ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γκολφ και άγιος ο θεός Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Από την Ελευθεροτυπία , Κυριακή, 24 Σεπτέμβριος 2006

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 24.09.2006 (www.enet.gr)

Η μεγαλύτερη «ιερή μπίζνα» και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα ξεκινάει στη μητρόπολη Δημητριάδος, στην οποία υπήρξε μητροπολίτης ο Χριστόδουλος πριν αναρριχηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

• Σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στον κόλπο που βρίσκεται στις Νέες Αλμυρές στον Βόλο θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα-μεγαθήριο με γήπεδα γκολφ, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ της μητρόπολης Δημητριάδος και της εταιρείας «Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμεντς», που ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου, υπεγράφη το σχετικό προσύμφωνο, πριν από λίγες ημέρες, από τον μητροπολίτη Ιγνάτιο.

• Οπως είπε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος στην «Κ.Ε.» «πρόκειται να αξιοποιηθεί μια περιοχή αναξιοποίητη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά προχωρούν σε συνεργασία μία μητρόπολη και η Εκκλησία της Ελλάδος, που στο συγκεκριμένο χώρο κατέχει τα 2/5 της νομής και της διαχείρισής του. Δηλαδή ό,τι πρόκειται να γίνει ή γίνεται είναι υπό την εποπτεία της ίδιας της Εκκλησίας, η οποία βεβαίως θα έχει και τα ανάλογα μερίσματα από την ενοικίαση του χώρου».

Η μητρόπολη, υποστηρίζει ο ιεράρχης, δεν πρόκειται να γίνει επιχειρηματίας. «Θα νοικιάσει το χώρο, και μάλιστα καταφέραμε να επιτύχουμε τις μεγαλύτερες τιμές ενοικίου, ανάλογες με αυτές που επικρατούν στο Πήλιο».

• Ο Ιγνάτιος αναφέρει ότι με την επένδυση που θα γίνει «αναπτύσσεται τουριστικά ολόκληρη η Θεσσαλία, ενώ αν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 ανατεθούν στην Ελλάδα, όπως συζητείται, η ύπαρξη γηπέδων γκολφ θεωρείται απαραίτητη. Αρα Βόλος και Λάρισα θα ωφεληθούν απ' αυτό. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι εκατοντάδες, ενώ ολόκληρη η περιοχή αναβαθμίζεται οικονομικά». Τονίζει ακόμη ότι το έργο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Εκκλησία ως πιλότος, προκειμένου να γίνουν ανάλογες «επενδύσεις» και σε άλλες μητροπόλεις, πολλές από τις οποίες διαθέτουν τεράστιους ανεκμετάλλευτους χώρους γης.

Τα έσοδα της μητρόπολης από την επένδυση θα διατεθούν, σύμφωνα με τον Ιγνάτιο, για φιλανθρωπικά έργα. Μάλιστα προσθέτει ότι την ημέρα που θα υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια, θα θεμελιωθεί ένα ίδρυμα χρονίων πασχόντων στον Αλμυρό Βόλου.

• Και ενώ η μητρόπολη Δημητριάδος, φαίνεται πως έχει στο πλευρό της αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής και τις τοπικές αρχές, μια άλλη μεγάλη μερίδα κατοίκων αντιδρά εντονότατα στο έργο.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης τονίζει ότι η επένδυση αυτή δεν είναι αθώα για το περιβάλλον. «Δεν θεωρούμε σκόπιμη την "αξιοποίηση", δηλαδή το ξεπούλημα των εκτάσεων που κατέχει η Εκκλησία», τονίζει, «γιατί παραμονεύει η καταστροφή του περιβάλλοντος και γιατί η Εκκλησία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται όπως ένας ιδιώτης. Η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει και στο λαό και η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία».

• Τα προβλήματα που επισημαίνουν οι οικολόγοι για την περιοχή εντοπίζονται κυρίως στη δημιουργία των γηπέδων γκολφ. Συγκεκριμένα, θα είναι σημαντική η μείωση της ποσότητας του νερού, που, όπως λένε, διατίθεται για άλλες χρήσεις. Μάλιστα τονίζουν ότι κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται σε περιοχές της Μεσογείου, που δεν έχουν πολύ νερό, καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μία πόλη 12.000 κατοίκων.

Υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται τοξικά και αγροχημικά όπως κάδμιο, υδράργυρος, αρσενικό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα και ότι χρησιμοποιείται μεταλλαγμένο γρασίδι με κίνδυνο επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων.

• Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος που έχει μπει για τα καλά στο παιγνίδι των «επιχειρήσεων», δεν χάνει χρόνο. Συγχρόνως με όλες τις άλλες ασχολίες του «τρέχει» και το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού. Στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πάει «κρουαζιέρα εργασίας» μαζί με την υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε Σύρο, Τήνο, Πάρο και Κύθηρα, στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/09/2006

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 313 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086209
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.