ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για την ταινία "'Ενα χωριό ειρήνης αντί για ένα τανκ!" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης , Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006

Μια ταινία:

'Ενα χωριό ειρήνης αντί για ένα τανκ!
Η κοινωνία του πολέμου και η μεταμόρφωσή της.

Μέρος 1:-Στην  πραγματικότητα...

»Η γη έμοιαζε στο σκοτάδι του διαστήματος σαν μια χριστουγεννιάτικη μπάλα. 'Οσο    περισσότερο απομακρυνόμασταν γινόταν όλο και μικρότερη. Στο τέλος συρρικνώθηκε στο μέγεθος μιας μπίλιας. Της ωραιότερης μπίλιας που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Αυτό το ωραίο, ζεστό, ζωντανό αντικείμενο έδειχνε τόσο εύθραυστο, τόσο ευαίσθητο,  λες και θα θρυμματιζόταν αν το ακουμπούσε κανείς με το δάχτυλο. 'Ενα τέτοιο βλέμμα θα είχε τη δύναμη ν' αλλάξει έναν άνθρωπο. Θα αναγνώριζε με ευγνωμοσύνη τη θεία δημιουργία και την αγάπη του θεού..»

Έτσι περιγράφει ο James Irwin,αστροναύτης της ΝASA, τα συναισθήματά του, κοιτάζοντας   τη γη από το  διάστημα.

Αυτή η ζωντανή ύπαρξη που φαίνεται να αιωρείται στο διάστημα τόσο μεγαλόπρεπα, κινείται με την ταχύτητα των 30 km ανά δευτερόλεπτο σε μια τροχιά γύρω από τον ήλιο. Αυτά είναι περίπου 100.000 χιλιόμετρα την ώρα ή 80 φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου. 8 φορές ακόμη πιο γρήγορα, δηλαδή  πλησιάζοντας το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα  την ώρα,  κινείται το ηλιακό μας σύστημα γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας, τη γαλαξιακή ζώνη.

Η γαλαξιακή ζώνη αποτελείται από 70 δισεκατομμύρια ουράνια σώματα και είναι μία  από τους 70 δισεκατομμύρια  και πάνω γαλαξίες του σύμπαντος.

Υποθέτει κανείς ότι εκεί υπάρχουν περισσότερα αστέρια απ´ότι όλοι οι κόκκοι  άμμου , σε όλες τις αμμουδιές της γης.

Ποιος είναι ο δημιουργός αυτού του έργου;

Ο ήλιος, ακτινοβολεί καθημερινά εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια  με τη μορφή φωτός, 1000 φορές περισσότερη ενέργεια πάνω στη γη, απ' ότι έχει ανάγκη ολόκληρος ο πληθυσμός της.
 
Τι είναι το φως?

Το φως είναι η πηγή κάθε ζωής.

Κάθε φύλο ενός φυτού είναι ένα  ενεργειακό εργαστήριο,.... πολύ πιο σύνθετο και αποδοτικό..από το πιο μοντέρνο  σύστημα διάσπασης του πυρήνα.

Τι είναι η ενέργεια?

Κάθε άνθρωπος αποτελείται από 10 τρισεκατομμύρια περίπου σωματικά  κύτταρα που δεν είναι καν ορατά με γυμνό μάτι. Καθένα απ' αυτά συνίσταται  από δισεκατομμύρια μόρια και αυτά με τη σειρά τους  από μεγάλο αριθμό ατόμων. Και μόνο  το μικρό δαχτυλάκι μας να κινήσουμε συμμετέχει σ' αυτό ολόκληρος ο οργανισμός μας. Ποιος ή τι μπορεί να το συντονίσει αυτό;

Τι είναι η ζωή;

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 60.000 κυτταρικά νεύρα ανά κυβικό χιλιοστό. Κάθε δευτερόλεπτο λαμβάνει περίπου 400 δισεκατομμύρια ερεθίσματα...μόνο 2.000 απ' αυτά μας είναι συνειδητά.

Τι είναι  το πνεύμα?

Τι είναι μία σκέψη?

Ποιος σκέφτεται όταν σκέφτομαι?
  
Κάθε ιστός αράχνης είναι 70 φορές δυνατότερος απ' ότι ένα ατσάλινο νήμα ανάλογου πάχους.

