ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μάθε παιδί μου... internet Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Δ. Παπακωνσταντίνου , Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006
Μάθε παιδί μου ...internet

25/09/06

Υποθετική συζήτηση Ψηφιακής Αγωγής Νέων Καταναλωτών

- Μια ζωή off line κι έρχεστε τώρα να μας πείτε: Stay on line παιδί μου και μάθε να σερφάρεις με ασφάλεια, γιατί κακόβουλοι σας την έχουνε στημένη στη γωνία! Αυτός είναι ο κόσμος που φτιάξατε για μας, εσείς οι μεγάλοι!!! Δική σας η ευθύνη, αποτύχατε και σας το λέμε κατάμουτρα, εμείς η νεολαία όλου του κόσμου.

- Ο κόσμος άλλαξε Ναι. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας, αν δεν είναι ο κόσμος όπως τον ονειρευτήκαμε, δηλαδή ασφαλής και χωρίς προβλήματα. Είναι άδικο όμως η τεχνολογία να χρεωθεί τα λάθη των χρηστών και των επιθέσεων από κακόβουλους, φταίει εδώ η κακή χρήση κι εδώ θέλω να εστιάσουμε.

- Τι προτείνετε; Πρόληψη – Καταστολή – Παιδεία ή και όλα μαζί;

- Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να αρνηθούμε στα παιδιά μας την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους εν δυνάμει κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν και να τα κάνουμε τεχνοφοβικά σε έναν κόσμο όπου "η γνώση είναι δύναμη".

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα πρώτα πρέπει να προστατέψουμε τις αδύναμες ομάδες, τα μικρά παιδιά και τις ειδικές ομάδες εκείνων των καταναλωτών που δεν μπορούν να αυτό-προστατευθούν. Πως; Με ποιο τρόπο;

Με Πρόληψη με Καταστολή αλλά προπάντων με Παιδεία. Οφείλουμε να επισημάνουμε τους τρόπους εκείνους ώστε μόνοι σας να αποφεύγεται τις παγίδες στο διαδίκτυο.

- Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνοι μας τους κινδύνους και τους κακόβουλους, είναι τόσο αόρατοι;

- Δυστυχώς ΝΑΙ. Όλοι οι κακόβουλοι μπορεί να είναι κύριοι υπεράνω κάθε υποψίας. Δημόσιοι Υπάλληλοι, Αστυνομικοί, Παπάδες, άνθρωποι που αντλούνε κύρος λόγω της θέσης τους. Κάποτε λέγανε οι γονείς μας όταν φεύγαμε για το σχολείο. "Μη μιλάτε σε αγνώστους και μη δέχεστε δωράκια από αγνώστους" σήμερα φτάσαμε να σας λέμε μην εμπιστεύεστε καμιά φωνή στο ιντερνέτ, στo chat, μην επιτρέπεται σε κανέναν να καταγράφει τα προσωπικά σας στοιχεία, χωρίς να έχει την συναίνεσή σας".

- Πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι φιλίες μέσω ιντερνέτ;

- Ακούστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Ένας 15-χρονος συνομιλεί σ ένα chat (χώρος ανταλλαγής ανάλαφρων σκέψεων) με τους συνήθεις δικτυακούς φίλους του, μήνες τώρα. Όλα πάνε καλά. Δεν τον έχει ανησυχήσει τίποτα. Κάποιος από την ψηφιακή παρέα, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του 15-χρονου τον καλεί σε ένα άλλο chat δίπλα (prive) σε ιδιαίτερη (δικτυακή) συζήτηση σ έναν άλλο χώρο.

Η συζήτηση κυλά φυσιολογικά στα πρώτα στάδια. Στην πορεία γίνεται πιο προσωπική με αντικείμενο συζήτησης την αναζήτηση γυναίκας. Ο 15 χρονος έχει δηλώσει ως προσωπικά στοιχεία: Φύλλο – ¶νδρας, 25 ετών, από Αθήνα, ενώ είναι από Γρεβενά. Ο "φίλος" του δήλωσε, Φύλλο: Γυναίκα, 19 ετών ενώ είναι 39 ετών άνδρας.

