ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H κοινωνία του πολέμου και η μεταμόρφωση της Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης , Κυριακή, 24 Σεπτέμβριος 2006

Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη γη,
όσο υπάρχει πόλεμος στην αγάπη

Καθημερινά μας κατακλύζουν άσχημες ειδήσεις από όλα τα μέρη της γης. Την αφορμή για το κείμενο αυτό έδωσε ο ιδιαίτερα βίαιος φόνος του Luis Eduardo Guerra, ένα από τα σημαντικότερα διευθύνοντα μέλη του χωριού ειρήνης της Κολομβίας και των 7 κατοίκων του χωριού, ανάμεσα τους νέες γυναίκες και παιδιά. Είναι μία από τις καθημερινές λεπτομέρειες, που συνοδεύουν σήμερα τον παγκοσμιοποιημένο πόλεμο σε κάθε άκρη της γης. Τώρα έχουμε απειλές δολοφονίας της φίλης μας Gloria Cuartas η οποία προστάτευε ως δήμαρχος εδώ και χρόνια την κολομβιανή πόλη Apartado. Είμαστε εδώ και χρόνια σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ένας παρόμοιος πόλεμος,  όπως αυτός στην Κολομβία,  βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές άλλες χώρες της γης. Για το λόγο αυτό το παρακάτω κείμενο δεν αναφέρεται μόνο σε μία χώρα αλλά στην κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη γη.

Ο παγκόσμιος πόλεμος έχει βαθιά τις ρίζες του στις δομές του πολιτισμού μας και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί μόνο με εκκλήσεις ειρήνης, με τον διαφωτισμό ή την αντίσταση. Το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης χρειάζεται ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο.

Η βιομηχανία του πολέμου είναι ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Αν θέλουμε να έχουμε ένα μέλλον χωρίς πόλεμο, τότε χρειαζόμαστε έναν άλλο πολιτισμό, μία άλλη μορφή της συνύπαρξης και έναν άλλο τρόπο εποικισμού της γης.

Η αληθινή ειρήνη δεν είναι μία λέξη, αλλά μία άλλη μορφή ζωής και μία άλλη μορφή κοινωνίας. Η αληθινή ειρήνη προέρχεται από κοινωνικές δομές, οι οποίες δεν καταστρέφουν τα ανθρώπινα ιδεώδη, όπως είναι η συμμετοχή, η εμπιστοσύνη, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη, αλλά τα «παράγουν» και τα διατηρούν. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συνεργασία αποφασισμένων ατόμων για να χτίσουμε τις καινούργιες κοινωνικές δομές. Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε όλους όσους είναι έτοιμοι και ικανοί να χτίσουν μία τέτοια συνεργασία  ή να τη στηρίξουν με όλα τα μέσα.

Οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της «νέας τάξης πραγμάτων» που θέλει να προωθήσει, προετοιμάζει τις επόμενες σταυροφορίες της. Σχεδιάζουν το πρόγραμμα «Greater Middle East» για να υπάρξει μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου από το Μαρόκο έως το Πακιστάν. Σε σχέση με αυτό υπάρχουν και τα σχέδια πολέμου ενάντια στο Ιράν και άλλες χώρες όπως η Συρία και άλλες. Παρά τους διπλωματικούς  καθησυχασμούς, είναι βέβαιο, ότι αυτός ο πόλεμος έχει σχεδιαστεί όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, πριν αρχίσουν να πραγματοποιούν την έρευνα για την υποτιθέμενη ύπαρξη πυρηνικών όπλων.

Οι δρόμοι στα ιρανικά χωριά και τις πόλεις στους οποίους σήμερα ακόμα παίζουν τα παιδιά θα μπορούσαν σύντομα να μοιάζουν με τους δρόμους της Φαλούτζα, της κατεστραμμένης πόλης του Ιράκ.

