ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λιμάνι για containers στο Τυμπάκι: Μια οικολογική και οικον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Μεσσαρά
Χρήστος Σολτζάκης , Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006

Λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων (Containers) στο Τυμπάκι Κρήτης:
Μια οικολογική και οικονομική καταστροφή για όλη την περιοχή;

From www.timbakiprotest.net available in German, English, Greek
Από το www.timbakiprotest.net, διαθέσιμο και σε Γερμανικά, Αγγλικά και Ελληνικά

Εδώ και ένα χρόνο οι ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύουν κατά καιρούς άρθρα για τα σχέδια ανάπτυξης λιμανιού εμπορευματοκιβωτίων "Containers" στην Μεσσαρά και οι συμφωνίες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και ξένων επενδυτών από την Κίνα, Κορέα και τα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων ευρωπαϊκών εφημερίδων, κυρίως γερμανικών, η ανάπτυξη εμπορικού διαμετακομιστικού λιμένα διεθνών προδιαγραφών στη νότια Κρήτη, φέρεται ως τετελεσμένο γεγονός.

Ο κρητικής καταγωγής βουλευτής Jorgos Chatzimarkakis, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το θέμα αυτό έχει μπει στην «τελική ευθεία».

Οι πληροφορίες που διασπείρονται στο ίδιο το νησί είναι ότι οι κίνδυνοι από την ανάπτυξη ενός τεράστιου διαμετακομιστικού λιμένα, δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για το οικολογικό σύστημα. Συγχρόνως δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης για το φλέγον αυτό θέμα, καμιά συγκεκριμένη πληροφορία. Μερικοί υποστηρικτές του λιμένα εμπορευματοκιβωτίων πιστεύουν, ότι έτσι θα επιτύχουν μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, μια νέα πηγή εισοδήματος. Αλλά αυτό δεν είνα μια αυταπάτη;

Πραγματικότητα και προβλήματα

1. Nέες θέσεις Εργασίας;

Το σχεδιαζόμενο λιμάνι δεν είναι ένα λιμάνι μεσαίων διαστάσεων που θα εξυπηρετεί πλοία της γραμμής, κρουαζιερόπλοια, εμπορικά πλοία για την διακίνηση ελληνικών προϊόντων και αλιευτικά. Πρόκειται για ένα τεράστιο διαμετακομιστικό λιμάνι (containers) με διεθνείς προδιαγραφές, που θα δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις από τεράστια πλοία! Σε όλες τις γνωστές συμβάσεις γίνεται λόγος καθαρά για ένα διαμετακομιστικό λιμάνι "Transit Harbor" και για τίποτε άλλο. Πρόκειται δηλαδή για πλοία containers, που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς Ευρώπη και το αντίθετο, (όσο χρονικό διάστημα φυσικά θα μπορεί η Ευρώπη να εξάγει εμπόρευμα στην Ασία – γιατί στο μεταξύ όλο και πιο πολλά πλοία επιστρέφουν άδεια στην Ασία, προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες). Δεν θα εξάγονται δηλαδή από αυτό το λιμάνι εγχώρια προϊόντα όπως π.χ. τομάτες, αγγουράκια ή λάδι, γιατί ένα τέτοιο διαμετακομιστικό λιμάνι θα είναι αυστηρά κλειστό, ένα πραγματικό γκέτο, ειδικού τελωνειακού καθεστώτος.

Το όνειρο για νέες θέσεις εργασίας, είναι ένα κοντόφθαλμο όνειρο, αφού αυτές που θα δημιουργηθούν, θα είναι διάρκειας τόσης, μόνον όσης θα κτίζεται το λιμάνι, χωρίς να αναφερθούμε στις ελάχιστες πιθανότητες που θα υπάρξουν, σύμφωνα με τις οποίες θα πάρουν παραγγελίες ελληνικές εταιρείες. Σε μέρη που υπάρχουν τέτοιου τύπου λιμάνια είναι γνωστό, ότι φαντάζουν αποκρουστικά και αποτρόπαια. Κομπιούτερ και GPS ελέγχουν και κατευθύνουν τους τεράστιους γερανούς με καταπληκτική ταχύτητα.