Ξαφνικά μια μέρα σε κάποια στιγμή επίδειξης τεχνικών γνώσεων και ενώ η (ιδιωτική) συζήτηση έχει χαλαρώσει, η Helen 17 του λέει: δεν πρέπει να είσαι απο Αθήνα βλέπω τα στοιχεία σου (ID) λένε πως πρέπει να είσαι από.... Πώς το έκανες αυτό; απορεί ο μικρός που φιλοδοξεί να γίνει χάκερ στα 15 του και αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Η Helen 17 (ο 39 χρονος) αφού του μαθαίνει μερικά κόλπα και τεχνικές χάκερ στον 15-χρονο, του αποκαλύπτει ότι δεν είναι κοπέλα ετών 19, αλλά άνδρας ετών 39 που για λόγους ΧιΨί για να πουλήσει παράνομα προγράμματα στη νεολαία πήρε αυτή την ταυτότητα της Helen 17, αλλά τώρα που έγινε η γνωριμία ζητά μη γίνει κουβέντα γιατί βγάζει πολλά χρήματα με τα σπασμένα προγράμματα και αν θέλει μπορεί να υπάρξει και συνεργασία και χρήμα με ουρά.

Από την ανταλλαγή των προγραμμάτων και των τεχνικών στο ιντερνέτ η συνεργασία περνά και σε εικόνες πορνό. Αρχίζει η συνεργασία με ανταλλαγή εικόνων, ιστοσελίδων, που μπορείς να βρεις; γυναίκες έτοιμες για όλα κ.λπ.

Κάποια στιγμή ζητείται ραντεβού όταν πια ή εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία και έχει δέσει με παράνομο χρήμα.

Ο 15 χρονος κίνησε τις υποψίες στην οικογένεια του και με πίεση αλλά και παιδική αφέλεια είχε αποκάλυψε στο πατέρα του τις "αθώες" δραστηριότητες, ο πατέρας έλεγξε τις ιστοσελίδες που επισκεπτόταν ο 15 χρονος τακτικά και κάλεσε σε βοήθεια την ομάδα της αστυνομίας για το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο αστυνομικός ανέλαβε υπηρεσία και υποκρίθηκε τον 15 χρονο έχοντας λάβει ειδική εκπαίδευση για τούτο.

Από τη στιγμή που ζητήθηκε ηλεκτρονικά το ραντεβού ανέλαβε 100% ο αστυνομικός που υποδυόταν τον 15 χρονο.

Ο αστυνομικός που υποδύεται τον 15 χρονο ζήτησε από τον 39-χρονο να του αγοράσει καθώς θα ερχόταν στο ραντεβού - σε ένα πολύ καθώς πρέπει καφέ - ένα κουκλάκι ως ανταλλαγή δώρων.

Πράγματι ο 39 χρονος ήρθε με το κουκλάκι για δώρο και ως αναγνώριση... μόνο που στο ραντεβού πήγε η αστυνομία εξιχνιάζοντας άλλη μια περίπτωση παιδεραστίας με έναν καθώς πρέπει κύριο.

Στις προσωπικές του καταθέσεις βρέθηκαν τεράστια ποσά που ξεπερνούσανε τις δραστηριότητες ακόμη και των εμπόρων ναρκωτικών.

Στο σκληρό δίσκο του Υπολογιστή χιλιάδες αρχεία με παιδική πορνογραφία.

- Τι τιμωρία είχε ο παραβάτης;

- Πέρα από την δημόσια διαπόμπευση που είναι ότι χειρότερο θα είχε γλυτώσει!!!! την φυλακή!!!! αν δεν είχε διαπράξει την μοιραία κίνηση να εμπορευθεί τις εικόνες και να αγοράσει το κουκλάκι πριν το ραντεβού (στοιχείο ταυτοποίησης).

- Δυστυχώς η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εναρμονισθεί με εκείνη της Ε.Ε είμαστε στο θέματα αυτά με τη νομοθεσία του 1931 περί ασέμνων.

Διώκεται μόνο η εμπορική χρήση της πορνογραφίας και η παιδική κακοποίηση. Ενώ η ταυτοποίηση είναι το πιο δύσκολο τμήμα. Η άρση απορρήτου (για το ID) για να βρεις από που εκπέμπεται μια παιδεραστική δραστηριότητα στο ιντερνετ δεν είναι εύκολη, μπλέκουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα με προσωπικά δεδομένα.

Δυστυχώς έχουμε ακόμη το Νόμο περί ασέμνων του 1931 που τιμωρεί τις πράξεις διακίνησης της πορνογραφίας με σκοπό το κέρδος και όχι απλά τη κατοχή.

- Εδώ τίθενται και ζητήματα τι είναι η πορνογραφία, οι πίνακες της Αναγέννησης είναι πορνό; Το απλό κατέβασμα (downloading) θεωρείται κατοχή;

Διαπιστώνεται πως ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

- Να απαγορευτούνε όλες οι σελίδες με παράνομο περιεχόμενο, για να μην ψαρεύουν αθώα παιδιά οι κακοί.

- Ακούγεται ωραίο αλλά οι κακοί δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως κακοί ώστε να αποκλείσουμε τόσο εύκολα τις επισκέψεις των παιδιών.

