ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Πέμπτη 11 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κινδυνεύει ξανά η Γαυδοπούλα! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γαύδος - Γαυδοπούλα
Λευτέρης Βαρδάκης , Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2006

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ξένων επενδυτών ξαναβρίσκεται η Γαυδοπούλα, το μικρό νησί που και κατά το πρόσφατο παρελθόν ήταν στην επικαιρότητα, λόγω του ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων.

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος προέκυψε ύστερα από τη μετάθεση από την κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο της ιδιωτικοποίησης των λιμένων. Ετσι, οι Κινέζοι τα εταιρείας COSCO και ο Ιταλοελβετός Τζ. Απόντε, της εταιρείας MSC, «αναγκάστηκαν» κατά κάποιον τρόπο, λόγω της καθυστέρησης ανταπόκρισης στις προτάσεις τους για αύξηση του διακινούμενου μέσω της χώρας μας in transit φορτίου, να στρέψουν αλλού τα βλέμματά τους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μια διετία έχουν παρατηρηθεί από ντόπιους αλιείς χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων, χωρίς διακριτικά, που κινούνται στη ζώνη μεταξύ Γαύδου και Γαυδοπούλας, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι επανέρχεται με μεγαλύτερη δριμύτητα το παλιό σχέδιο για δημιουργία, στη Γαυδοπούλα, σταθμού κοντέινερ, δηλαδή μονάδας κατασκευής-συντήρησης και μεταστάθμευσης εμπορευματοκιβωτίων. 

Η επένδυση -αν υλοποιηθεί- θα είναι ύψους 250 εκατ. δολαρίων και η μελέτη κατασκευής προβλέπει 450 θέσεις εργασίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν θέσεις πρόσδεσης σκαφών παράδοσης και παραλαβής προϊόντων. Το συνολικό μήκος κάθε προβλήτα θα είναι 3 χιλιόμετρα, η έκταση που θα καλυφθεί θα είναι 7.000 τ.μ., ενώ το νησάκι της Γαυδοπούλας θα επιπεδοποιηθεί σε ύψος 2 μέτρων από τη θάλασσα. 

Η λύση της Γαυδοπούλας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προκρίνεται ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς οι ελληνικές αρχές καθυστερούν να παραχωρήσουν περιοχή στο Τυμπάκι, λόγω νομοθεσίας και γραφειοκρατικών προβλημάτων, αλλά και με την εκκρεμότητα που υπάρχει στην επιτροπή ανταγωνισμού. 

Μια άλλη παράμετρος, που δείχνει τη δυναμική της περιοχής, είναι το γεγονός ότι η Γαύδος αποτελεί πλέον στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση λειτουργιών δορυφόρων άλλα και για την παρακολούθηση των θαλάσσιων οδών. Για το λόγο αυτό, έχει εγκατασταθεί σύστημα δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού Ντόρις, το οποίο λειτουργεί ως βασικός σταθμός, με την ονομασία «Θεόφιλος». Το σύστημα αυτό είναι ενταγμένο σε δίκτυο άλλων δύο σταθμών που λειτουργούν στην Καλιφόρνια από τη ΝΑΣΑ και στην Κορσική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την περιοχή ενδιαφέρεται όμιλος που εκπροσωπείται από Γερμανούς και Βέλγους δικηγόρους, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αξιοποίηση του νησιωτικού συμπλέγματος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θαλάσσια περιοχή είναι πλούσια σε γαιαέριο και αργό πετρέλαιο, ίχνη του οποίου έχουν εντοπισθεί, ενώ για την περιοχή ζωηρό ενδιαφέρον έχει επιδείξει Ελληνας επιχειρηματίας που έχει οικονομικές σχέσεις με τον αμερικανικό στόλο.

Επιφυλάξεις από την κοινότητα Γαύδου

Για το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για τη σκοπιμότητα των επενδυτών. «Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι θέσεις εργασίας και το αν δουλεύουν ή όχι οι επιχειρήσεις στη Γαύδο. Τι να τα κάνουμε όλα αυτά, αν πάψουν η Γαύδος και η Γαυδοπούλα να είναι νησιά;», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις των ξένων επενδυτών έχουν αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. 

Λευτέρης Βαρδάκης

Επισκέπτης , 2006-09-24 08:48:39
Αναρωτιέμαι ποιος αδαής πιστευει πια το επιχείρημα των θέσεων εργασίας σε νησιά ... άγονα ή με ελάχιστους κατοίκους. Και οι εισαγόμενοι εργάτες για τη Γαυδοπούλα που θα μένουν; Ε! άμα είναι παντέρμοι μετανάστες, θα έχουν μάθει να κοιμούνται κατάχαμα για να μπορούν οι αφεντάδες τους να κοιμούνται στα μεταξωτά σεντόνια .... 
 
Καλά δεν είναι να ξεσηκωθεί όχι η τοπική αλλά η Ελληνική κοινωνία να ξεφορτωθεί τους τυράννους πριν είναι αργά;
Κινδυνεύει η Γαυδοπού
Επισκέπτης , 2006-09-28 18:52:03
Η πρώτη προσπάθεια να μετατραπεί Gavdopoulos σε μια λήμνη εμπορευματοκιβωτίων σταμάτησε το 1999. Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνεται στην απάντησή του E3607/98, της 12.02 1999, στην ερώτησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 
Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης στην προτεινόμενη προστατευόμενη ζώνη, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το βιότοπο και τα είδη προτεραιότητας. Αυτή η επίσημη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει ακόμα. Αυτό όμορφα νησιά παρουσιάζει ακόμα αβλαβή πολύτιμη βιοποικιλότητα. Θα παραμείνουν μια πηγή φυσικής ομορφιάς. 
Thomas Pascoe 
www.watertrust.com
Κινδυνεύει η Γαυδοπού
pascoe , 2006-09-28 20:35:40
Η πρώτη προσπάθεια να μετατραπεί Γαυδοπούλα σε μια λήμνη εμπορευματοκιβωτίων σταμάτησε το 1999.  
Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνεται στην απάντησή του E3607/98, της 12.02 1999, στην ερώτησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  
`Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης στην προτεινόμενη προστατευόμενη ζώνη, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το βιότοπο και τα είδη προτεραιότητας. Αυτή η επίσημη δήλωση της Ευρωπαϊκής  
Ένωσης ισχύει ακόμα. Αυτό όμορφα νησιά παρουσιάζει ακόμα αβλαβή πολύτιμη βιοποικιλότητα. Θα παραμείνουν μια πηγή φυσικής ομορφιάς. 
www.watertrust.com

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54579415
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.