Η υπερμοντέρνα υποδομή ενός τέτοιου λιμανιού επανδρωμένη με κομπιούτερ τελευταίας τεχνολογίας απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν τις ειδικές αυτές γνώσεις και είναι σε θέση να χειριστούν τέτοια μηχανήματα και λιγότεροι πάλι αυτοί που θα χρειαστεί να δουλέψουν σαν βοηθητικοί εργάτες στο έδαφος. Και είναι γνωστό, ότι στην Κρήτη τέτοιου είδους βοηθητικές εργασίες γίνονται πια, από μετανάστες που κατάγονται από την Αλβανία, Μολδαβία, την Ουκρανία ή την Πολωνία. Έτσι οι θέσεις αυτές απασχόλησης για τους νησιώτες αποτελούν ένα όνειρο απατηλό.

Οι ειδικοί ελεγκτές ασφαλείας «US Customs and Border protection», καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 9% των containers, αποτελούν συγχρόνως εστίες για την διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και άλλο υλικό για τρομοκράτες. Οι έλεγχοι γίνονται με ραδιοεξιχνιαστές. Είναι όμως ένα μεγάλο ερώτημα κατά πόσο θα εκτελούνται τέτοιοι έλεγχοι, σε ένα τεράστιο και απροσπέλαστο διαμετακομιστικό λιμάνι (containers), το οποίο μάλιστα θα περιβάλλεται από υψηλό προστατευτικό τοίχος και στο οποίο θα υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες εισόδου οι οποίες θα φυλάγονται από αυστηρούς φύλακες.

2. Ταβέρνες και καταστήματα στο λιμάνι container;

Τα πλοία containers είναι τεράστια πλοία, τέτοια που δεν έχουν ξαναεμφανισθεί στην περιοχή και για τα οποία δεν αρκεί ολόκληρη η έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου, για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Έτσι για την ανάπτυξη του λιμανιού, θα συμπεριληφθεί μεγάλο μέρος των ακτών του Κομμού και των Ματάλων, για το οποίο φυσικά θα χρειασθεί να σκαφτεί βαθύ όρυγμα κατά μήκος της παραλίας. Τα πλοία containers είναι τεράστιοι κολοσσοί μήκους 200 μέχρι 300 μ. με δυνατότητα μεταφοράς 1500 μέχρι και 8000 containers, δηλαδή εννέα στρώματα στοιβαγμένα κάτω από το κατάστρωμα του πλοίο και άλλα επτά στρώματα πάνω από το κατάστρωμα, ήτοι συνολικά 16 containers το ένα πάνω στο άλλο. Το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας υπολογίζει καθημερινή διακίνηση μέχρι και 50 πλοίων containers, τα οποία θα πηγαινοέρχονται στο λιμάνι Τυμπακίου.

Σχεδόν όλο το 24ωρο ο θόρυβος στο λιμάνι και σε όλη την ακτή θα είναι ανυπόφορος. Γιατί κατά κανόνα κάθε πλοίο container πρέπει να αποφέρει, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές, ανάλογα με την χωρητικότητα του και για διάστημα 5 ετών, κέρδος 10.000,00 US $ μέχρι 30.000,00 US $ κάθε ημέρα. Αυτό σημαίνει, ότι όσο ο χρόνος στασιμότητας του μεταφορικού πλοίου στο λιμάνι παρατείνεται, τόσο επιζήμια θα αποβαίνει η μεταφορά των εμπορευμάτων για τον πλοιοκτήτη. Το ενδιαφέρον λοιπόν του κάθε πλοιοκτήτη είναι η βραχεία παραμονή του πλοίου στο λιμάνι.

Με λίγα λόγια η εκφόρτωση και φόρτωση του πλοίου πρέπει να γίνεται σε λιγότερη ώρα από το πέρας ενός 24ώρου. Μερικοί κάτοικοι του νησιού προσδοκούν ότι θα ανοίξουν καινούργια μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ. Αλλά και αυτή η ιδέα είναι μια αυταπάτη. Γιατί συνήθως το πλήρωμα στα μεταφορικά πλοία είναι σχετικά μικρό, 11 μέχρι 25 άτομα και στην πλειοψηφία του αποτελείται από ναύτες που προέρχονται από τις Φιλιππίνες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν θα προλαβαίνουν να βγουν έξω από το λιμάνι λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχουν στην διάθεση τους και οι οποίοι με τα λίγα χρήματα που κερδίζουν συντηρούν τις οικογένειές τους. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή, ναυτικοί με το ριγωτό πουλόβερ, τον παπαγάλο και τον σάκο στον ώμο που θα ξεμπαρκάρουν στο Τυμπάκι για καμιά εβδομάδα.