Ξέρουμε τι σημαίνει πόλεμος; Γνωρίζουμε τον αβάσταχτο πόνο των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, που κομματιάζονται ή που καίγονται; Αυτό και τίποτα άλλο είναι ο πόλεμος. Τα καρτέλ της εξουσίας από το χώρο της οικονομίας, της πολιτικής και του στρατού, γνωρίζουν ότι λόγω της κατακτητικής πολιτικής τους καίγονται παιδιά, παγώνουν, πεθαίνουν από την πείνα - και συνεχίζουν να κάνουν πόλεμο. Ξέρουν ότι οικογένειες διαλύονται και ότι κοινότητες καταστρέφονται- και συνεχίζουν. Μιλάνε για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία και σκοτώνουν ακτιβιστές ειρήνης οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο για τα σχέδια τους. ‘Έχουν φτιάξει έναν κόσμο της κατανάλωσης ο οποίος οδηγεί τη γη στη σκλαβιά, στην απόγνωση και στην παρακμή. Πίσω από τους δείκτες του χρηματιστηρίου βρίσκεται ο ανυπολόγιστος πόνος ανθρώπων και ζώων. Ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης πεθαίνουν σήμερα περισσότεροι άνθρωποι απ' ότι έχουν πεθάνει ποτέ σε έναν πόλεμο. Μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα μας και να περιορίζουμε τη συμβολή μας στα λόγια; Πρέπει να βρούμε αληθινούς τρόπους και μέσα για να ελευθερώσουμε τη γη από τους πολέμους.

Συμμετέχουμε έμμεσα στον πόλεμο γιατί δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Ο πολιτισμός μας έχει φτιαχτεί έτσι ώστε κανείς να μη γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Συμμετέχουμε στον πόλεμο γιατί συμμετέχουμε σε έναν πολιτισμό, ο οποίος παράγει παντού πόλεμο. Ο πόλεμος είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, της οικονομίας μας, της κατανάλωσης μας και της εικόνας που έχουμε για τη ζωή. Η δικιά μας, η δυτική κοινωνία ζει από την βιομηχανία και το εμπόριο όπλων, από τον πόλεμο ενάντια στη φύση, από τον πόλεμο ενάντια στις κοινότητες των χωριών και τους αγρότες του τρίτου κόσμου, από τον πόλεμο ενάντια στην αγάπη, από τον πόλεμο ενάντια στην πνευματική άγκυρα και το ανθρώπινο είδος. Αυτός ο πόλεμος διεκδικεί τα θύματα του στο Αφγανιστάν ή στο Ιράν, στη Λατινική Αμερική ή στην Παλαιστίνη, αλλά και εκεί όπου υποτίθεται ότι υπάρχει ειρήνη και δημοκρατία: στα γραφεία και στις φάμπρικες, στα σχολεία και στις οικογένειες, στις συναισθηματικές σχέσεις και στους αποτυχημένους γάμους, στην κατάσταση που βιώνουν οι απάτριδες νέοι, στην σεξουαλική ανάγκη των νέων, στις κλίκες της οργανωμένης κακοποίησης παιδιών όπως ανακαλύφθηκαν στο Βέλγιο (Dutroux), στη Γαλλία και στην Ισπανία. Και τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση που βρίσκονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το ψέμα του υπάρχοντα πολιτισμού: κάθε μισή ώρα ένας άνθρωπος στη Γερμανία πραγματοποιεί απόπειρα αυτοκτονίας.

Και δεν είναι τα σφαγεία, οι φάρμες  γουναρικών, τα εργαστήρια για πειράματα ζώων, ένα μέρος του καθημερινού πολέμου; Πρέπει πραγματικά η ανάπτυξη του πολιτισμού να συνδέεται με τον τόσο υπερβολικό πόνο που βιώνουν τα ζώα;

Υπάρχει μία λύση. Μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, αν παρατηρήσουμε με αρκετή πνευματική απόσταση , αυτό το οποίο πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στη ζωή πάνω στη γη. 

