ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙ |
|
|
Εκπαίδευση
|
Φώτης Ποντικάκης
,
Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος 2006
|
ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ!
Το θέμα που έχει προκύψει με τις διαμαρτυρίες κάποιων ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων σχετικά με τα προϊόντα που επιτρέπει η υπουργική απόφαση να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία δεν είναι τόσο απλό.
Στο ζήτημα του αν πρέπει να πωλούνται τυποποιημένα ή όχι τα σάντουιτς στα σχολεία, πρέπει να δούμε την ουσία πέρα από την επιφάνεια. Το υπουργείο από την πλευρά του λέει ότι χρειάζεται η τυποποίηση για να τηρηθούν κάποια ελάχιστα όρια ποιότητας που να εξασφαλίζουν την υγεία των μαθητών. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες κυλικείων αντιτείνουν ότι αν φτιάχνουν οι ίδιοι τα σάντουιτς, μπορούν να έχουν πιο φρέσκα προϊόντα μέσα σε αυτά.
Το κρίσιμο ερώτημα όμως στην περίπτωση αυτή είναι το ποιος ελέγχει και μας διασφαλίζει ότι όντως θα είναι έτσι. Ποιος θα ελέγχει την ποιότητα των υλικών στα σχολικά σάντουιτς; Μπορούμε απλά να το αφήσουμε στην ευσυνειδησία του κάθε ιδιοκτήτη κυλικείου;
Τα λέμε αυτά γιατί έχουμε βρεθεί μπροστά στο θλιβερό φαινόμενο σε σχολικά κυλικεία των Χανίων να πίνουμε χυμούς Βραζιλίας, ακόμη και χυμούς πορτοκάλι ...Γερμανίας! Αν λοιπόν το κέρδος οδηγεί κάποιους ιδιοκτήτες κυλικείων να αγνοούν στην επιλογή τους ακόμη και χαρακτηριστικά προϊόντα που είναι "σήμα κατατεθέν" της Κρήτης όπως το κρητικό πορτοκάλι που εξάγεται σε όλον τον κόσμο, τι θα τους εμποδίσει αυτή τη φορά να χρησιμοποιούν τυρί γκούντα Ολλανδίας κ.ο.κ. Και από κει και πέρα, οι συνθήκες υγιεινής εξαρτώνται από την ευσυνειδησία του καθενός.
Επειδή λοιπόν ζούμε σε πονηρούς και δύσκολους καιρούς, την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να την εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια στον καθένα. Τα διατροφικά πρότυπα δεν μπορεί να επιτρέπουμε να τα επιβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης κυλικείου ούτε η κάθε πολυεθνική εταιρεία παραγωγής τροφίμων.
Το υπουργείο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα των σχολικών κυλικείων. Δεν αρκεί να βγάζεις αποφάσεις στην Αθήνα που να επιτρέπουν μόνο υγιεινά προϊόντα στα σχολικά κυλικεία. Πρέπει και να διασφαλίζεις την τήρησή τους. 'Οταν σήμερα το διατροφικό πρότυπο είναι η ταχυφαγία (φαστ φουντ), τα γαριδάκια κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την υγεία των παιδιών (θυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παχυσαρκίας και χοληστερίνης στα Κρητικόπουλα ακριβώς λόγω της επιβολής αυτού του προτύπου διατροφής), είναι εγκληματικό να επιτρέπεις διαφήμιση στην τηλεόραση που απευθύνεται στα παιδιά.
Κι ακόμη παραπέρα, επιβάλλεται να υπάρξει μόνιμα η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προγραμμάτων για την υγιεινή κρητική - μεσογειακή διατροφή σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Τα όποια προγράμματα αγωγής υγείας έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε ορισμένα σχολεία είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα παιδιά γνώρισαν και εκτίμησαν άγνωστες σε αυτά πολλές φορές γεύσεις όπως ο ντάκος. Πρέπει να γίνει πλέον οργανωμένα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη της Πολιτείας, και βέβαια Πολιτεία είναι και η Νομαρχία και οι Δήμοι.
Και πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη: Να διασφαλίσουμε ότι σε όλα τα σχολικά κυλικεία χρησιμοποιούνται μονάχα τοπικά προϊόντα και μάλιστα βιολογικής παραγωγής που είναι τα πλέον υγιεινά. Έτσι στηρίζουμε και την ντόπια οικονομία, και τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και την υγεία των παιδιών μας.
Και σ' ό,τι αφορά το πολυσυζητημένα σάντουιτς, σκέφτηκε κανείς την ιδέα να γίνει ένας συνεταιρισμός που να προμηθεύει με φρέσκα τυποποιημένα σάντουιτς αυθημερόν όλα τα σχολικά κυλικεία, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπια υλικά; Ίσως οι ιδιοκτήτες κυλικείων θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια προσπάθεια.
Φώτης Ποντικάκης Δάσκαλος Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )
|