ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Εκπαίδευση
Φώτης Ποντικάκης , Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος 2006
ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ!

Το θέμα που έχει προκύψει με τις διαμαρτυρίες κάποιων ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων σχετικά με τα προϊόντα που επιτρέπει η υπουργική απόφαση να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία δεν είναι τόσο απλό.

Στο ζήτημα του αν πρέπει να πωλούνται τυποποιημένα ή όχι τα σάντουιτς στα σχολεία, πρέπει να δούμε την ουσία πέρα από την επιφάνεια. Το υπουργείο από την πλευρά του λέει ότι χρειάζεται η τυποποίηση για να τηρηθούν κάποια ελάχιστα όρια ποιότητας που να εξασφαλίζουν την υγεία των μαθητών. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες κυλικείων αντιτείνουν ότι αν φτιάχνουν οι ίδιοι τα σάντουιτς, μπορούν να έχουν πιο φρέσκα προϊόντα μέσα σε αυτά.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως στην περίπτωση αυτή είναι το ποιος ελέγχει και μας διασφαλίζει ότι όντως θα είναι έτσι. Ποιος θα ελέγχει την ποιότητα των υλικών στα σχολικά σάντουιτς; Μπορούμε απλά να το αφήσουμε στην ευσυνειδησία του κάθε ιδιοκτήτη κυλικείου;

Τα λέμε αυτά γιατί έχουμε βρεθεί μπροστά στο θλιβερό φαινόμενο σε σχολικά κυλικεία των Χανίων να πίνουμε χυμούς Βραζιλίας, ακόμη και χυμούς πορτοκάλι ...Γερμανίας! Αν λοιπόν το κέρδος οδηγεί κάποιους ιδιοκτήτες κυλικείων να αγνοούν στην επιλογή τους ακόμη και χαρακτηριστικά προϊόντα που είναι "σήμα κατατεθέν" της Κρήτης όπως το κρητικό πορτοκάλι που εξάγεται σε όλον τον κόσμο, τι θα τους εμποδίσει αυτή τη φορά να χρησιμοποιούν τυρί γκούντα Ολλανδίας κ.ο.κ. Και από κει και πέρα, οι συνθήκες υγιεινής εξαρτώνται από την ευσυνειδησία του καθενός.

Επειδή λοιπόν ζούμε σε πονηρούς και δύσκολους καιρούς, την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να την εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια στον καθένα. Τα διατροφικά πρότυπα δεν μπορεί να επιτρέπουμε να τα επιβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης κυλικείου ούτε η κάθε πολυεθνική εταιρεία παραγωγής τροφίμων.

Το υπουργείο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα των σχολικών κυλικείων. Δεν αρκεί να βγάζεις αποφάσεις στην Αθήνα που να επιτρέπουν μόνο υγιεινά προϊόντα στα σχολικά κυλικεία. Πρέπει και να διασφαλίζεις την τήρησή τους. 'Οταν σήμερα το διατροφικό πρότυπο είναι η ταχυφαγία (φαστ φουντ), τα γαριδάκια κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την υγεία των παιδιών (θυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παχυσαρκίας και χοληστερίνης στα Κρητικόπουλα ακριβώς λόγω της επιβολής αυτού του προτύπου διατροφής), είναι εγκληματικό να επιτρέπεις διαφήμιση στην τηλεόραση που απευθύνεται στα παιδιά.

Κι ακόμη παραπέρα, επιβάλλεται να υπάρξει μόνιμα η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προγραμμάτων για την υγιεινή κρητική - μεσογειακή διατροφή σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Τα όποια προγράμματα αγωγής υγείας έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε ορισμένα σχολεία είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα παιδιά γνώρισαν και εκτίμησαν άγνωστες σε αυτά πολλές φορές γεύσεις όπως ο ντάκος. Πρέπει να γίνει πλέον οργανωμένα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη της Πολιτείας, και βέβαια Πολιτεία είναι και η Νομαρχία και οι Δήμοι.

Και πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη: Να διασφαλίσουμε ότι σε όλα τα σχολικά κυλικεία χρησιμοποιούνται μονάχα τοπικά προϊόντα και μάλιστα βιολογικής παραγωγής που είναι τα πλέον υγιεινά. Έτσι στηρίζουμε και την ντόπια οικονομία, και τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και την υγεία των παιδιών μας.

Και σ' ό,τι αφορά το πολυσυζητημένα σάντουιτς, σκέφτηκε κανείς την ιδέα να γίνει ένας συνεταιρισμός που να προμηθεύει με φρέσκα τυποποιημένα σάντουιτς αυθημερόν όλα τα σχολικά κυλικεία, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπια υλικά; Ίσως οι ιδιοκτήτες κυλικείων θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια προσπάθεια.

Φώτης Ποντικάκης
Δάσκαλος
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085179
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.