Κοιτάξτε τη γη ως έναν ζωντανό οργανισμό, του οποίου τα όργανα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες συχνότητες. Είσαστε και εσείς ένα όργανο αυτού του οργανισμού. Με τις σκέψεις σας, με τα λόγια και τις πράξεις στέλνετε συγκεκριμένες συχνότητες, οι οποίες υπηρετούν τον πόλεμο ή την ειρήνη. 

Θα αναγνωρίσετε ότι είστε και εσείς μέρος του παγκόσμιου πολέμου, όσο κατευθύνεστε από τα συνηθισμένα συναισθήματα του φόβου, της οργής ή της εκδίκησης. Φτιάξετε λοιπόν χώρους όπου θα βρείτε τη δύναμη να μην δώσετε πλέον απήχηση στις δυνάμεις πολέμου, ούτε εκείνες που έρχονται από τον έξω κόσμου, ούτε σε εκείνες που βρίσκονται μέσα σας. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι: ειδικοί χώροι σεμιναρίων, πνευματικά κέντρα, μονοπάτια για προσκύνημα, κοινότητες.

Θα αναγνωρίσετε ότι ο θύτης και το θύμα είναι συνδεδεμένα με μία αναλογική δομή. Αυτό σημαίνει ότι και εσείς ο ίδιος  θα μπορούσατε να είσαστε τόσο θύμα όσο και θύτης. Είναι μία βαθιά κοινή ιστορικά δημιουργημένη δομή του πόνου, από την οποία προέρχονται τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα. Και οι θύτες ήταν κάποτε θύματα, ακόμα και από εκείνους έχουν κλέψει την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την ανθρώπινη πατρίδα. Ακόμα και αυτοί έρχονται από συνθήκες ζωής από όπου έχει παραχθεί βία. Η Alice Miller έψαξε και βρήκε αυτές τις συνθήκες που έχουν ζήσει γνωστοί εγκληματίες και τις περιγράφει. Ο σέρβος δικτάτορας Μιλόσεβιτς έζησε στην παιδική του ηλικία πώς και οι δύο γονείς του πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας. Ακόμα και στους πιο βίαιους φονιάδες θα μπορούσε να επαναληφθεί η παλιά  ερώτηση του Mignon(από το έργο του Γκαίτε): Τι σου έχουν κάνει, άμοιρο παιδί;

Θα καταλάβετε ,ότι εδώ, δεν έχει να κάνει με συναισθηματισμό αλλά με ένα  συλλογικό συμβάν του σημερινού πολιτισμού μας: Το δράμα του ξεριζωμού, το δράμα των αποτυχημένων συναισθηματικών σχέσεων, το δράμα των απάτριδων παιδιών, το δράμα του πόνου του χωρισμού και της ανθρώπινης εγκατάλειψης δεν είναι πια ένα προσωπικό πρόβλημα αλλά ένα κοινωνικό και ανθρώπινο δράμα των καιρών μας. Πίσω από την παγκόσμια επιδημία της ανελέητης βίας, βρίσκεται η εμπειρία ενός πόνου ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεραστεί διαφορετικά.

Αυτό είναι το παγκόσμιο βασικό θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει σήμερα. Η ερώτηση είναι η εξής: Πως σταματάμε και πως ξεπερνάμε την δημιουργία του φόβου του χωρισμού, του φόβου της απώλειας και της εγκατάλειψης; 'Η θετικότερα:  Πως δημιουργούμε πραγματικές συνθήκες αγάπης και ζωής οι οποίες θα υπηρετούν την εμβάνθυνση της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης με όλους τους συνανθρώπους;  Δεν χρειαζόμαστε μόνο μία λύση για τα θύματα αλλά μία λύση για όλη την ανθρωπότητα. Και τέλος : Χρειαζόμαστε και μία λύση για τον κόσμο των ζώων.