Η στατική ενός καλαμιού από σιτάρι είναι  κατά πολύ σταθερότερη από αυτή  μιας πολυκατοικίας.

Ένα χορταράκι είναι σε θέση να διεισδύσει ένα ασφαλτόστρωμα.

Ένα παιδί μαθαίνει τη μητρική του γλώσσα σε δύο χρόνια χωρίς να μπει στον κόπο να αποστηθίσει ούτε μια λέξη.

Για τη δημιουργία ενός ματιού συμμετέχουν όλοι οι γαλαξίες.

Όσο βαθύτερα διεισδύουμε στο εσωτερικό της ύλης , τόσο περισσότερο ...πλησιάζουμε... το τίποτα!
  
Τι είναι  η Δημιουργία;

Ποιος ή τι είναι ο Θεός;

Ο κόσμος γύρω μας είναι ένας κόσμος γεμάτος θαύματα.

Η επιστήμη δε  δίνει καμιά απάντηση πάνω στα υπαρξιακά ερωτήματα. Ζούμε σε δύο κόσμους. Ο ένας  είναι ο κόσμος που μας έχει  δημιουργήσει. Ο  άλλος  είναι ο κόσμος που έχουμε δημιουργήσει εμείς. Θα μπορούσε η ένωση αυτών των δύο κόσμων να φέρει την ειρήνη;

Μέρος 2: O παραλογισμός του πολιτισμού μας

Τα νέα μιας ημέρας:

»Καταστροφικές πλημμύρες στη Σιβηρία. Μέσα  σε μια ώρα έπρεπε ν' αποσυρθούν 200.000 άνθρωποι.»

»Ουάσιγκτον: στη διάρκεια της συνάντησης της παγκόσμιας τράπεζας  κλιμακώθηκαν τα χτυπήματα ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.»

»Βάινχαιμ: Νέος σε κατάσταση αμόκ σε σιδηροδρομικό σταθμό,δύο νεκροί. Αφορμή: η ζήλεια.»

»Πυρκαγιά σε μία βιομηχανική περιοχή. Εκτροφείο  3.000 χοίρων τυλίχθηκε στις φλόγες.»

»Αιθιοπία: Η καταστροφή εξαιτίας της πείνας εξαπλώνεται. Μόνο τον τελευταίο μήνα πέθαναν πάνω από 20.000 παιδιά.»

»Βρυξέλλες: Τα παγκόσμια έξοδα στρατιωτικών εξοπλισμών ξεπέρασαν  ξανά αυτόν τον χρόνο το ένα τρισεκατομμύριο  δολάρια.» Πρόκειται για 35 χιλιάδες περίπου δολάρια ανά δευτερόλεπτο.

»Καινούργια βομβιστική απόπειρα δολοφονίας στο Beirut.23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.»

»Κολομβία: στη διάρκεια βίαιων παρεκτροπών σκοτώθηκαν πολλοί αγρότες.»

ΣΤΟΠ!!!

Γνωρίζουμε αληθινά ποια ακόμα μοίρα και πόσος ανθρώπινος πόνος υπάρχει πίσω από κάθε μικρή είδηση; Ένας απ´ αυτούς που πρόσφατα δολοφονήθηκαν είναι ο Λουίς Εντουάρντο Γκέρα, 32 χρονών. Διηύθυνε το χωριό ειρήνης Σαν Χοσέ ντε Απαρταντό, μια κοινότητα, που αρνείται κάθε μορφή βίας. Αυτός, η φίλη του, ο γιος τους και πέντε επιπλέον μέλη της ειρηνικής κοινότητας δολοφονήθηκαν απάνθρωπα το Φεβρουάριο του 2005. Ήταν 8 από τους πολλούς νεκρούς που δολοφονούνται εδώ και χρόνια κατά βάναυσο τρόπο. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Στους άμεσα ενεργούς ύποπτους βρίσκεται ο κολομβιανός στρατός που σε συνεργασία με  πολυεθνικές  και ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, πνίγει κάθε αντίσταση του λαού, ερημώνει χώρες και στέλνει στην προσφυγιά εκατομμύρια κολομβιανούς αγρότες. Με τον Εντουάρντο Γκέρα πέθανε κι' ένα μέρος της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού.

Αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, συμβαίνει με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο στη Βενεζουέλα και στην Αργεντινή, στην Αφρική και την Ασία καθώς και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.  Σ' όλες τις ηπείρους διαδραματίζεται η σκηνή του παγκόσμιου πολέμου. Δεν υπάρχει πια κανένα σημείο πάνω στη γη, που να είναι ελεύθερο από τις στρατηγικές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Ο πόλεμος δημιουργεί τα θύματα ακόμα κι' εκεί που φαινομενικά κυριαρχούν η ειρήνη και η Δημοκρατία:στα γραφεία και στα εργοστάσια, στα σχολεία και στις οικογένειες, στις σχέσεις αγάπης και στους διαζευγμένους γάμους, στις αδιέξοδες καταστάσεις εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν ν' αντέξουν το ψέμα του σημερινού πολιτισμού. Η βιομηχανία του πολέμου είναι κυρίαρχο  κομμάτι της κοινωνικής μας δομής, της οικονομίας, του καταναλωτισμού και των παραστάσεων της ζωής μας.

Στη Γερμανία κάθε μισή ώρα, κάνει ένας άνθρωπος απόπειρα αυτοκτονίας.


Μέρος 3: Παρ' όλα αυτά...

Ο σπόρος συνεχίζει να φυτρώνει. Ο ήλιος λάμπει όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πως γίνεται, παρ' όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο να κελαηδούν ακόμα τα πουλιά ,να παίζουν τα παιδιά και να υπάρχουν ακόμα ερωτευμένοι που πετούν στους εφτά ουρανούς; Φαίνεται να υπάρχει κάτι στη ζωή που παραμένει άρτιο και που  αντέχει  παρ' όλους τους βασανισμούς και τα αδιέξοδα της ιστορίας. Κάτι το θεραπευτικό και ιερό, κάτι το αιώνιο ίσως, που έρχεται απ' το σύμπαν και όχι από τους ανθρώπους και που παρόλα αυτά είναι άξιο εμπιστοσύνης ως τις πιο ενδόμυχες ρίζες της ψυχής μας. Ζούμε μέσα στο πρότυπο της βίας, ενός παγκόσμιου αφανισμού των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης. Εμφανώς όμως ζούμε την ίδια στιγμή  στην παρουσία ενός ιερού πρότυπου  που είναι  ένας τελείως  διαφορετικός, άρτιος, ιερός κόσμος.

Το ιερό πρότυπο  είναι το πρότυπο της ίδιας της ζωής. Το συναντούμε στο άνθισμα ενός δέντρου,...στο άρωμα ενός λουλουδιού,... στο κελάδημα ενός πουλιού,... στο λασποκύλημα ενός γουρουνιού , στο φύσημα  του ανέμου. Το συναντούμε στο βάθος των ωκεανών, στο ξεδίπλωμα των οροσειρών και στις κορυφές της αιώνιας ηρεμίας...συμμετέχει στο σχηματισμό ενός κρυστάλλου,... ενός κοχυλιού ή ενός σταλακτίτη. Συμμετέχει στην ανάπτυξη του σιταριού,στον πολλαπλασιασμό  των  κυττάρων μας και στο  παιχνίδι των γαλαξιών..Συχνά κοιτά με αμόλυντο  και καθαρό βλέμμα... μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Και πολλές φορές μας περικλείει  στις πιο  όμορφες στιγμές της αγάπης. Και τότε, για μια μικρή στιγμή  της αιωνιότητας, μεταμορφωνόμαστε  και συνειδητοποιούμε το σκοπό του ταξιδιού μας.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε  μια ευαίσθητη κεραία για το ιερό πρότυπο. Λόγω αυτού  ψάχνουμε συγκεκριμένους τόπους, αφηνόμαστε ν' αγγιχθούμε σε ήρεμα μέρη και να συνδεθούμε με το μεγαλύτερο.

Πριν από εκατοντάδες χρόνια προσπαθούσε κανείς να μεταφέρει το ιερό πρότυπο  σε αρμονικούς αριθμούς, σε γεωμετρικά σχέδια, σε αναλογίες ναών και καθεδρικών. Το καθήκον των σημερινών κινημάτων ειρήνης είναι να μεταφράσει το ιερό πρότυπο σε πραγματικές συνθήκες της ζωής, σε νέες μορφές της αγάπης,.. στην τεχνική και την οργάνωση, ..σε κοινωνικές και οικολογικές δομές...και σε μια νέα ηθική μεταξύ των ανθρώπων.