Το γνωστότερο π.χ. μέχρι σήμερα το πλοίο container «Emma Maerks» με χωρητικότητα 11000 εμπορευματοκιβωτίων, έχει μήκος 398 μ. 4 φορές δηλαδή μεγαλύτερο από ότι το γήπεδο στο Τυμπάκι και φορτωμένο είναι τόσο ψηλό όσο το υψηλότερο κτίριο όλης της περιοχής. Δίπλα του το μεγάλο φεριμπότ που φεύγει για Πειραιά θα φαινόταν σαν ένα μικρό ατμόπλοιο. Στο container «Emma Maerks» δουλεύουν μόνον 17 άτομα! Όταν το ίδιο αυτό πλοίο έπρεπε να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της βόρειας Γερμανίας στην Βρέμη, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από ειδικές διεθνείς εταιρείες 425 000 κυβικά μέτρα άμμου από την θάλασσα για να μπορέσει να δέσει στο λιμάνι.

3. Οικολογικά Προβλήματα

Ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής σ’ ολόκληρη την περιοχή είναι φανερός. Όχι μόνο οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα-Καρέττα και οι φωλιές τους ακριβώς δίπλα στο προσχεδιασμένο κανάλι θα επηρεαστούν, αλλά και πολλά άλλα ζώα και φυτά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Τοπικοί και διεθνείς βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι έχουν επιτέλους αρχίσει να αξιολογούν το αναμενόμενο μέγεθος των επιδράσεων και κινδύνων που θα φέρει αυτή η ‘μεγαλόπνοη επένδυση’ και άρχισαν τις ανάλογες νομικές διαδικασίες προσφυγών.

Είναι αναπόφευκτο ότι όχι μόνο ο υπό συζήτηση κόλπος αλλά και το πέλαγος και οι παραλίες θα μολυνθούν ανεπανόρθωτα! Πέραν τούτου τα συνεχή παλιρροϊκά κύματα κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας, η συχνά μη υπολογίσιμη εγγύτητα στα υπόγεια ρεύματα από τα πλοία θα γίνουν παγίδες για τους κολυμβητές και τα μικρά σκάφη. Είναι επίσης δεδομένο ότι αυτά τα τεράστια πλοία μεταφέρουν μικρόβια και διάφορα ζώα και μικροοργανισμούς από ξένα λιμάνια. Θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια πριν τους εξαναγκάσει ο νόμος να αποβάλουν την έρμα (κοινώς ‘σαβούρα’ για να ισορροπούν το πλοίο) που μεταφέρουν από τα ξένα λιμάνια στον ωκεανό και όχι στα λιμάνια που αγκυροβολούν.

Θα υπάρχουν, πάντως, πάντα περιπτώσεις ξένων μικροοργανισμών που θα εισάγονται. Βιολόγοι έχουν υποδείξει ότι περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ζώων και φυτών ταξιδεύουν ανά τον κόσμο στοιβαγμένα σε αμπάρια υπερωκεανίων. Στον Τάμεση ποταμό στην Αγγλία ευημερεί ένας γιγάντιος ασιατικός κάβουρας. Στην Αμερική το μύδι τύπου ζέβρας έχει μεταφερθεί με τον ίδιο τρόπο και είναι γνωστό ότι φράζει οτιδήποτε έχει κυλινδρικό σχήμα.. Στην Βαλτική θάλασσα σκουλήκια που έχουν μεταφερθεί από τροπικές περιοχές προκαλούν μεγάλες ζημιές σε ξύλινες κατασκευές λιμανιών και σε ξύλινα σκάφη.