Φανταστείτε να υπήρχαν στη γη κάποια μέρη από μερικές εκατοντάδες ανθρώπων,  από τους οποίους θα αποστέλλονταν μία συγκεκριμένη πληροφορία ειρήνης με μεγάλη δύναμη στις συχνότητες της γης. Αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν ανάμεσα τους ειρήνη, θα είχαν ειρήνη ανάμεσα στα δύο φύλα, ειρήνη ανάμεσα στους ενήλικες και τα παιδιά, ειρήνη με τα στοιχεία της φύσης. Ο παγκόσμιος κύκλος της σφαγής από φόβο και βία θα σταματούσε ολότελα σε αυτά τα μέρη. Ποια θα ήταν η επίδραση του στο σύνολο; Ό,τι συμβαίνει σε ένα μέρος του συνόλου μπορεί να συμβεί και στο σύνολο- γιατί είμαστε μεταξύ μας συνδεδεμένοι με ένα ενιαίο κώδικα της ζωής, το DNΑ  , μία ενιαία βασική πληροφορία και μία ενιαία ολιστική δομή. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει: μια δραστική αλλαγή της μεταξύ μας συμβίωσης και εκείνης με τα στοιχεία της φύσης θα είχε  - αν μπορούσε να επιτευχθεί πραγματικά σε μερικά μέρη - μεγάλες πιθανότητες να έχει μία επίδραση στο σύνολο, με την έννοια της δημιουργίας ενός μορφογενετικού πεδίου.


Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Στο απέραντο σύμπαν υπάρχουν πολλές δυνατότητες της ύπαρξης. Ποιες από αυτές θα  αναζητήσουμε και θα  πραγματοποιήσουμε,  εξαρτάται από τις αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε. Μία ανθρωπότητα η οποία έχει την νόηση να φτιάξει όπλα τηλεκατευθυνόμενα, δεν θα μπορούσε να είχε την νόηση να πραγματοποιήσει σε ένα συνολικό κίνημα  μία θετική δυνατότητα;

Αφήστε μας να παραμείνουμε για λίγο στο μέρος εκείνο, όπου οι προκαταλήψεις μπορούν να αντικατασταθούν από την περισυλλογή.

Υπάρχει ένα αντικειμενικό όραμα για την ειρήνη, το οποίο – ως πραγματική δυνατότητα- ενυπάρχει στις δομές της πραγματικότητας. Δεν υπάγεται σε μια  οποιαδήποτε υποκειμενικότητα.  Είναι η αρχέγονη εικόνα στο ολογραφικό έργο του σύμπαντος, είναι ο εντελεχιακός πυρήνας όλων των πραγμάτων. Αυτό πηγάζει από την αρχή της ανταπόκρισης, που είναι μια κοσμική αρχή του σύμπαντος, βρίσκεται στο γενετικό κώδικα όλων των κυττάρων και υπάρχει ως μια δυνατότητα σκέψης διαθέσιμη στη συνείδηση μας. Μπορούμε να την ονομάσουμε »ιερή μήτρα» ή »ιερό πρότυπο».

Σε προηγούμενους αιώνες είχαν προσπαθήσει να αποτυπώσουν αυτήν την ιερή Μήτρα σε αρμονικούς αριθμούς, σε γεωμετρικά σχήματα, σε αναλογίες στους καθεδρικούς ναούς. Εμείς όμως, οι σημερινοί άνθρωποι πρέπει να την εφαρμόσουμε στις πραγματικές συνθήκες, στις  σχέσεις της ζωής, στις συνθήκες δουλειάς, στις συνθήκες κατοικίας, στις σχέσεις αγάπης ,στην τεχνική και στην οργάνωση, στην κοινωνική δομή και στην οικολογική ηθική. Ο κοινωνικός κόσμος χρειάζεται ένα διαφορετικό σύστημα λειτουργίας για να πραγματοποιήσει τον κώδικα ειρήνης. Ο υπάρχων πολιτισμός είναι ένα λειτουργικό σύστημα  της εξουσίας, του φόβου και της βίας. Η ιερή Μήτρα είναι ένα λειτουργικό σύστημα του ανοίγματος,της διαφάνειας και της ενότητας. Σήμερα είναι καθήκον του ανθρώπου να φτιάξει τα πρώτα κέντρα και τα μοντέλα για αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα. Εμείς τα ονομάζουμε «χωριά ειρήνης» ή «θεραπευτικούς βιότοπους».

Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σε μερικά μέρη της γης καινούργιους τρόπους συνύπαρξης, οι οποίοι να εναρμονίζονται με την ιερή Μήτρα, τότε θα μπορούσε με μεγάλη πιθανότητα να δράσει αυτό σε μία παγκόσμια κλίμακα, η οποία θα είναι σε θέση να απελευθερώσει  υπολανθάνουσες δυνάμεις της ειρήνης και της θεραπείας, που είναι σήμερα ακόμη κρυμμένες πίσω από το φόβο και τις έγνοιες. Παρακαλώ δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναγνωρίσει αυτή τη διαδικασία.  (Είναι σαν να φωτίζεται ένα ολογραφικό έργο με μία ακτίνα λέιζερ μέσα από μία νέα οπτική γωνία: δημιουργείται μία νέα εικόνα, αλλάζει η πραγματικότητα). 

Με το να φωτιστούμε μόνο, δεν θα πάψει ο πόλεμος. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μόνο καλούς ανθρώπους αλλά προπάντων πραγματικές νέες μορφές ζωής για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο. Χρειάζεται μοντέλα για έναν νέο πολιτισμό, για να μπορέσουμε να εποικίσουμε τον πλανήτη μας με έναν νέο τρόπο, σύμφωνο με τους νόμους της ζωής.


Για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι ειρήνη. Πρέπει να μάθουμε τους κανόνες της εμπιστοσύνης και της αγάπης. Τόσο βαθιά και τόσο πρωτόγνωρα σαν να ήμασταν για πρώτη φορά πάνω στη γη. Πλησιάζουμε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι έως τώρα υπάγονταν στη θρησκεία ή στη βαθιά Ψυχολογία.  Αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του νέου τρόπου σκέψης; Ν' αναγνωρίζουμε ότι αυτοί τα εσωτερικά θέματα του ανθρώπου έχουν εξαιρετική πολιτική σημασία; Αν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ανεκπλήρωτη αγάπη, από μίσος και από ζήλια δεν είναι αυτό ένα πολιτικό ζήτημα πρωταρχικής σημασίας;

Μαθαίνουμε τους νόμους της παγκόσμιας ειρήνης, όταν μαθαίνουμε τους νόμους της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια κοινότητα. Γιατί ολόκληρη η ζωή υπάρχει μέσα στην κοινότητα. Αν θέλουμε να επιζήσουμε χρειαζόμαστε νέες μορφές κοινότητας: Κοινότητα με τους ανθρώπους και τους λαούς, με τα ζώα και τα φυτά, με όλα τα πλάσματα της φύσης και της δημιουργίας. Χρειαζόμαστε κοινότητες της εξέλιξης, της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης όλων των συμμετεχόντων , γιατί όλοι ακολουθούν το ίδιο ένστικτο για τη ζωή, όλοι κατευθύνονται από το ένα Είναι, τη μία συνείδηση, τον ένα γενετικό κώδικα, όλοι μαζί αποτελούν τη μεγάλη οικογένεια της ζωής πάνω στη γη.

Η εκ νέου ανακάλυψη της κοινότητας, η ικανότητα της κοινωνικής ζωής, η ετοιμότητα για συνεργασία με τα άλλα δημιουργήματα, αυτή είναι η βασική μας αποστολή σήμερα. Η γνωστή βιολόγος  Lynn Margulis  έγραψε πάνω σε αυτό:

Αν θα θέλαμε να επιζήσουμε τις οικολογικές και κοινωνικές κρίσεις τις οποίες δημιουργήσαμε , τότε θα ήμασταν αναγκασμένοι να αφεθούμε σε τελείως καινούργιες, δραματικές, κοινοτικές δραστηριότητες.