»Θεραπεία είναι η ανεπιφύλακτη επανασύνδεση του ανθρώπου με το θεικό κόσμο, με τις αρχές της λειτουργίας του, τη δύναμη, τη σοφία, τη συγχώρεση και την αγάπη του.
 

Μέρος 4: Όλα είναι μία ύπαρξη

Ας πάρουμε λίγα λεπτά από το χρόνο. Ας πάμε σ' έναν χώρο έξω απ' όλα αυτά. Σ' έναν χώρο της αντίληψης, όπου είμαστε ελεύθεροι απ' τις συνηθισμένες αντιδράσεις και έχουμε την ηρεμία για ένα βαθύτερο εσωτερικό κοίταγμα.

Η Γη είναι  ένας ζωντανός οργανισμός. Όλες οι υπάρξεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους η μία με την άλλη μ' ένα δίκτυο συχνοτήτων. Όλα είναι μία ύπαρξη.

Εμείς οι ίδιοι είμαστε ένα όργανο σ' αυτόν τον οργανισμό. Με τις σκέψεις ,τα λόγια και τις πράξεις μας, είμαστε μέτοχοι στο χτίσιμο αυτού που ονομάζουμε πραγματικότητα. Κάθε πληροφορία που στέλνουμε, κάθε σκέψη και κάθε χειρισμός έχει μια επίδραση στο Όλον. Υπηρετεί την ειρήνη ή τον πόλεμο. Θ' αναγνωρίσουμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ένα μέρος του παγκόσμιου πολεμικού γίγνεσθαι, όσο κατευθυνόμαστε από τις συνηθισμένες σκέψεις του φόβου, του θυμού ή της εκδίκησης.

Και ακόμα εμείς οι ίδιοι είμαστε η πηγή μιας ειρηνικής δύναμης, όσο δεν ακολουθούμε πια αυτά τα πρότυπα. Θ' αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει πια διαφορά ανάμεσα σε θύτες και θύματα.

Εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να είμαστε θύτες ή θύματα .Ακόμα και οι θύτες ήταν κάποτε θύματα και το αντίστροφο. Ακόμα κι' αυτοί προέρχονται από συνθήκες της ζωής όπου έχουν ζήσει τη βία, που σήμερα προκαλούν.

Ακόμα κι' από αυτούς έχουν κλέψει την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την ανθρώπινη ζεστασιά, όπως αυτοί σήμερα το κάνουν στους άλλους.

Ακόμα και στους πιο σκληρούς δικτάτορες πρέπει να θέσουμε το ερώτημα:τι σου έχουν κάνει άμοιρο παιδί;

Είναι το δράμα της ανθρώπινης εγκατάλειψης και  του γεμάτου ηττοπάθεια θυμού, αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα όλων των βίαιων πράξεων. Είναι η εμπειρία ενός πόνου  που δεν μπορεί αλλιώς να τον αντέξει κανείς.


Θα μπορούσε ποτέ ένας άνδρας που η  καρδιά του είναι  γεμάτη με αγάπη για  μια γυναίκα, να βασανίσει ένα ζώο;Η ανοιχτή, γεμάτη καρδιά  είναι η πηγή μιας ανθρωπιστικής σκέψης και πράξης. Αυτό ισχύει για την αγάπη στον πλησίον καθώς  και για την παγκόσμια  αγάπη. Και ισχύει ακριβώς τόσο βαθιά και αληθινά για την αισθησιακή αγάπη ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα.

Η αγάπη είναι ένα από τα βαθύτερα και ωραιότερα αγαθά όταν μπορεί να ρέει ελεύθερα. Την ίδια στιγμή όμως  γίνεται ένα από τα δυσκολότερα και πιο άσχημα  θέματα όταν μπλοκάρεται και απειλείται...Ο άνθρωπος του πολιτισμού μας δεν έχει καταλάβει πως να συμπορεύεται με τις παγκόσμιες δυνάμεις της αγάπης και της σεξουαλικής έλξης. Έχει δαμάσει τη δύναμη του έρωτα, έχει πλέξει τριγύρω του φράχτες, τον έχει φυλακίσει στους νόμους μιας ηθικής εχθρικής απέναντι στη ζωή. Έχει επιτρέψει τη δύναμη του έρωτα μόνο σε  ελάχιστες, κοινωνικά  αποδεκτές μορφές και τον έχει δηλητηριάσει με λάθος παραστάσεις και προβολές.


