότητας, της αγάπης των δύο φύλων, της εμπιστοσύνης και της θρησκείας ερχόταν όλο και περισσότερο στο κέντρο της ερευνητικής δουλειάς. Αυτά είναι εμφανώς συμπαντικά κύρια θέματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Σε αυτά τα θέματα βρίσκονται οι«διακλαδώσεις»(αποφασιστικά σημεία), που αποφασίζεται εάν ο πολιτισμός που δημιουργείται θα λάβει χώρα με ή χωρίς βία. Εδώ δεν μπορεί να γίνει δουλειά με λόγια και ηθικές απαιτήσεις. Ακόμη και ο καλύτερος άνθρωπος «σπάζει» κάτω από την υπερδύναμη της κατάκρισης, της συκοφαντίας και της βίας. Χρειαζόμαστε καινούργιες κοινωνικές δομές οι οποίες θα καθιστούν δυνατή τη διαρκή αλήθεια, τη διαρκή εμπιστοσύνη, την πλήρη συγχώνευση των σεξουαλικών δυνάμεων, διαρκείς σχέσεις αγάπης και μία διαρκή συνεργασία με τις δυνάμεις της φύσης. Σ 'αυτό το μοναδικό σημείο έχουμε παραμείνει μαρξιστές: είναι το κοινωνικό Είναι που καθορίζει τη συνείδηση μας, είναι οι κοινωνικές δομές που εμποδίζουν ή καθιστούν δυνατή συλλογικά την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Δεν βρίσκονται σε πρώτη γραμμή η ατομική θεραπεία και η ατομική φώτιση, αλλά η δημιουργία και η εξέλιξη καινούργιων συγκεκριμένων συστημάτων ζωής, τα οποία είναι σε θέση να υπηρετούν τη θεραπεία όλων των συμμετεχόντων, γιατί έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια θεραπεία. Όταν δημιουργηθούν αυτά τα πρώτα καινούργια κέντρα- τα ονομάζουμε θεραπευτικούς βιότοπους-και λειτουργούν στις δομές τους, τότε δημιουργείται το πεδίο για μία παγκόσμια πληροφορία της ειρήνης. Τότε οι πληροφορίες της ειρήνης στον συμπαντικό κώδικα της ζωής έρχονται σε μία «ζωηρή κατάσταση» και μπορούν να υλοποιηθούν σε πολλά μέρη της γης.

Η Ταμέρα είναι ένα σχολείο για τη δημιουργία των θεραπευτικών βιοτόπων. Εκατό συνεργάτες και συνεργάτιδες εργάζονται στην υπηρεσία, οργάνωση και τελειοποίηση του πρώτου θεραπευτικού βιοτόπου. Η εργασία και η μάθηση στην Ταμέρα καθορίζονται από τρεις παράγοντες: θεωρία, μελέτη και χτίσιμο μελλοντικών κοινοτήτων με καινούργιες κοινωνικές και οικολογικές δομές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκπαίδευση διαρκεί τρία χρόνια. Στην εκπαίδευση ανήκει και η συμμετοχή σε περιοχές κρίσης, όπου μελλοντικοί εθελοντές της ειρήνης μέσω των εμπειριών τους σε αυτές τις περιοχές( Ισραήλ, Παλαιστίνη, Κροατία/Βοσνία, Κολομβία, Ινδία) θα γνωρίσουν τις σκέψεις και τους σκοπούς της εργασίας για την ειρήνη. Όποιος έχει δει με τα ίδια του τα μάτια, έχει νιώσει στο ίδιο του το κορμί και έχει καταλάβει με την καρδιά του, τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, μακάρι να συμμετέχει σε αυτήν τη δουλειά. Ο κόσμος χρειάζεται βοήθεια!

 
Πληροφορίες:
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης
IGF (Institut for global peacework)
Healing Biotop I Tamera
Monte Cerro
P-7630 Colos
Portugal

Email: igf@tamera.org
στην Ελλάδα sonja.chaida@gmx.net
www.tamera.org
www.igf-online.org

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 104 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170681
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.