Ένα γερμανικό ροκ συγκρότημα (Die Arzte) έχει τραγουδήσει:

Η βία σου είναι μονάχα μία βουβή κραυγή για αγάπη. Οι μπότες σου λαχταρούν τρυφερότητα. Σ' αυτά τα λόγια είναι εμφανής η σχέση ανάμεσα στη έλλειψη αγάπης και στην ετοιμότητα για πόλεμο.

Παρακάτω τραγουδάνε:

Δεν έμαθες ποτέ να εκφράζεσαι, οι γονείς σου ποτέ δεν είχαν χρόνο για σένα... Επειδή έχεις προβλήματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν κανένα και επειδή φοβάσαι τις αγκαλιές, έχεις γίνει ένας φασίστας.

Αυτές είναι συνεξαρτήσεις τις οποίες πρέπει να δούμε και ν' αλλάξουμε, αν θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο.

Η γενική εξάπλωση της βίας, την οποία βιώνουμε στη γη, είναι μία έκρηξη από μακροχρόνια καταπιεσμένες και μπλοκαρισμένες ενέργειες οι οποίες δεν ταιριάζουν στο υπάρχων σύστημα. Οι νεαροί Αμερικανοί οι οποίοι οδηγούν τα τανκς ακούγοντας  δυνατή μουσική  και  βομβαρδίζοντας  τα σπίτια στη Βαγδάτη, έρχονται από καταστάσεις όπου δεν ήταν δυνατό να δώσουν σε αυτές τις εγκλωβισμένες ενέργειες μία θετική κατεύθυνση. Η Sabine Lichtenfels , συνιδρύτρια του Θεραπευτικού Βιότοπου Tamera  στην Πορτογαλία, γράφει:

Ο πόλεμος προέρχεται από μακροχρόνια «εγκλωβισμένη» ενέργεια.
Ο πόλεμος προέρχεται από τη λανθασμένη σου σκέψη, ότι ένα κομμάτι της ψυχής σου είναι κακό. Καταδικάζεις αυτό το κομμάτι και δεν το δείχνεις ποτέ προς τα έξω, μέχρι που αυτή η δύναμη που είναι   εγκλωβισμένη εκεί δρα  αυτόνομα και ξεσπά  καταστροφικά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να κατανοήσουμε τις σαδιστικές αθλιότητες, που συνοδεύουν κάθε πόλεμο, όπως  για παράδειγμα τα σεξουαλικά βασανιστήρια στο Ιράκ.

Ένας νεαρός άντρας, ρωτάται, γιατί βρίσκεται σε ξένο μέτωπο και απαντά:γιατί θέλω να γίνω ένας αληθινός άνδρας

Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε μόνο μέσα από πολιτική αντίσταση και  ηθικές εκκλήσεις ούτε μέσα από πνευματική εσωτερικότητα. Χρειαζόμαστε εξ' ολοκλήρου νέες μορφές συνύπαρξης, νέες κοινότητες και νέους βιότοπους, στους οποίους μπορούμε να γίνουμε πραγματικοί άντρες με ένα διαφορετικό τρόπο, στους οποίους δεν θα φοβόμαστε την αγάπη και δεν θα χρειαζόμαστε μπότες, για να κρύψουμε την επιθυμία  μας.

Αν θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο πρέπει να τον τερματίσουμε εκεί, όπου καθημερινά  λαμβάνει χώρα  και  γεννιέται: στις καθημερινές μας συνθήκες ζωής, στο διαρκές στρες μίας μη πνευματικής και μονότονης εργασίας, στις μεθόδους αύξησης του κέρδους και της διανομής του, στα γραφεία και στα εργοστάσια, στα σχολεία και στις οικογένειες, στις τραγωδίες της αγάπης, στα πρότυπα που έχουμε για την εικόνα της γυναίκας και του  άντρα,  για το σεξ και την αγάπη, στα πολύ στενά κλουβιά της επαγγελματικής, κοινωνικής και αισθησιακής μας ζωής.

Θέλουμε η νεολαία του κόσμου να μην πηγαίνει πια στον πόλεμο;

Τότε χρειαζόμαστε έναν υψηλότερο στόχο ζωής, που γι' αυτόν, ν' αξίζει κανείς να ζει. Μ' αυτόν τον τρόπο  θα υπάρχουν οι   δυνατότητες για τους νέους να επενδύουν θετικά τη δύναμή τους.