Οι εκπομπές θορύβου και φωτός θα είναι μέγιστου βαθμού και θα επιβαρύνουν αφόρητα ολόκληρη την περιοχή. Όχι μόνο οι κραδασμοί των γιγάντιων πλοίων θα ακούγονται σε απέραντα μήκη και πλάτη, αλλά και οι τεράστιες ντίζελ μηχανές θα είναι σε συνεχή κίνηση για παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια φόρτωσης και εκφόρτωσης. Αυτή η περιβαλλοντική ηχορύπανση θα δημιουργείται μέρα νύχτα. Χιλιάδες ισχυρές φωτοχυσίες θα προξενούν ένα ορατό κώνο φωτός 365 νύχτες τον χρόνο. Η καθαρή θέα του έναστρου ουρανού, ιδιαίτερα λαμπρή εδώ, θα ανήκει στο παρελθόν. Και όλα αυτά θα συμβαίνουν στο τόπο που γεννήθηκε ο Δίας, ο θεός των θεών ( Ζεύς σημαίνει ο Ακτινοβόλος Δίας= λάμψη, ουρανός, φωτεινός).

Οι Έλληνες πήραν το όνομα του θεού τους από τον έναστρο ουρανό. Ο γνωστός φιλέλληνας συγγραφέας, Henry Miller, όταν ήταν εδώ στη νότια παραλία της Κρήτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η σαγηνευτική εμπειρία του κοντινού νυχτερινού ουρανού μπορεί να απελευθερώσει μια μεθυστική ανίχνευση των ουρανίων σωμάτων. Ήθελε, γράφει, να λουστεί στον ουρανό εδώ, να ρίξει τον εαυτό του στο γαλάζιο του, να αιωρείται στον καθαρό αέρα σαν άγγελος.

Περνάμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας σ' αυτόν τον τόπο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας ζωής που προσφέρει, γιατί συμπεριλαμβάνει την ησυχία, τον καθαρό αέρα και το συναίσθημα της γειτνίασης με τον ουρανό. Έχοντας στο νου του το εκφοβιστικό λιμάνι container ο Κρητικός λυράρης Ψαραντώνης, ψηλά στον Ψηλορείτη, δεν θα φανταζότανε ότι ρίχνει πέτρες στο φεγγάρι - θα τις έριχνε οργισμένος στον επίμονο και δυνατό Μόλοχ (Moloch), το Ασιατικό τέρας με το τεχνητό του φως.

Αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες μελέτες θα έδειχναν πολύ σύντομα ότι η τεράστια δραστηριότητα ενός διαμετακομιστικού λιμανιού container και οι προδιαγραφές για την κατασκευή του δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξυπηρετηθούν επαρκώς με τα σημερινά δεδομένα. Αυτή η περιοχή, με την διάβρωση που υφίσταται (από δασική αποψίλωση, υπερβόσκηση, πυρκαγιές) απειλείται από σημαντική μείωση των υδάτινων πόρων της.

Μερικοί, φυσικά, αρχικά θα κάνουν αρνητικές παρατηρήσεις:

«Ξαφνικά, τώρα τελευταία, εσείς στην περιοχή της Μεσσαράς ασχολείστε με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής! Δεν είναι αυτή η περιοχή όπου η εντατικοποίηση καλλιεργειών σημαίνει εντομοκτόνα και αυξανόμενο ποσοστό καρκίνου; Δεν βρίσκεται η θάλασσά σας σε σημείο ολικής απονέκρωσης, με τις επιστρωματώσεις από πλαστικά στον πυθμένα; Δεν έχετε ένα εκτεθειμένο κορφοβούνι κρυφοκαίουσας χωματερής; Δεν σας λείπουν ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα και έργα ανακύκλωσης του νερού;»

Ολόκληρη η περιοχή είναι ιδανικά κατάλληλη, για παράδειγμα, για μία νέα προσέγγιση: «Βιοκαλιέργειες φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ελαιοπαραγωγής από την Νότια Κρήτη».

Τα επόμενα χρόνια η ζήτηση προϊόντων οικολογικής γεωργίας στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ειδικά μετά την αποκάλυψη σκανδάλων σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα παντού. Ακόμη και τα λαϊκά σουπερμάρκετ όπως τα Lidl και Aldi έχουν πρόσφατα αποφασίσει να προμηθεύονται τουλάχιστο 20% υγιεινές τροφές. Είναι βέβαιο ότι κι άλλες υπεραγορές τροφίμων θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.

Η κτηματική αγορά, κατασκευαστικές εταιρίες και οι προμηθευτές τους σ' ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν αν ο τουρισμός της περιοχής ανταποκρινόταν ποιοτικά στις νέες τουριστικές προκλήσεις: ανακαίνιση σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Εάν είχαν κατασκευαστεί σύγχρονα αποχετευτικά συστήματα, θα προωθούνταν και η τοπική βιομηχανία και οι τοπικοί προμηθευτές της.

Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εφικτές για τέτοιες δραστηριότητες, αλλά όχι για ένα διαμετακομιστικό λιμάνι για containers σε ένα βουκολικό τοπίο με αναπτυγμένη γεωργία, παραλίες και ποιοτικό τουρισμό!

4. Διαμετακομιστικό Λιμάνι για Containers και Τουρισμός

Αν γνωστοποιηθούν τα σχέδια για το διαμετακομιστικό λιμάνι για containers και όλες οι προβλεπόμενες οικολογικές συνέπειες στην περιοχή, τότε ο τουρισμός θα εξαφανιστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η περιοχή που προς το παρόν περιγράφεται σε τουριστικούς οδηγούς ως ειδυλλιακή και κατάλληλη για ατομικό τουρισμό, θα χαρακτηρίζεται από τους ίδιους οδηγούς ως περιοχή τρόμου που θα πρέπει να αποφύγει ο τουρίστας πάση θυσία.

Χιλιάδες οικογένειες που έχουν επενδύσει στον τουρισμό θα χάσουν το εισόδημά τους. Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων/δωματίων και τις ταβέρνες, αλλά και τις πολλές μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά που οφείλουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους στον τουρισμό: αναφέρω ενδεικτικά τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, γραφεία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μανάβικα, μίνι και σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, πρακτορεία τύπου, βενζινάδικα. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν εισόδημα ή το εισόδημά τους θα συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της κατασκευής του διαμετακομιστικού λιμανιού θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τον πολύ μικρό αριθμό εκείνων που ίσως ωφεληθούν σε βάθος χρόνου, οικονομικά τουλάχιστο. Επομένως το πρότζεκτ της κατασκευής του μεταβιβαστικού λιμανιού για containers θα αποτελέσει οικονομική καταστροφή για πολλούς, εφόσον αυτή η δραστηριότητα σημαίνει κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή.

5. Μακρό και Μικρό-Οικονομικές Όψεις

Την περασμένη δεκαετία, υπήρξε μία δραματική μετατόπιση στα κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας από το Δυτικό ημισφαίριο προς την ¶πω Ανατολή.

Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε βιομηχανική έκρηξη τόσο ταχύρυθμη όσο στην Κίνα. Η Κίνα παράγει όχι μόνο παιχνίδια και φτηνό ρουχισμό, αλλά και το μεγαλύτερο φορτίο τεχνολογικών συσκευών, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά. Υπό την πίεση των Κινέζων, η Δύση παρείχε στην Κίνα την τεχνογνωσία της. Τώρα, ενώ οι Κινέζοι λαμβάνουν υπερπροστατευτικά μέτρα για την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων, οι τοπικές αγορές εδώ είναι κορεσμένες με προϊόντα όλων των ειδών φτιαγμένα από φτωχά εργατικά χέρια χωρών της Ασίας. Μήπως οδεύει η Ευρώπη προς το να καταντήσει μια καθαρά μετα-βιομηχανική οικονομία τύπου Λαϊκής Αγοράς;

Ακόμη και εδώ υπάρχει κίνδυνος: Αρχικά ολόκληρα εργοστάσια στην Δύση αγοράζονταν εξ ολοκλήρου από την Κίνα τα οποία έλυναν και ανοικοδομούσαν οι Κινέζοι στον τόπο τους. Σήμερα η Κινέζικη οικονομία επιμένει να καταλαμβάνει κέντρα διανομής και πωλήσεων στην Δύση και να τα χειρίζεται με δικά της χέρια:

Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης χρειάζεται ξεκάθαρους κανόνες!

Στο μεταξύ η δουλοπρεπής στάση των δυτικοευρωπαίων υπουργών και διευθυντών επιχειρήσεων απέναντι στους Κινέζους ομόλογούς τους παίρνει διαστάσεις παραλόγου.