»Η ειρήνη θα υπάρξει τότε  στον κόσμο, όταν θα σταματήσει ο πόλεμος στην αγάπη.»

Αγάπη είναι αλήθεια, επαφή και εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.

Το ελεύθερο από φόβο άγγιγμα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αγάπη σημαίνει το να βρίσκεται κανείς μακριά από τη ζήλεια και το φόβο του χωρισμού.

Ο άνθρωπος, που έχει εξελίξει διαστημικούς σταθμούς  και νανοτεχνολογία  δεν μπορεί επίσης να κατέχει επίσης την ευφυία,να δημιουργήσει  συνθήκες ζωής στις οποίες η αγάπη να  έχει διάρκεια;

»Το να ζούμε σωστά σημαίνει στην ουσία να μάθουμε ν' αγαπάμε»
Elisabeth Kübler-Ross


Μέρος 5 : Το σχέδιο της ειρήνης των θεραπευτικών βιοτόπων

«Εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις οικολογικές καταστροφές, που έχουμε εμείς οι ίδιοι δημιουργήσει είμαστε αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε τελείως νέες, δραματικές μορφές κοινότητας», έχει πει η αγγλίδα βιολόγος Lynn Margulis.

Πράγματι το κίνημα της ειρήνης, οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα, την δημιουργία ερευνητικών κέντρων και συγκεκριμένων μοντέλων συμβίωσης που να δίνουν καινούργιες απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής και της επιβίωσης πάνω στη γη.


Πως λειτουργούν οι κοινότητες του μέλλοντος;
Τι κάνει μία κοινότητα ικανή να επιβιώσει;
Πως μαθαίνουν τα μέλη της την εσωτερική ειρήνη;
Είμαστε σε θέση να ενταχθούμε ξανά στους  φυσικούς ρυθμούς και κύκλους της ζωής;
Πως συνδέεται η πνευματικότητα με την πολιτική δράση;
Πως μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς φόβο;
Πως πετυχαίνεται η διάρκεια στην αγάπη;
Πως μπορούμε να έχουμε δροσερό και ζωτικό πόσιμο νερό;
Πως είναι μία καινούργια τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, που να μπορεί να έχει διάρκεια, να είναι αυτάρκης και να μη χρειάζεται για τη κατασκευή της τις μεγάλες βιομηχανίες;
Από τι υλικά είναι χτισμένα τα σπίτια του μέλλοντος;
Πως δημιουργούνται σύνθετοι και με διάρκεια ζωής βιότοποι παραγωγής τροφής;


Μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι θα υπήρχαν τόποι πάνω στη γη, όπου θα κατοικούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – αυτούς τους χώρους τους ονομάζουμε θεραπευτικούς βιότοπους ή χωριά ειρήνης. Αυτοί θα είχαν εξελίξει θεμελιακά νέες μορφές συμβίωσης, εμπιστοσύνης, αλήθειας και επαφής.

Θα είχαν ειρήνη μεταξύ αντρών και γυναικών, μεταξύ ενήλικων και παιδιών, ειρήνη με τη φύση και όλα τα δημιουργήματα. Το παγκόσμιο κύκλωμα του φόβου και της βίας θα είχε σ' αυτό το σημείο ριζικά διακοπεί.

Μία αληθινά πραγματοποιημένη πληροφορία ειρήνης θα είχε δοθεί στο πληροφοριακό σύστημα του κόσμου.

Θα μπορούσαμε να καλέσουμε μία καινούργια προσφορά από το ίντερνετ της ζωής.


Ας φανταστεί κανείς πως λειτουργεί η θεραπεία του βελονισμού. Αντίστοιχα θα λειτουργούσαν οι θεραπευτικοί βιότοποι στην παγκόσμια διαδικασία της θεραπείας. Εκεί όπου υπήρχε ο φόβος και η βία, θα ήταν υπήρχε τώρα μία νέα δυνατότητα, η δυνατότητα της ειρήνης.