- Πρέπει να είναι και τεχνικά εφικτό για να ζητήσουμε κάτι τέτοιο. Η ιστορία θυμίζει την νομική υπόθεση στο YAHOO FRANCE.

- Για λέγε τι έγινε με τους Γάλλους;

- Γάλλοι Πολίτες – καταναλωτές πριν χρόνια στα πρώτα βήματα του ιντερνέτ επικαλέστηκαν έναν Γαλλικό Νόμο που απαγορεύει να πουλάς ναζιστικά αναμνηστικά και ζήτησαν συγκεντρώνοντας υπογραφές να εμποδίζει η Γαλλική Κυβέρνηση τους πολίτες της να επισκέπτονται και να αγοράζουν ναζιστικά αναμνηστικά από τις ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται σ' αυτό. Στη Γερμανία οι ναζιστικές ιστοσελίδες είναι απαγορευμένες. Στις ΗΠΑ είναι ελεύθερο να δημοσιεύσει ό,τι θέλει κάποιος, ακόμη και σελίδες με ναζιστικό περιεχόμενο. Εκφράσου ελεύθερα, λένε, με αυτοπροστασία την Παιδεία.

Η υπόθεση στη Γαλλία κράτησε τέσσερα χρόνια. Ο πρώτος Δικαστής (άσχετος από ιντερνέτ) είπε ΝΑΙ συμφωνώ με τους Πολίτες έχουν δίκιο. Ο δεύτερος Δικαστής (ειδικός ή συμβουλεύτηκε ειδικούς στο ιντερνετ) λέει είναι αδύνατον να γίνει αυτό.

Σήμερα ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει στο ιντερνετ... Αν ένα Γάλλος που καλεί (dial up) από Λουξεμβούργο μέσω Αυστρίας και πάει και μέσω... κ.λπ. και αγοράζει ό,τι θέλει!!!... κανείς δε μπορεί να μάθει αν είναι Γάλλος πολίτης αυτός που αγόρασε.

¶ρα η πηγή δεν είναι καλό μέρος να της βάλουμε τεχνικά φίλτρα πρόσβασης...

- Να βάλουμε φίλτρα σε λίστες με ομάδες περιεχομένων;

- Υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης των ομάδων αυτών και τεχνικά δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί.

- Να βάλουμε φίλτρα με λέξεις μέσα στο περιεχόμενο. Οπότε όταν ένα παιδί ψάχνει σελίδες με λέξεις sex να μην έχει πρόσβαση;

- Ναι αλλά και εδώ θα κόβει παραπάνω περιεχόμενο με σελίδες sex. Όπως τις σελίδες του Πανεπιστημίου του ESSEX. Δηλαδή μαζί με τα απόνερα θα πετάμε και το μωρό με τη λεκάνη!!

- Βρέθηκε τελικά ένα συνδυαστικός τρόπος που θα χρησιμοποιεί φίλτρα που θα συνδυάζουν εικόνες, λέξεις χαρακτηριστικά, διασυνδέσεις, θα υπολογίζει πιθανότητες και θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κατατάξει μια σελίδα σε πορνό και μετά θα την κόβει. Το περιβάλλον πλοήγησης Θα ζητά από τον νεαρό χρήστη να λάβει την άδεια (κωδικό) του γονέα για πρόσβαση σε τέτοιες σελίδες.

Εμπορικές εφαρμογές με την ταχεία εξάπλωση του ADSL σε σχολεία σε ιντερνέτ καφέ αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Τη ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών στην ηλεκτρονική μας πολιτεία είναι δύσκολο να την επιβλέψουμε. Το ψηφιακό έγκλημα αποκτά διαρκώς νέες μορφές. Οι ευρυζωνικές μητροπόλεις, οι ασύρματες πόλεις και οι ψηφιακές κοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με νομοθεσία του 1931.

Θα αυτοπροστατευθούμε από τους καινοφανείς κινδύνους:

- Όταν σαν πολίτες και σαν γονείς αναπτύξουμε μηχανισμούς αυτορύθμισης της ψηφιακής μας συμπεριφοράς.

- Όταν καταφεύγουμε στα κέντρα καταγγελιών του πολίτη (ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ).

- Όταν η αστυνόμευση του ψηφιακού χώρου δεν ξεπερνά κάποια όρια.

- Όταν ελέγχουμε την ψηφιακή δράση των παιδιών μηδενίζοντας το ψηφιακό χάσμα γενεών με εκπαίδευση ως γονείς.

- Όταν διαμορφώσουμε μια τεχνολογική συμπεριφορά ως ανοικτή και συμμετοχική κοινωνία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Παπακων/νου Δ. (6977 239066)


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675761
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.