Προβλήματα που έχουν σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα (εκατομμύρια Κινέζοι οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν μηνύσεις για τα ταπεινωτικά τους μεροκάματα ενώ πρόσφατα η απαγόρευση της ελευθεροτυπίας στην Κίνα έχει εντατικοποιηθεί), με κλοπές από πατέντες, πειρατεία και εγκληματική μόλυνση στην Κίνα (ολόκληρες περιοχές έχουν ερημωθεί, το νερό είναι δηλητηριασμένο καθώς και η ατμόσφαιρα) αναφέρονται συχνά. Οι δε Κινέζοι, ενώ λένε απλά ότι λαμβάνουν το πρόβλημα σοβαρά υπόψη, χαμογελάνε, και συνεχίζουν το χαβά τους.

Η πολιτική πρόληψης στο διαμετακομιστικό λιμάνι για containers δεν πρόκειται να αλλάξει μικροπρόθεσμα αυτά τα προβλήματα. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να στέλνει νέα μηνύματα από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της που να λένε ότι δεν δέχεται άλλο να είναι το υποχείριο της κοντόφθαλμης διεθνούς κερδοσκοπίας.

Όλο και περισσότεροι οικονομικοί ειδήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της «εισαγωγικής διείσδυσης» στην Ευρώπη.

Οι μικροοικονομικές συνέπειες του λιμανιού για containers θα επηρεάσουν την Ελληνική οικονομία. Είναι δύσκολο να δούμε ποιά μεγάλα και διαρκή οικονομικά οφέλη θα έχει η Ελληνική οικονομία από ένα διαμετακομιστικό λιμάνι που θα λειτουργεί για ξένα συμφέροντα. Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να παρέχει υποδομές με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαχειριστές του λιμανιού θα είναι ξένοι επενδυτές- π.χ. θα είναι ένα λιμάνι υπό τον έλεγχο Κινέζων ή Νοτιοκορεατών επιχειρηματιών. Από αυτούς θα εξαρτάται με ποιους οργανισμούς θα συνεργαστούν, είτε οι οργανισμοί αυτοί είναι από το Ντουμπάι ή τη Σαγκάη. Η Ελληνική πολιτεία θα μπορεί να έχει έσοδα από τις άδειες- αλλά ποιά η σημασία αυτών των εσόδων όταν το αντίτιμο είναι οι παραπάνω αναφερόμενες τοπικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό στην περιοχή που υφίσταται αυτή την καταστροφική παρέμβαση;

Ανεμπόδιστα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα σε μία παγκοσμοποιημένη αγορά χωρίς κανόνες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε μικροπρόθεσμα κέρδη. Στην Κίνα βλέπουμε ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα στα ανατολικά της χώρας να κλείνουν, να λύνονται και να ανοικοδομούνται στα δυτικά, απλά γιατί εκεί οι εργάτες πληρώνονται 30 αντί 50 λεπτά την ώρα.

Τι θα συμβεί όταν μετά μερικά χρόνια το διαμετακομιστικό λιμάνι δεν θα είναι πια επικερδές γιατί η χωρητικότητά του θα είναι πολύ μικρή ή επειδή είναι πιο φτηνά αλλού; Οι πολύτιμες εγκαταστάσεις, γερανοί και τα τεχνολογικά σύνεργα/μηχανισμοί θα απομακρύνθούν, τα παλιοσίδερα θα παραμείνουν. Ίσως ούτε κι αυτά- η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας παλιοσίδερων. Ότι θα απομείνει θα είναι ένα άχρηστο ερείπιο.

6. Η Διαμαρτυρία

Παρ' όλες τις

- εμφανιζόμενες ομάδες σ' όλες της επηρεαζόμενες περιοχές από το διαμετακομιστικό λιμάνι
- εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες ιστοσελίδες και σε φόρουμ του διαδικτύου σε διάφορες γλώσσες
- αιτήματα κατά του πρότζεκτ

η αντίδραση παραμένει ανοργάνωτη και αναποτελεσματική.

Οι αλλοδαποί (που ακόμη) κατοικούν εδώ τάσσονται σύσσωμοι εναντίον του σχεδίου. Αλλά, δυστυχώς, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στηρίζουν την διαμαρτυρία των πολιτών της Κρήτης - δεν μπορούν να δράσουν για λογαριασμό τους.

Η διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη - είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στη φύση και στις γενικές αρχές για την ποιότητα της ζωής. Η Θάλασσα δεν ρωτά τους κολυμβητές πιο πολιτικό κόμμα υποστηρίζουν, κι όμως στην μία περιοχή το νερό είναι κρυστάλλινο ενώ σε άλλη μολυσμένο από πετρέλαιο και μικρόβια.