Σύμφωνα με τους όρους του μορφογενετικού πεδίου, θα μεγάλωνε η δυνατότητα της εξάπλωσης αυτών των χωριών. Αυτό που συμβαίνει στο μέρος, μπορεί να συμβεί επίσης και στο όλον, γιατί ζούμε σε ένα ολογραφικό κόσμο. Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, μέσω ενός ενιαίου συστήματος συχνοτήτων, ενός ενιαίου κώδικα, του DNA, μίας ενιαίας δομής πληροφοριών. Μη σκεφτείτε  γρήγορα ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Υπάρχουν στο πολλαπλό σύμπαν πολλές δυνατότητες της ύπαρξης. Ποιες απ' αυτές θα καλέσουμε και θα πραγματοποιήσουμε εξαρτάται από το ποιες αποφάσεις θα πάρουμε και από το ποιες συνθήκες ζωής θα δημιουργήσουμε.

Στο νότο της Πορτογαλίας, στην επαρχία του  Αλεντέζο, βρίσκεται σε ανοικοδόμηση από το 1995 ένα τέτοιο χωριό ειρήνης.

Ονομάζεται θεραπευτικός βιότοπος 1 ΤΑΜΕΡΑ. Η ΤΑΜΕΡΑ είναι ένα εργαστήρι του μέλλοντος και ένας εκπαιδευτικός χώρος για παγκόσμια γνώση της θεραπείας σε όλες τις περιοχές της ζωής. Μία κοινότητα με πάνω από 150 ανθρώπους και ένα δίκτυο από ερευνητές, πολιτικούς ακτιβιστές, νέους, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και πολλούς άλλους, ερευνεί πάνω από δέκα χρόνια τις προϋποθέσεις για ένα μοντέλο ζωής του μέλλοντος. Κυρίως έχει ερευνηθεί στην Ταμέρα η γνώση γύρω από τα ανθρώπινα θέματα για το χτίσιμο λειτουργικών κοινοτήτων. Κύριοι ιδρυτές αυτού του σχεδίου είναι η Sabine Lichtenfels, ελεύθερη θεολόγος και συγγραφέας, Dieter Duhm, κοινωνιολόγος, καλλιτέχνης και ένας από τους επαναστατικούς ακτιβιστές του κινήματος του '68 και ο Charly Rainer Ehrenpreis, φυσικός και οικονόμος του σχεδίου.

Από την πρώτη  Μάη του 2006 λειτουργεί στην Ταμέρα ένα τρίχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών για περίπου 200 συνεργάτες και σπουδαστές, οι οποίοι θα προσφέρουν την υπηρεσία τους για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο έχει το όνομα του χώρου στο οποίο λαμβάνει μέρος:ΜΟΝΤΕ  ΣΕΡΡΟ

Ο σκοπός του Μόντε Σέρρο είναι να ερευνηθεί και να διδαχτεί η απαραίτητη γνώση που χρειάζεται για τη δημιουργία χωριών ειρήνης σε περιοχές κρίσης.

Ένα μέρος αυτής της έρευνας είναι ένα πιλοτικό μοντέλο που εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία. Το SOLAR VILLAGE – ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ.

Το ηλιακό χωριό είναι ένα παραδειγματικά αυτάρκες λειτουργικό μοντέλο στα βασικά θέματα της οικολογίας, τεχνολογίας, αρχιτεκτονικής και κοινότητας.

Σε συνεργασία με τον ειδικό της Permacultur,  Max Lindegger εργάζεται η οικολογική ομάδα της Ταμέρα για τη δημιουργία ενός σύνθετου βιότοπου από κήπους, δάσος και λίμνες. Σε αυτόν τον τομέα ερευνούνται η βιολογική καλλιέργεια, η μέθοδος της  Permαcultur, κήποι μέσα στο  δάσος, ο εφοδιασμός νερού και η αναδάσωση.         

Με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων, ειδικών στην κατασκευή κτισμάτων με πηλό, χτίζονται στην Ταμέρα τα σπίτια, τα εργαστήρια και οι κοινοτικοί χώροι χρησιμοποιώντας, όσο αυτό είναι δυνατό, τοπικά υλικά  από πηλό, αχυρόμπαλες και ξύλο.