Θέλουμε να τελειώσει η παγκόσμια σεξουαλική βία; Τότε πρέπει να φτιάξουμε συγκεκριμένες συνθήκες ζωής, όπου η χαρά του σεξ να βρίσκει έκφραση χωρίς τη βία, τον υποτίμηση και τους  μη αναγκαίους  περιορισμούς.

Θέλουμε να μην κακοποιούνται πια τα παιδιά; Τότε ας φτιάξουμε τέτοιες συνθήκες ζωής όπου κανείς δεν θα σκεφτεί πλέον να δει ένα παιδί ως σεξουαλικό αντικείμενο.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε τον κόσμο από τον δεσποτισμό, την απάτη και το ψέμα;   Τότε ας φτιάξουμε  τέτοιες συνθήκες στις οποίες ο δεσποτισμός, η απάτη και το ψέμα να μην έχουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.

Όχι μόνο να ονειρευόμαστε, να μιλάμε, να επιθυμούμε, να διακηρύσσουμε, αλλά να χτίσουμε, πραγματικά να χτίσουμε! Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος αν πρώτα δείξουμε ότι αυτό είναι δυνατό. Γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν μοντέλα τα οποία θα πείθουν. Η γνώση για αυτό υπάρχει, βρίσκεται σε μία πραγματική εξέλιξη και περιμένει να εφαρμοστεί σε κατάλληλα μέρη. Για τη ανοικοδόμηση χωριών ειρήνης που θα αποτελούν «φάρους» για το μέλλον, υπάρχουν τόσο τα κοινωνικά όσο και τα τεχνολογικά σχέδια, τα οποία δεν μπορούσαν έως τώρα να γίνουν πραγματικότητα λόγω οικονομικής έλλειψης αλλά και έλλειψης δημοσιότητας. (βλέπε www.tamera.org). Αν έχετε χρήματα τότε υποστηρίξετε σας παρακαλώ την ανάπτυξη αυτών των μοντέλων. Αν είσαστε δημοσιογράφος τότε φροντίστε σας παρακαλούμε για τη θετική διάδοση  αυτής της πληροφορίας. Αν είσαστε γνωστός, χρησιμοποιήστε το όνομα σας και την επιρροή σας για την αναδιανομή των χρημάτων.


Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε αν θέλουμε να τερματίσουμε στ' αλήθεια τον πόλεμο στον σημερινό κόσμο.

Ευχαριστούμε την Διεθνή Αμνηστία και όλες της οργανώσεις ειρήνης για τη συμβολή τους. Αισθανόμαστε δεμένοι με όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι σε πολλά μέρη της γης προστατεύουν τη ζωή και κρατούν αντίσταση απέναντι στην παγκόσμια αδικία. Αλλά πέρα από αυτό πρέπει να κάνουμε εμφανές το θετικό ανθρώπινο στόχο. Αφήστε μας να φτιάξουμε για αυτό τα πρώτα πειστικά μοντέλα και να πραγματοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα σχέδια.

Χαιρόμαστε για όλους οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για αυτόν τον σκοπό. Ο κόσμος χρειάζεται τώρα την ένωση όλων των δραστήριων εργατών της ειρήνης, ώστε να υπάρξει στη γη ένα νέο φόρουμ:  ένας παγκόσμιος συνασπισμός για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο.

Στο όνομα των παιδιών μας και όλων των επόμενων γενεών.
Στην υπηρεσία όλων των πλασμάτων

Μάιος 2005

Πληροφορίες:
Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία Ειρήνης
IGF (Institut for global peacework)
Healing Biotop I Tamera
Monte  Cerro
P-7630 Colos
Portugal

Email: igf@tamera.org
στην Ελλάδα sonja.chaida@gmx.net
www.tamera.org
www.igf-online.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 111 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170781
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.