Αυτή τη στιγμή, σκανδαλώδη τετελεσμένα γεγονότα δημιουργούνται. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, τα μέσα δείχνουν την επίσκεψη μίας αντιπροσωπείας από την Νότιο Κορέα στο Τυμπάκι. Αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση των πολιτών!

Όμως υπάρχει μία μεγάλη δυνατότητα. Ο Έλληνας υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης- ο οποίος είναι από τα βόρεια παράλια της Κρήτης- έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το προτζεκτ δεν θα υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση των κατοίκων της περιοχής. Τότε οφείλει να τηρήσει τον λόγο του. Αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να χαθεί.

Ο υπουργός και άλλοι στα κέντρα αποφάσεων και αυτοί που κινούν τα νήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλες τις ερωτήσεις και τα προβλήματα που προβάλλονται εδώ.

Η διαδεδομένη τακτική στην Ελλάδα να αφήνουμε ανημέρωτο τον λαό και να τον αντιμετωπίζουμε με τετελεσμένα γεγονότα πρέπει να αμφισβητηθεί.

Οι δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του Οκτώβρη:

Ποια είναι η στάση των πολιτικών υποψηφίων απέναντι στο πρόβλημα αυτό;

Οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα παραμείνει αναποτελεσματική χωρίς πρωτότυπες δράσεις που να εμπλέκουν και την ανάλογη συμπαράσταση των μέσων μαζικής ενημέρωσης: τα τοπικά, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργηθούν τοπικές οργανώσεις δράσης που, συνεργαζόμενες, θα οργανώσουν ένα μεγάλου βεληνεκούς φόρουμ διαμαρτυρίας. Τα πλεονεκτήματα και η επιρροή μιας τέτοιας διαμαρτυρίας είναι ξεκάθαρα.

Από νομικής πλευράς, ειδήμονες πρέπει άμεσα να καταγράψουν όλες τις παραβάσεις της νομοθεσίας για την διατήρηση των φυσικών πόρων και των νόμων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μεγάλων βιομηχανικών πρότζεκτ στην Ε.Ε!

Ανάλογες, τεκμηριωμένες καταγγελίες πρέπει να ετοιμαστούν για τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για άμεση αναστολή της εκτέλεσης έργων!

Τότε δεν θα βρίσκει κανείς το παρακάτω είδος άρθρου σε έγκυρες εφημερίδες του εξωτερικού, όπως πρόσφατα, με τον τίτλο « Περιβαλλοντική προστασία με ταχύτητα γοχλιού» στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου γίνεται και η εξής ερώτηση: «Ο τοπικός πληθυσμός αγνοεί τα οφθαλμοφανή προβλήματα;»

Η επιτυχής απαλλαγή από το διαμετακομιστικό λιμάνι για containers, η κατασκευή του οποίου είναι οικολογικά και οικονομικά απαράδεκτη, θα είναι μία τεράστια και διεθνούς ακτινοβολίας ενίσχυση της εικόνας ολόκληρης της περιοχής και των φωτισμένων και γενναίων κατοίκων της Κρήτης.

Χρήστος Σολτζάκης
Σεπτέμβριος 2006

Μπορείτε να υπογράψετε διαμαρτυρία στη διεύθυνση:
http://www.thepetitionsite.com/takeaction/168535142

Διαμαρτυρία στην αγγλική γλώσσα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.petitiononline.com/forcrete/petition.html

Παπαγιαννοπουλου Σύλ
Επισκέπτης , 2006-10-04 19:26:30
Υπάρχει σαφης στάση των υποψηφίων της Νομαρχιακης Παρέμβασης των Πολιτών και της Οικολογίας. Προς το παρόν το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως τοπικό πρόβλημα και θα πρέπει σαφως από το χώρο της Μεσσαράς να βρει τη δίοδο προς τα κόμματα και τη Βουλή και τα ΜΜΕ.
Ελένη Μπριασούλη
Επισκέπτης , 2006-10-04 11:05:13
Εκπληκτικό, περιεκτικό, θαραλλέο και απόλυτα προσγειωμένο και πειστικό. Ελπίζω να ξυπνήσουν οι κάτοικοι τουλάχιστον, διότι στου κουφού (ή οτιδήποτε άλλο) την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 119 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065463
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.