Σύμφωνα με την τεχνολογία του ερευνητή Jürgen Kleinwäcter ερευνείται η ηλιακή ενέργεια η συλλογή, αποθήκευση  και χρησιμοποίηση της για θερμότητα, μαγείρεμα και ηλεκτρισμό.

Η αρχική σκέψη του ηλιακού χωριού είναι η κατασκευή και εφαρμογή του σε αφρικανικά χωριά και σε χώρες του τρίτου κόσμου, έτσι που να είναι ανεξάρτητο από την παραγωγή των μεγάλων βιομηχανιών και από τη μεταφορά.

Ένα από τα σημαντικά σημεία της επιτυχίας αυτού του σχεδίου είναι η τέχνη της συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων. Πολλοί κοινοτικοί πειραματισμοί έχουν αποτύχει σ' αυτό το σημείο.

Η κοινότητα είναι η φυσική μορφή της συμβίωσης.

Κάθε μορφή ζωής λαμβάνει μέρος στην κοινότητα.

Ο μοντέρνος πολιτισμός έχει «ιδιοτικοποιήσει» τους ανθρώπους και τους έχει απομακρύνει από όλες τις κοινοτικές μορφές ζωής. Τους έχουν πάρει το φυσικό έδαφος της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να χάσουν σήμερα οι άνθρωποι την αυθεντική τους ηθικότητα και υπευθυνότητα.

Μία ιδανική κοινότητα αποτελείται από αυτοδύναμα άτομα που λένε τι σκέφτονται και τι νιώθουν. Ατομικότητα και κοινότητα αλληλοσυμπληρώνονται. Η ιδανική κοινότητα λειτουργεί όπως ένας οργανισμός στον οποίο τα διάφορα όργανα του όσο διαφορετικά κι' αν είναι συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η εμπιστοσύνη στον θεϊκό κόσμο
αρχίζει από την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.
Η πίστη στο Θεό
αρχίζει με την την πίστη στους ανθρώπους.
Η πίστη στους ανθρώπους
αρχίζει με το να ξαναβρούμε την πίστη στον εαυτό μας.

Μέρος 6 : Κίνηση για μία ελεύθερη γη

«Τι νόημα έχει πια να θέλει κανείς να μείνει “νορμάλ” όταν όλη η γη βρίσκεται σε μεταμόρφωση...» Dieter Duhm

Παντού στον κόσμο δουλεύουν άνθρωποι, ομάδες και πρωτοβουλίες με απίστευτη προσφορά για την ειρήνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

Δίνουν ουμανιστική βοήθεια στα πεδία κρίσης, σε πρόσφυγες, άρρωστους, τραυματισμένους ή προσφέρουν δυνατότητα συμφιλίωσης ανάμεσα στα δύο μέτωπα. Σώζουν και προστατεύουν τη ζωή, διαμαρτύρονται ενάντια στο φόνο, την εκμετάλλευση και τα βασανιστήρια ή προσπαθούν σε διάφορα μέρη να δημιουργήσουν εναλλακτικές δυνατότητες.

Πολλούς τους αγνοεί η δημοσιότητα ή τους πολεμάει. Πολλοί απ' αυτούς επίσης δεν γνωρίζουν καν για άλλους που εργάζονται για τον ίδιο σκοπό. Παρ' όλα αυτά – υπάρχει – ο παγκόσμιος χάρτης της ελπίδας.


Σε όλο και περισσότερους ανθρώπους γίνεται συνειδητό τι σημαίνει να δημιουργήσουμε μία εσωτερική δύναμη ειρήνης η οποία είναι αναγκαία για την παγκόσμια κατάσταση της γης.

Είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν καμία εχθρότητα και να σπάσουν την αλυσίδα του θυμού, της εκδίκησης και της βίας. Εκπαιδεύονται στην συμμετοχή, αντίληψη και προσεκτικότητα αντί στην κατηγορία και στον ανταγωνισμό. Εκπαιδεύονται στην εσωτερική αντίληψη και στην θεμελιακή ψυχρεμία ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες τα συναισθήματα και οι ιδεολογίες φουντώνουν ιδιαίτερα. Γνωρίζουν ότι τα εξωτερικά μέτωπα και τοίχοι μπορούν να ξεπεραστούν μόνο όταν αναγνωρίσουμε και ξεπεράσουμε τα εσωτερικά μας.

«Μπορούμε εξωτερικά να πραγματοποιήσουμε σε τέτοιο βαθμό ειρήνη, όσο έχουμε πραγματοποιήσει και στο εσωτερικό μας».

Εργασία για την ειρήνη, σημαίνει γι' αυτούς, να ακολουθούν το δρόμο της καρδιάς και να παίρνουν την υπευθυνότητα για το μέλλον της γης.

«Επιτέλους βρήκα το μέρος, εκεί που ήθελε να μ' έχει ο Θεός».
 
Πόσο δυνατοί θα ήταν αυτοί οι άνθρωποι και οι πρωτοβουλίες, εάν ήταν ενωμένοι σε μία παγκόσμια δύναμη, σε ένα συνδικάτο για την ειρήνη; Ποια δύναμη θα ελευθερωνόταν εάν είχαν ένα ενιαίο όραμα, ένα ενιαίο στόχο, εάν εργάζονταν μαζί για το χτίσιμο ενός νέου πολιτισμού πάνω στον πλανήτη μας;

«Την παγκοσμιοποίηση της βίας, πρέπει να ακολουθήσει μία παγκοσμιοποίηση της ειρήνης».


Αυτή η δύναμη χρειάζεται χώρους όπου μπορούμε να κατανοήσουμε και να δημιουργήσουμε σχέδια για τη θεραπεία του ανθρώπου και της γης. Χώρους που να έρθουμε μαζί και να έχουμε χρόνο. Χώρους στους οποίους το καινούργιο γι' αυτό που δουλεύουμε να είναι ήδη αισθητό και υπαρκτό. Ας δημιουργήσουμε τέτοιους χώρους. Αυτός είναι ο σκοπός του σχεδίου των θεραπευτικών βιοτόπων: Η δημιουργία υψηλής τεχνολογίας για την ειρήνη.

Το μέλλον της γης εξαρτάται από το εάν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο, στα οποία θα γίνει ορατή και δυνατή η ειρήνη. Ας συνεργαστούμε για τον ανθρωπισμό των χρημάτων.

Τα χρήματα που επενδύονται στις παλιές δομές του πολέμου, πρέπει να επενδυθούν στη δημιουργία νέων συστημάτων.


Ένα και μόνο τανκ, που στη Γερμανία κάθε χρόνο κατασκευάζονται εκατοντάδες απ' αυτά, κοστίζει 10 εκατομμύρια ευρό. Για κάθε ένα από αυτά μπορεί να χτιστεί ένα ολοκληρωμένο χωριό ειρήνης.


«Ας μη γελιόμαστε. Εάν δεν επενδύσουμε την ίδια πνευματική και οικονομική συμμετοχή για την έρευνα και την εκπαίδευση της ειρήνης, όπως αυτής που επενδύεται για τον πόλεμο, τότε η ειρήνη θα παραμείνει μία ψευδαίσθηση».


Μπορείτε να βοηθήσετε.

Ένα χωριό ειρήνης αντί για ένα τανκ.

Βρίσκεται στα χέρια μας. Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να φτάσουμε αυτό το σκοπό. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε μόνοι μας. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία πολλών τολμηρών και αποφασισμένων ανθρώπων, ερευνητών, φιλοσόφων και πνευματικών δασκάλων.

Καλούμε σε μία συνεργασία για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο.

Καλούμε σε συνεργασία στο σχέδιο των θεραπευτικών βιοτόπων και στην κίνηση για μία ελεύθερη γη.


«Στο όνομα της φιλίας ανάμεσα σε όλους και όλα όσα ζουν και θέλουν να αγαπήσουν».

ΥΓ.
Μπορείτε να βοηθήσετε.
Αν είστε δημοσιογράφος, δημοσιεύστε αυτή τη δουλειά.
Αν έχετε γνώσεις σε διάφορους τομείς, βοηθήστε για την πραγματοποίηση τους.
Βοηθήστε στη χρηματοδότηση για τη δημιουργία των θεραπευτικών βιοτόπων.

Πληροφορίες:
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης
IGF (Institut for global peacework)
Healing Biotop I Tamera
Monte  Cerro
P-7630 Colos
Portugal

Email: igf@tamera.org
στην Ελλάδα sonja.chaida@gmx.net
www.tamera.org
www.igf-online.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55171142
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.